Erilaisuutta penkki ja kyykky treeneissä

07.04.2024 - 11:12

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Kun treenaan penkkiä ja kyykky kahdesti viikossa niin se antaa helpommin mahdollisuuden tehdä viikon aikana kaksi erilaista penkki ja kyykky treeniä. Kuitenkin vaikka treenaisi penkkiä ja tai kyykky kerran viikkoon niin siltikin kannustaisin tekemään erilaisia treenejä. Kannattaa kuitenkin muistaa ja huomioida se asia että progressio ja / tai tottumus tekemään tietynlaista treeniä on hyvin vaikeaa. Kun treenissä ei ole syystä tai toisesta jatkumoa niin silloin tekniikan löytäminen on vaikeaa ja painoihin joutuu tottumaan aina uudestaan.

Helpoin esimerkki on varmaan boksikyykky mitä itsekin olen ja teen ajoittain. Sanotaanko nyt että kyykkää kerran viikkoon ja kerran kolmessa tai neljässä viikossa tekee boksikyykkyä niin käytännössä jokainen boksikyykky treeniä pitää aloittaa alusta. Huomasin ja huomaan tämän aina myös itse kun boksikyykky ei yleisesti ole minulle normaali liike. Jouduin aina aloittamaan treenin alusta painojen suhteen ja samalla myös tekniikan. 

Minulle helpottava tekijä on tosiaan se että teen penkkiä ja kyykkyä kahdesti viikossa. Vielä muutamia vuosia sitten tein vähemmän erilaisia variaatioita ja viikon kummatkin treenit olivat aikalailla identtisiä. Jossain vaiheessa aloin keskittymään enemmän tekemään erilaisia treenejä viikon sisällä ja kun aloin käymän Pitäjänmäen PTVGYM:llä parisen vuotta sitten niin siitä lähtien ne treenit jotka teen PTVGYM:llä niin teen eri tavalla. Yleisesti tein alkuviikosta maastavedon, penkin ja kyykyn normaalilla tyylillä ja PTVGYM:llä sitten ketjujen kanssa.

En sitten tiedä mistä sain tämän viikon tiistaina idean tehdä penkkiä hidastetulla alasviennillä. En ole näin tehnyt penkkiä oikeastaan koskaan. Ehkä minulla ei ollut vain ollut motivaatiota tehdä penkkiä taas kerran isoilla painoilla niimpä keksin lonkalta tehdä hitailla alasvienneillä penkkiä. Kun tämä oli minulle ensimmäinen treeni näin niin en yhtään tiennyt millaisilla painoilla ja toistomäärillä sitä pystyin tekemään. Vaikka tiedän millaisilla painoilla pystyn tehdä normaalia pysäytyspenkkiä niin sitä en voinut tietää kuinka paljon hidas alasvienti muuttaa liikettä.

Kun tiistaina tein penkkiä hitailla alasvienneillä niin perjantaina tein sitten penkkiä ketjujen kanssa PTVGYM:llä. Minulla ei kyllä ollut mitään tietoa siitä miten tuota treeniä aloin tekemään kun PTVGYM:lle pääsin. Minulla oli kuitenkin hieman suunnitelmissa käyttää ketjuja sillä en halunnut tehdä uudestaan hitailla alasvienneillä penkkiä ja normaalin penkin tekeminen ei vain tuntunut olevan omaan mieleeni. Tällä hetkellä normaalin penkin tekeminen ei vain tunnu oikeasti kiinnostavan. Oikeastaan sen jälkeen kun sain penkattua 200kg Mayors Gym:llä.

Tämän viikon penkki treenit olivat siis erilaisia tekniikan ja tavan takia mutta kyykky puolestaan ihan eri syistä. En ollut näköjään tehnytkään Youtube pätkää minun keskiviikon kyykystä eli ne löytyy vain IG:stä. Minun oli tarkoitus tehdä pysäytyskyykkyä keskiviikkona suurilla painoilla mutta lopputulos ei ollut oikein sitä. Päädyin tekemään kaksi ykköstä 200kg painoilla minkä jälkeen vielä viiden toiston sarjan 170kg painoilla. En siis ollut yhtään tyytyväinen tuohon mitä sain aikaan sillä nuo ei ollut mitään pysäytyksiä oli tarkoitus tehdä. Se mihin kuitenkin olin tyytyväinen niin jokainen toisto 170kg ja 200kg painoilla meni alas eikä jäänyt vajaaksi.

Se mitä tein sitten eilen lauantaina oli että tein ihan normaalia kyykkyä uudestaan. Mietin yhdessä vaiheessa että olisin tehnyt kyykkyä ketjuilla mutta tulin siihen tulokseen että kun kyykky ei sujunut keskiviikona niin parempi tehdä vain normaalia kyykkyä. Aluksi ajattelin että jos kyykky ei sujunut keskiviikkona niin minulla ei ollut kyllä luottoa lähteä hakemaan kyykkyä ketjuilla. Asia olisi ollut ihan eri jos keskiviikon kyykky olisi sujunut niin silloin minulla olisi ollut parempi luotto lähteä tekemään kyykkyä ketjuilla.

Päätin kuitenkin eilen että en lähde pakolla hakemaan isoja painoja vaan keskityn pitämään kyykyn syvyyden niin kuin keskiviikkona. Kuitenkin vaikka alkuun tekeminen ei tuntunut mitenkään ihan niin hyvälle niin lopulta sain tekemiseen luottoa ja mitä isompiin painoihin pääsin niin sen paremmin kyykky tuntui menevän. Voi olla että tein eilen lauantaina parhaimman kahden toiston sarjan 230kg painoilla ikinä. Pyysin 230kg painoihin varmistajan tai oikeastaan henkisen tuen sillä vaikka 220kg tuli helponoloisesti niin halusin lähteä tekemään 230kg painoilla enemmän kuin yhden toiston. Jos olisin tehnyt 230kg painoilla ilman varmistajaa niin olisin ihan varmaan päätynyt tekemään vain yhden toiston.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.