Siirtyminen 4K aikaan osa 2 - LG OLED 55 C8 ensikokemukset

02.07.2020 - 14:25

Tuli sitten "viimein" siirryttyä 4K aikaan kun hain Gigantin alesta LG OLED 55 C8 4K television aikalailla extemporeen, mutta eihän sitä ikinä tiedä etukäteen koska tulee hyviä tarjouksia. Toisaalta nyt viimevuosina on kyllä tullut itselleni "sopivia" tarjouksia juurikin silloin kun olen kesälomalla ja poissa kotoa. Niin kävi tälläkin kertaa kun siirryin 4K aikaan LG OLED 55 C8 televisiolla. Toisaalta tässä oli ihan hyvää aikaa tehdä päivän television vienti keikka kotiin kun kerran ollaan lomalla eikä mitään suurempia suunnitelmia ollut. Samalla tämä LG OLED 55 C8:n osto tarkoitti sitä, että tämä vaikutti yhteensä 3 television kohtaloon sillä vein kaksi televisiota mukanani ja toin yhden television tullessani.

Ensinnäkin LG OLED 55 C8 televisio tuli itselleni pääasialliseen käyttöön minkä lisäksi vaihdoin päittäin kaksi vanhaa televisiotani. Käytössäni ollut Sony:n 50" televisio minkä LG OLED C8 korvasi tuli nyt äitin käyttöön ja äitillä käytössä ollut vanha Panasonicin plasma televisio tuli makuuhuoneeseeni. Tällä uudella järjestelyllä mitään televisiota ei tarvinnut heittää pois sillä äiti sai isomman & uudemman television sekä itse sain korvattua makuuhuoneessa 23" television 42":lla.

Samalla reissulla kun televisiot tuli vietyä & vaihdettua niin kerkisin niitä nopeasti kokeilemaan miten suurempi 42" televisio sopii makuuhuoneeseen ja miltä uusi 4K OLED televisio näyttää. Ensimmäinen kokemus 4K tasosta yleisesti oli sellainen kun sen ajattelin olevan. Kokemus ei ollut samanlainen kuin aikoinaan DVD:stä Full HD:seen siirtyminen vaan aikalailla oliko se nyt tässä? DVD:stä Full HD aikaan siirtyminen oli itselleni wouw efekti ja eron selvästi huomasi ilman sen suurempaa analysointia. Ero puolestaan HD:sta 4K:hon ei ollut samanlainen vaikkakin eron huomasi.

En ole nyt ihan varma vaikuttiko asiaan hieman se, että aluksi LG OLED 55 C8 televisiota tuli epähuomiossa testattua ensiksi HD-laadulla. 4K testiä varten käytin Apple TV 4K-versiota iTunes, Primevideo sekä Netflix striimauspalveluilla, mutta epähuomiossa unohdin vaihtaa Apple TV 4K:n kiinni vahvistimesta televisioon minkä johdosta en saanut aluksi 4K-laatua. Vahvistimena kun ainakin vielä on Onkyo TX-NR609 mikä tukee vain hdmi 1.4:sta mikä ei toimi 4K:n kanssa vaikka vahvistimesta löytyykin 4K Passthrough tuki. Hdmi 1.4-versio kun ei tue hdcp 2.2-suojausta mikä on tullut hdmi 2.0-versioon. Tämän asian vuoksi kaikki testit mitä katsoin tuli HD 1080p tarkkuudella mikä se jo näytti todella hyvälle LG OLED 55 C8:lla.

Asian tajuttuani vaihdoin Apple TV:n johdon vahvistimesta televisioon minkä lisäksi laitoin HDMI ARC toiminnan päälle televisioon ja vahvistimen tunnistamaan televisiosta tulevan äänen. HDMI ARC:lla sain siis monikanavaäänet toimimaan Apple TV 4K:sta vanhemmalla vahvistimella mikä ei tue 4K:ta. Tämän prosessin jälkeen 4K alkoi siis toimimaan minkä lisäksi televisio tunnisti Dolby Vision HDR tekniikan myös automaattisesti kysymällä otetaanko se käyttöön. Myöskään mitään uusia HDMI-johtoja en joutunut ostamaan 4K:n tai Dolby Visionin takia eli mitään 4K HDMI-kaapeleita ei kannata lähteä ryntäämään ostaa jos omistaa jo laadukkaita High Speed HDMI-kaapeilta. Itselläni oli siis ihan normaaleita High Speed HDMI-kaapeleita joilla 3D-video on toiminut.

Mitä varsinaiseen 4K testaukseen tulee niin kaksi elokuvaa tuli katsottua kokonaan mitkä olivat Velvet Buzzsaw (2019) (Netflix) ja Mission: Impossible - Fallout (2018) (iTunes). Näiden kahden elokuvan lisäksi tuli katsottua moni kohtia Primevideon ja Netflixin sarjoista sekä Blade Runner 2049 (2017) (Netflix). Blade Runner 2049 oli sellainen elokuva minkä tulen katsomaan 4K:na Netflixistä piakkoin ja missä yritin katsoa eroavaisuuksia 4K:n ja 1080p väliltä kahdesta eri televisiosta. Erot olivat huomattavissa mutta tosiaan ne olivat enemmänkin sellaisia "kosmeettisia" kuin aikoinaan DVD:n ja Bluray:n välillä. Tietenkin LG OLED 55 C8 television kuvanlaatu oli todella upea minkä johdosta musta ja valkoinen erottuivat edukseen ja yleisesti muutenkin värimaailma oli suorastaan mahtava. 

Tajusin jossain kohtaan myös sellaisen asian, että vuosi pari sitten ostamassani Sony BDP-S6700 bluray-soittimessahan on 4K-skaalaus. Tein saman prosessin kuin Apple TV 4K:n kanssa eli vaihdoin johdon vahvistimesta suoraan televisioon jotta sain 4K-tuen päälle. Tämän jälkeen katsoin nopeasti muutaman kohtauksen elokuvasta Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) 4K-skaalaus päällä ja pois päältä. Ero ei ollut mielestäni mikään kovin suuri mutta tarkasti katsottuna sen huomasi. Vastaavasti yleinen bluray laatu oli todella hyvä ja esim ero 4K:hon mitä olin nähnyt niin ei nyt niin suuri mielestäni. Sony BDP-S6700 soittimessa on kyllä ihan ok 4K-skaalaus blurays:stä mutta vielä parempi skaalaus dvd:stä mitä tosin en ehtinyt testaamaan.

Ensikokemukseni LG OLED 55 C8 4K televisiosta ovat hieman ristiriitaiset. HD laatuinen striimi ja bluray näyttivät todella hyvälle, mutta 4K ei tuonut mitään wouw efektia. Mitään tuollaista wouw ilmiötä en odottanutkaan mutta silti. Vajaassa päivässä en tosin ehtinyt katsomaan ihan kaikkia säätöjä niin televisiosta kuin muistakaan laitteista ja myöskin koko päivän oli ollut enemmän tain vähemmän menemistä. Siksi tämä onkin ensikokemus ja parempi kokemus pitää katsoa rauhassa eri lähteillä ja useampi elokuva alusta loppuun saakka. Toiseksi menen ilman 4K bluray-soitinta eli minun pitänee turvautua iTunesin ostoihin / vuokrauksiin sillä Primevideo tai Netflix ei tarjoa mitään hirveän suurta tai siis laadukasta 4K tarjontaa. 

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.