Siirtyminen 4K aikaan osa 12 - DENON X3600H kokemuksia

31.12.2019 - 20:27

Minun oli tarkoitus kirjoittaa Denon X3600H kokemuksia jo viikko sitten kun minulla olin katsonut hieman enemmän sarjoja Netflixistä / bluray:lta sekä 4K bluray-elokuvia. Vastaan tuli kuitenkin ongelmaksi mitä kertoisin toisin kuin mitä kirjoitin Denon X3600H ensikokemuksista sillä oikeastaan mielipiteeni eivät ole muuttuneet ainakaan hirveästi ensikokemuksista. Mitä lisäarvoa voisin antaa kirjoittamalla Denon X3600H kokemuksista kun ensikokemukset ovat lähestulkoon samat?

Jos lähdetään ihan alusta liikkeelle niin Denon X3600H on helppo ja nopea asentaa minkä jälkeen käyttöönotto on tällöin nopea. Vahvistin kertoo selvästi kohta kohdalta mitä pitää tehdä minkä jälkeen vahvistin on käyttövalmis. Sellainen asia tuli huomattua Audyssey kalibroinnista, että normaalisti vahvistimen kautta vahvistin tekee hieman eri asioita kuin maksullinen Audyssey MultEQ Editor-sovellus. Vaikka normaali Audyssey kalibrointi meni aluksi hyvin ja ilman virheitä niin Audyssey MultEQ Editor-sovelluksen kautta tehty Audyssey kalibrointi antoi virheen vasemmasta etukaiuttimesta. Audyssey MultEQ Editor kalibrointi halusi vasemman etukaiuttimen johtojen olevan ylemmissä rei'issä missä niiden ei normaalisti kuuluisi olla kun taas vahvistimen Audyssey kalibrointi ei antanut virhettä asiasta.

DENON X3600H edestä

Audyssey MultEQ Editor-sovelluksella pitää tehdä uudestaan Audyssey kalibrointi jos sen on tehnyt jo aikaisemmin ja tämän jälkeen Audyssey asetuksia pääsee muokkaamaan käsin haluamansa mukaan kun taas ilman Audyssey MultEQ Editor-sovellusta tämä ei ole mahdollista. Näin ollen itse suosittelen hankkimaan Audyssey MultEQ Editor-sovelluksen sillä ainakin itse jouduin säätämään käsin Audyssey kalibointiasetuksia kun huomasin muutamia virheitä säädöissä.

Denon X3660H Audyssey ominaisuudet ovat paremmat ja käytettävämmät kuin mitä vanhan vahvistimeni Onkyo TX-NR609 Audyssey ominaisuudet. Mielestäni Onkyo TX-NR609 Audyssey:n nosti ääniä turhankin liikaa varsinkin mataliin ääniin. Audyssey toi paremmin ääntä takakaiuttimiin mutta vastaavasti se myös nosti matalia ääni niin paljon enemmän, että sitä ei voinut oikein käyttää myöhään illalla tai yöllä sillä matalan ja korkeampien äänien välinen raja oli liian suuri. Jos normaalit äänet olivat hyvät ja dialogin kuuli hyvin niin musiikin kajahtaessa tai räjähdyksen syntyessä äänen voimakkuus oli suhteessa todella korkea. Näin ollen otin yhdessä vaiheessa Audyssey asetukset pois päältä Onkyo TX-NR609:ssa. Sitä en tiedä, että jos olisin käyttänyt enemmän aikaa vahvistimen säätämiseen ja Audyssey asetuksien kokeiluun niin olisinko löytänyt paremmat asetukset. Kuitenkin nyt on helppo sanoa, että Denon X3660H:ssa on paljon parempi Audyssey kuin mitä Onkyo TX-NR609:ssa oli. Tämä johtuu tietenkin siitä, että Denon X3600H sisältää Audyssey MultEQ XT32 kun taas Onkyo TX-NR609 Audyssey 2EQ.

Denon X3660H:ssa on mielestäni puhtaampi ja selkeämpi yleinen äänenlaatu kuin mitä Onkyo:ssa. Tietenkin näin on hieman oltava sillä Denon X3660H on yhden hintaluokan kalliimpi kuin Onkyo TX-NR609. Onkyo TX-NR609 oli niin sanotusti toiseksi halvin malli siinä 600€ - 800€ hinta luokassa kun taas Denon X3660H on kolmanneksi halvin malli siinä noin ~1000€ hintaluokassa. Yleisesti valmistajasta riippuen mallit menevät suurinpiirtein hintaluokan mukaan. Ensimmäinen malli on siinä ~500€ luokassa, toinen malli on siinä ~700 - 800€ luokassa, kolmas malli ~900€ - 1000€ luokassa, neljäs malli ~15000€ - 2000€ luokassa sekä viides malli ~2500€ - 3000€ luokassa. Nykyisin hinnat ovat hieman nousseet toisilla valmistajilla mutta yleisellä tasolla vahvistimia voi helposti verrata hintaluokissa keskenään edelleen.

