Vanha Wharfedale Diamond 9 CS vaihtui Q Acoustics Concept Centre kaiuttimeen

07.09.2019 - 01:09

En osannut odottaa ihan tämänkaltaista dominoefektiä kun kesälomalla ostin uuden LG OLED C8 television. Tiesin joutuvani hankkimaan 4K bluray-soittimen & Apple TV 4K:n mahdollisimman pian television hankinnan jälkeen. Tiesin tulevan tarvitsemaan uuden vahvistimen jossain kohtaan mutta en vielä. Nämä asiat olivat sellaisia joita osasin odottaa tai tiesin mitä tulen tarvitsemaan. Sitä en kuitenkaan osannut arvata, että tulisin ostamaan uuden keskikaiuttimen parin viikon päästä television ostamisesta.

Noin pari vuotta sitten kun ostin uudet etukaiuttimet Q Acoustics Concept 40 niin samalla kysyin miten silloinen Wharfedale Diamond 9 CS keskikaiutin tulisi toimimaan Q Acoustics Concept 40 kanssa. Minulla oli tuolloin pieni ajatus lähteä päivittämään keskikaiutinta jossain vaiheessa, mutta se asia jäi sitten siihen. Minulla oli ollut vuosikausia keskikaiutin television takana ja olin siinä uskossa ettei se hirveästi haitannut. Noin suurinpiirtein saman ajan minulla oli käytössä Sony 50W828B televisio missä oli ihan erilainen alusta kuin mitä LG OLED C8:ssa on.

Kun kävin asentamassa television seuraavalla viikolla television ostamisesta niin tällä kyseisellä kerralla huomasin pari asiaa. Ensinnäkin LG OLED C8 television jalusta oli paljon suurempi kuin Sony 50W828B mikä johti siihen, että television ja seinän väliin jäi liian vähän tilaa. Myöskin LG OLED C8:n jalustan ollessa suurempi ja erilaisempi niin Wharfedale Diamond 9 CS kaiuttimen ääni alkoi katoamaan enemmän kuin ennen. Nämä kaksi asiaa johti siihen, että päätin alkaa katsomaan uutta keskikaiutinta.

Viime vuoden putkiremontin jälkeen tein isompia ja pienempiä sisustus muutoksia kun tein takaisin muuttoa. Tuolloin vaihdoin vahvistimen paikan televisiotason päältä televisiotason sisään. Tämä tarkoitti sitä, että jouduin poistamaan yhden hyllyn jotta sain laitettua vahvistimen tason väliin. Samalla olin kokeillut laittaa keskikaiutinta samaan kohtaan eli tason väliin mutta se ei ollut mahtunut sinne. Tätä asiaa en muistanut heti kun olin asentamassa ja tuomassa uutta LG:n televisiota sillä yritin jälleen sitä mahtuuko keskikaiutin tason väliin. Putkiremontin muuton yhteydessä asia jäi siis sikseen mutta tällä kertaa yhdessä vähemmän tilan kanssa tulin siihen lopputulokseen, että nyt oli aika hankki uusi keskikaiutin joka mahtuisi televisiotason hyllyväliin.

Tästä alkoikin sitten metsästys missä etsin hyvää ja järkevän hintaista keskikaiutinta mikä mahtuisi televisiotason hyllyväliin. Katsoin monia vaihtoehtoja arvostelujen kautta sekä muutamia verkkokauppoja. Näiden pohjalta sainkin jonkinlaisen ajatuksen mikä vaihtoehto voisi olla. Tässä vaiheessa katsoin myös Q Acoustics Concept sarjan Centre kaiutinta sillä onhan minulla kyseisen sarjan etukaiuttimet. Ainoa ongelma tässä kohtaan oli kaiuttimen korkeus mikä valmistajan / maahantuojan sivun mukaan olisi ollut hieman liian korkea. Tämän johdosta aloin myöskin miettimään Q Acoustics:n toisen sarjan 3090 keskikaiutinta Q Acoustics 3090C.

Tämä asia jäi hautumaan noin viikoksi kunnes kävin Tampereella asian tiimoilta. Minun oli ensiksi tarkoitus käydä Tampereen Hifihuoneella katsomassa ja tutkimassa tilannetta. Tämän jälkeen minun oli tarkoitus käydä vielä Tampereen Hifistudiolla minne ei lopulta täytynyt mennä sillä sain hoidettua asiat Hifihuoneellta. Kun olin kertonut myyjälle asian taustat sekä tarpeen niin minulle esitettiin, että paras ratkaisu olisi Q Acoustics Concept Centre. Vastasin tähän, että olin katsonut kyseistä kaiutinta, mutta sivuston mukaan korkeus oli liian korkea minun käyttötarkoitukseen. Tästä alkoi pieni tutkistelu ja yksi puhelin soitto minkä pohjalta selvisi, että sivustolla miltä olin asia katsonut mitat olivatkin eri järjestyksessä kuin toisilla sivuilla. Sivustolla olivat korkeus ja leveys arvot toisinpäin kuin toisilla sivuilla.

Sain annettua vanhan Wharfedale Diamond 9 CS vaihdossa mistä ei kyllä oikein saanut mitään mutta olin kuitenkin tähän tyytyväinen sillä minun piti kuitenkin se hävittää. Yhtä vanhaa keskikaiutinta olisi ollut vaikea myydä ja edes pienoinen alennus uudesta kaiuttimesta oli vain plussaa. Q Acoustics Concept Centre maksoi normaalisti 350€ ja antaessani vanhan Wharfedale Diamond 9 CS hinnaksi jäi 285€.

Q Acoustics Concept Centre asennuksen jälkeen huomasin, että kaiutin television takana on ollut huono asia. Nyt kun keskikaiutin on televisiotason hyllyssä eikä päällä television takana niin äänen laatu on selvempi ja paljon parempi. Ääni ei katoa television takana mihinkään "muuriin" vaan ääni pääsee normaalisti. Toinen ja mielestäni suurempi asia olikin sitten, vahvistimen ja kaiuttiminen täydellinen uudelleen kalibrointi. En muista koska olen tämän viimeksi tehnyt sillä kalibroinnin jälkeen huomasin äänenlaadussa selviä eroja ennen ja jälkeen kalibroinnin. Samalla myöskin kokeilin vaihtaa muutamia asetuksia vahvistimessa minkä johdosta sain äänenlaadusta yleisesti paremman.

Q Acoustics Concept Centre oli hyvä ostos kaiken kaikkiaan. Nyt sisustus on parempi ja siistimpi, tein vahvistimelle täyden kalibroinnin ja kaiutin on parempi kuin edellinen. No Wharfedale Diamond 9 CS tuli ostettua ensimmäisen kotiteatterin kasaamisen yhteydessä 2006 joten se palveli pitkään ja hyvin. 13 vuotta on pitkä aika kaiuttimelle ja pidempäänkin olisi mennyt sillä kaiuttimessa ei ollut mitään ongelmia ja ainoa asia miksi lähdin päivittämään Wharfedale Diamond 9 CS oli juurikin korkeus jotta sain sen sopimaan paremmin sisustuksen ja järjestyksen kanssa.

Q Acoustics Concept Centre

https://www.qacoustics.co.uk/q-acoustics-concept-centre-channel-speaker.html

https://www.avforums.com/review/q-acoustics-5-0-speaker-package-review.12118

https://www.kruunuradio.fi/verkkokauppa?ItemCategory=10&Item=1684

https://www.audiokauppa.fi/Q-Acoustics-Concept-Center

Wharfedale Diamond 9 CS

https://www.cnet.com/reviews/wharfedale-diamond-9-cs-review/

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.