Ketjukyykky treeni Tampereen PTVGYM:llä

03.12.2023 - 10:01

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Lauantain jalkatreeni alkoi tietenkin kyykyllä vaikka minulla oli reilun parin tunnin ajomatka takana minkä lisäksi siinä oli auton pakkaamista normaaleista tavaroista aina laskettelu tavaroihin. Pukuhuoneesta päästyäni aloinkin vain vilkuilemaan salia kokonaisuutena vain löytääkseni kyykkyräkit. Hyvin nopeasti huomasin niiden olevan suoraan edessä salin perällä niimpä suuntasin itseni sinne päin. Siinä samalla sitten hieman ympärilleni millainen Tampereen PTVGYM oli ja minkälaista treenaajaa salilla sattui olemaan.

Sillä hetkellä kun pääsin kyykky paikoille niin siinä oli useampi räkki vapaana niimpä pääsin sitten valitsemaan. Valittuani räkin niin laitoin kamani siihen lattialle minkä jälkeen tein vielä vilkuilun mille se Tampereen PTVGYM nyt näyttääkään. En vielä siinä vaiheessa niinkään rekisteröinyt itselleni mitä laitteita salilla oli tai ei ollut vaan tein sen paljon myöhemmin mutta tuossa vaiheessa näin tilanteen suurinpiirtein. Kuitenkin huomasin että monolift oli käytännössä keskellä kuntosalia ja siellä oli myös ketjut ja erityisesti ketjut olivat mieleeni.

Sitten oli paikkojen aukaisun vuoro eli liikkuvuus ja venyttely tuokio. Mietin kyllä jo matkalla että pitäisikö alkuun tehdä hieman jotain koukistuksia ennen kyykkyä vai aloittaa suoraan kyykyllä? Olen tätä kumpaakin tyyliä käyttänyt silloin kun olen käynyt Tampereen Loaded:lla treenaamassa jalkoja kun olen lähtenyt Espoosta tai Helsingistä kohti Loaded:ia. Viime kertoina olen mennyt suoraan vain kyykkäämään kun aluksi tein hieman koukistuksia ja tai jalkaprässiä treenin alkuun että sain jalkani auki.

Voi meinaan olla paikat aikalailla jumissa parin tunnin ajomatkan jäljiltä niin siinä pitää hieman kunkin miettiä mikä on itselle paras lähetymistapa treeniin. Itse päätin mennä suoraan vain kyykkäämään tehden siihen alkuun hieman venyttelyä sekä liikkuvuusharjoitteita mitä nyt normaalisti muutenkin teen ennen kyykyn aloittamista. Tällä kertaa kaikki tuntui menevän hyvin eikä treeni kaatunut missään vaiheessa tuohon matkaan tai siihen että olisi tehnyt jotain väärin.

Täytyy kyllä toisaalta ihmetellä että olin heti sinuiksi Tampereen PTVGYM:in kyykkypaikan. Toisaalta se ei ole ihme kun olen nyt aktiivisemmin käynyt eri kuntosaleilla treenaamassa mutta kyllä toisaalta se ottaa aina aikansa. Minulla ottaa jopa aikaansa sekin kun olen käynyt lauantaisin Pitäjänmäen PTVGYM:llä tekemässä kyykkytreenin ja kun seuraavan kerran olen tehnyt keskiviikkoisin lähiketjusalilla kyykkyä niin se on tuntunut hakemiselta. Toisaalta syy taitaa olla juurikin se lähiketjusali ja sen kyykkypaikka ja muutenkin koko ilmapiiri.

Alkuun ajattelin että tekisin ihan normaalia kyykkyä ilman mitään ihmeellisyyksiä. Olen nyt tuon puolen toistaviikon tauon jälkeen mikä minulla tuossa oli niin tekemään kyykkyä pysäytyksillä ja maltillisimmilla painoilla. Kuitenkin tällä kertaa ajattelin että nyt vedetään ihan normaalisti mutta yritän pitää tekemisen tekniksesti samankaltaisena mitä se on ollut pysäytyksen kanssa. Kuitenkin sitten siinä kun olin tekemässä kyykkyjä 145kg painoilla niin päätin että käytän ketjuja tänään. Tänään oli kuitenkin viikon toinen kyykkytreeni ja kun ketjuihin oli mahdollisuus niin mikä ettei?

Kun menin hakemaan ketjuja niin huomasin että niissä oli tangon paikka mikä oli vain hyvä asia. Aikoinaan kun kävin Turun PTVGYM:llä niin siellä oli kyllä ketjuja mutta ne olivat pelkät ketjut ilman tangon paikkaa niimpä jätin ne käyttämättä kun en osannut oikein niitä siinä laittaa paikoilleen. Olen tottunut Pitäjänmäen PTVGYM:in ketjuihin joissa on tangon paikka. Tampereen PTVGYM:in ketjujen ero oli kuitenkin se että tangon paikka oli keskellä ketjuja eli ketjut roikkuivat kokonaan tangossa kun taas Pitäjänmäen PTVGYM:in ketjuissa tangon paikka on toisessa päässä jolloin ketjut roikkuvat päästä.

Tämä toi itselleni uuden tilanteen sillä en ollut tottunut tämänkaltaisiin ketjuihin niin en oikein tiennyt paljonko ne painavat? Kuinka ketjut käyttäytyy näin kun ne ovat kokonaan ilmassa eikä toinen pää laaha maata? No minun piti olla tarkkana ja katsoa miten ketjut käyttäytyvät niimpä olin todella keskittynyt kun tein 145kg painoilla plus ketjut. Täytyy kyllä sanoa että ensimmäinen sarja oli itselleni kyllä kokemus. Ketjut tuntuivat todella paljon raskaammalle ja erilaiselle kuin silloin kun ketjunpää laahaa maassa. Onneksi minulla oli kuitenkin ketjuista kokemuksia niimpä asiat eivät tulleet yllätyksenä mutta kuitenkin ero oli valtava.

Päädyin sitten tekemään "vain" 165kg painoilla plus ketjut kaksi, kaksi ja kolmea toistoa vaikka olisin ennen ensimmäistä ketjuilla tehtävää sarjaa halunnut tehdä vähintään 185kg painoilla. Kuitenkin tuo ketjut painoivat niin paljon enemmän kuin mihin olin tottunut. No se oli vain parempi mitä pahemmalle se tuntui ja myöskin ketjujen suurempi heilunta edesauttoi että sain tehtyä samalla tasapaino harjoittelua. 165kg painojen jälkeen plus ketjut niin halusin tehdä vielä yhden pidemmän sarjan niin päädyin tekemään 145kg painot plus ketjut seitsemän toistoa. Tämän sarjan jälkeen olin todella poikki ja alkoi jopa tekemään hieman pahaa.

Kyykyn jälkeen aloin tarkemmin katsomaan mitä sitä tekisi tai siis mitä jalkalaitteita salilla on? Yllätyin kun en nähnyt vyökyykkyä Tampereen PTVGYM:llä. Se oli jopa todella iso harmitus ja negatiivinen asia koko kuntosalilla. Olen vain tottunut siihen että PTVGYM:llä on vyökyykky vaikka Seinäjoella eikä Turussa mielesäni kyseisiä laitteita ollut? No niimpä siinä sitten tein mitä tein ja painot olivat mitä olivat sillä olin tuon kyykyn jälkeen todella todella väsynyt.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.