Uusi keittiö Kalustetukusta

28.03.2021 - 20:31

Minulla päättyi tällä viikolla keittiöremontti mikä kesti kolmisen viikkoa. Käytännössä keittiöremontti valmistui viime viikolla kun asennukset oli saatu tehtyä sekä putkimies tuli asentamaan vesihanan sekä tiskikoneen vesijohdot. Tällä viikolla asennettiin viinikaappi sekä korjattiin liedessä esiintynyt ongelma, että toisen puolen tunnistuslevyt eivät toimineet vaan liesi antoi virheen. Joka tapauksessa olen voinut käyttää uutta keittiötäni jo puolitoista viikkoa ja pikkuhiljaa saanut tavaroita uusille paikoilleen sillä uusi keittiö ja vanha keittiö eroavat toisistaan niin tavarat eivät mene yksi yhteen vanhojen paikkojen kanssa.

Koko keittiöremontin tekeminen lähti ajatuksesta kunhan katson mitä se tulisi maksamaan ja millainen siitä voisi tulla. Minulla osui viime vuoden marraskuussa muutaman keittiön black friday tarjouksia niin siitä ajatus lähti kehittymään. Olen jo vuosia tiennyt, että keittiöremontti on edessä sillä vaikka keittiö saattoi näyttää ulkoapäin hyvälle ja normaalille niin tiesin keittiössä olevan muutamia aikapommeja.

Ensinnäkin vanha uuni ei oikeastaan koskaan ollut suorassa saati pysynyt kunnolla kiinni minkä lisäksi jouduin nostamaan sen tuossa vuosi pari sitten ja tein sinne hieman omia "vahvistuksia". Toisekseen en saanut sellaista jääkaappia kuin halusin johtuen komerosta ja muutenkin koko tuo yhdistelmä avokaappeineen oli huono ja karsea sisältä. Kolmanneksi jätevaunu on ollut alusta asti huono eikä siinä ole ollut tarpeeksi paikkoja esim bioastialle. Neljänneksi kaikki kaapit eivät olleet suorassa minkä lisäksi osassa kaapeista oli toivomisen varaa.

Jääkaapin vaihdoin jo kauan sitten kun en pitänyt yhtään vanhan asukkaan jääkaapista ja muutenkin vaikka edellinen asukas oli tehnyt keittiöremontin noin 10 vuotta sitten niin sitä ei ollut tehty kunnolla. Ainoa keittiön asia mikä oli hyvin ja hyvä oli saareke sekä saarekkeessa sekä runkojen päällä olleet kivitasot. Aluksi halusin jättää molemmat kivitasot sillä en halunnut luopua niistä ja aluksi en raskinut miettiä niiden vaihtamista. Pari vuotta sitten minulla oli putkiremontti missä tehtiin pieniä muutoksia myös keittiöön mutta syystä tai toisesta keittiöremonttia ei tehty siinä yhteydessä. 

Lähtötilanne: vanha keittiö

Vanha keittiö oli noin 10 vuotta vanha eikä se oikeastaan näkynyt muussa kuin kodinkoneissa mitkä alkoivat olla tai olivat jo vanhentuneet. Tiskikoneen jouduin vaihtamaan kolmisen vuotta sitten kun edellinen meni rikki. Tiskikone ei vain enää ajanut ohjelmia loppuun vaan päätti yhtäkkiä lakata ohjelman. Jääkaappipakastimen vaihdoin jo siis vuosia sitten Gorenjen retro kaappiin ihan vain ulkonäön vuoksi. Vanhassa keittiössä Gorenjen retro kaappi jäi aikalailla piiloon ja tässä uudessa keittiössä otettiin myös se huomioon. Vanhassa keittiössä myöskin uuni ja mikro olivat päällekkäin ja uudistuksen yhteydessä halusin uunin lieden alapuolelle. Tämä ajatus lähti ihan vain siitä liikkeelle kun käyttäessäni vanhaa uunia lämpöä karkasi niin, että koskettamalla jääkaappia sen huomasi saaneen lämpöä. Tietenkin uudet kodinkoneet ovat kehittyneet noista ajoista.vanha keittiö

Vanha saareke mistä halusin kivitason jäävän niin keittiön puolella oli normaaleja kaappeja ja olohuoneen puoli avohyllyjä. Minulla on ollut varmaan muutosta asti baarijakkaroita mutta vanhan saarekkeen kanssa ne eivät toimineet sillä polvia tuli lyötyä milloin mihinkin. Kun yritti syödä saarekkeella istuen baarijakkaralla niin jakkara oli asetettava suhteellisen kauas jolloin lautaselle piti "kurottaa". Uuden keittiön saarekkeeseen halusin alusta asti toiselle puolelle vapaan tilan baarijakkaroille ja halusin avohyllyt pois. 

Lopputulos: uusi keittiö

Aluksi siis suunnittelin, että kummatkin kivitasot jäisivät, että vain rungot ja kaapit vaihdettaisiin. Hyvin nopeasti minulle sanottiin, että tuolloin en voisi vaihtaa uunin paikkaa lieden alapuolelle ja muitakin rajoituksia tietenkin oli. Nuo muut rajoitukset olivat enemmän tai vähemmän tiedossa, mutta se etten voisi vaihtaa uunin paikkaa niin tuli itselleni yllätyksenä. Lähdin kuitenkin liikkeelle sillä, että kivitasot jäisivät mutta heti kyllä tajusin, että keittiö näyttäisi periaatteessa ihan samalta. Näihin ajatuksiin vielä kun alettiin antamaan ensimmäisiä hintoja niin ensimmäiset ajatukset olivat: onko tämä hintansa arvoista?

Sitten kun pääsin niin sanotusti vauhtiin ja menin itse paikan päälle suunnittelemaan asioita niin huomasin kuinka ihastuin ideaan vaihtaa kivitaso uuteen jotta sain vaihdettua uunin paikan lieden alapuolelle. Heti kun näin ensimmäisen version renderöitynä kuvana niin ajattelin etten enää miettisi vanhan kivitason jättämistä sillä huomasin kuinka paljon tilavammalta keittiö näyttäisi kun uunin vaihtaisi lieden alapuolelle. Myös kun tein lopullista vertailua niin myös toinen keittiö rakennettiin näin.Uusi keittiö

Kävin yhdessä etäyhteys kokouksessa ja parista muusta paikasta tuli ensin heidän ideansa mistä lähdettiin liikkeelle. Etäyhteys sujui ihan hyvin ja näin kyllä mitä tapahtui mutta kun ei ole näkemässä itse värejä, kaappeja sekä runkoja niin siihen ei osaa sanoa sen enempää. Kun menee paikan päälle niin näkee kaikki omin silmin niin osaa sanoa ja päättää asioita jo siinä. Muuten se menee helposti siihen, että aluksi suunnitellaan niin ja sitten menee katsomaan värejä ja malleja niin tehdäänkin näin.

Heti ensimmäisessä Kalustetukun ehdotuksessa oli ne mallit ja värit jotka päädyin ottamaan. Muita pienempiä asioita ja välitilan levyä vetimineen sitten säädin ja mietin, mutta itse värit ja kaapit olivat alusta asti ne. Ensimmäisestä suunnitelmasta viimeisteltyyn keittiöön ei tainnut tulla kuin minimaalisia muutoksia ja suurin taisi olla uunin paikan vaihtuminen uuden kivitason myötä. Käytin kyllä paljon omaa aikaa kun vertailun eri valmistajien keittiöitä, suunnitelmia sekä vielä enemmän aikaa kodinkoneisiin mikä voi tuntua eräällä tapaa ihmeelliselle.

Kun olin katsonut Kalustetukun mallistot ja värit etukäteen niin paikan päällä oli helpompi vain katsoa niitä mihin oli etukäteen tutustunut. Vielä ennen kuin päätin kaapeista, väliseinästä sekä väreistä niin sain mallipalat mukaan ja katsoin miltä ne näyttäisivät kotonani sillä valotusta ja aurinko vaikuttaa sille miltä mallit ja värit näyttävät liikkeessä ja miltä ne näyttävät kotona. Halusin alusta asti kaikki samasta paikasta eli itse keittiön, kodinkoneet sekä asennuksen sillä näin minun ei tarvitisi huolehtia koska keittiö tulee, koska kodinkoneet tulee ja koska saan asentajat ja mistä ne ottaisin? Tämä oli minulle hyvin tärkeää, että sain kaikki samasta paikasta ja nyt kun keittiö on valmis niin voin sanoa kaiken sujuneen hyvin.

Kaikki kodin koneet tuli otettua Siemenssiltä sillä ne ovat yleisesti kestäviä ja hyviä. Halusin myöskin, että kodin koneet olisivat yhtenäisiä ulkonäöltään ja niiden sopivan kalusteiden kanssa hyvin. Tämän takia pidin myöskin integroitavan mikron vaikka en itse mikroa niin käytä ja normaalin mikron olisi saanut halvemmalla. Lisäksi Siemens oli selvä päivitys vanhoihin Whirlpool kodin koneisiin. Ilmeisesti Siemenssillä on ollut varsinkin uunien kanssa toimitus ongelmia ja minullekkin se tuli viimeisenä kodinkoneena mutta onneksi juuri sopivasti. Viinikaapista sanottiin sen tulevan 3 - 4 viikon päästä keittiön valmistumisesta mutta sainkin sen 3 - 4 viikkoa aikaisemmin. Näin olen sain kaikki kodin koneet ja viinikaapin ajallaan vaikka niiden kanssa on ollut toimitus ongelmia.