Dolby Atmos kotiteatterijärjestelmä

15.08.2020 - 22:05

Viime vuonna siirryin 4K aikaan hankkimalla aluksi LG C8 OLED television ja lähes samantien Panasonic UB450 4K bluray-soittimen aloin myöskin miettimään vahvistimen päivittämistä. Tuohon aikaan minulla oli vielä käytössäni Onkyo NR609  vahvistin mikä ei tukenut 4K:ta niin jouduin käyttämään HDMI ARC saadessani äänen Apple TV 4K:sta. Panasonic UB450 4K bluray-soittimessa on puolestaan kaksi HDMI lähtöä joista toinen on pelkästään äänelle juurikin tämänkaltaisia tapauksia varten jos vahvistin ei tue 4K:ta. Olin aluksi suunnitellut että päivittäisin vahvistimen juurikin tänä kesänä ettei kaikkea tulisi päivitettyä samaan aikaan. Kuitenkin tämä suunnitelma muuttui viime vuoden black friday tarjouksissa kun HifiStudio:lle tuli tarjoukseen Denon X3600H vahvistin mikä oli yksi niistä vahvistimista mikä oli omalla listalla.

Mitä Dolby Atmos tarkoittaa?

Viime kesän 4K siirtymisen johdosta aloin miettimään myös uuden vahvistimen hankintaa mikä johti myöskin Dolby Atmos asioiden tutkimiseen. Tiesin Dolby Atmos ääniraidoista elokuvissa sekä televisiosarjoissa jo etukäteen mutta en tiennyt miten oikeasti Dolby Atmos toteutetaan kotioloissa omaan kotiteatteri järjestelmään. Käytännössä Dolby Atmos tarkoittaa 5.1 tai 7.1 kaiutin järjestelmää kattokaiuttimilla jolloin kotiteatterijärjestelmästä tuule  5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 tai 7.1.4 järjestelmä. Tietenkin kaikkien järjestelmien x.1.x  voi olla myöskin x.2.x eli kotiteatteri järjestelmä kahdella basolla 5.2.2, 5.2.4, 7.2.2 tai 7.2.4.

Dolby Atmos asioiden tutkimisessa minulle selvisi hyvinkin mielenkiintoinen ja tärkeä asia kattoheijastekaiuttimet. En ollut tietoinen katon kautta heijastavista kaiuttimista vaan luulin, että Dolby Atmos järjestelmässä kattokaiuttimet pitää asentaa kattoon. En meinaan ollut tai edes ole vieläkään innostunut asentamaan kaiuttimia kattoon sillä en ole vielä edes asentanut valkokangasta seinään kiinni. Minua ei vain innosta alkaa poraamaan iskuporakoneella reikiä kattoon tai seinään sillä minulla on jo kyseisistä asioista kokemuksia.

q acoustics concept serie

Olen aikoinaan asentanut valkokankaan seinään kiinni sekä asentanut neljälle takakaiuttimelle seinätelineet kiinni kun asensin 7.1 kaiutin järjestelmän. Kaikki reiät on mitattava todella tarkkaan ennen kuin alkaa poraamaan ensimmäistä reikää sillä niistä tulee suhteellisen isoja ja niiden täyttäminen / piilottaminen on vaikeaa. Myöskin kun alkaisi poraamaan neljälle Dolby Atmos kaiuttimelle reikiä kattoon niin niissä on paljon poraamista sekä mahdolliset siirtämiset ja poistamiset ovat työläitä. Näin ollen minua ei oikein missään vaiheessa kiinnostanut Dolby Atmos järjestelmä ennen kuin luin kattoheijastekaiuttimista.

Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4?

Tämän jälkeen aloin miettimään kahta eri asiaa mitkä olisivat hyvät Dolby Atmos kaiuttimet sekä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4? Kuitenkin mitä enemmän luin ja vertailin Dolby Atmos kaiuttimia sekä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 niin asiat alkoivat selviytymään hyvinkin nopeasti. Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 riippui lähinnä pelkästään siitä minkä vahvistimen tulisin hankkimaan, mutta Dolby Atmos 5.1.4 oli kyllä etusijalla alusta asti. Dolby Atmos kaiuttimien hankinnassa vaikuttivat kuinka monta kaiutinta tarvitsen 2 vai 4 sekä kuinka paljon viitsin panostaa Dolby Atmos kaiuttimiin? Denon X3600H hankinnan myötä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 ratkaisu oli 5.1.4 ratkaisu ja Dolby Atmos kaiuttimien osalta päädyin hyvinkin nopeasti Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimiin. Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimet olivat monella Dolby Atmos kaiuttimet TOP 10 listalla ja kun löysin ne Saksan Amazoonista 180€ hintaan per pari niin osto oli käytännössä sinetöity.

