Siirtyminen 4K aikaan osa 6 - LG OLED 55 C8 + Panasonic DP-UB450 + Onkyo NR609 HDMI ARC kokemuksia

02.07.2020 - 14:24

Mitä pidempään minulla on ollut käytössäni LG OLED 55 C8 televisio niin sitä enemmän haluaisin jo päivittää vanhan Onkyo TX-NR609 vahvistimeni uuteen. Onkyo TX-NR609 ei ole muuta suurempaa ongelmaa kuin 4K-tuen puuttuminen ja uudempien ääniraitojen tukeminen. Vaikka Onkyo TX-NR609 tiedoissa puhutaan 4K-tuesta niin oikeasti sitä ei ole sillä vahvistin tukee vain HDMI 1.4-versiota kun oikeasti 4K vaatii HDMI 2.0-version. Tämän johdosta joudun kierrättämään äänen & kuvan television kautta vahvistimelle HDMI ARC:lla. HDMI ARC toimii ja ei toimi ja juuri tämän kierrätyksen takia haluaisin uuden vahvistimen jotta saisin kaikki johdot kulkemaan televisioon vahvistimen kautta.

Panasonic DP-UB450 tarjoaa kaksi HDMI-ulostuloa. Toisessa kulkee kuva & ääni ja toisesta saa ulos pelkän äänen. Tämä mahdollistaa juurikin sen asian, että 4K bluray-soittimesta saa 4K kuvan suoraan televisioon toisesta HDMI-ulostulosta ja vanhemmalle vahvistimelle äänet toisesta. Jos tässä tapauksessa käyttäisin vain yhtä HDMI-johtoa mikä menisi suoraan televisioon mistä ottaisin äänet vahvistimelle käyttäen HDMI ARC niin en saisi yhtä hyviä ääniä käyttööni. HDMI ARC muuntaa DTS HD-Master ääniraidan normaaliksi DTS ääniraidaksi ja Dolby TrueHD muuntuu Dolby Digital Plus ääniraidaksi.

Panasonic DP-UB450

Tämän äänenlaadun eron huomasin selvästi kun tein kokeiluja silloin kun asensin Panasonic DP-UB450 käyttöön. Onneksi minulla sattui olemaan ylimääräisiä HDMI-johtoja sillä jos käyttää molempia HDMI-ulostoja niin silloin myös tarvitsee kaksi johtoa. Kannattaa myöskin huomioida se asia, että molempien johtojen ei tarvitse olla yhtä hyvät sillä ääni ei tarvitse yhtä tasokasta johtoa kuin 4K kuva. Näin ollen jos sinun tarvitsee käyttää kahta HDMI-johtoa 4K bluray-soittimessa niin kannattaa panostaa ennemmin yhteen parempaan johtoon mikä vie kuvan televisioon ja toinen voi olla ihan perus HDMI-johto.

Toisaalta itselleni ei ole käytössä mitään kamalan kallista HDMI-johtoa Panasonic DP-UB450 ja LG C8:n välillä vaan aika vanhakin HDMI-johto. Tästä huolimatta HDR & Dolby Vision ovat toimineet vallan mainiosti. Ei siis välttämättä kannata ostaa kallista "4K HDMI-johtoa" kun oikeasti sellaista ei ole. On vain tarpeellista ostaa / olla highspeed HDMI-johto mikä osaa kuljettaa dataa tarvittavan nopeasti.

Tästä pääsenkin sitten varsinaiseen ongelmaan mikä on yleisesti HDMI ARC ja LG:n SIMPLINK. En tiedä tarkalleen missä on vika vai onko se vain monen summa. Minulla on siis Apple TV 4K ja Panasonic DP-UB450 bluray-soitin kiinni televisiossa mitkä toimivat LG:n simplinkin kautta eli osaavat sammuttaa ja avata laitteita kun televisiossa valitaan oikea lähde tai kun sammuttaa Apple TV:n tai Panasonic DP-UB450 niin televisio myöskin sammuu. Olen nyt joutunut näitä eri ominaisuuksia ottamaan pois päältä sillä ne ovat alkaneet hieman sekoittaa käyttöä ja välillä kun olen vaihtanut laitetta lennossa niin televisio on sammunut kun olen sulkenut laitteen mitä en enää käytä.

