Vanhan tekniikan paluu: räkkivedossa 295kg, maastavedossa 285kg & boxi maastavedossa 300kg

30.10.2022 - 12:05

Viime viikonloppuna katselin Youtubesta hieman Jamal Brownerin maastaveto videoita minkä innostuksena heti maanantaina päätin kokeilla maastavedossa / räkkivedossa tekniikkaa mitä käytin yhdessä vaiheessa useasti mutta mitä en ole syystä tai toisesta käyttänyt aikoihin. Oikeastaan olen käyttänyt kolmea eri tekniikkaa maastavedossa mitkä ovat menneet vähän niin että olen käyttänyt jotain hetken aikaa ja sitten taas vaihtanut toiseen.

Aloitin aikoinaan ihan perustekniikalla että on alusta asti siinä asennossa mistä lähtee nostoa tekemään. Tämän jälkeen aloin käyttämään tyyliä missä menen alkuasentoon mutta vedän polvet käytännössä lukkoon mistä sitten palaan normaaliin asentoon ja alan nostamaan heti. Tuon jälkeen aloin sitten käyttämään "vieritystekniikkaa" eli menin alkuasentoon mistä vieritin tankoa aluksi eteenpäin ja sitten kun lähdin tekemään nostoa niin vieritin tangon takaisin. Vastaavasti olen tehnyt tätä myös niin että olen jättänyt tuon eteenpäin vierityksen pois ja laittanut tangon suoraan siihen kohtaan mistä olen vierittänyt sen vain takaisin.

Tämän vuoden puolella olen tehnyt pääsääntöisesti ihan normaalilla tyylillä eli lähtenyt tekemään toistoa suoraan siitä asennosta mistä sen aloitan. Viimeisen parin - kolmen vuoden aikana olen käyttänyt tuota vieritystä mutta pikkuhiljaa vähemmän ja vähemmän. Tällä viikolla palasin juurikin tuohon polvet "lukkoon" ja takaisin tyyliin mitä en ole tehnyt vuosiin sillä juurikin Jamal Browner käyttää sitä ja itsellänikin on hyviä kokemuksia siitä.

Tuohon tyyliin vain pitää totutella ja teit sitten millä tyylillä vain niin treenin aikana ei kannata hirveästi vaihdella tyyliä vaan hyvin varhaisessa vaiheessa kannattaa alkaa käyttämään sitä. Olen muutamia treenejä pilannut sillä varsikin vierityksen kanssa että en alkanut käyttämään vieritystä pienemmissä painoissa vaan vaihdoin sen yhtäkkiä suurempaan painoon. Tuolloin pelkän tyylin vaihtaminen teki nostosta vaikeampaa kun en ollut ottanut siihen tuntumaa vaan yhtäkkiä vaihdoin tyyliä. Vierityksen kanssa tämä on vieläkin tärkeämpää sillä salien ja nostopaikkojen välillä on eroja niin tanko voi käyttäytyä miten vain. Siksi onkin hyvä katsoa ja totuttautua pienemmillä painoilla ihan katsoakseen miten tanko käyttäytyy.

Maanantaina räkkivedossa 295kg 2x1

Maanantai alkoi tosiaan räkkivedossa missä sain lopulta tehtyä kaksi ykköstä 295kg painoilla. Heti ensimmäisestä toistosta saakka käytin tuota polvien suoristus tyyliä jotta tottuisin siihen. Myöskin tämä oli nyt ensimmäinen kerta ikinä kun käytin kyseistä tyyliä räkkivedossa niin tämän johdosta halusin ensin katsoa miten se toimii räkkivedossa. En miettinyt koko aikana mihin painoihin tulen menemään vaan menin ihan "normaalin" nousujen mukaan katsoen miten tuo kyseinen tekniikka siihen soveltui.

Pääsin lopulta tekemään 290kg painoilla joihin nousin 270kg jälkeen ja tuon 290kg jälkeen nostin painojen vielä tuon 5kg. Harmikseni GoPro:sta sattui loppumaan akku niin en saanut kuvattua noita viimeisiä toistoja. Tiesin akun olevan vähissä mutta ajattelin sen kestävän tuon verran kun en kuitenkaan niin hirveästi sitä käyttänyt. Katsoin kuitenkin kaikki nostot videolta heti kun olin ne tehnyt sillä minua kiinnosti juurikin tuo tekniikan näkeminen kun yritin uutta.

Vaikka sain kaksi kertaa nostettua 295kg mistä olin iloinen niin siitä huolimatta olin hieman pettynyt kun en voinut katsoa niitä videolta. Olisin halunnut nähdä miten ne oikeasti tuli. Lähinnä sitä kuinka nopeasti tai hiljaa tanko lähti räkistä nousemaan sekä miten se selkä sieltä tuli mukana? Näihin asioihin en nyt tiedä vastausta vaikka olenkin tyytyväinen että rauta nousi ylös.

