Bluesound Node 2i saapui vihdoin ja tässä ensimmäisiä kokemuksia

07.04.2021 - 00:05

Kirjoittelin tuossa yli kuukausi sitten että laitoin Bluesound Node 2i musiikki suoratoistolaite hankintaan. Sillä hetkellä kun tilasin Bluesound Node 2i Hifistudion verkkosivuilta niin varastosaldo näytti vihreää ja ajattelin noutaa sen oliko nyt samana päivänä tai seuraavana päivänä kun minulla oli muutenkin keskustaan asiaa. Kuitenkin pari tuntia tilauksen laittamiseen jälkeen sain puhelun Hifistudiolta missä sanottiin verkkosivuilla olleen väärää tietoa ja Bluesound Node 2i olevan varastosta loppu. Puhelussa mainittiin, että Bluesound Node 2i tulisi varastoon seuraavan viikon loppupuolella, mutta näin ei kuitenkaan lopulta tapahtunut.

Bluesound Node 2i saapui vihdoin

Melko pian tämän jälkeen kun minun piti saada Bluesound Node 2i niin alkoi keittiöremonttini mistä myös kirjoittelin kuinka otin keittiöremontin Kalustetukusta. Minulla ei ollut mitenkään kiirettä edes saada Bluesound Node 2i sillä tiesin etten voisi käyttää sitä kun keittiöremontti alkaisi. Kuitenkin juuri silloin kun tilasin Bluesound Node 2i niin varastosaldo tosiaan näytti vihreetä ja minulla olisi ollut tuolloin parisen viikkoa aikaa testata Bluesound Node 2i musiikki suoratoistolaitetta. Kuitenkin tuolla viivästymiselläkin minulla olisi ollut aikaa puolisen viikkoa ennen keittiöremontin alkua.

Oikeastaan Bluesound Node 2i tuli tilattua toisaalta hieman liian aikaisin, mutta pääasia on nyt kuitenkin se, että minulla on se vaikka aikaa tilauksesta on kulunut yli kuukausi. Nyt eletään vielä samaa päivää kun hain Bluesound Node 2i Hifistudiolta eli en ole ehtinyt ihan niin kamalasti Bluesound Node 2i kokeilemaan. Kuitenkin voin sanoa sen, että laite on juuri sellainen miksi sitä luulin ja minkä käsityksen olen saanut arvioista sekä Youtube-videoista.

BluOS

Ensin alkuun täytyy sanoa, etten ikinä muista uusia laitteita ostaessani, että ne pitää usein yhdistää ihan verkkopiuhaan, että laitteen saa wlan-verkkoon. Tätä asiaa en tunnu ikinä muistavan ja minulla on juuri tällä hetkellä wlan-tuki asemat siten, että niihin on hyvin vaikea saada yhdistettyä hieman suurempaa laitetta asennuksen ajaksi. Tietenkin minulla olisi mahdollisuus laittaa toinen wlan-tukiasema paremmin saataville tämänkaltaisia tapauksia varten mutta yleisesti sellaisella ei ole niin tarvetta ja se olisi sitten normaalisti tiellä viemässä tilaa.

En tiedä mitä tein väärin tai missä oli vika mutta en meinannut saada Bluesound Node 2i toimimaan wlan-verkossa. Asetin wlan asetukset muutamia kertoja mutta aina kun otin verkkopiuhan irti laitteesta niin en vain enää löytänyt Bluesound Node 2i laitetta verkosta. Sen verran olin jo ollut hätäinen, että olin ladannut BluOS äppsin Iphonelle sekä Ipädille. BluOS äppsillä hoidetaan Bluesound Node 2i laitteen ohjaaminen sekä asentaminen. Näin ollen minun ei tarvinnut tänään ladata kyseistä äppsiä.

Kun sain Bluesound Node 2i toimimaan wlan-verkossa niin yhdistin Roon:ssa Bluesound Node 2i käytettäväksi laitteeksi. Olen käyttänyt toistaiseksi Bluesound Node 2i vain Roon:in kanssa enkä ole vielä yrittänyt käyttää sitä suoraan BluOS äppsillä tai Tidalin omalla äppsillä. Yhdistämisen kaikki on toiminut hyvin ja ilman ongelmia. Ainoa asia mihin olin ehtinyt tottumaan Roon:in käytössä oli se, että kun soitin musiikkia Denon vahvistimen, Sonos Beam soundbarin tai Sonos One kaiuttimen kautta niin nämä laitteet osasivat laittaa virran päälle ja alkaa vain soittamaan musiikkia. Tällä hetkellä suoraan ilman mitään lisäjohtoja tuo ei ole mahdollista kun Bluesound Node 2i on yhdistettynä Denon vahvistimeen vaan minun pitää laittaa Denon päälle sekä valita oikea lähde. Minun on tarkoitus tässä lähitulevaisuudessa tutkia tarkemmin mikä johto minun pitää hankkia jotta saan käynnistettyä Denon vahvistimen Bluesound Node 2i soittimella.

digitaalinen coax-kaapeli

Se minkä takia hankin Bluesound Node 2i soittimen on juurikin se, että saan soitettua Tidalin MqA äänenlaatua langattomasti. Olen nyt pääsääntöisesti soittanut Tidalia Apple Airplayllä mikä ei tue MqA laatua. Olen myöskin käyttänyt suoraan Iphonea DargonFly Cobaltin kanssa suoraan vahvistimeen rca-kaapelilla, mutta tuon ongelma on se, että Tidalia pitää hallita juuri siitä laitteesta mikä on yhdistettynä vahvistimeen eikä sitä voinut mitenkään hallita langattomasti. Huomasin varsinkin nyt Roon palvelun kokeilun yhteydessä kuinka paljon helpompaa on hallita laitteita langattomasti sillä silloin ei ole sidonnainen tiettyyn laitteeseen.