Suurin ongelmani Panasonic DP-UB450 käytössä on tällä hetkellä se, että välillä LG C8 haluaa ottaa myöskin kuvan vahvistimelta HDMI 2-sisääntulo vaikka haluan sen saavan kuvan suoraan Panasonicilta HDMI 3-sisääntulo. Kun yritän vaihtaa LG:n kaukosäätimesta sisään tulon HDMI 2:sta HDMI 3:seen niin LG päättää vaihtaa sen takaisin HDMI 2:seen ihan automaattisesti. Toinen pienempi häiritsevä tekijä on vahvistimen signaalin muuttuminen halutusta HDMI 1:sta (4K bluray-soitin ääni) TV:n HDMI ARC ääneen. Tätä tapahtuu kun levyllä aukeaa valikko, valitsen valikosta aloita elokuva tai laitan pausen kesken elokuvaa. 

Panasonic DP-UB450

Jos jostain syystä hipaisen vahingossa Apple TV:n kaukosäädintä (mikä ottaa hyvin herkästi kosketuksen) sen jälkeen kun Panasonic DP-UB450 on päällä niin kyseiset HDMI sisääntulo vaihto ongelmat alkavat. Tämän takia olenkin joutunut ottamaan pois kaikki automaattiset HDMI:n kautta menevät käynnistykset ja sulkemiset pois päältä Apple TV:sta. Tuohon vahvistimen signaalin / lähteen vaihtuvuuteen en ole löytänyt vielä mitään korjausta ja tuskin sellaista edes onkaan.

Kaikki ongelmat Panasonic DP-UB450 ja LG C8:n välillä ovat poissa kun otan LG:stä kaikki Simplink-toiminnot pois päältä. Tällöin minulla ei ole ikinä ongelmia valita haluamaani lähdettä televisioon sillä tällöin LG ei ala vaihtamaan mitään tuloja omin päin. Tarvitsen kuitenkin LG:N Simplink-toiminnot päälle jotta saan Apple TV:stä äänet vahvistimelle. Olen välillä käynyt vaihtamassa manuaalisesti Simplink-toiminnot päälle pois kun olen katsonut elokuvia Panasonic DP-UB450:lla mutta tämä käsin tehtävä asetuksia muokkaaminen on ärsyttävää.

Erilaisten ongelmien takia oli ne sitten suurempia tai pienempiä niin haluaisin jo päivittää Onkyo TX-NR609 uudempaan vahvistimeen. Kuitenkin olen päättänyt tehdä tämän päivityksen ensi vuonna sillä en halua päivittää kaikkia välineitä tänä vuonna. Osa syy on budjekti ja osa syy se etten oikeastaan vielä tiedä minkä vahvistimen tulen hankkimaan. Myöskin tämä vuosi oli hieman välivuosi vahvistimien saralla sillä osa valmistajista ei tuonut tänä vuonna uusia malleja. Mitä ilmeisimmin en ole kuitenkaan tule ostamaan uutta mallia vaan katson tarjouksesta jonkun tämän vuoden malleista. Onkyo TX-NR609 on kuitenkin loistava vahvistin ja ainoa haitta onkin vain 4K-tuen puuttuminen. Tämän vuoksi en oikein voi ostaa ihan mitä tahansa vahvistinta sillä en halua ostaa yleisesti huonompaa vahvistinta pelkästään 4K-tuen takia.

Uuden vahvistimen päivityksen yhteydessä tulen myöskin päivittämään oman kaiutin järjestelmän Dol­by At­mos:seen niin tämäkin asia tulee vaikuttamaan uuden vahvistimen hankinnassa. En ole meinaan vielä ihan varma kumpi 5.1.2 vai 5.1.4 järjestelmä olisi itselle se parempi vaihtoehto. Riittäisikö minulle "vain" 5.1.2 ja onko minun järkeä edes hommata 5.1.4 järjestelmää? Tämän päätöksen takia minun pitääkin katsoa sellainen vahvistin missä on tarpeeksi äänikanavia.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.