Siirtyminen 4K aikaan osa 5 - Panasonic DP-UB450 kokemuksia

02.07.2020 - 14:28

4K bluray-soittimen hankinnasta tulikin sitten loppujenlopuksi aika pohtiminen ja päätöksien uudelleen miettiminen. Juuri kun olin päättänyt ostaa jonkin valitsemani 4K bluray-soittimen niin kyseinen soitin osoittautui joltain osin huonoksi vaihtoehdoksi tai löysin paremman vaihtoehdon.

Aluksi kaikki oli selvää luulin löytäneeni itselleni sopivammaksi vaihtoehdoksi Sony UBP-X700. Sony UBP-X700 etuja olivat edullinen hinta, Dolby Vision tuki sekä hyvät arvostelut monella sivustolla kuitenkin tutkiessani asiaa tarkemmin aloin huomaamaan puutteita. Sony UBP-X700 ei osaa tunnistaa Dolby Vision asetusta automaattisesti vaan se pitää kytkeä päälle ja pois päältä minkä lisäksi foorumeilla oli keskustelua levyjen jähmettymisestä (freezing).

Sony UBP-X700 jälkeen seuraava vaihtoehto oli LG UBK90 mikä oli samassa hintaluokassa Sony UBP-X700 kanssa ja siinä on myöskin Dolby Vision tuki, LG UBK90 etu oli tässä vaiheessa se, että siinä on automaattisesti toimiva Dolby Vision tuki. Kaikki näytti siis tässä vaiheessa LG UBK90 hankintaan, mutta foorumeilla oli hirveästi puhetta levyjen jähmettymisestä (freezing). Jopa enemmän kuin Sony UBP-X700.

Edullisten Sony UBP-X700 ja LG UBK90 jälkeen aloin katsomaan lisää vaihtoehtoja ja seuraavaksi vaihtoehdoksi nousi Panasonic DP-UB820. Panasonic DP-UB820 ero Sony UBP-X700 sekä LG UBK90 oli hinta. Saksan Amazoonista kun Sony UBP-X700 ja LG UBK90 saa noin 160€ - 170€ hintaan niin Panasonic DP-UB820 maksaa 529€. Monella sivustolla suositeltiin Panasonic DP-UB820 4K bluray-soitinta minkä johdosta ajattelin sen olevan parhain ratkaisu. Jossain vaiheessa mietintöjä bongasin halvemman Panasonicin soittimen Panasonic DP-UB450 niin tämä laittoi taas minut miettimään asiaa jälleen kerran aivan uudestaan.

Panasonic DP-UB450 Smart Ultra HD Blu-ray -soitin panasonic.fi

Panasonic DP-UB450 vs Panasonic DP-UB820 siinäpä vasta kysymys. Kumpi on parempi on parempi ratkaisu minulle? Isoimmat erot Panasonic DP-UB450 ja Panasonic DP-UB820 välillä ovat HDR Optimiser sekä WIFI mitä ei löydy halvemmasta Panasonic DP-UB450. Kun aloin lukemaan lisää HDR Optimiser niin kaikki alkoi kuullostamaan hyvälle niin aloin kallistumaan kalliimman Panasonic DP-UB820 soittimen puolelle. Kuitenkin kun aloin tekemään viimehetken tarkistuksia ennen Panasonic DP-UB820 hankkimista minulle tuli vastaan muistaakseni https://www.avforums.com foorumeilla asiaa koskien HDR Optimiser ja LG OLED C8. Sen mukaan HDR Optimiserista ei ole niinkään hyötyä LG OLED C8 televisiossa sillä televisio itsestään osaa HDR:n hyvin / paremmin.

Näin ollen päätin hankkia Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen minkä sitten hankinkin seuraavana päivänä päätöksen teosta Pirkkalan Verkkokauppa.comista 279€ hintaa. Panasonic DP-UB450 hankinnan pääsyy oli halpa hinta sekä muita syitä Dolby Vision tuki, ei kommentoituja jähmettymisiä (freezing).

Panasonic DP-UB450 kokemuksia

Soitin on ollut minulla nyt viikon verran ja odotin pääseväni katsomaan ensimmäiset 4K bluray elokuvat ennen kuin jaan kokemuksia. Nyt kun olen juuri katsonut Baby Driver & Blackhawk Dawn 4K levyt niin voin jakaa omia kokemuksia Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimesta. Ensimmäinen käynnistys päätyi koko soittimen jäätymiseen valikkoon minkä johdosta jouduin ottamaan virtajohdon soittimesta jotta sain soittimen kiinni. Toinen asia mitä on tapahtunut niin kerran soitin antoi äänilähdön hdmi:stä äänet mutta kuva ei tullut televisioon toisesta hdmi:stä joten jouduin boottaamaan soittimen. Nämä kaksi eri tapausta ovat olleet ainoat kerrat ja nämä tapahtuivat ennen kuin päivitin soittimen firmwaren. Soittimessa oli oletuksena firmware 1.03 ja päivityksestä löytyi 1.09 joten tämä kannattaa ottaa huomioon.

