Ketjukyykyssä sarjaennätys 180kg plus ketjut maastaveto ketju sarjaennätyksen perään

09.07.2023 - 13:00

Torstaina penkkiä ketjuilla, perjantaina maastavetoa ketjuilla ja lauantaina kyykkyä ketjuilla PTVGYM:llä. Penkki ketjuilla meni hieman heikommin kuin ajattelin mutta tälläkin kertaa halusin tehdä sarjat ilman spotteria mikä söi niin painoija kuin varsinkin toistomääriä. Perjantaina maastavedossa teinkin sitten sarjaennätyksen 240kg painoilla plus ketjut. Tein kaksi viiden toiston sarjaa joista jo ensimmäinen taisi olla ennätykseni sillä se mielestäni oli ensimmäinen kerta kun tein viisi toistoa 240kg painoilla plus ketjut. Tuo jälkimmäinen sarja sitten nyt ainakin viimeisteli sarjaennätykseni ja muutenkin se tuntui tulevan helpommin kuin ensimmäinen sarja.

Lauantaina oli vuorossa jalkatreeni ja tarkoitus oli tehdä normaaliin tapaan kyykkyä ketjuilla. Ennen treeniä en oikein tiennyt mitä odottaa sillä en ollut varma missä kunnossa alaselkä oli edellisen päivän maastavedoista. Perjantaina salilla en tuntenut mitään ihmeellisyyksiä alaselässä mutta siitä huolimatta riipuin leuanveto tangossa sarjojen välissä sekä treenin lopussa. Tein myöskin normaalia enemmän venyttäviä liikkeitä selälle sarjojen välissä sekä maastavedon jälkeen. Kuitenkin kun lähdin salilta pois ja nousin parkkihallissa autosta niin alaselässä tuntui hieman jumia.

Illan aikana en kuitenkaan huomannut mitään ihmeellisyyksiä enkä myöskään jatkanut tai tehnyt extra venyttelyä. Lauantaina kun heräsin niin en silloinkaan tuntenut mitään erikoisuutta selässä kuten en koko päivänä. Kaikki sujuikin hyvin aina siihen asti kunnes tein ensimmäisen kyykky toiston.

Minulla oli jotain ajatuksia kyykky treenin suhteen mutta en ollut löynyt mitään suunnitelmia lukkoon. Ajattelin katsoa rauhassa mikä voisi olla päivän kunto ja miten muutenkin kyykky sujuu. Kuitenkin siis jo ensimmäisessä kyykky toistossa huomasin alaselän olevan jumissa tai muuten tuntuneen jotain. Vasta nyt sunnuntaina kun ammustelin hieronta pyssyllä niin huomasin ja tajusin että oikeasti minulla oli oikean puolen yläpuolen pakara jumissa. Tätä kyllä hieman ounastelinkin että ennemmin se on pakara jumissa kuin oikeasti selkä mutta jumi vain tuntui kohdistuneen oikean puolen alaselkään.

No ei siinä sitten mitään muuta kuin että olin extra varovainen tuon jumin suhteen ja tiesin kyllä mitä tehdä. Ei ole meinaan ensimmäinen kerta kun pakara / selkä on tuollain jumissa. Samalla päätin sitten jättää pidemmät sarjat väliin ja keskittyä tekemään lyhyitä sarjoja. Tämä nyt ei kuitenkaan lopulta päätynyt näin sillä lyhyillä sarjoilla tarkoitan ykkösiä tai kakkosia ja päädyin tekemään neljää toistoa.

Lähdin oikeasti hakemaan viittä toistoa ensimmäisellä 180kg plus ketjut. Kuitenkin huomasin ja tajusin että parempi jättää neljään toistoon sillä kroppa ei ole ihan kunnossa. Muutenkin olisi pitänyt tehdä hieman eri lähistymistapa kuin suoraan 180kg plus ketjut niin neljä toistoa. Tuo ensimmäinen sarja oli ainakin henkisesti raskain ja jälkimmäisissä sarjoissa olisin voinut tehdä viisikin toistoa.

Minun olisi pitänyt tehdä joko yksi tai kaksi toistoa alkuun "tutustumis" sarjana 180kg plus painot minkä jälkeen hakata nuo pidemmät sarjat. Ainakin itse olen paljon valmiimpi pidempiiin sarjoihin kun olen tehnyt kyseisellä painolla ensiksi yhden toiston tai sarjan pohjalle minkä jälkeen alan tekemään oikeita sarjoja. Toinen tapa on mennä vielä hieman isompiin painoihin joilla tehdä toisto tai pari ja laskea painot tämän jälkeen sarjapainoihin ja tehdä halutut sarjat.

Nyt jotenkin halusin säästellä selkää vaikka 180kg plus ketjut neljä kertaa neloinen ei sitä oikeasit ole. Kuitenkin pidin jokaisen sarjan välissä kymmen minuutin palautuksen minkä aikana hieman venyttelin ja ravistelin jalkoja sekä selkää. Myöskin jokaisen sarjan ja toiston jälkeen kyllä tunnustelin selän kuntoa enkä lähtenyt tekemään yhtään toistoa saati sarjaa jos kroppa olisi sanonut jotain muuta. 

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.