HIFIMAN Sundara kokemuksia ja arvio

31.10.2021 - 17:08

Tasan viikko sitten tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 messuilla ja sieltä sitten tuli otettua matkaan uudet HIFIMAN Sundara kuulokkeet. Minun ei ollut tarkoitus ostaa kuin uusi RCA-kaapeli Iphonen ja Denon X3600H vahvistimen väliin minkä kautta olen kuunnellut musiikkia Spotifyn ja Tidalin kautta. Apple TV:n Tidal äpps ei tue MQA:ta (Master Quality Audio) niin olen käyttänyt Tidal musiikkipalvelua Ipadin / Iphonen kautta vahvistimeen. Vahvistimen ja Ipadin / Iphonen välissä olen käyttänyt DragonFly Cobalt USB DAC:ia.

Siinä samalla sitten kun kiertelin katsomassa mitä muuta messuilla oli nähtävillä ja kuunneltavissa niin jostain kumman syystä aloin katsomaan kuuloke tarjontaa. Vielä kun siinä oli myyjä vieressä vapaana niin pääsin vielä kysymään mielipidettä ja antamaan vaihtoehtoja. Sain suosituksen yksistä kuulokkeista mitkä otin siinä sitten koekuunteluun minkä hoidin Iphonella ja mukana olleella DragonFly Cobalt USB DAC:lla. Olisihan siellä ollut ihan oma kuulokkeiden koekuuntelu paikka, mutta halusin koekuunnella kuulokkeita omilla välineillä millä kuuntelen enemmän tai vähemmän normaalisti.

HIFIMAN Sundara

Myyjä kyllä sanoi kuulokkeiden valmistajan ja merkin siinä kun hän kaivoi kuulokkeita esille mutta se meni minulta ihan ohi. Oikeastaan kun tein koekuuntelua kuulokkeiden kanssa liikkeessä niin en siinäkään vaiheessa kiinnittänyt huomiota kuulokkeiden merkkiin tai malliin. Koekuuntelin muutamia kappaleita Tidalista enemmän tai vähemmän mitä olin käyttänyt esimerkiksi Kimber Kable 8PR kaiutinjohtojen koekuuntelussa jotta musiikki olisi sellaista jota olen aikaisemmin kuunnellut. Tällä tavalla kuulin paremmin mahdollisen eron tai miten HIFIMAN Sundara kuulokkeet kuulostivat.

Olen nyt tänä vuonna tehnyt muutamia koekuunteluja millä olen yrittänyt kuulla eron kahden tai kolmen eri asian välillä. Kesällä yritin kuunnella DragonFly Cobalt ja DragonFly RED USB Dac:ien eroja ja Kimber Kable 8PR ja Kimber Kable 4TC kaiutinjohotjen eroja. Molemmissa tapauksissa huomasin kuinka vaikeaa erojen huomaaminen on ja miten työlästä se on. Aluksi kuuntelet ensimmäisellä vertailu laitteella minkä jälkeen vaihdat nopeasti toiseen vertailuun ja kuuntelet saman asian uudestaan. Siinä sitten yrität tajuta kumpi oli oikeasti parempi tai mitä eroja ensimmmäisellä ja jälkimmäisellä koekuuntelulla oli. Kun tätä yrittää tehdä ja sen perusteella tehdä päätöksen ostettavasta laitteesta niin se ei olekkaan ihan niin helppoa.

HIFIMAN Sundara

Liikkeessä pääsin myös kokeilemaan nyt käytössä olleita Beyerdynamic DT 880 kuulokkeita. Enhän nyt siinä vaiheessa muistanut miltä Beyerdynamic DT 880 kuulokkeet kuulostivat kun kokeilin uusia HIFIMAN Sundara kuulokkeita. Tämä auttoi minua paljon ja käytännössä heti kun laitoin Beyerdynamic DT 880 kuulokkeet päähäni päätin ostavani HIFIMAN Sundara kuulokkeet. Vasta lähdettyäni hifimessuilta pois ja päästessäni takaisin Vammalaan oikeasti aloin katsomaan mitkä kuulokkeet sitä tuli oikeasti ostettua. Nykyisin hyvin harvoin tai ollenkaan tulen tehneeksi tekniikkaan tai hifiin liittyviä hankintoja ilman arvioiden selaamista ja tuotteiden vertailua. Nyt kuitenkin HIFIMAN Sundara kuulokkeet tuli ostettua ilman minkäänlaista ennakkotietoa minkälaiset kuulokkeet ne oikeasti ovat ja tein ostopäätöksen vallan oman kuulemisen mukaan.

HIFIMAN Sundara kuulokkeet viikon käytön jälkeen

HIFIMAN Sundara kuulokkeet menevät hyvin päähän ja tuntuvat päässä kevyiltä pidemmänkin käytön jälkeen. Kuulokkeiden kupit ovat tarpeeksi suuret jotta omat korvani mahtuvat todella hyvin kuulokkeiden sisään ja siellä on vielä varaa liikuttaa kuulokkeita molempiin suuntiin. HIFIMAN Sundara kuulokkeet tuntuvat vakaalta rakenteelta eikä ihan halvoista materiaaleista tehdyiltä paitsi korkeuden säädön kohdalta jossa normaaliin tapaan kuulokkeet tuntuvat heiluvan kun kuulokkeita ravistelee. Tämä on kyllä aika normaalia monien kuulokkeiden osalta että korkeuden säädön osalta kuulokkeet tuntuvat hieman hepuleille.

