Siirtyminen 4K aikaan osa 10 - DENON X3600H ensikokemukset

27.02.2021 - 14:36

Black friday tai oikeastaan tänä vuonna trendin aloittanut Black week alkoi sillä, että edellisenä torstaina ostin Hifistudiolta Denon X3600H vahvistimen kaikkien alennuksien jälkeen noin 800€ hintaan. Myöhemmin black week:llä ja black friday:nä huomasin, että kyseinen Denon X3600H 899€ hintaan oli ilmeisesti maahantuojan yleinen ale sillä monessa paikkaa tuli hinta vastaan. Itselleni Hifistudiolta osto oli se asia sillä minulla oli vielä alennuksen lisäksi -10% alennuskoodi. Hifistudiolle kyseinen tarjous tuli voimaan torstai-iltana ja lauantaiaamupäivään mennessä tuote olikin jo loppunut. Kannatti olla siis nopea vaikka tarjous olisikin ollut voimassa vielä 2.12 asti. Tämän lisäksi halvemmat mallit Denon X1600H sekä Denon X2600H olivat myös alennuksessa useassa paikassa paitsi Hifistudiolla mielestäni.

Tilasin siis Denon X3600H torstai-iltana, hieman ennenkuin lähdin töistä perjantaina niin tuli viestiä, että tuote on noudettavissa minkä johdosta lähdin hakemaan vahvistinta siinä 17 aikoihin. Noutoreissussa menikin paljon vähemmän aikaa kuin kuvittelin kun sain heti parkkipaikan aivan liikkeen vierestä. Näin ollen kävinkin kotona tässä vaiheessa viemässä vahvistimen kotiin ja ehdinkin sen asentamaan vielä paikoilleen ennenkuin lähdin kuntosalille. Kuntosalin jälkeen illalla pystyinkin jo näin ollen kokeilemaan vahvistinta sillä päätin säätää asetuksia lauantaina aamupäivällä.

Mielestäni yhdeksässä vuodessa ei ole niinkään tapahtunut vahvistimien saralla. Denon X3600H on verrattuna vanhaan vahvistimeeni Onkyo TX-NR609 yksinkertaisempi, nopeampi ja äänenlaadullisesti selvempi. Denon X3600H oli nopeampi ja helpompi asentaa kuin Onkyo TX-NR609 sillä Audyssey kalibrointiprosessi oli nopeampi. Muutoinkin kauko-ohjain sekä laite vastasivat toimintoihin nopeammin ja käyttöliittymä on myös selkeämpi. Toisaalta huomasin, että Denonilla ei päässyt muokkaamaan Audyssey tuloksia suoraan niinkuin Onkyo TX-NR609:llä. Denonilla Audyssey tuloksien asetuksia pääsee muokkaamaan maksullisella Audyssey MultEQ Editor app:llä.

Mitä tulee sitten äänenlaatuun niin mielestäni Denonin ääni on yleisesti selvempi ja takakaiuttimista kuuluu paremmin ääni. Myöskin Denonin Audyssey tila on parempi kuin Onkyo TX-NR609 vastaava sillä Onkyo:lla Audyssey nosti liikaa yleisesti äänenvoimakkuutta. Denonissa on myöskin enemmän Audyssey asetuksia joita käyttää kuin mitä Onkyo tarjosi.

Käytännössä mitään ihmeellistä ei tapahtunut kun päivitin Onkyo TX-NR609 vahvistimen Denon X3600H vahvistimeen. Tietenkin nyt saan kaikki laitteet vahvistimen läpi kun Onkyo TX-NR609 ei tukenut 4K:ta ja ensi vuoden puolella tulen hankkimaan Dolby Atmos kaiuttimet. Siitä, että mitkä kaiuttimet tulen hankkimaan niin en vielä tiedä, mutta kattoheijastekaiuttimet tulen hankkimaan sillä en halua alkaa porailemaan iskuporakoneella kattoon reikiä. Niin tässä sitä vain miettii oliko 800€ vahvistin päivitys nyt niin tarpeellinen varsinkin kun minulla ei ole vielä Atmos kaiuttimia?

Audyssey MultEQ Editor sovellus

Audyssey MultEQ Editor sovellusta käytetään muokkaamaan Audyssey kalibointi asetuksia sekä tekemään Audyssey kalibointi. Jotain asioita Audyssey MultEQ Editor tekee eri tavalla Audyssey kaliboinnissa kuin Denonin vahvistin itsestään sillä jouduin kalibrointia varten säätämään vasemman kaiuttimen johtoja hieman. Tuosta asiasta Audyssey MultEQ Editor sovellus antoi virheilmoituksen kun taas vahvistimen oma kalibrointi meni läpi ilman virheilmoituksia.

Kuitenkin Audyssey MultEQ Editor sovelluksen tärkein ominaisuus on kalibointi asetuksien muokkaaminen sillä automaattiset asetukset ovat automaattisia eikä ne mene aina heti oikeiksi. Audyssey MultEQ Editor sovelluksella näkee erot ennen ja jälkeen kalibroinnin minkä jälkeen asetuksia pääsee sorkkimaan eri tavoilla. Audyssey MultEQ Editor sovelluksella saa luotoa uusia profiileja joten voit tehdä helposti uuden Audyssey kalibroinnin uuteen profiiliin minkä jälkeen tuloksien vertailu on helpompaa ja katsoa onko toinen kalibrointi toista erilaisempi.

Audyssey MultEQ Editor sovellus maksaa noin 20€ joten se on sinällään suhteellisen kallis mutta toisaalta jos ostat Denonin tai Marantzin vahvistimen niin kulutat siihen jo vähintään 600€ niin tuohon 20€ lisä ei ole paha. Jos oikeasti haluat säätää Denon vahvistinta niin Audyssey MultEQ Editor sovellus on pakko-ostos ja kannattava ostos. Sitä miksi tämä ei ole ilmainen tai halvempi niin voi vain miettiä. 

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 1

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 2

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 3

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 4

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 5

Audyssey MultEQ Editor säädöt kuva 6

 

https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver/audysseymulteqeditorapp

https://apps.apple.com/us/app/audyssey-multeq-editor-app/id1210584625

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dmholdings.AudysseyMultEq&hl=fi

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.