Siirtyminen 4K aikaan osa 13 - 2019 vuoden yhteenveto laitteiston ja elokuvien osalta

25.12.2019 - 21:26

Kun tänä kesänä kesälomani aikana yhtäkkiä siirryin 4K aikaan ostettuani Gigantin tarjouksesta LG C8 OLED 55 television niin en myöskään osannut odottaa mitä tuon hankinnan jälkeen tapahtuisi. Olin jo hieman ennen LG C8 OLED 55 hankkimista tarkoittanut 4K aikaan siirtymistä siinä mielessä, että hankkisinko videotykin vai television ja minkä videotykin tai television tulisin hankkimaan mikäli siirtyisin 4K aikaan? Samalla minun piti miettiä myös muita laitteistohankintoja sillä sen hetkinen Onkyo TX-NR609 vahvistimeni ei tukenut kunnolla 4K:ta eikä myöskään mikään mukaan laite. Ainoa 4K:ta kykenevä laitteeni oli Sony BDP-S6700 skaalaava 4K bluray-soitin.

Tulin mietinnässä siihen tulokseen, että minun kannattaa ennemmin päivittää televisio 4K aikaan kuin videotykki. Syitä oli useampia kuten budjektiin sopiva videotykki jäi selvästi television jälkeen kuvanlaadullisesti sekä televisio oli siltikin halvempi. Myöskin videotykin hankinnan kanssa minun olisi pitänyt päivittää samalla kertaa vahvistin ja mahdollisesti myös 10 metrinen hdmi-kaapeli joita minun ei tarvinnut tehdä samalla kertaa television hankinnan kanssa. Näin ollen valinta videotykin ja television välillä oli suhteellisen helppo vaikkakin olisin halunnut suuremman kuvakoon.

Asia jäi tämän jälkeen vain mietinnän alle vaikka muutaman kerran mahdollisesti sopiva televisio tulikin tarjoukseen ennen kesää ja vielä kesän aikana. Lopulta kuitenkin juuri kesälomani puolivälin LG:n C-sarjan televisio tuli hyvään tarjoushintaan ja jopa halvempaan mitä halvempaa B-mallia myytiin joten päätös television hankinnasta syntyi hyvinkin nopeasti. Päätöksen teon ja television hankinnan välille jäi aikaa vain muutamia tunteja. Siinä samalla ollessani Gigantissa hakemassa LG C8 OLED 55 televisiota päätin sitten hankkia Apple TV 4K:n kun se siinä oli heti saatavilla. Apple TV 4K minun oli tarkoitus hankkia vasta hieman myöhemmin mutta katsoin olevan parempi ostaa se vain heti kun olin sitä jo muutenkin hankkimassa.

LG C8 OLED 55

LG C8 OLED 55

Eipä tainnut mennä kuin puoliviikkoa tai viikko kääntyä seuraavaan LG C8 OLED 55 hankinnan jälkeen niin tein jo ensimmäisiä 4K bluray hankintoja vaikka olin päättänyt olla niitä vielä ostamatta. Minun oli tarkoitus mennä aluksi striimaus linjalla Netflixin ja itTunesin kautta ja myöhemmin siirtyä 4K bluray aikaan. Hankin kesäloman aikana kahdesta - kolmeen 4K bluray -elokuvaa vaikka olin toisin päättänyt ja tämän johdosta aloin katsomaan myös 4K bluray-soitinta. Elokuvien tapaan 4K bluray-soitin oli hankinta listalla vasta myöhemmin, mutta löysin suhteellisen hyvän ja halvan Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen. Lopulta kun palasin kesälomalta kotiin niin samalla kertaa hain verkkokauppa.comista kyseisen soittimen mukaan.

Kävin kesälomani aika viemässä television kotiin milloin aloin miettimään uuden keskikaiuttimen vaihtamista ihan järjestelyn kannalta. Olin pitänyt keskikaiutinta televison takana mutta olin pidempään miettinyt, että asialle pitäisi tehdä jotain ja saada keskikaiutin pois television takaa sillä televisio blokkasi ääntä. Kun sain asennettua uuden LG C8 OLED 55 television paikoilleen huomasin asian olleen hieman pahempi. Ensinnäkin uusi televisio blokkasi ääntä vielä hieman enemmän minkä lisäksi kaiuttimella oli vieläkin vähemmän tilaa television ja seinän välissä. Tämän johdosta aloin miettimään keskikaittimen vaihtoa mikä lopulta tapahtuikin kesäloman loppupuolella. Lopulta päädyin vaihtamaan vanhan Wharfedale Diamond 9 CS keskikaittimen Q Acoustics Concept Centre keskikaittimeen.

Kesälomani aikana olin siirtynyt 4K aikaan ilman sen suurempia suunnitelmia. Olin hankkinut parin viikon aikana LG C8 OLED 55 television, Apple TV 4K:n, Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen, muutaman 4K bluray -elokuvan sekä ostanut uuden keskikaiuttimen Q Acoustics Concept Centre.

Denon X3600H

Seuraava suurempi päivitys olikin sitten HifiStudion blackfriday tarjous Denon X3600H vahvistimesta. Kesällä heti sen jälkeen kun olin hankkinut LG C8 OLED 55 television aloin katselemaan jo uusia vahvistimia. Päätin tuolloin, että ensi kesänä voisin hankkia uuden vahvistimen kun nyt kesän aikana minulle tuli vastaan hyviä tarjouksia ja kun olin juuri hankkinut uuden television niin ajattelin etten ostaisi nyt mitään suurempaa laitetta vähään aikaan. Kuitenkin tuo HifiStudion tarjous alkoi koukuttaan niin paljon, että siihen oli vain pakko tarttua. Kun sain Denon X3600H vahvistimen noin 800€ hintaan normaalin hinnan ollessa 1300€ niin sanoisin sen olevan tarjous josta on vaikea kieltäytyä. Nyt jälkikäteen olen nähnyt monia halvemman mallin Denon X2600H tarjouksia 600€ hintaan mutta sanoisin 200€ erotuksen olevan vähän siihen miten X2600H ja X3600H eroavat.

4K bluray elokuvat

Näiden suurempien hankintojen LG C8 OLED 55 television sekä Denon X3600H vahvistimen välissä olen hankkinut sitten vain tarjouksien kautta 4K bluray -elokuvia. Kyseisiä elokuvia on tullut hankittua paljon enemmän kuin kuvittelin ja varsinkin tähän 5 kuukauden aikaan mitä on mennyt LG C8 OLED 55 television hankinnan jälkeen. En ole yhtään laskenut kuinka monta 4K bluray:tä olen nyt hankkinut mutta kappalemäärä on selvästi yli mitä olin kuvitellut. Vielä kun ottaa huomioon se, että olen hankkinut vieläkin enemmän normaalista bluray:tä 4K bluray:hin päivityksiä mitä kuvittelin niin asiat ovat menneet vain enemmän ei suunnitellusti.

Mitä enemmän näin 4K elokuvia ja varsinkin vanhempia julkaisuja niin sitä enemmän halusin hankkia tiettyjä julkaisuja. Sen jälkeen kun hankin Denon X3600H vahvistimen niin olen päivittänyt muutamat julkaisut ihan vain Dolby Atmos ääniraidan takia kun tiedän hankkivani Atmos kaiuttimet hyvinkin pian. Mielestäni on ihan "järkevää" päivittää ainakin tiettyjä julkaisuja 4K:hon ihan vain paremman värimaailman takia sekä myöskin mahdollisen Dolby Atmos ääniraidan. Mielestäni 4K:n paras asia on värimaailma eikä niinkään parempi resoluutio HDR10 sekä Dolby Vision tuo julkaisuihin paljon enemmän kuin pelkkä 1080p:stä 4K:hon päivittäminen. Tämän huomaa hyvin varsinkin vanhemmissa julkaisuissa siihen 2000 luvun taitteeseen mitkä ovat siis tehty hyvin. 

4K bluray elokuvat:

