Siirtyminen 4K aikaan osa 1 - 4K television hankinta

02.07.2020 - 14:29

4K:hon siirtyminen on ollut itselläni aikaa vievä ja suhteellisen hidas sekä vaikea prosessi. Kun satun olemaan hifiharrastaja niin sitä lähestulkoon aina haluaisi olla nykyajassa niin siihen nähden siirtymiseni 4K:hon on ollut hidasta. Toisaalta en ole pitänyt kiirettä asian suhteen sillä laitteisto on ollut alkuun kallista ja muutoinkin tuntuu sille, että tekniikka hakee vielä itseään. HDR (High Dynamic Range)  on syy tähän ja myöskin sellainen asia mistä normaali kuluttaja ei tule tietämään yhtään mitään. Tällä hetkellä "yleisimmät" ja ne tärkeimmät HDR standardit ovat HDR10, HDR10+ & Dolby Vision minkä lisäksi on vielä muitakin ja mahdollisesti tulossa jopa uusia?

Sanooko normaalille kuluttajalle termit HDR10, HDR10+ & Dolby Vision yhtään mitään? Uskoisin että ei ja kun televisioita myydään suurilla HDR merkinnöillä mikä ei oikeastaan tarkoita mitään sillä oikeasti pitäisi katsoa HDR10, HDR10+ & Dolby Vision termien perään. Tästä onkin syttynyt eräänlainen standardi sota niin kuin aikoinaan HD-DVD:n ja Blu-rayn välillä sillä toiset merkit ja yhtiöt tukevat yleisesti ottaen joko HDR10+ tai Dolby Vision standardia. Tänä vuonna muutamilta valmistajalta on tulossa televisioita jotka tukevat molempia "premium" HDR standardeja HDR10+ & Dolby Vision, mutta suurimmassa osassa on yleisesti Dolby Vision ja Samsungilla HDR10+.

Juurikin HDR standardit olivat minulle vaikeus tehdä ostopäätöstä sillä halusin television mikä sisältää HDR10+ & Dolby Vision standardit. Tähän asiaan on tulossa tänä vuonna hyvä ratkaisu Philips OLED804mutta jotenkin juuri kesälomalleni jälleen iski hyvä televisio tarjous minkä katsoin olevan parhain ratkaisu tällä hetkellä. Sitä paljonko Philips OLED804 tulee maksamaan ei ole tietoa ja onko 804-malli Philips OLED803 mallin veroinen on toinen. Tuskin Philips osaa tunaroida ihan niin paljoa, että tekee viime vuoden parhaasta televisiosta huonon. 

LG C8 OLED

Päädyin nopeasti ostamaan Gigantin tarjouksesta LG C8 OLED television 899€ hintaan sillä katsoin sen olevan parhain hinta / laatu vaihtoehto tällä hetkellä. Kyseinen LG C8 OLED televisio on ollut minun harkinta listalla jo kauan yhdessä halvemman LG B8 OLED television kanssa mikä oli viikko pari sitten myöskin tarjouksessa 997€ hintaan. Tuohon tarjoukseen en lähtenyt edes miettimään ostoa sillä LG B8 OLED on ollut jo muutamia kertoja kyseiseen hintaan eikä juuri sillä hetkellä asia houkuttanut ihan niin paljon ja hyvä näin sillä sain 100€ halvemmalla paremman mallin. Nämä molemmat televisiot olivat juuri sellaisella listalla jos ostaisin television nyt niin mikä se olisi.

C8 OLED55C8

LG C8 OLED on loistava televisio lähes joka paikassa 5 tähteä ja saanut monissa paikoissa jopa palkintoja. Miksi olen kaartanut aikaisemmin tämänkaltaista televisiota? Syy on juurikin HDR standardit sillä LG:n OLED televisiot tukevat Dolby Vision HDR standardia eikä siitä löydy kilpailevaa HDR10+ standardia. Miksi en voisi olla ilman HDR10+ standardia johtuu yksin omaan siitä, että kun olen hifiharrastaja niin sitä vain haluaa sitten lähes kaiken mahdollisen standardin ja tekniikan hifiin liittyen. Tulisinko oikeasti tarvitsemaan HDR10+ standardia niin ehkäpä en ja nyt sitä en ainakaan tule käyttämään? HDR10+ standardin ongelma on hieman sama kuin 4K:n ongelma mutta suurempi. Sisältö. Tällä hetkellä on todella vähän elokuvia tai sarjoja jotka tukevat HDR10+ standardia.

Yksi asia mikä on ollut hidastamassa siirtymistäni 4K:hon oli myös valinta television ja videotykin väliltä. Hankinko uuden videotykin vai ostanko "vain" television ja jos ostan television niin pitäisikö minun ottaa sitten 65" eikä 55"? Katsoin useampia arvosteluja eri videotykeistä ja ratkaisusta sillä puolella, mutta hyvin nopeasti tiesin jo hyvä ja huonot puolet mitä videotykki tuo tullessaan ja olin kyllä jo valmiina siitä joustamaan.

4K videotykki vs 4K televisio

4K videotykin ja 4K television välisiä eroja oli muutamia joita tässä luettelen. Tietenkin on kaikenmaailman muitakin vaikuttavia tekijöitä jota en laita luetteloon kuten hinta. Niin television kuin videotykin tapauksessa kummassakin saa paremman laitteet suuremmalla budjetilla. Sitten mitä hinta- / laatusuhteeseen tulee niin eräällä tapaa se kallistuu kyllä television puolelle mutta sekin riippuu ihan siitä mitä laitteelta haluaa ja hakee.

  • Videotykin kuvakoko ~100" - ~120" > television 55" / 65"
  • Videotykin mustan taso < Television mustan taso
  • Videotykin HDR-tekniikka < Television HDR-tekniikka

Listauksessa asioita joita otin huomioon kun harkitsin 4K videotykin ja 4K television väliltä. Kaikki kohdat ovat sellaisia joista olin valmis karsimaan ja joista piti tehdä valinta. Kuitenkin pääkohta oli se, että haluanko suuremman kuvan kuvanlaadun kustannuksella?

Tietenkin tässä kohtaan on sanottava, että mukana olis myös pari muuta asiaa jotka minun täytyi ottaa huomioon jos olisin kallistunut 4K videotykin puoleen. Lyhykäisyydessään 4K televisio oli minulle kaikin puolin parempi valinta tässä kohtaan sekä 4k videotykin hankinta olisi johtanut siihen, että minun olisi tarvinnut tehdä kerralla enemmän laitehankintoja

Siirtyminen 4K aikaan mitä seuraavaksi?

LG C8 OLED televisio on nyt hankittu minkä kaveriksi päivitin samalla Apple tv:n 4K aikaan ostamalla Apple tv 4K:n. Mitään muita laitteita en lähtenyt tässä kohtaan vielä päivittämään, mutta minulla on erittäin hyvä käsitys siitä minkä 4K bluray-soittimen tulen mahdollisesti hankkimaan. Myöskään vielä tässä kohtaan kun tätä juttua olen tässä nyt kirjoittanut niin en ole vielä edes koskenut televisioon vaan se on ollut laatikossa. Se on sellaista kun ostaa asioita ollessaan lomalla eikä kotona mutta toisaalta en ole saanut vielä edes mitään poltetta pakko testauksesta ja muutoinkin televisio on todella paljon helpompi viedä kotiin avaamattomassa paketissa.

Seuraavaksi onkin luvassa LG C8 OLED kokemuksia kunhan pääsen testaamaan Primevideo, Netflix & Itunes 4K sisältöä. Tämän lisäksi ajattelin kirjoittaa mitä laitteita joudun tässä vielä päivittämään 4K aikaan ja mitkä olisivat ne vaihtoehdot joita itse suosittelisin.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.