Kyykyssä olen siirtynyt takaisin kapeampaan asentoon

03.12.2023 - 21:56

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Jos mennään ajassa taakse päin. En muista koska se oli mutta kyseessä oli Vantaan Loaded:in jalkatreeni ja erityisesti kyykky. Kun kerran kyseessä on Vantaan Loaded:in treeni niin luultavasti ajan jakso on tällöin noin vuosi sitten tai hieman vajaa vuosi sitten tammi - helmikuun aikaa. Voisinhan sen videoista käydä katsomassa mutta sanotaanko nyt vain että vuosi sitten. No jokatauksessa se oli Vantaan Loaded:in jalkatreeni kun päätin tehdä kyykkyyn muutoksia. Olin jo nähnyt videolta asioita mistä en tykännyt ja tuo Vantaan Loaded:in kyykky treeni oli viimeinen sivallus siihen että halusin tehdä asialla jotain.

Asia oli hyvinkin yksinkertainen ja hyvin yleinen mitä näkee kun ihmiset tekevät kyykkyä kuntosalilla. Perse jää liian ylös eli kyykky ei mene tarpeeksi alas. Parempina päivinä kun tein kyykky ja kyykky oikeasti kulki niin tekniikkani oli omaan tasooni nähden ihan ok mutta niinä huonoina päivinä tekniikka kärsi ja tämä näkyi siinä että kyykky ei jatkunut alas asti. Hyvän ja huonon päivän välinen tekniikka ero oli merkittävä ja tuohon aikaan keskityin enemmänkin painoihin kuin rakentamaan itse tekniikkaa mikä myöskin oli yksi väärä asia.

No kuitenkin asiaa olin jo katsonut jonkin aikaa itse videolta enkä itse niistä tykännyt ja tuo Vantaan Loaded:in treeni noin vuosi sitten oli viimeinen naula arkkuun ja minun oli tehtävä jotain. Niin aloin oikeasti tekemään asialle jotain enkä vain jatkanut kyykyn tekemistä samalla kaavalla. Tuolloin ratkaisuni oli kokeilla pitkästä aikaa leveämpää jalkaotetta minkä myös otin sitten käyttöön maastavedossa.

Leveämmällä jalkaotteella tunsin pääseväni paremmin alas kyykyssä minkä myös sain ja samalla myös huomasin että ero hyvän ja huonon päivän välillä oli alhaisempi. Huonoina päivinä en jäänyt niin ylös kuin mitä kapeammalla otteella. Kuitenkin kun vaihdoin jalkaotteen kapeasta leveämpään niin samalla minun piti myös totutella kyykkäämään sillä eli aluksi se vaikutti myös painoihin "negatiivisesti". Aikoinaan kun kokeilin joskus leveämpää otetta niin aina vain tuntui sille että kapeammalla otteella sain kyykättyä enemmän.

Jatkoin tuota leveämmällä otteella kyykkäämistä aina viime viikkoihin asti kunnes huomasin ja tajusin yhden asian. Kyykkäsin tuossa vähän aika sitten pitkästä aikaa taas kapeammalla otteella niin huomasin että selkäni pysyi silloin helpommin pystymmässä eikä kyykky kaatunut niin helposti eteenpäin. Niimpä sitten kokeilin ja huomasin sen asian että leveämmällä otteella kyykky lähti kaatumaan eteenpäin helpommin. Varsinkin niinä päivinä kun minulla oli heikompi päivä ja laitoin itseni oikeasti koetukselle niin tunsin ja näin videoista sen että selkä ei pysynyt helposti pystymmässä eli kyykky lähti kaatumaan eteenpäin.

Niimpä sitten viime viikkoina olen taas alkanut ottamaan kyykyssä käyttöön kapeampaa jalkaotetta. Nyt minun pitää vain katsoa ja miettiä kyykyn syvyyttä kun teen kyykky treeniä. Näin tein myöskin nyt Tampereen PTVGYM:llä että käytin kapeampaa otetta ja keskityin todellakin menemään alas. Ihan vain sen takia ettei tässä käy niin kuin viimeksi että menen painot edellä ja että kyykky alkaa jäämään liian ylös.

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan?