Siirtyminen 4K aikaan osa 7 - LG OLED 55 C8 kokemuksia

02.07.2020 - 14:24

Nyt on aika kirjoittaa LG OLED 55 C8 kokemuksia sillä television hankinnasta on kulunut tarpeeksi aikaa antaa parempi arvio. Aikaisemmin kirjoitin hyvin nopeasti television hankkimisen jälkeen LG OLED 55 C8 ensikokemuksia, mutta näin ajan kanssa olen katsonut televisiolla erilaista materiaalia eri lähteistä. Tämän pohjalta minulla on myöskin erilainen näkemys itse LG OLED 55 C8 televisiosta sekä 4K:sta.

Ensikokemukseni LG OLED 55 C8 4K televisiosta ovat hieman ristiriitaiset. HD laatuinen striimi ja bluray näyttivät todella hyvälle, mutta 4K ei tuonut mitään wouw efektia. Mitään tuollaista wouw ilmiötä en odottanutkaan mutta silti.
https://www.tuomasvalimaa.net/blog/siirtyminen-4k-aikaan-osa-2-lg-oled-55-c8-ensikokemukset

Lukemalla ensikokemukseni LG OLED 55 C8 televisiosta selviää hieman se, että olin todella tyytyväinen yleiseen kuvanlaatuun ja 4K ei ollut mikään niin ihmeellinen päivitys. Ensimmäinen asia ei ole muuttunut eli LG OLED 55 C8 yleinen kuvanlaatu. LG OLED 55 C8 näyttää Netflixin & Primevideon hd-laadun todella hyvin ja yhdessä Panasonic UB450 4K bluray-soittimen kanssa dvd:n & normaalin bluray:n vieläkin parempana. Dvd:hen ei saa taiottua lisää pikseleitä, mutta katsellessa dvd-elokuvaa LG OLED 55 C8 kautta kuvanlaatu on parempi ja selvempi kuin vanhemmilla televisioillani Sony:lla & Panasonic:lla.

Suurempi muutos LG OLED 55 C8 ensikokemuksien ja nykyisen kokemuksen välillä on muuttunut käsitys 4K:n laadusta. 4K kuvanlaatu ei ole noussut vieläkään itselleni miksikään wouw-ilmiöksi kuten ei ollut ensikokemuksellakaan. Yleensä tämänkaltaiset wouw-ilmiöt tulevatkin ensikokemuksella ja hyvin harvoin vasta jälkikäteen jolloin huomaa ja erottaa muita asioita mutta ne eivät ole enään wouw-ilmiöitä.

Olen katsonut 4K:ta nyt muutamista eri lähteistä. Netflix, Primevideo, Viaplay urheilu, iTunes sekä 4K bluray -elokuvat. Olen myöskin katsonut muutaman 4K elokuvan Dolby Vision sekä HDR-tekniikkaa käyttäen. Jos elokuvassa tai sarjassa on jompikumpi käytössä se on näyttänyt paremmalle kuin normaali 4K ilman Dolby Vision tai HDR-tekniikkaa. Kaikista paras 4K lähde on tietenkin 4K bluray sillä fyysisen levyn bittivirta on suurempi kuin minkään striimauspalvelun. Mitä suurempi bittivirta niin sen enemmän dataa liikkuu lähteen ja television välillä minkä johdosta kuvalaatu on parempi. Erot eivät välttämättä ole niin suuria mutta tämä näkyy juurikin värimaailmassa ja pienemmissä yksityiskohdissa jotka ovat 4K bluray:ssa paremmat.

Itunes, Netflix sekä Primevideo tarjoavat ihan hyvää 4K laatua mutta eivät pärjää 4K bluray:lle. Tämän lisäksi 4K bluray tarjoaa paljon paremman ääniraidan kuin mitä iTunes, Netflix tai Primevideo. Tästä pääsenkin väittelyyn mitä olen eri ihmisten kanssa käynyt sen jälkeen kun ostin LG OLED 55 C8 4K televisiosion.

Miksi ostaa 4K bluray -elokuvia kun on striimauspalvelut?