Dolby Atmos 5.1.2 tarkoittaa yhtä paria kattokaiuttimia / Dolby Atmos kaiuttimia ja Dolby Atmos 5.1.4 vastaavasti kahta paria kattokaiuttimia / Dolby Atmos kaiuttimia. Omasta mielestäni Dolby Atmos 5.1.2 vai Dolby Atmos 5.1.4 on ihan eri vertailut kun aikoinaan 5.1 vai 7.1? Rakensin ensimmäisen 5.1 kotiteatterijärjestelmän hyllykaiuttimista ja kun hankin ensimmäiset lattiakaiuttimet niin sain sen jälkeen päivitettyä 5.1 järjestelmän 7.1 kotiteatteri järjestelmään. Tuohon aikaan ei ollut hirveästi 7.1 bluray -elokuvia saatavilla eikä oma tietämykseni hifistä ollut tätä luokkaa kuin mitä se nykyisin on mutta en kuitenkaan huomannut mitään hirveää eroa 7.1 ja 5.1 kotiteatterijärjestelmien välillä. Tämän takia kun muutin ja purin sen hetkisen kotiteatteri järjestelmän niin en laittanut uuteen asuntoon 7.1 järjestelmää vaan menin mielummin 5.1 järjestelmällä.

Minulla ei ole Dolby Atmos 5.1.2 kokemuksia sillä minulla on ollut alusta saakka Dolby Atmos 5.1.4 järjestelmä kiinni. En ole myöskään jaksanut vaihtaa vahvistimesta kaiutin järjestelmää 5.1.2 järjestelmäksi testatakseni miltä 5.1.2 kuullostaisi. Olen vain tehnyt kokeiluja miltä elokuvat kuullostavat kun poista Dolby Atmos kaiuttimet käytöstä eli 5.1 ja 5.1.4 vertailuja. Yleisesti hifi foorumeilla suositellaan 5.1.4 järjestelmää enemmän kuin 5.1.2 tai jopa 7.1.2 järjestelmää. Kattokaiuttimien / Dolby Atmos kaiuttimien pääsääntöinen tarkoitus on kuitenkin tuoda ääneen kolmiulotteisuutta ja jos järjestelmässä on vain yksi pari Dolby Atmos kaiuttimia niin tuoko se tarvittavaa kolmiulotteisuutta?

Yhteenveto Dolby Atmos järjestelmästä

Kun jopa kattoheijastekaiuttimien tarjoama kolmiulotteisuus on heikompaa kuin oikeiden kattokaiuttimien tuottama ääni niin yhden parin käyttäminen vain arvelluttaa minua tuoko se arvoa tarpeeksi? Dolby Atmos soundbar on sitten ihan oma asiansa mihin en ole edes tutustunut kun ei ole ollut tarvetta mutta ne vain arvelluttavat vieläkin enemmän koska soundbar hoitaa myöskin samalla etuäänen. 

Se onko järkeä lähteä Dolby Atmos ääneen on aivan sinun asia sillä Dolby Atmos ei kuitenkaan ole vielä ihan globaali asia vaan sitä pitää välillä oikein etsiä. Vaikka elokuvat sisältävät Dolby Atmos ääniraidan niin onko se oikeasti hyvä ja hyötyykö katselukokemus siitä tarpeeksi? Itse olen huomannut Dolby Atmoksen eron normaaliin ja myöskin sen, että Dolby Atmokseen kannattaa myöskin hieman panostaa eikä lähteä ostamaan sitä ihan halvinta. Itse maksoin kahdesta parista Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimia sekä 30 metrin kaiutin piuhasta 400€ tilaamalla ne Saksan Amazoonista. Suomesta kyseiset kaiuttimet maksavat noin 100€ enemmän per pari eli säästin ainakin noin 200€ tilauksessa.

Mietin myöskin hieman kalliimpia KEF Q50a Dolby Atmos kaiuttimia jotka olisivat maksaneet 550€ per pari mutta kun päädyin 5.1.4 järjestelmään minkä johdosta tarvitsin kaksi paria kaiuttimia niin 1100€ kuullosti liian kalliille investoinnille tuolloin. Sitä kuinka paljon paremmat KEF Q50a kaiuttimet olisivat olleet niin en tiedä. Dolby Atmos 5.1.2 järjestelmään olisin siis ostanut kalliimmat kaiuttimet kun 5.1.4 järjestelmä tarvitsi kaksi pari kaiuttimia niin myöskin silloin hintakin pitää kertoa kahdella. Myöskin hankkimalla neljä kaiutinta eikä vain kahta niin tarvitsin myöskin enemmän kaiutin kaapelia ja varsinkin takakaiuttimet vaativat pidemmät noin 10 metrin johdot per kaiutin minkä lisäksi myöskin eteen tarvitsi kaapelia. Kaapelit ovat yllättävän kalliita ja varsinkin kun tarvitsee todella pitkät kaapelit eikä sitä ihan halvinta vaihtoehtoa, että johdot myöskin kestävät. Nämä tuo vain sellaisia kustannuksia joita ei aina osaa ottaa huomioon.

Toisaalta minun pitäisi myöskin laskea Denon X3600H vahvistimen hankinta Dolby Atmos hintaan mukaan sillä ilman uuden vahvistimen hankkimista en olisi voinut rakentaa Dolby Atmos järjestelmää. Kuitenkin vanha Onkyo NR609 vahvistimeni ei tukenut 4K:ta niin minun oli muutenkin tarkoitus päivittää vahvistin sillä HDMI ARC systeemissä oli omat heikkoutensa.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.