Vanhan tekniikan paluu: räkkivedossa 295kg, maastavedossa 285kg & boxi maastavedossa 300kg

30.10.2022 - 12:05

Viime viikonloppuna katselin Youtubesta hieman Jamal Brownerin maastaveto videoita minkä innostuksena heti maanantaina päätin kokeilla maastavedossa / räkkivedossa tekniikkaa mitä käytin yhdessä vaiheessa useasti mutta mitä en ole syystä tai toisesta käyttänyt aikoihin. Oikeastaan olen käyttänyt kolmea eri tekniikkaa maastavedossa mitkä ovat menneet vähän niin että olen käyttänyt jotain hetken aikaa ja sitten taas vaihtanut toiseen.

Aloitin aikoinaan ihan perustekniikalla että on alusta asti siinä asennossa mistä lähtee nostoa tekemään. Tämän jälkeen aloin käyttämään tyyliä missä menen alkuasentoon mutta vedän polvet käytännössä lukkoon mistä sitten palaan normaaliin asentoon ja alan nostamaan heti. Tuon jälkeen aloin sitten käyttämään "vieritystekniikkaa" eli menin alkuasentoon mistä vieritin tankoa aluksi eteenpäin ja sitten kun lähdin tekemään nostoa niin vieritin tangon takaisin. Vastaavasti olen tehnyt tätä myös niin että olen jättänyt tuon eteenpäin vierityksen pois ja laittanut tangon suoraan siihen kohtaan mistä olen vierittänyt sen vain takaisin.

Tämän vuoden puolella olen tehnyt pääsääntöisesti ihan normaalilla tyylillä eli lähtenyt tekemään toistoa suoraan siitä asennosta mistä sen aloitan. Viimeisen parin - kolmen vuoden aikana olen käyttänyt tuota vieritystä mutta pikkuhiljaa vähemmän ja vähemmän. Tällä viikolla palasin juurikin tuohon polvet "lukkoon" ja takaisin tyyliin mitä en ole tehnyt vuosiin sillä juurikin Jamal Browner käyttää sitä ja itsellänikin on hyviä kokemuksia siitä.

Tuohon tyyliin vain pitää totutella ja teit sitten millä tyylillä vain niin treenin aikana ei kannata hirveästi vaihdella tyyliä vaan hyvin varhaisessa vaiheessa kannattaa alkaa käyttämään sitä. Olen muutamia treenejä pilannut sillä varsikin vierityksen kanssa että en alkanut käyttämään vieritystä pienemmissä painoissa vaan vaihdoin sen yhtäkkiä suurempaan painoon. Tuolloin pelkän tyylin vaihtaminen teki nostosta vaikeampaa kun en ollut ottanut siihen tuntumaa vaan yhtäkkiä vaihdoin tyyliä. Vierityksen kanssa tämä on vieläkin tärkeämpää sillä salien ja nostopaikkojen välillä on eroja niin tanko voi käyttäytyä miten vain. Siksi onkin hyvä katsoa ja totuttautua pienemmillä painoilla ihan katsoakseen miten tanko käyttäytyy.

Maanantaina räkkivedossa 295kg 2x1

Maanantai alkoi tosiaan räkkivedossa missä sain lopulta tehtyä kaksi ykköstä 295kg painoilla. Heti ensimmäisestä toistosta saakka käytin tuota polvien suoristus tyyliä jotta tottuisin siihen. Myöskin tämä oli nyt ensimmäinen kerta ikinä kun käytin kyseistä tyyliä räkkivedossa niin tämän johdosta halusin ensin katsoa miten se toimii räkkivedossa. En miettinyt koko aikana mihin painoihin tulen menemään vaan menin ihan "normaalin" nousujen mukaan katsoen miten tuo kyseinen tekniikka siihen soveltui.

Pääsin lopulta tekemään 290kg painoilla joihin nousin 270kg jälkeen ja tuon 290kg jälkeen nostin painojen vielä tuon 5kg. Harmikseni GoPro:sta sattui loppumaan akku niin en saanut kuvattua noita viimeisiä toistoja. Tiesin akun olevan vähissä mutta ajattelin sen kestävän tuon verran kun en kuitenkaan niin hirveästi sitä käyttänyt. Katsoin kuitenkin kaikki nostot videolta heti kun olin ne tehnyt sillä minua kiinnosti juurikin tuo tekniikan näkeminen kun yritin uutta.

Vaikka sain kaksi kertaa nostettua 295kg mistä olin iloinen niin siitä huolimatta olin hieman pettynyt kun en voinut katsoa niitä videolta. Olisin halunnut nähdä miten ne oikeasti tuli. Lähinnä sitä kuinka nopeasti tai hiljaa tanko lähti räkistä nousemaan sekä miten se selkä sieltä tuli mukana? Näihin asioihin en nyt tiedä vastausta vaikka olenkin tyytyväinen että rauta nousi ylös.