HIFIMAN Sundara kuulokkeiden johto on irrotettavissa kummastakin päistä mikä on hyvä asia sillä sen voi vaihtaa parempaan tai uuteen helposti. Kuulokkeiden mukana tuleva johto on "vain" 1.5m pitkä mikä joillekkin voi olla liian lyhyt mutta itselleni johdon pituus on ihan riittävä. Arvioita lukiessa monet arviot ovat antaneet johdosta miinusta eli kuulokkeiden mukana tuleva johto ei ole mikään maailman paras. Tämän johdosta olenkin jo alkanut katsomaan mahdollisen uuden johdon ostamista kuulokkeisiin mutta en ole vielä tullut mihinkään lopputulokseen minkä johdon sitä ostaisi mutta jossain kohtaan tulen kyllä uuden tai paremman johdon ostamaan.

HIFIMAN Sundara

Mitä yleisesti äänenlaatuun tulee HIFIMAN Sundara kuulokkeissa niin siihen voi olla hyvinkin tyytyväinen. Äänenlaatu on hyvin tasainen eikä basso hyppää liikaa esille. Kuuntelin sitten minkä genren musiikkia tahansa niin HIFIMAN Sundara kuulokkeet ovat antaneet hyvän ja tasainen äänen eli kuulokkeita ei ole tehty vain tietyn musiikin ystäville. Musiikki ja yleinen ääni on hyvinkin selkeää kuuntelit sitten musiikkia katselet Youtubea tai elokuvia. Myöskin äänenvoimakkuus on kohdillaan HIFIMAN Sundara kuulokkeissa. Äänenvoimakkuus on ollut minulla aikalailla tasan puolessa välissä DragonFly Cobalt USB DAC:in kanssa. En ole käyttänyt kuulokkeita kertaakaan ilman DragonFly Colbalt DAC:ia joten en voi sanoa miten kuulokkeet toimivat ilman sitä sillä en ole käyttänyt kuulokkeita ilman DragonFly Cobaltia sen jälkeen kun tulin sen ostaneeksi.

Olen nyt tietenkin HIFIMAN Sundara kuulokkeiden hankinnan jälkeen lukenut ja katsonut kuulokkeiden arvioita ja tullut huomanneeksi, että muutkin pitävät HIFIMAN Sundara kuulokkeista. En siis näyttänyt ostavan sokkona huonoja kuulokkeita kun tein ostopäätöksen vain oman kuuntelun pohjalta. Kuulokkeita ostaessa ei kannatakkaan ihan sokkona luottaa arvioihin sillä jokaisen arvion arvioita henkilö jolla on erilainen kurva ja kuulo. Tietenkin jos monet arviot antavat saman tyyppisiä arvioita niin silloin se on luotettavampi mutta ei kerro sitä sopiiko kuulokkeet omiin korviisi ja toimiiko kuulokkeiden ääni juuri sinulle.

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/kuulokkeet/sankakuulokkeet/hifiman-sundara/

HIFIMAN ARYA sekä HIFIMAN ANANADA päivitys

Tuli käytyä Helsingin Hifimessuilla missä oli koekuunneltavissa HIFIMAN ARYA sekä HIFIMAN ANANADAJos äkkiseltään vertaan Hifimessuilla koekuunteluissa olleisiin kalliimpiin HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA kuulokkeisiin niin suurin ero halvempiin HIFIMAN Sundara kuulokkeisiin on istuvuus. Kummatkin HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA sopivat päähäni paljon paremmin kuin halvemmat HIFIMAN Sundara kuulokkeet. HIFIMAN Sundara kuulokkeet tuntuvat painavan enemmän tai vähemmän kun taas HIFIMAN ARYA sekä HIFIMAN ANANADA kuulokkeissa en huomannut vastaavaa. Vähintään puolet kalliimmalla hinnalla saa siis kevyemmät ja päähän paremmin istuvammat kuulokkeet ellei muuta.

Äänenlaatua on hyvin vaikea lähteä arvioimaan sillä messuilla ei ollut HIFIMAN Sundara kuunneltavissa ja eron huomaa vain vaihtamalla kuulokkeita nopeasti keskenään. Minulla oli jopa hyvin vaikea siinä samalla kuulla eroa HIFIMAN ARYA ja HIFIMAN ANANADA väliltä mutta kyseessä oli messu olosuhteet. Kalliimmat HIFIMAN ARYA tarvitsivat enemmän äänenvoimakkuutta mutta kuullostivat mukavilta kun taas HIFIMAN ANANADA kanssa sai vähentää äänenvoimakkuutta.

HIFIMAN Sundara arvioita

https://theheadphonelist.com/hifiman-sundara-review-outstanding-is-the-new-standard/

https://www.soundphilereview.com/reviews/hifiman-sundara-review-7588/

https://www.head-fi.org/showcase/hifiman-sundara.23041/reviews

https://www.headphones.com/blogs/news/hifiman-sundara-review-2020-stealth-revision

https://www.lbtechreviews.com/test/headphones/best-premium-class-headphones/hifiman-sundara

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.