Kirjavertailu: Viiniopas 2021 & Viinistä viiniin 2021

11.03.2021 - 10:34

Sain joululoman aikana muutaman viiniin liittyvän kirja suosituksen ja heti vuoden vaihteen jälkeen palattuani joululomalta kävin hakemassa Ison Omenan Suomalaisesta kirjakaupasta Pekka Soursan Viiniopas 2021 kirjan. Muutamia viikkoja tuon jälkeen hain Tapiolan Suomalaista kirjakaupasta Viinistä viiniin 2021 kirjan. Olisin heti hankkinut kenties molemmat kirjat mutta Ison Omenan liikkeessä ei ollut kuin Viini Opas 2021 ja olin silloin laiska lähtemään hakemaan Viinistä viiniin kirjaa Tapiolasta. Kuitenkin pari viikkoa myöhemmin sain itsestäni irti ja hain Viinistä viiniin kirjan Tapiolasta mikä oli vielä vielä alennuksessa niin ehkä se oli vain parempi etten hakenut sitä aikaisemmin?

Periaatteessa Viiniopas 2021 ja Viinistä viiniin kirjat ovat aikalailla identtisiä ja kirjojen ero näyttäisi olevan vain arviot. Näin se kyllä hieman onkin, mutta Viinistä viiniin kirja tuntuu olevan hieman monipuolisempi. Kirjojen suurin ero on se, että Viinistä viiniin kirja tarjoaa hintalaatu suhteen sekä onko viini heti valmis, kehittyykö se vielä vai onko se varastointiin. Myöskin Viinistä viiniin kirja tarjoaa hieman lisää tietoa viineistä kuten säilytyksestä, viinityypeistä sekä koska viini olisi parhaimmillaan. Viinistä viiniin kirja vaikuttaakin hieman monipuolisemmalta tarjoten hieman enemmän tietoa viiniin liittyvästä tiedosta niin se vaikuttaa paremmalta kirjalta?

Kirjavertailu: Viiniopas 2021 & Viinistä viiniin 2021

En ole vielä tajunnut millä logiikalla Viinistä viiniin kirja listaa viinit ja tämä on yksi suurimmista negatiivisista asioista. Viinit ovat lajiteltu maittain mutta siinä missä Viiniopas menee aakkosittain niin en tiedä missä Viinistä viiniin menee. Onneksi kirja sisältää sisällysluettelon viineistä sillä viimeistään sieltä halutun viinin löytää. Viinistä viiniin kirja sisältää muutamia top-listoja siellä sun täällä mikä on hyvä asia mutta suurin ongelma on listan viinien löytäminen.

Top-listat ovat hyviä tapoja löytää uusia viinejä mutta ongelmaksi muodostuu viinin löytäminen itse kirjasta. Ensiksi pitää muistaa tai merkitä se sivu missä top-lista löytyy, tämän jälkeen pitää mennä kirjan loppuun viinien hakemistoon etsimään viini ja tämän jälkeen mennä sivulle mistä viini löytyy. Top-listassa kun on vain pieni selitys viinille ja normaali arvio tähdistä, hintalaadusta ja selostuksesta pitää lukea itse arviosta.

Viiniopas 2021 on taas puolestaan selvempi viinien hakemisen ja järjestyksen suhteen. Viiniopas 2021 on pelkistetty lista viineistä ja niiden pisteistä. Viiniopas 2021 on paljon laajempi kuin Viinistä viiniin ja siinä on siis enemmän arvioita. Mielestäni suurin ero Viiniopas 2021 ja Viinistä viiniin kirjan välillä on pisteytys ja hintalaatu suhde. Se kysymys aina mitä eroa on yhdellä pisteellä ja onko kallimpi mutta vähemmän pisteitä saanut viini parempi kuin halvempi enemmän pisteitä saanut? Tätä olen monessa asiassa miettinyt kuten hifissä. Onko kalliimpi kaiutin joka on saanut 3 tähteä huonompi vai parempi kuin halvempi 4 tähden kaiutin?

Molemmissa kirjoissa on viinit selostettu lyhyesti ja minkälaisen ruuan kanssa ne sopivat. Viiniopas 2021 on pisteytetty 0 - 100 pisteen välillä kun taas Viinistä viiniin on 0 - 5 tähden mukaan minkä lisäksi on vielä hintalaatu suhde. Kirjoja ja arvioita vertaamalla huomaa, että arvostelijoilla on eri mielipiteitä niin viinien arviot vaihtelevat. Toisessa kirjassa toinen viini on saanut paremmat arviot kuin toinen. Tietenkin on niitä tapauksia missä kummassakin kirjassa jokin viini on saanut samat tai lähes samat arviot niin tällöin on kysy hyvästä viinistä. Juurikin tämän takia on hyvä omistaa kummatkin kirjat niin saa laajemman käsityksen.

Kummatkin kirjat tarjoavat tietoa viineistä ja niiden mukaan on toivottavasti helpompi valita viini ruuan tai tapahtuman mukaan. Viiniopas 2021 kirjassa on suurempi tarjonta eli enemmän arviota mutta pidän Viinistä viiniin kirjan hintalaatu suhteesta. Itse suosittelen hankkimaan kummatkin kirjat mutta jos pitää valita vain toinen niin kyllä kallistun Viinistä viiniin kirjaan arvioissa olevan hintalaatu suhteen takia. Myöskin muutamat top-listat ovat edukseen vaikka niissä olevien viinien arvion hakeminen tuottaa hieman työtä.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.

K-ruoka sovellus kertoi jälleen kerran vuosittaisen yhteenvedon mitä ruokatarvikkeita / ruoka-aineita olen ostanut viimeisen vuoden aikana eniten. Sovellus jopa kysyi minulta mitä olen eniten ostanut ja tietenkin sen osasin arvata niistä vaihtoehdoista jotka olivat siinä valittavani. Suosituin ostamani ruokatarvike / ruoka-aine ei ollut mitenkään yllätys eikä toisaalta myöskään viisi ostetuinta rahallisesti. Toisaalta sitä olisi kuvitellut että siinä olisi ollut tiettyjä juttuja mutta kun asiaa miettii niin sinällään ei.

Tällä viikolla tuli vaihteeksi ostettua ihan normaalia lohta kun viime aikoina olen taas innostunut ostamaan loimutettua tai savustettua lohta. Tänään sitten kun tein lohta airfyerilla niin ajattelin samalla kuvata sen. Tein tuossa jo muutamia viikkoja sitten airfyer pekoni valmistus ohjevideon ja tällä kertaa on sitten vuorossa lohen valmistus airfyerilla. Lohen valmistus airfyerilla on paljon yksinkertaisempaa kuin pekonin sillä pekonin valmistuksessa käytän foliota airfyerin pohjalla mikä tekee siitä "haastavempaa".