Perjantaina sivusin maastaveto ennätystä 285kg sekä sain ensimmäistä kertaa laatikoiden päältä 300kg

Perjantaina oli jälleen maastaveto päivä PTVGYM:llä mikä meni taas normaaliin tapaan ilman suunnitelmaa. Vedin koko treenin ihan päästäni ja menin ihan vain sen mukaan mitä kroppa sanoi. Myöskin henkinen kanta oli perjantaina hyvä alusta loppuun eikä missään kohtaan tullut mitään mietintää saanko nostettua sillä ajatus oli kokoajan että helppoa. Näin se lopulta oli ja kaikki sujui hyvin vaikka ei noita nyt niinkään tiedä etukäteen ja kyllä siinä taas hieman jännitti kun lähdin tekemään maastavedossa 285kg sekä laatikoiden päältä 300kg.

Aloitin maastavedon tekemisen deficit tyylillä eli paino / laatta jalkojen alla. Tällä tavalla maastavedon tekeminen lähtee alempaa sekä liikerata on pidempi. En tiedä syytä mutta tuntuu aina sille että saan deficit tyylillä tekniikan osumaan paremmin tai muuten vain nostot tuntuvat tulevan paremmin. En sitten tiedä keskitynkö vain paremmin jokaiseen nostoon kun teen deficit tyylillä vai miksi näin on? Olen tätä tekniikkaa myös käyttänyt nyt aikaisemmin sen jälkeen kun kesällä aloin tekemään pitkästä aikaa deficit tyylillä maastavetoa että aloitan deficit tyylillä mistä vaihdan normaaliin.

220kg painojen kohdalla aloin tekemään normaalilla tyylillä sekä otin ketjut käyttööni. Tuossa vaiheessa minulla alkoi olemaan jo hieman suunnitelmaa miten tulen maastavetoa jatkamaan. Mietin myös sellaistakin vaihtoehtoa että katsoisin paljonko saisin vedettyä deficit tyylillä ketjujen kanssa. Kuitenkin viime viikkoinen treeni painoi mielessä kun epäonnistuin kaksi kertaa. Ensiksi en saanut tehtyä ketjuilla maastaveto ennätystä minkä jälkeen epäonnistuin saamaan normaalin 270kg ylös. Ketjujen kanssa jäin sääriin ja normaalilla tyylillä polviin.

Kun vaihdoin normaaliin tyyliin ja aloin tekemään ketjuilla maastavetoa niin en vielä tuossa vaiheessa ajatellutkaan normaalin 275kg saati 285kg tekemisiä. En edes tiedä mitä ajattelin mutta luultavasti enemmän ketjujen käyttämistä mitkä jäivät tällä kertaa vain muutamaan sarjaan. Kuitenkin kun sain tehtyä 260kg painoilla plus ketjut suhteellisen helpon kahden toiston sarjan niin sitä vain alkaa miettimään mitä seuraavaksi? Yritänkö ketjuilla tehtyä ennätystä vai siirrynkö normaaliin heti?

275kg en edes tiedä miksi kyseiset painot mutta en ollut ikinä edes tehnyt tuolla ja ajattelin 280kg olevan ehkä liikaa. Viimeisestä 270kg nostostakin oli jopa aikaa todella paljon vaikka ketjujen kanssa olenkin tuon nostanut muutamia viikkoja sitten. Oikeastaan olen saanutkin parempia toistoja ja suurempia painoja ketjujen kanssa kuin ilman mutta tuohon liittyy muutakin. Kuitenkin arviot perustuivat juurikin tuohon 260kg painoihin plus ketjut millä tuo kaksi toistoa tuntui kevyelle ja se piti juurikin paikkaansa.

275kg tuli kuitenkin niin kevyen tuntuisesti että lähdin sitten hakemaan 285kg mikä on nykyinen maastaveto ennätykseni. Tuon ennätyksen olen tehnyt 2 - 3 vuotta sitten ja 10 kiloa painavampana. Muutoinkin tämä nosto tuli teknisesti paljon parempana sekä oli muutenkin helpompi nosto kuin tuo ensimmäisen kerran nostettuna. Näin ollen tämä oli paljon parempi kaikin puolin mutta kuitenkin polvista ylöspäin nosto alkoi vaikeutumaan. Nosto ei ollut ihan niin kevyt alusta loppuun että olisin edes lähtenyt miettimään 290kg. Se oli hyvä nosto millä saattaisi tulla 290kg mutta ei vielä 300kg mitä oikeasti tavoittelen.