Panasonic DP-UB450 on siis yhdistetty kahdella hdmi-johdolla. Toisesta menee kuva suoraan televisioon ja toisella otan äänet vahvistimeen kun minulla on vanhempi vahvistin mikä ei tue 4K:ta. Erillisellä äänijohdolla saan paremmat äänet vahvistimeen sillä televisiosta lähtevä HDMI ARC ei tue uudempia ääniformaatteja.

Ultra HD Blu-ray -soitin DP-UB450 add

Panasonic DP-UB450 ja LG OLED C8 tuottavat loistavan kuvanlaadun niin dvd, bluray kuin 4K bluray tapauksissa. Levyjen kanssa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia oli se sitten dvd, bluray tai 4K bluray. Soittimen kelkka aukeaa ja sulkeutuu mielestäni hitaammin kuin edelliset bluray- / dvd-soittimeni. Levyt lukeutuvat suhteellisen nopeasti ja soitin antaa latausruudun televisioon ja mielestäni levyt lukeutuvat nopeammin kuin Sony BDP-S6700 bluray-soittimeni.

Kaukosäädin on mukavan pieni ja minun on tarvinnut opetella näppäimien paikat sillä ne eroavat aika paljon Sony BDP-S6700 soittimen kaukosäätimestä. Kaukosäädin ottaa hyvin nopeasti käskyt vastaan, mutta toisaalta tuntuu sille, että kaukosäädin pitää suunnata soittimeen hyvin jotta soitin ottaa vastaan komennot. En ole varma vaikuttaako muut laitteet kauko-ohjaimen signaaliin vastaanottoon vai onko tämä normaalia että kauko-ohjain pitää suunnata hyvin soittimeen.

Black Hawk Down 4K bluray:tä katsellessa huomasin myöskin sellaisen asian, että Panasonic DP-UB450 käyntiäänen huomaa hiljaisissa kohtauksissa. Tätä samaa asiaa en huomannut Baby Drive 4K bluray:ta katsellessa sillä elokuvassa ei hirveästi hiljaisia kohtauksia ollut. Panasonic DP-UB450 käyntiääni oli "huomattava" siinä mielessä että sen kyllä kuulee hiljaisissa kohtauksissa jos siihen kiinnittää huomiota. Toisia tämä voi jotenkin haitata varsinkin jos elokuvassa on paljon hiljaisia kohtauksia mutta itse olen jo tottunut vanhan videotykkini Optoma HD80 käyntiääneen mikä on merkittävästi suurempi kuin Panasonic DP-UB450 käyntiääni niin tämä ei niinkään itseäni haittaa.

WIFI:ä Panasonic DP-UB450 ei ole ja ajattelinkin, että mihin sitä tarvitsee kun en käytä Netflixiä tai muita striimaus palveluita soittimella. Kuitenkin firmware päivityksien lataaminen tarvitsee yhteyden internetiin joten joudun ohjelmistopäivityksiä varten siirtämään soittimen makuuhuoneeseen jotta saan soittimen ethernet kaapelilla internetiin. Onneksi ohjelmistopäivityksiä ei tule useasti eikä ne ole oikeastaan pakollisia sillä ainakin Dolby Vision oli soittimessa jo valmiina. HDR10+ tuesta en ole varma tuliko se ohjelmisto päivityksen jälkeen mutta itse en tarvitse HDR10+ tukea kun LG OLED C8 ei sitä tue. Dolby Vision tukea en ole vielä päässyt kokeilemaan kun kumpikaan Baby Driver & Black Hawk Down eivät pitänyt sitä sisällään eikä myös tulevat 4K bluray:t joita tuli tuossa ostettua.

Panasonic DP-UB450 Yhteenveto

Panasonic DP-UB450 maksaa verkkokauppa.comissa 279€ ja Panasonic DP-UB820 529€. Yleisesti Panasonic DP-UB820 maksaa Suomessa tuon 529€ vaikkakin Hobby Hallista Panasonic DP-UB820 saa 449€ hintaan. Kuitenkin kannattaa huomioida se asia, että ainakin Hobby Hallin Panasonic DP-UB450 249€ tapauksessa ainoat postimahdollisuudet toivat hintaan lisää yli kymmenen euroa mikä Panasonic DP-UB450 tapauksessa on lähelle verkkokauppa.comin hintaa. Käytännössä Panasonicin mallien DP-UB450 ja DP-UB820 ero on 250€ mikä ominaisuuksissa tarkoittaa lähinnä wlania sekä HDR Optimiseria. Onhan soittimissa joitakin muitakin eroja mutta ainakin itse aloin miettimään onko WIFI & HDR Optimiser 250€ hinnan arvoinen?