 1. Blade Runner 2049 (4K Ultra HD + Blu-ray) 

 2. Bram Stokers Dracula (4K Ultra HD + Blu-ray)

 3. E.T. The Extra-Terrestrial (4K Ultra HD + Blu-ray)

 4. Philadelphia (4K Ultra HD + Blu-ray)

 5. Tomb Raider (4K Ultra HD + Blu-ray)

 6. Baby Driver (4K Ultra HD + Blu-ray + Digital Download)

 7. Black Hawk Down (4K Ultra HD + Blu-ray)

 8. Close Encounters of The Third Kind 40th Anniversary Edition (4K Ultra HD + Blu-ray)

 9. Schindler's List (4K Ultra HD + Blu-ray (25th Anniversary Edition))

 10. Grease (4K Ultra HD + Blu-ray (40th Anniversary))

 11. Men in Black (4K Ultra HD + Blu-ray + Digital HD)

 12. 2001: A Space Odyssey

 13. Avengers: Infinity War

 14. Avengers: Endgame

 15. Apocalypse Now

 16. Casino

 17. Scarface

 18. Alita: Battle Angel (4K Ultra HD + Blu-ray)

 19. Armoton (4K Ultra HD + Blu-ray)

 20. Mad Max: Fury Road (4K Ultra HD + Blu-ray)

 21. Blade Runner (4K Ultra HD + Blu-ray)

 22. Mission: Impossible - Fallout (4K Ultra HD + Blu-ray)

 23. Braveheart (4K Ultra HD + Blu-ray) (3 disc)

 24. The Matrix (4K Ultra HD + Blu-ray) (3 disc)

 25. Saving Private Ryan (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

 26. Predator (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

 27. The Shining (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

 28. John Wick 1

 29. John Wick 2

 30. John Wick 3 - Parabellum

 31. American Ganster

 32. Gladiator

 33. Big Lebowski

Päivitin listaan Zoom.co.uk:sta 3 for 30£ kampanjan hankinnat American Gangster, Gladiator & The Big Lebowski.

Sain hetki sitten HifiStudiolta hetki sitten uutiskirjeen "Säästä 50€ Sonoksen tuotteista" ja tämä tarjous on voimassa 2.4. - 23.4. asti. Samalla kävin tutkimassa onko tämä joku globaali tarjous vai pelkkä HifiStudion tarjous? Ainakin Gigantissa näyttäisi olevan myös Sonoksen tuotteita jäsentarjouksessa johon liittyminen on ilmaista. Sonos One kaiutin maksaa Hifistudiolla 179€ ja Gigantissa hinta on 177€. Sonos Beam puolestaan maksaa niin HifiStudiolla kuin

Nyt kun olen ollut tässä pari viikkoa kotitoimistolla etätöissä niin ajankäyttö sekä taustalla olevat asiat ovat muuttuneet. Toimistolla tulee käytettyä kuulokkeita suhteellisen paljon mutta nyt kotona ollessa kuulokkeet ovat vaihtuneet Sonos One langattomaan kaiuttimeen tai ihan vain vahvistimeen ja sitä kautta normaaleihin kaiuttimiin. Työkone Macbook Pro tai Ipad tulee yhdistettyä Sonos One kaiuttimeen minkä kautta tulee käytettyä Spotifytä, Youtubea tai nyt

Viime viikonloppuna tuli katsottua kaikki oikeat Jason Bourne elokuvat normaalilta bluray:lta siis kaikki Bourne elokuvat The Bourne Identity, The Bourne Supremacy ,The Bourne Ultimatum sekä Jason Bourne. The Bourne Legacy ei kuulu tähän joukkoon minkä lasken oikeaksi Bourne elokuvaksi koska siinä ei edes ole Jason Bournea. Olen kyllä nähnyt The Bourne Legacyn yhteensä pari kertaa mutta kummallakaan kerralla en ole elokuvasta tykännyt. Minun oli tarkoitus

Gigantissa näyttäisi olevan tulevat Star Wars 4K bluray elokuvat 15€ kappale kun puolestaan Cdon ja Discshop myy kyseisiä julkaisuja 19.90€ hintaan. Näin siis ihan jos ei kiinnosta ostaa 199€ maksavaa Star Wars: The Skywalker Saga Box Set - Limited Editionia mikä sisältää kaikki elokuvat. Kannattaa kuitenkin muistaa ennen yhdenkään elokuvan ostamista ennakkoon, että kaikki Disneyn 4K julkaisut eivät ole onnistuneita ja voivat olla siis huonoja julkaisuja. En

Kuten tuossa jokin viikko sitten kirjoittelin, että talviloma eteni loppuaan ja kehitin sen päätteeksi pari pientä projektia jotka tein heti sinä viikonloppuna kun palasin takaisin kotiin. Ensimmäinen projekti oli jo tiedossa ennen talvilomaa mikä oli asentaa Philips Hue Lightstrips valonauha keittiöön. Toinen pieni projekti oli asentaa makuuhuoneeseen hifi-järjestelmä käyttäen vanhaa Onkyo TX-NR609 vahvistinta sekä hankkimalla pari kaiutinta takaisin kaverilta

Viime kesänä kun tuli hankittua LG OLED C8 55" 4K televisio niin kaikki katsominen siirtyi automaattisesti siihen mikä tarkoitti sitä, että Optoma HD80 videotykin käyttö väheni entisestään. Ennen kuin siirryin 4K aikaan LG OLED C8:n myötä niin videotykin käyttö on vähentynyt radikaalisesti vuosi vuodelta sitten alkuvuosista. Alkuaikoina kun Optoma HD80 videotykki oli uusi eikä minulla ollut televisiota kiinni kotiteatterijärjestelmässä niin jos halusin katsoa