Hifimessut 2021 kokemuksia

04.08.2022 - 15:22

Eilen tuli käytyä Helsingin Hifimessuilla Holiday Inn hotellissa sekä ruoka- & viinimessuilla messukeskuksessa. Viime vuonna en käynyt Helsingin Hifimessuilla kun unohdin asian ja messut olivat olleet pari - kolme viikkoa kun tajusin asian. Olin siis pari vuotta sitten viimeksi Helsingin Hifimessuilla ja minulle jäi hieman huonot kokemukset siitä käynnistä. Oikeastaan minulla ei ole niinkään hirveästi hyviä kokemuksia Helsingin Hifimessuilta mutta miten oli tänä vuonna?

Viime vuonna kävin Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END-MESSUT messuilla ja ne olivat mielestäni hyvä mutta tämän vuoden HIFI & HIGH END-MESSUT olivat omasta mielestäni huonot. Mikä viime vuoden ja tämän vuoden messujen ero oli? Itseäni kiinnostavat tuotteet, koekuuntelut sekä tarjoukset. Mikä tekee yleisesti messuista hyvät tai huonot on juurikin tarjoukset sekä mitä siellä on näytillä. Viime vuonna koekuuntelussa oli itseäni kiinnostavia tuotteita joita voisin harkita ostavani ja löysin tarjouksesta kuulokkeet kun taas tänä vuonna oli eri tuotteet koekuuntelussa eikä tarjoukset osunut kohdalleni.

Focal Aria 936 K2

Helsingin Hifimessut Holiday Inn hotellissa ovat joka vuosi kun sokkeloa kävelisi ympäri. Aulassa on suurempi(a) alue missä on muutamia yrityksiä esittelemässä tuotteita minkä lisäksi muutamalla käytävällä on huoneita missä on koekuunteluja. Tämän jälkeen pari kolme kerrosta ylempänä on huoneita joissa on koekuunteluja. Tässä kohtaan alkaakin sokkelossa kuljeskelu kun pitää mennä portaissa ja sitten katsoa käytävällä muutamat huoneet. Sitten kun kyseessä on hotellien huoneet niin koekuuntelu paikat ovat ahtaita. Vielä kun tähän lisätään väen määrä niin kokemus ei ole mikään maailman mahtavin.

Tällä kertaa Hifimessuilla oli itselleni kiinnostavia kuulokkeita sekä kaiuttimia joita koekuuntelin tai kävin koekuuntelemassa. Myöskin tällä kertaa messuilla ei ollut vain kallista high end vaan myöskin sellaista mihin voisi oikeasti olla varaa. Näin ollen nämä Hifimessut menivät positiivisien puolelle ja olivat paremmat kuin Hifihuoneen HIFI & HIGH END-MESSUT. Yhdet kaiuttimet joita kävin kuuntelemassa hieman pidempään oli Focal Aria 936 K2 joita olen hieman miettinyt. Kysyin myöskin messutarjousta kaiuttimista mutta vaikka hinta olikin alhaisempi niin tällä hetkellä en silti lähde kaiuttimia ostamaan. Kuulokkeiden puolella kuuntelin pitkään HIFIMAN ARYA kuulokkeita sekä HIFIMAN ANANDA. Näiden lisäksi oli mahdollisuus kokeilla eri Focal kuulokkeita mutta olen niitä jo päässyt testaamaan.

Ostin viime vuoden Hifihuoneen HIFI & HIGH END-MESSU:lta HIFIMAN Sundara kuulokkeet mistä olen kirjoittanut kokemuksia. Jos äkkiseltään vertaan Hifimessuilla koekuunteluissa olleisiin kalliimpiin HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA kuulokkeisiin niin suurin ero halvempiin HIFIMAN Sundara kuulokkeisiin on istuvuus. Kummatkin HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA sopivat päähäni paljon paremmin kuin halvemmat HIFIMAN Sundara kuulokkeet. HIFIMAN Sundara kuulokkeet tuntuvat painavan enemmän tai vähemmän kun taas HIFIMAN ARYA sekä HIFIMAN ANANADA kuulokkeissa en huomannut vastaavaa. Vähintään puolet kalliimmalla hinnalla saa siis kevyemmät ja päähän paremmin istuvammat kuulokkeet ellei muuta.

Äänenlaatua on hyvin vaikea lähteä arvioimaan sillä messuilla ei ollut HIFIMAN Sundara kuunneltavissa ja eron huomaa vain vaihtamalla kuulokkeita nopeasti keskenään. Minulla oli jopa hyvin vaikea siinä samalla kuulla eroa HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA väliltä mutta kyseessä oli messu olosuhteet. Kalliimmat HIFIMAN ARYA tarvitsivat enemmän äänenvoimakkuutta mutta kuullostivat mukavilta kun taas HIFIMAN ANANADA kanssa sai vähentää äänenvoimakkuutta.

Hifimessuilla kaikki riippuu tosiaan siitä mitä on tarjolla ja kun itse en välitä kalleimmista high end tuotteista joihin ei oikeasti ole varaa tai mahdollisuuksia niin tämän karsii myöskin omaa intoa. Hifimessuilla on mielestäni ihan kiva käydä vaikka voisin ne kyllä jättää väliinkin. Varsinkaan jos ei ole hankkimassa mitään uutta hifiä niin tällöin ei ole mielestäni järkeä mennä hifimessuille mutta jos on miettimässä tai hifi vain yleisesti kiinnostaa niin silloin.

Tänään minulle tuli ihan yhtäkkiä mieleeni että vaikka olen hirveästi kirjoitellut hifistä ja kotiteatteri asioista niin en ole tainnut edes mainita johtolistaa / kaapelikourua. Olen käyttänyt johtolistaa / kaapelikouruja heti ensimmäisestä kotiteatteri asennuksesta saakka tavalla tai toisella. Aikoinaan ensimmäisessä 7.1 kotiteatteri asennuksessa kuljetin johdot johtolistassa neljälle takakaiuttimille sekä videotykille. Tein tämän vielä katon kautta sillä tuolloin se oli käytännössä ainoa järkevä tapa viedä kaikki johdot siististi ja symmetrisesti. Ongelma tuossa huoneessa oli se että huoneen oikeassa nurkassa oli ovi ja suorin tapa viedä johdot oli katon kautta. Niimpä kuljetin kaikkien neljän kaiuttimen ja videotykille menevien johdot johtolistaa pitkin katossa.

Todella pitkä projekti on nyt viimein ohi ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. En edes muista milloin tarkalleen ottaen aloin aidosti oikeasti asiaa miettimään mutta ainakin jo viime kesänä sitä muistan miettineeni. Projekti oli nostaa Sony x93j 75" televisio pois tv-tasolta ja laittaa se "seinään" / lattiajalustalle. Oikeastaan seinäkiinnitys on ollut sellainen asia mitä en ole halunnut tehdä sillä seinät ovat kiveä enkä ole halunnut lähteä käyttämään iskuporakonetta reikien tekemiseen. Sama asia oli aikoinaan kun hankin katon kautta "ampuvat" Dolby Atmos kaiuttimet kun en halunnut lähteä poraamaan reikiä kivikattoon.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän.