Vuosi päättyi kyykyn sarjaennätykseen 225kg x3

10.01.2023 - 08:28

Viime vuosi päättyi sarjaennätykseen kun sain kyykättyä vuoden viimeiseinä päivänä 225kg painoilla kolme toistoa ja muutenkin kyykky on sujunut hyvin tasaisesti. Parisen kuukautta sitten sain kyykyssä 245kg mikä on toiseksi korkein kyykky tulokseni ikinä mitä seurasi noin kuukausi sitten kyykyssä 240kg. Noiden kahden toiston ero oli siinä että 245kg tuli kevyemmin ja paremmalla tekniikalla kuin 240kg mitä tehdessä keskikroppa alkoi pettämään mitä ylemmäksi toistoa tein. Kaikki tämä nyt tehty 225kg kolme toistoa, 245kg sekä 240kg painoilla tehdyt kyykyt ovat jatkumoa viime vuoden hyvästä kyykky tasosta.

Treeni kuin treeni niin olin 200kg kunnossa vaikka nyt sitä 200kg ei kyykännytkään joka treenissä. Välillä tein kyykyssä 180kg painoilla pari kolme kahden toiston tai kolmen toiston sarjaa ketjujen kanssa sekä välillä 190kg painoilla. Noissa treeneissä kun käytin aktiivisemmin alle 200kg painoja niin käytössä oli myös ketjut tai tein enemmän toistoja. Muutoin yritin hakea 200kg - 220kg painoihin olleita toistoa vaikka sen yhden. Ajattelin kuitenkin että parempi vain lähteä hakemaan 2:lla alkavia toistoja kun olen jo pidemmän aikaa huomannut että kyykyt menevät helposti vielä siinä vaiheessa kun luku alkaa 1:llä mutta vaikenee luvun alkaessa 2:lla.

Huomasin välipäivinä myös tämän saman asian niin monesti kun tein 185kg painoilla niin kahden toiston sarja tuli kuin lentämällä mutta kun seuraava kyykky tulikin 205kg painoilla niin tekeminen tuntui paljon raskaammalle. Tämä siis toistui useasti nyt välipäivinä sekä muutoinkin syksyllä ja talvella. Oli tangossa 180kg tai 190kg niin ei ole mitään ongelmaa mutta heti 200kg tuntuu jo niin vaikealle että huh huh. En tiedä onko tuo henkistä vai onko minun kyykky raja vain heti tuo 200kg että ongelmat alkavat. Toisaalta kun kyykky ennätys on vain 250kg ja muutenkin 230kg olen vain muutamia kertoja tehnyt niin se 200kg on vain se raja milloin tekeminen alkaa olemaan niin raskasta.

Olen nyt käyttänyt samaa tapaa kyykätä jo pidempään mutta olen alkanut tekemään siihenkin muutoksia. Ennen kyykkyä otan jalkaprässissä viisi - kuusi 6 - 10 toiston sarjaa nousevilla painoilla. Laitan aina 20kg tai 25kg painon kummallekin puolelle ja teen pysäyttävät kuusi - kymmenen toistoa. Sitten vain painot lisää ja sama uudestaan aina niin kauan että jalkaprässissä on viisi tai kuusi kiekkoa per puoli. Tämän jälkeen menen aloittamaan kyykyn ja teen siinä vielä muutaman venyttely liikkeen ennen ensimmäistä 60kg kyykkyä.

Teen tuolla 60kg painoilla 2 - 3 toistoa minkä jälkeen nyt lisään painot suoraan 100kg millä teen 2 - 4 kolmen toiston sarjaa. Ennen tein tuolla 60kg painoilla 2 - 3 3 toiston sarjaa mutta nykyään teen vain yhden ennen kuin siirryn seuraaviin painoihin. Olen alkanut huomaamaan että minun ei tarvitse tuolla 60kg painoilla tehdä kun tuo yksi sarja ja minun kannattaa tehdä kyykyn lämmittelyt mielummin tuolla 100kg painoilla. Saan 100kg painoilla paremmin kyykkytekniikan kasaan ja tekeminen alkaa myöskin tuntumaan kyykyltä. Haluan myös saada alle hieman enemmän toistoja niin mielummin teen lyhyempiä sarjoja enemmän kuin pidempiä sarjoja vähemmän. Kun teen useampia sarjoja niin saan myös harjoiteltua kyykyn aloittamisesta sekä kyykkyasentoon menemiseen jolloin suuremmilla painoilla asento löytyy nopeasti.

Sitä en nyt tiedä mikä vuoden viimeisessä treenissä johti siihen että hain 225kg juurikin kolme toistoa kun sitä ennen pienemmillä painoilla olin tehnyt vain ykkösiä. Ehkä sain vain jostain ajatuksen että lähden tekemään ensimmäistä kertaa ikinä 225kg painoilla kolme toistoa kun loppuvuodesta jossain kohtaan sain ensimmäistä kertaa 220kg painoilla tehtyä kolme toistoa ilman spotteria. 230kg painoilla olen myös joskus kolme toistoa tehnyt mutta tuolloin minulla oli spotteri takana ja tuota suuremmilla painoilla olen tehnyt vain ykkösiä.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.