Vuosi alkoi maastavedosta sarjaennätyksellä 270kg x3

11.01.2023 - 08:34

Maastaveto on minulle se liike mikä heiluu ja on heilunut eniten. Hyvän ja huonon päivän ero on valtaisa sekä niitä tulee jatkuvasti ja peräkkäin. Sain tuossa parisen kuukautta sitten sivuttua nykyistä maastavetoa ennätystä 285kg 10kg kevyempänä kuin sen joskus aikoinaan sain ensimmäistä kertaa. Kyseisessä treenissä sain vielä nostettua laatikoiden päältä tehdyssä maastavedossa 300kg painoilla kaksi toistoa mutta sen jälkeen onkin ollut alamäkee. Luulin oikeasti tuon 285kg jälkeen että nyt viimein oltaisiin 300kg ulottuvilla mutta tiesin kuitenkin että se vaatii paljon duunia. Kuitenkin matka tuon 285kg jälkeen on ollut vain alaspäin.

Myös nyt välipäivinä maastaveto sekä räkkiveto on ollut ne liikkeet jotka ovat menneet alakanttiin paria poikkeusta lukuunottamatta. Sain yhdessä maanantain treenissä tehtyä räkkivetoa 290kg painoilla kahden toiston verran mikä on hyvä tulos yleisesti omaan tasooni nähden mutta vielä sellaisena päivänä että olin ollut aamupäivällä / päivällä mäessä laskettemassa. Kuitenkin sitten seuraava maastavetotreeni olikohan perjantaina niin meni alakanttiin aika pahasti kunnes tuossa viime viikolla sain sitten tehtyä uuden sarjaennätyksen.

Tullessani maalle kävin tekemässä yhden selkätreenin Tampereen Loaded:lla missä pääsin tekemään maastavetoa kunnon tangolla, vastustusnauhoilla, ketjuilla sekä ATX:n 15cm lohkojen päältä. Kyseinen treeni ei nyt sinällään ollut mikään niin ihmeellinen mutta kuitenkin hyvä sillä sain tehtyä 250kg painoilla vastustusnauhoilla, ketjuilla sekä lohkoilta taisin ottaa 270kg. Tuon jälkeen maastavetotreenit menikin normaaliin tapaan miten sattui. En sitten tiedä mikä on ollut syy tai seuraus maastavedon epäonnistumisiin tai siis liian raskaisiin treeneihin kun painot eivät tunnu nousevan? Enkä ole vain palautunut vai olenko nyt liikaa säätänyt tekniikkaa kun siihen olen tehnyt korjauksia ja kokeiluja ehkä liiankin tiheään tapaan.

Kuitenkin nyt viime viikolla vaikka mikään ei puoltanut sitä asiaa että saisin hyvin tehtyä niin sain ensimmäistä kertaa ikinä 270kg painoilla kolme toistoa. Päivä ei oikein tuntunut olevan mikään hyvä eikä tekemisessä ollut sitä meininkiä mutta tuo vain tuli. Kun lähdin tekemään 260kg painoilla niin minun piti tehdä yksi toisto mutta kun se tuli hieman heikosti tai huonosti niin tein samalla sitten toisen eli kaksi toistoa. Tämän jälkeen mietin mitä teen seuraavaksi ja päädyin laittamaan tankoon 270kg. Minun piti varmaan tehdä yksi toisto kun tekeminen tuntui niin huonolle mutta kuitenkin hyvissä ajoin ennen kuin lähdin 270kg nostamaan niin päätin tehdä kolme toistoa.

Lähdin tekemään sitä kolmea toistoa minkä sanoin siinä ääneen muille ketkä siinä vieressä sattui olemaan vaikka ajattelin että hyvä jos yhden saan. Kuitenkin ensimmäinen tuli sitten hyvin minkä jälkeen toinenkin. Kolmas olikin sitten taisteluvoitto vaikka eräällä tapaa sekin sieltä "helposti" tuli vaikka se tuntui polviin jäävän jossain kohtaan. Kuitenkin kun koko sarjan katsoin heti videolta niin hyvältä se näytti tulevan alusta loppuun saakka. Paljon paremmalta miltä se oikeasti tuntui ja siksi onkin hyvä kuvata kovia sarjoja tai toistoja että oikeasti näkee miltä se tekeminen näyttää.

Tuon 270kg kolmen toiston jälkeen siirryin tekemään räkkivetoja missä ajattelin edetä normaaliin tapaan ja katsoa mitä tulee. Taisin tehdä kahden toiston sarjoja aina 280kg asti missä lähdin sitten tekemään kolmea toistoa kun kerran maastavedossakin sain kolme toistoa. Tuo maastaveto kyllä tuntui alusta asti räkkivedon tekemisessä negatiivisesti eikä missään vaiheessa tekeminen tuntunut kevyelle. Kuitenkin ajattelin että tein juuri 270kg painoilla kolme toistoa maastavedossa niin ajattelin että teen sitten vähintään 280kg saman kolme toistoa räkkivedossa kun räkkivedon pitäisi olla kevyempi liike. Toisin kuitenkin kävi ja jopa tuo kahden toiston saaminen 280kg painoilla oli taistelua eikä kolmas nosto edes lähtenyt nousemaan vaikka sitä oikeasti yritinkin.

Tämä on minulle kesän jäljiltä aika normaalia että maanantaisin olen tehnyt pelkän räkkivedon ja perjantaisin on sitten kovempi maastaveto ja tai räkkiveto päivä. Tämä alkoi kesällä Tampereen Loaded:lla missä tein ensimmäistä kertaa maastavedon jälkeen maastavetoa 15cm lohkojen päältä ja tuosta sitten muodostui syksyä myöden perjantai-illan rutiini PTVGYM:lle. Ensiksi teen maastavetoa yhdellä - kolmella eri tyylillä ihan mielialan mukaan. Deficit, normaali, vastustusnauhat tai ketjut ovat erilaisia tekniikoita mitä käytän ja yleisesti keskityn ketjuihin tai normaaliin millä yritän ottaa sen päivän ykkösen. Muut tyylit ovat sitten sellaisia apuja lämmittelyyn tai jos sille päälle tulee niin yritin jonkin toisen tyylin "ennätystä".

Maastavedon jälkeen siirryn sitten tekemään 15cm korkeiden lohkojen päältä maastavetoa tai räkkivetoja riippuen fiiliksestä tai millä salilla olen. Yleensä tuohon normaaliin maastavetoon menee lämmitelyn ja siivouksen jälkeen noin puolitoista tuntia mutta sitten tähän lohkojen päältä tai räkkivetoon puolisen tuntia. Se on lähinnä vain kamppailua viimeisiä voimia vastaan ja tulee mitä tulee asenne eikä niinkään että keskittyisin siihen. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.