Tämän jälkeen siirryin tekemään maastavetoa 15cm laatikoiden päältä pitäen pienen hengähdys tauon. Halusin alusti asti lähteä hakemaan 300kg painoja mitä en ollut vielä edes yrittänyt. Olen saanut 270kg painoilla tehtyä kolmosia, 280kg painoilla tein viimeksi kaksi toistoa sekä vielä silloinen ennätys 290kg. Menin normaaliin tapaan nousut 270kg asti ja vaikka tuo 270kg ei tullut ihan niin kevyesti niin normaalin maastavedon 285kg sai minut vain tietämään että laitan sen 300kg ja lähden ainakin yrittämään.

En sitten tiedä miksi mutta päädyin tekemään 300kg painoilla suoraan kaksi toistoa. Ensimmäinen saattoi tuntua niin kevyeltä että automaattisesti lähdin vain tekemään toista ja kolmannenkin olisin voinut tehdä mutta toista toistoa tehdessä rintaa alkoi kramppaamaan oikealta puolelta. Minulle ei ole käynyt näin pitkään aikaan kun yhdessä välissä rintaa alkoi kramppaan lähes tulkoon aina räkkivedoissa viimeisissä sarjoissa. Tosin tuolloin tein räkkivetoja eri tavalla ja pidempiä sarjoja.

Aloin jo viime viikolla hieman miettimään kun tein maastavetoa ketjuilla, normaalilla tyylillä sekä lohkojen päältä että voisin jossain kohtaan jättää ketjut ja tehdä vaihteeksi maastavetoa vastustusnauhoilla. PTVGYM:llä en ollut kertaakaan aikaisemmin käyttänyt vastustusnauhoja maastavedossa kun maastavetoalustassa ei itsessään ole nauhojen paikkoja vaan alustalle laitetaan erillinen "levy" mihin saa nauhat kiinni. Olen tuota levyä jo katsonut aina

Kreatiini on kuulunut omaan lisäravinne käyttöön todella pitkään mutta tuossa jokin aika sitten viime vuonna vai jo jopa edellisenä vuonna päätin jättää kreatiinin käyttämisen. Syitä tuohon oli periaatteessa kaksi mutta käytännössä yksi. Ensimmäinen pienempi syy on se että nykyään jo jonkin aikaa lähes kaikki preworkoutit sisältävät kreatiinia vähemmän tai hieman enemmän. Ajattelin että en jaksa nyt ostaa "lisä" kreatiinia kun kerran preworkout sitä jo sisältää

Viime viikon lauantaina tein ketjukyykyssä uuden sarja ennätyksen saamalla 200kg plus ketjut kolme kahden toiston sarjaa. Tämän viikon keskiviikkona kun vuorossa oli seuraava jalkatreeni niin en oikein tiennyt mitä odottaa normaaliin tapaan. Katsoin hieman miten päivän kunto menee ja päätin siinä lennossa mitä sitten teen. Ihan samalla tavalla tein lauantaina PTVGYM:llä kun tein kyykkyä ketjuilla. Päädyin vain sitten lopulta tekemään 200kg painoilla plus ketjut

Eilen perjantaina oli jälleen paluu "normaaliin" kun kävin tekemässä maastavetotreenin PTVGYM:llä kun viime viikolla perjantaina olin käymässä Vantaan Loaded:lla tekemässä rinta- & selkätreenin sekä lauantaina tein maastaveto treenin PTVGYM:llä. Myöskin tällä kertaa tämä oli ensimmäinen onnistunut maastaveto treeni pienen flunssan jälkeen ja kolmas maastaveto treeni PTVGYM:llä flunssan jälkeen. Tämä kertonee siitä että olen nyt kenties palautunut flunssasta ja

Eilen perjantaina tuli käytyä Vantaalla treenaamassa kun LOADED Experience Vantaalla oli avoimet ovet. Minulla on kyllä kymmenen kerran kortti Vantaan Loaded:lle missä on vielä kahdeksan kertaa jäljellä mutta hierojan kanssa päätettiin käydä katsomassa mikä meininki Vantaan Loaded:lla on kun siellä on avoimet ovet? Olen käynyt pari kertaa Vantaan Loaded:lla joista ensimmäinen kerta Loaded:lla oli perjantai-ilta ja toinen kerta Loaded:lla sunnuntai päivä eikä

Menin tämän viikon keskiviikkona poikkeuksellisesti PTVGYM:lle tekemään maastavetoa ja selkätreeniä. Mietin oikeastaan aika pitkään menenkö PTVGYM:lle vai ei en ja oikeastaan vasta toimistolta kotiinpäin ajaessa päätin mennä PTVGYM:lle. En oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä kun viime viikko meni enemmänkin flunssasta toipumiseen eikä tämän viikon treenit ole oikein lähtenyt kulkemaan. Maanantaina kyllä sain kyykyssä 225kg mutta muutoin tekeminen oli mitä oli