Juurikin Audyssey:n ollessa päällä elokuvissa ja sarjoissa dialogi kuuluu etukaiuttimesta paremmin ja voimakkaammin kuten surround äänet takakaiuttimista. Ottamalla Audyssey:n pois päältä dialogin voimakkuus pienenee minkä lisäksi myös surround äänet takakaiuttimissa kuuluvat hiljemmilta. Audyssey tuo siis yleisesti tasaisuutta äänenlaatuun jolloin yleinen voimakkuus voi olla pienemmillä kuin ilman Audyssey:ta. Itselläni on käytössä Audyssey:n asetuksista MultEQ XT32 Reference, Dynamic EQ on, Dynamic Volyme off sekä Audyssey LFC off. Vaihtelemalla kyseisiä asetuksia lennosta löytää omaan huoneeseen sekä järjestelmään sopivat asetukset sillä vaihtamalla Audyssey:n asetuksia muutos on helposti kuultavissa. 

Mitä tulee yleisesti elokuvien ääniraitoihin niin 4K bluray -elokuvia katsellessa olen huomannut sen asian, että Denonilla DTS HD Master audio on selvästi kovempi äänisempi kuin Dolby Atmos tai DTS:X. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos elokuvassa on Dolby Atmos tai DTS:X ääniraita Denonista saa laittaa suhteessa enemmän volyymia kuin DTS HD Master audio ääniraita käytössä. Tämä äänenvoimakkuuden ero on merkittävä ja sen huomaa heti kun elokuva tai sarja lähtee pyörimään. En tiedä johtuuko tuo Dolby Atmoksen ja DTS:X:n suuremmasta kapasiteetista vai ihan vain Denonista.

DENON X3600H takaa

Mitä enemmän tässä on nyt käyttänyt vahvistinta niin olen alkanut huomaamaan sellaisia pieniä muutoksia vanhaan Onkyo TX-NR609 vahvistimeen. Yleisellä tasolla ne ovat olleet minimaalisia ja liittyneet jollain tapaan automaattisuuteen tai tunnistamiseen kun liittämällä Apple TV:n kiinni vahvistimeen. Vahvistin osaa tunnistaa Apple TV:n olevan kiinni kyseisessä hdmi paikassa minkä johdosta vahvistimen näyttö näyttää Apple TV kun taas vanhoissa vahvistimissa luki vain HDMI 1 tai BLURAY riippuen missä paikassa laite oli kiinni. Laitteiden paikkojen nimet piti siisny käydä itse muokkaamassa tai vaihtamassa vahvistimen asetuksista jos näytössä halusi lukevan Apple TV. Ei siis mikään merkittävä asia ainakaan itselleni sillä minulle on käytännössä ihan sama mitä vahvistimessa lukee kun Apple TV, bluray-soitin tai vinyylisoitin on päällä ja aktiivisena.

Yleisesti olen ollut hyvinkin tyytyväinen Denon X3600H vahvistimeen, mutta paikoin vain miettii sitä asiaa oliko tämä nyt 800€ päivityksen arvoinen? Varsinkaan kun minulla ei ole vielä Atmos kaiuttimia niin sen pahemmin en ole kaikkia ominaisuuksia vielä hyödyntänyt. Se täytyy kuitenkin sanoa, että nyt on helpompi kun kaikki laitteet menevät vahvistimen kautta yhdellä johdolla televisioon ja pääsin HDMI ARC:n käytöstä pois. Voin vain valita vahvistimen kautta mikä laite on päällä eikä signaalit mene sekaisin niin kuin minulle kävi aluksi. Ennen Denon X3600H vahvistinta Apple TV sekä Panasonic DP-UB450 olivat kiinni suoraan LG C8 OLED televisiossa mikä välillä tuotti signaali ongelmia HDMI ARC:n takia. Välillä kun katsoin bluray:tä Panasonic UB450:lla niin jos Apple tv meni vahingossa päälle niin televisio vaihtoi signaalin näyttämään Apple TV:tä. Nyt Denon X3600H:n kanssa olen päässyt näistä ongelmista eroon.