Monet ihmiset ovat kysyneet minulta miksi edelleen ostan elokuvat fyysisenä tai ylipäätänsä ostan elokuvan jos olen sen jo nähnyt esimerkiksi elokuvateatterissa? Tähän on muutama syy ja asia mitkä tukevat fyysistä mediaa kuten 4K bluray:ta. Ensimmäinen asia on laatu kuten tuossa edellä jo mainitsin. Fyysinen media on parempi laatuista kuin mitä striimauspalvelu tarjoaa. Normaali bluray on tasokkaampaa kuin striimauksen HD-laatu ja 4K bluray on tasokkaampi kuin striimauksen 4K-laatu minkä lisäksi kummankin bluray:n äänenlaatu on paljon parempi kuin mitä kuvanlaatu. Tästä pääsenkin puolustamaan paremmin bluray:tä sekä 4K bluray:tä. Miksi ostaa kallis ja hyvä televisio jos siitä ei ota kaikkea irti?

Miksi ostat kalliimman LG OLED:t televison mikä maksaa 1000€ - 3000€ välillä ja katsot vain heikompi laatuista kuvaa? Sama koskee ääni puolta ja vieläkin enemmän. Miksi panostaa kaiuttimiin ja ja vahvistimeen jos lähteenä on vain striimauspalvelun normaali Dolby Digital tai Dolby Digital+ kun se voisi olla DTS-HD Master tai Dolby TrueHD mitkä ovat ihan toista maailmaa.

Näkemykseni ovat vain henkilökohtaisia ja näin hifistin näkökulmasta. Tiedän että jotkut katselevat elokuvia ja sarjoja puhelimelta ja tabletilta mutta en vain ymmärrä sitä. Itse haluan nauttia elokuvan tai sarjan katsomisesta ja ottaa siitä kaiken irti. Oli kyseessä sitten klassikko tai heikompi tapaus niin parempi kuvanlaatu ja varsinkin äänenlaatu auttavat saamaan paremman katselukokemuksen. Välillä jaksan katsoa paremmin huonomman elokuvan tai sarjan jos siinä on hyvä ääniraita tai hyvä värimaailma / yleisesti kuvanlaatu.

Myöskin ostamalla fyysisen version elokuvasta tulee varmasti omistamaan kyseisen elokuvan. Striimauspalvelut päivittävät vähän väliä valikoimaansa ja mitä olen lukenut asioita iTunesista hekin päivittelevät elokuvien saatavuutta. Muutama käyttäjä oli kirjoittanut ostaneensa elokuvan iTunesista missä ostohetkellä oli saatavilla 4K versio. Kuitenkin tietyn ajan jälkeen kyseisestä elokuvasta oli lähtenyt 4K versio pois valittavista ja jäljelle oli jäänyt vain HD-versio. Tämänlaiset kertomukset eivät anna luottoa striimauspalveluihin jos elokuvista lähtee yhtäkkiä 4K-versio pois vaikka elokuvan on ostanut 4K-version takia. Tästä on ilmeisesti saanut rahat takaisin mutta saako kaikki ja millä perusteella? Jos ostat elokuvan nyt 4K-version takia ja yhtäkkiä kolmen vuoden kuluttua kun katsot elokuvan uudestaan vaihtoehtona on vain HD-versio.

4K vaatii mielestäni hyvän lähteen jotta 4K:n erottaa hd-laadusta

4K vaatii hyvän lähteen jotta 4K:n ja bluray:n eron oikeasti huomaa. Varsinkin hyvän bluray -elokuva julkaisun ja heikommin tehdyn 4K bluray -elokuva julkaisun eroa on vaikeampi nähdä ja sama koskee myöskin striimauspalveluita. Toisaalta toiset striimauspalvelut ja toisia parempia joten eron voi nähdä helpommin. Kuitenkin LG OLED 55 C8 televisiossa laatujen eroja on mielestäni vaikeampi nähdä sillä televisio näyttää myöskin hyvälle normaalilla bluray:lla. Tämän takia olenkin asettanut kriteerejä joiden perusteella ostan 4K bluray -elokuvia. Tästä asiasta tulinkin jo kirjoittaneeksi ensimmäisistä 4K bluray ostoista sekä kriteereistä ostaa 4K bluray -elokuvia.

Blade Runner 2049 ja varsinkin Black Hawk Down ovat olleet sellaisia 4K bluray -elokuva julkaisuja joista 4K laadun on huomannut hyvin ja helposti. Tämän lisäksi uudempi Tomb Raider Dolby Visionilla oli ilman CGI-kohtauksia "demo materiaalia". Värimaailma on ihan toista luokkaa verrattuna normaaliin bluray:hin minkä lisäksi pienet yksityiskohdat tulevat helposti esiin. LG OLED:din mustan laatu taas takasi sen, että varsinkin Black Hawk Down oli mitä mainio elokuva kokemus pimeiden kohtauksineen sillä ne erottuivat näyttävästi ja selvästi. Eikä ollut tasoa HBO Nordic missä Game Of Thrones:in pimeissä kohtauksissa ei saa mitään selvää.

Sitten on myös tapaus Baby Driver mistä oli vaikeampi erottaa bluray:n ja 4K bluray: laadun eroja. Jo normaali bluray oli hyvän näköinen ja vaikka 4K bluray on myös onnistunut niin erot eivät ole niin kamalan suuria kuin esimerkiksi Black Hawk Down. Baby Driver 4K bluray version värimaailma on kyllä hienon näköinen ja 4K kuvanlaatu on hienoa mutta ero bluray:hin ei ole samaa luokkaa.

Ensimmäinen 4K elokuva minkä katselin "rauhassa" loman loppupuolella palattuani takaisin kotiin oli Chinatown (1974) minkä ostin Itunesista 10€ hintaan. Samalla Chinatown 4K versio oli ensimmäinen 4K elokuva mistä en lukenut arvostelua koskien kuvanlaatua koska sellaista ei oikein löytynyt sillä Chinatown:sta ei ole myynnissä 4K bluray versiota. Itunes versio oli onnistunut ja elokuva näytti todella hyvälle. Itunes vastaa kaikista lähimmin 4K bluray -elokuvaa bittivirrassa eli kun haluaa nähdä striimauspalvelusta hyvää laatua niin kannattaa suunnata iTunesiin. Se mikä erottaa iTunesin muista on se, että sieltä ostetaan kaikki mitä halutaan nähdä toisin kuin Netflix tai vastaava. Itunesia varten tarvitaan käytännössä Apple TV 4K mikä oli yksi syy miksi hankin Apple TV 4K:n Netflix, Primevideo, HBO Nordic & Viaplay soittimeksi.

4K tuntuu olevan minulle enemmänkin "valikoitua" varsinkin jos olen ostamassa elokuvasta 4K bluray-versiota. Bluray:n puolella on julkaisuja jotka ovat samaa tasoa kuin dvd-versio, mutta suurin osa bluray julkaisuista ero on kuitenkin huomattava. Tätä samaa ei ole oikein 4K:n puolella vaan se on enemmänkin valikoivaa. Nämä erot tietenkin kasvavat mitä suurempi televisio tai videotykki on käytössä, mutta omat 4K kokemukseni tulevatkin juuri LG OLED 55 C8 käytöstä. 

Miksi 4K urheilua ei ole oikein saatavilla?

Olen katsonut yhden jalkapallo ottelun Viaplay:ltä 4K:na ja muutamia ihan vilaukselta katsoakseni miltä 4K-laatuinen jalkapallo näyttää. Heti ensimmäiseksi tuli mieleen kun näin kuvaa ensimmäisestä 4K urheilu lähetyksestä oli kysymys: miksi 4K urheilua ei ole oikeasti saatavilla? 4K sopii mitä parhaiten urheiluun ja ainakin jalkapalloa katsellessa huomasin heti, että pelikentän yksityiskohtia huomasi ja pallon erotti paremmin nurmelta. Muutoinkin 4K lähetys näytti todella hyvälle ja heti tuli halu saada enemmän 4K urheilua. Itselleni on tullut vain yksi "oma" ottelu Arsenal vs Liverpool 4K:na ja se hieman ärsyttää. Miksi viime viikonlopun Pohjois-Lontoon derbyä ei näytetty 4K:na vaikka on yksi valioliigan suurimmista otteluista?

4K televisioita myydään tällä hetkellä mielestäni todella paljon niin miksi sitten ei ole saatavilla 4K urheilua? Siinä olisi oikeasti markkinointi aukko jos jokin kanava alkaisi oikeasti lähettämään tai tarjoamaan 4K urheilua sillä sitä ei oikein ole saatavilla. Viaplay näyttää harvoja pelejä 4K:na ja ilmeisesti Eurosport näyttää jotain urheilua 4K:n mutta se taitaa olla sitten siinä?

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.