Yhdistin aluksi Bluesound Node 2i Denon vahvistimeen mukana tulleella rca-piuhalla, mutta muutaman tunnin päästä tajusin, että minun piti laittaa Bluesound Node 2i kiinni Denoniin digitaalisella coax-kaapelilla. Minulla on ollut vuosi kausia yksi vanha digitaalinen coax-kaapeli käyttämättömänä joten ajattelin käyttää sitä nyt. Sitä en tiedä minkä tasoinen kaapeli on, mutta ajattelin digitaalisen coax-kaapelin olevan parempi kuin analooginen rca-kaapeli kun kuitenkin Tidal MqA menee aina 192khz asti.

Seuraavan päivän pävitystä: Digitaalinen coax-kaapeli takaisin rca-kaapeliin

Kun aloin kuuntelemaan musiikkia ja enemmän katsomaan asioita niin huomasin Denonin äppsin näyttävän minulle 96kHz ääntä vaikka Roon näytti kyseisen kappaleen olevan saatavilla 196kHz. Tästä aloinkin tekemään pientä nopeaa tutkimustyötä minkä johdosta palasin takaisin digitaalisesta coax-kaapelista analogiseen rca-kaapeliin. Vaihdoin myös Denon vahvistimessa äänilähteen Pure asetuksille kun ainakin omaan korvaani se tuntui kuulostavan parhaimmalle. Vaihdoin myöskin äänilähteen valinnasta Audyssey Dynamic EQ:n pois päältä mikä oli päällä sillä kyseinen lähde oli ennen käytössä Apple TV:llä.

The Node 2i does support 24bit/192KHz audio through all its outputs. When streaming Tidal MQA, the digital outputs will bypass the internal DAC of the Node 2i and only provide up to 24bit/96KHz audio specifically for MQA content.

Wesley P.

https://support1.bluesound.com/hc/en-us/community/posts/360037874513-Node-2i-Does-it-support-multichannel-audio-via-Digital-Output-to-AVR-

Roon 192kHz

No niin. Se tapahtui viimein kun tänään tuli Roon Labs vuoden lisenssin kuitti. Otin pari viikkoa sitten jälleen kerran Roon Labs palvelun kahden viikon testijakson käyttööni ties monennettako kertaa? Kaikki taisi alkaa siitä kun sain kolmen kuukauden Roon Labs testijakson Dragon Fly Cobaltin mukana. Tuon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana käytin Roon Labs palvelua todella aktiivisesti ja lähestulkoon myöskin ostin palvelun tuolloin. Tuolloin hankintaa esti vain yksi kysymys, hinta.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

En osaa sanoa mitä Tidalissa on tapahtunut tämän vuoden puolella mutta yleinen taso on heikentynyt. Huomattavin asia oli alkuvuodesta tullut uusi Tidal äppsin uudistus. Tuo uudistus ei ollut omaan mieleen yhtään ja on heikentänyt Tidal äppsin käyttöä sillä perus asiat eivät toimi niin kuin ennen. Painikkeet ja toiminnot vaihtoivat paikkoja ja ainakin isolla ruudulla kuten Iphone 12 Pro Max:lla Tidalin käyttäminen yhdellä kädellä ei enää onnistu. Toinen painike

Bluesound Node 2i musiikki suoratoistolaite näyttää olevan maahantuojan tarjouksessa 489,00 hintaan. Itse laitoin Bluesound Node 2i suoratoistolaitteen hankintaan helmikuussa vai maaliskuussa ja sain tuossa hieman ennen huhtikuuta kun saatavuus oli silloin heikko. Olen nyt käyttänyt Bluesound Node 2i päivittäin Tidalin ja Radio Paradisen kuunteluun ja voin ehdottomasti suositella sitä jos olet hankkimassa suoratoistolaitetta musiikkipalveluille. Olen

Olen vasta viimeisien parin kuukauden aikana alkanut kuuntelemaan ja ollut tietoinen Radio Paradise radio kanavasta. Tulin hommanneeksi Bluesound Node 2i suoratoistosoittimen lähinnä Tidalin MqA äänenlaadun takia. Minulla oli tuolloin Roon palvelu 60-päivän koekuuntelussa ja koejakson alkaessa päättymään kokeilin BluOS monihuonejärjestelmää sillä halusin olla varma tarvitsenko Roon palvelua todellakin? BluOS sovelluksella hallinnoidaan BlueSound Node 2i