Erilaisuutta penkki ja kyykky treeneissä

07.04.2024 - 11:12

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Kun treenaan penkkiä ja kyykky kahdesti viikossa niin se antaa helpommin mahdollisuuden tehdä viikon aikana kaksi erilaista penkki ja kyykky treeniä. Kuitenkin vaikka treenaisi penkkiä ja tai kyykky kerran viikkoon niin siltikin kannustaisin tekemään erilaisia treenejä. Kannattaa kuitenkin muistaa ja huomioida se asia että progressio ja / tai tottumus tekemään tietynlaista treeniä on hyvin vaikeaa. Kun treenissä ei ole syystä tai toisesta jatkumoa niin silloin tekniikan löytäminen on vaikeaa ja painoihin joutuu tottumaan aina uudestaan.

Helpoin esimerkki on varmaan boksikyykky mitä itsekin olen ja teen ajoittain. Sanotaanko nyt että kyykkää kerran viikkoon ja kerran kolmessa tai neljässä viikossa tekee boksikyykkyä niin käytännössä jokainen boksikyykky treeniä pitää aloittaa alusta. Huomasin ja huomaan tämän aina myös itse kun boksikyykky ei yleisesti ole minulle normaali liike. Jouduin aina aloittamaan treenin alusta painojen suhteen ja samalla myös tekniikan. 

Minulle helpottava tekijä on tosiaan se että teen penkkiä ja kyykkyä kahdesti viikossa. Vielä muutamia vuosia sitten tein vähemmän erilaisia variaatioita ja viikon kummatkin treenit olivat aikalailla identtisiä. Jossain vaiheessa aloin keskittymään enemmän tekemään erilaisia treenejä viikon sisällä ja kun aloin käymän Pitäjänmäen PTVGYM:llä parisen vuotta sitten niin siitä lähtien ne treenit jotka teen PTVGYM:llä niin teen eri tavalla. Yleisesti tein alkuviikosta maastavedon, penkin ja kyykyn normaalilla tyylillä ja PTVGYM:llä sitten ketjujen kanssa.

En sitten tiedä mistä sain tämän viikon tiistaina idean tehdä penkkiä hidastetulla alasviennillä. En ole näin tehnyt penkkiä oikeastaan koskaan. Ehkä minulla ei ollut vain ollut motivaatiota tehdä penkkiä taas kerran isoilla painoilla niimpä keksin lonkalta tehdä hitailla alasvienneillä penkkiä. Kun tämä oli minulle ensimmäinen treeni näin niin en yhtään tiennyt millaisilla painoilla ja toistomäärillä sitä pystyin tekemään. Vaikka tiedän millaisilla painoilla pystyn tehdä normaalia pysäytyspenkkiä niin sitä en voinut tietää kuinka paljon hidas alasvienti muuttaa liikettä.

Kun tiistaina tein penkkiä hitailla alasvienneillä niin perjantaina tein sitten penkkiä ketjujen kanssa PTVGYM:llä. Minulla ei kyllä ollut mitään tietoa siitä miten tuota treeniä aloin tekemään kun PTVGYM:lle pääsin. Minulla oli kuitenkin hieman suunnitelmissa käyttää ketjuja sillä en halunnut tehdä uudestaan hitailla alasvienneillä penkkiä ja normaalin penkin tekeminen ei vain tuntunut olevan omaan mieleeni. Tällä hetkellä normaalin penkin tekeminen ei vain tunnu oikeasti kiinnostavan. Oikeastaan sen jälkeen kun sain penkattua 200kg Mayors Gym:llä.

Tämän viikon penkki treenit olivat siis erilaisia tekniikan ja tavan takia mutta kyykky puolestaan ihan eri syistä. En ollut näköjään tehnytkään Youtube pätkää minun keskiviikon kyykystä eli ne löytyy vain IG:stä. Minun oli tarkoitus tehdä pysäytyskyykkyä keskiviikkona suurilla painoilla mutta lopputulos ei ollut oikein sitä. Päädyin tekemään kaksi ykköstä 200kg painoilla minkä jälkeen vielä viiden toiston sarjan 170kg painoilla. En siis ollut yhtään tyytyväinen tuohon mitä sain aikaan sillä nuo ei ollut mitään pysäytyksiä oli tarkoitus tehdä. Se mihin kuitenkin olin tyytyväinen niin jokainen toisto 170kg ja 200kg painoilla meni alas eikä jäänyt vajaaksi.

Se mitä tein sitten eilen lauantaina oli että tein ihan normaalia kyykkyä uudestaan. Mietin yhdessä vaiheessa että olisin tehnyt kyykkyä ketjuilla mutta tulin siihen tulokseen että kun kyykky ei sujunut keskiviikona niin parempi tehdä vain normaalia kyykkyä. Aluksi ajattelin että jos kyykky ei sujunut keskiviikkona niin minulla ei ollut kyllä luottoa lähteä hakemaan kyykkyä ketjuilla. Asia olisi ollut ihan eri jos keskiviikon kyykky olisi sujunut niin silloin minulla olisi ollut parempi luotto lähteä tekemään kyykkyä ketjuilla.

Päätin kuitenkin eilen että en lähde pakolla hakemaan isoja painoja vaan keskityn pitämään kyykyn syvyyden niin kuin keskiviikkona. Kuitenkin vaikka alkuun tekeminen ei tuntunut mitenkään ihan niin hyvälle niin lopulta sain tekemiseen luottoa ja mitä isompiin painoihin pääsin niin sen paremmin kyykky tuntui menevän. Voi olla että tein eilen lauantaina parhaimman kahden toiston sarjan 230kg painoilla ikinä. Pyysin 230kg painoihin varmistajan tai oikeastaan henkisen tuen sillä vaikka 220kg tuli helponoloisesti niin halusin lähteä tekemään 230kg painoilla enemmän kuin yhden toiston. Jos olisin tehnyt 230kg painoilla ilman varmistajaa niin olisin ihan varmaan päätynyt tekemään vain yhden toiston.

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.