Se, että olisko Denonin halvempi malli Denon X2600H riittänyt minulle niin en osaa tarkkaan sanoa. Kallistuin halvemmasta Denon X2600H:sta kalliimpaan Denon X3600H malliin ihan vain äänikanavien määrän takia. Denon X2600H:ssa äänikanavia on 7.2 kun taas Denon X3600H:ssa vastaava määrä on 9.2. Käytännössä tämä tarkoittaa Atmoksen kannalta 5.1.2 vs 5.1.4. Mallien välillä on myös muitakin eroja ja yksi suurimmista taitaa olla Audyssey mikä Denon X2600H:ssa on Audyssey MultEQ XT ja Denon X3600H:ssa Audyssey MultEQ XT32.

https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver/avrx3600h
https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver/avrx2600h
https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver

https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avr-x3600h/uk/denon-avr-x2600h/uk/

Viime viikonloppuna tuli katsottua ensimmäinen DTS:X ääniraidalla oleva 4K bluray -elokuva Gladiator uudella Denon X3600H vahvistimella. Juuri kun olin alkanut tämän kirjoitusta kirjoittamaan niin katselin myös Big Lebowski 4K bluray:na mikä sisälsi myös DTS:X ääniraidan. Tätä ennen olin katsonut ainakin pari DTS:X ääniraidalla olevaa elokuvaa Scarface & Casino vanhalla vahvistimellani Onkyo TX-NR609 mikä ei tukenut DTS:X ääniraitaa vaan muunsi sen DTS-HD

Joululoman aikana Zoom.co.uk:ssa oli kolme 4K bluray:ta 30£ hintaan tarjous minkä hyödynsin tilaamalla American Gangster, Gladiator & The Big Lebowski 4K blurayt. Tuolloin ajattelin niiden saapuvan tammi-helmikuun vaihteessa ja nyt eilen 30.1 ne sitten saapuivatkin. Kun tilaus on lähetetty eteenpäin 27.12 ja se saapuu 30.1 niin välissä on mennyt todella kauan aikaa. Jopa niin kauan aikaa, että olin unohtanut kyseisen tilauksen yhdessä vaiheessa. Tämä kyseinen

Jouluna tuli hankittua kaksi paria Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimia joita olen ehtinyt nyt hieman testaamaan. Kahden Elac Debut A4.2 kaiutin parin hankinnan jälkeen kotiteatterijärjestelmäni on 5.1.4. Tätäkin asiaa tuli aikoinaan mietittyä pitkään riittäisikö 5.1.2 järjestelmä vai pitääkö sen olla 5.1.4 järjestelmä? Tutkin myöskin onko kannattavampaa siirtyä 7.1.2 järjestelmään vai 5.1.4 järjestelmään sillä minulla on enemmän 7.1 elokuvia kuin Atmos. Yleisesti

Päädyin sitten joululomalla tilaamaan Saksan Amazonista Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimet. Olin jo pidempään miettinyt mitkä Atmos kaiuttimet tulisin hankkimaan kun sen aika koittaisi. Olen aikaisemmin hieman pohtinut asiaa myöskin kirjoituksen kautta mahdollisista Atmos kaiuttimista eikä omat vaihtoehdot oikeastaan niistä olleet vaihtuneet. Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimet olivat omalla harkinta listalla aina siitä asti kun aloin lukemaan Atmos kaiuttimista

Viime sunnuntaina tuli katsottua Once Upon a Time in Hollywood 4k bluray:lta. Tämä oli nyt toinen kerta kun katsoin Once Upon a Time in Hollywood elokuvan ja helposti myöskin parempi. Kävin katsomassa elokuvan Ison Omenan Lounge Premium salissa eli puitteiden puolesta kaikki oli kunnossa mutta kesken näytöksen salin valot menivät päälle kolme kertaa. Jokainen kerta oli jo liikaa mutta kun näin tapahtui kolme kertaa niin se vain söi elokuvan katsomisen fiiliksen

Aloin pitkästä aikaa katsomaan HBO Nordicilta Ray Donovanin kuudetta kautta minkä jälkeen aloitin Watchmen katsomisen. En ollut pitkiin aikoihin katsonut HBO Nordicilta oikeastaan mitään ihmeellistä sitten Game of Thronesin viimeisen kauden. Oikeastaan vain Doom Patrolia, Mr Inbetween:iä sekä Barry:ä ja näitäkin ennen kesää eli oikeastaan sen jälkeen kun hommasin uuden television LG OLED C8 55 niin en ole katsonut sen pahemmin HBO Nordcia. Näin ollen en