Baby Driver & Black Hawk Down elokuvat toimivat 100% ilman mitään ongelmia ja tulevat 4K bluray elokuvat jotka olen jo tilannut tulee näyttää suunnan. Sony X700 sekä LG UBK90 ovat noin 100€ halvempia soittimia saksasta ostaessa kuin Panasonic DP-UB450 mutta levyjen jähmettyminen (freeezing) on asia mikä pilaa katselukokemuksen tai sitten soitin ei lue koko levyä. Jähmettymiseen verrattuna puolestaan 100€ panostus on perusteltu asia mutta 250€ wlanista & HDR Optimiserista ei niinkään tai tietenkin riippuen minkä television omistaa.

Panasonic DP-UB450 on edullinen dvd, bluray & 4K bluray-soitin HDR10+ & Dolby Vision tuella. Panasonic DP-UB450 ei ole striimaukseeen (Netflix, HBO, Primevideo) tarkoitettu laite ja tämä tieto perustuu lukemaani & kokemukseni Panasonicin televisioon sillä en ole käyttänyt Panasonic DP-UB450 soittimessa muuta kuin dvd, bluray & 4K bluray levyjä.

 

Päivitys: Trustedreviews & Whathifi: Panasonic DP-UB450 arvostelu

https://www.trustedreviews.com/reviews/panasonic-dp-ub450

https://www.whathifi.com/reviews/panasonic-dp-ub450eb

Se mitä arvioissa ei käydä läpi on juurikin levyjen lukeminen ja soittimen käyntiääni. Mitä enemmän olen käyttänyt Panasonic DP-UB450 niin käytännössä mikään ei ole muuttunut ensikokemuksista. Panasonic DP-UB450 käynti äänen huomaa varsinkin 4K bluray-levyjä soittaessa hiljaisissa kohtauksissa. Käyntiääni ei ole samaa luokkaa kuin normaalilla bluray:lla tai dvd:llä eli Panasonic DP-UB450 lukee 4K bluray-levyjä vain nopeammin mistä johtuen soittimen käyntiääni pitää enemmän ääntä. Toinen asia levyjen lukeminen minkä kanssa minulla ei ole ollut kertaakaan ongelmia dvd, bluray:n tai 4K bluray:n kanssa ja elokuvia on tullut katsottua jo monia eli Panasonic DP-UB450 on ollut luotettava soitin. 

Yksi uusi asia on tullut kyllä ilmi Panasonic DP-UB450 kaukosäätimestä. Se on parempi opetella ulkoa sillä varsinkin pimeässä pitää tietää mitä näppäintä on painamassa ettei paina väärää näppäintä. Itse olen painanut muutaman kerran väärää näppäintä minkä johdosta olen päätynyt elokuvan päävalikkoon ja näin ollen hukannut kohdan mihin jäin elokuvassa.

Päivitys 2: Panasonic DP-UB450 hinta 249€

Panasonic DP-UB450 hinta näyttää tippuneen 249€ monessa paikkaa kun se vielä kesällä maksoi verkkokauppa.comissa 279€. Muutoinkin Panasonic DP-UB450 mallia on tullut paremmin myytäville kun esimerkiksi Power ja cdon.fi ovat lisänneet tuotteen myyntiin. Kesällä kun itse olin hankkimassa Panasonic DP-UB450 4K bluray-soitinta sitä sai vain verkkokauppa.comista sekä Hobby Hallista.

Panasonic DP-UB450 Linkkejä

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/76635/mhgtv/Panasonic-DP-UB450-Smart-Ultra-HD-Blu-ray-soitin?gclid=EAIaIQobChMI3KCgn9iJ5AIVqSCtBh0AmgflEAAYASAAEgJ6IPD_BwE

https://www.hobbyhall.fi/fi/elektroniikka/televisiot-ja-kotiteatterit/multimediakeskukset/4k-blu-ray-soitin-panasonic-dp-ub450eg-k_a71a53ea/

https://www.panasonic.com/fi/consumer/home-entertainment/blu-ray/ultra-hd-blu-ray/dp-ub450.html

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/0163/kknrr/Panasonic-DP-UB820-Smart-Ultra-HD-Blu-ray-soitin-musta?gclid=EAIaIQobChMI0ZGwyt6J5AIVyBoYCh0DGAaoEAAYASAAEgJArfD_BwE

https://www.hobbyhall.fi/fi/elektroniikka/televisiot-ja-kotiteatterit/multimediakeskukset/4k-blu-ray-soitin-panasonic-dp-ub820egk_6f597c3a/

 

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.