Perjantaina sivusin maastaveto ennätystä 285kg sekä sain ensimmäistä kertaa laatikoiden päältä 300kg

Perjantaina oli jälleen maastaveto päivä PTVGYM:llä mikä meni taas normaaliin tapaan ilman suunnitelmaa. Vedin koko treenin ihan päästäni ja menin ihan vain sen mukaan mitä kroppa sanoi. Myöskin henkinen kanta oli perjantaina hyvä alusta loppuun eikä missään kohtaan tullut mitään mietintää saanko nostettua sillä ajatus oli kokoajan että helppoa. Näin se lopulta oli ja kaikki sujui hyvin vaikka ei noita nyt niinkään tiedä etukäteen ja kyllä siinä taas hieman jännitti kun lähdin tekemään maastavedossa 285kg sekä laatikoiden päältä 300kg.

Aloitin maastavedon tekemisen deficit tyylillä eli paino / laatta jalkojen alla. Tällä tavalla maastavedon tekeminen lähtee alempaa sekä liikerata on pidempi. En tiedä syytä mutta tuntuu aina sille että saan deficit tyylillä tekniikan osumaan paremmin tai muuten vain nostot tuntuvat tulevan paremmin. En sitten tiedä keskitynkö vain paremmin jokaiseen nostoon kun teen deficit tyylillä vai miksi näin on? Olen tätä tekniikkaa myös käyttänyt nyt aikaisemmin sen jälkeen kun kesällä aloin tekemään pitkästä aikaa deficit tyylillä maastavetoa että aloitan deficit tyylillä mistä vaihdan normaaliin.

220kg painojen kohdalla aloin tekemään normaalilla tyylillä sekä otin ketjut käyttööni. Tuossa vaiheessa minulla alkoi olemaan jo hieman suunnitelmaa miten tulen maastavetoa jatkamaan. Mietin myös sellaistakin vaihtoehtoa että katsoisin paljonko saisin vedettyä deficit tyylillä ketjujen kanssa. Kuitenkin viime viikkoinen treeni painoi mielessä kun epäonnistuin kaksi kertaa. Ensiksi en saanut tehtyä ketjuilla maastaveto ennätystä minkä jälkeen epäonnistuin saamaan normaalin 270kg ylös. Ketjujen kanssa jäin sääriin ja normaalilla tyylillä polviin.

Kun vaihdoin normaaliin tyyliin ja aloin tekemään ketjuilla maastavetoa niin en vielä tuossa vaiheessa ajatellutkaan normaalin 275kg saati 285kg tekemisiä. En edes tiedä mitä ajattelin mutta luultavasti enemmän ketjujen käyttämistä mitkä jäivät tällä kertaa vain muutamaan sarjaan. Kuitenkin kun sain tehtyä 260kg painoilla plus ketjut suhteellisen helpon kahden toiston sarjan niin sitä vain alkaa miettimään mitä seuraavaksi? Yritänkö ketjuilla tehtyä ennätystä vai siirrynkö normaaliin heti?

275kg en edes tiedä miksi kyseiset painot mutta en ollut ikinä edes tehnyt tuolla ja ajattelin 280kg olevan ehkä liikaa. Viimeisestä 270kg nostostakin oli jopa aikaa todella paljon vaikka ketjujen kanssa olenkin tuon nostanut muutamia viikkoja sitten. Oikeastaan olen saanutkin parempia toistoja ja suurempia painoja ketjujen kanssa kuin ilman mutta tuohon liittyy muutakin. Kuitenkin arviot perustuivat juurikin tuohon 260kg painoihin plus ketjut millä tuo kaksi toistoa tuntui kevyelle ja se piti juurikin paikkaansa.

275kg tuli kuitenkin niin kevyen tuntuisesti että lähdin sitten hakemaan 285kg mikä on nykyinen maastaveto ennätykseni. Tuon ennätyksen olen tehnyt 2 - 3 vuotta sitten ja 10 kiloa painavampana. Muutoinkin tämä nosto tuli teknisesti paljon parempana sekä oli muutenkin helpompi nosto kuin tuo ensimmäisen kerran nostettuna. Näin ollen tämä oli paljon parempi kaikin puolin mutta kuitenkin polvista ylöspäin nosto alkoi vaikeutumaan. Nosto ei ollut ihan niin kevyt alusta loppuun että olisin edes lähtenyt miettimään 290kg. Se oli hyvä nosto millä saattaisi tulla 290kg mutta ei vielä 300kg mitä oikeasti tavoittelen.

Tämän jälkeen siirryin tekemään maastavetoa 15cm laatikoiden päältä pitäen pienen hengähdys tauon. Halusin alusti asti lähteä hakemaan 300kg painoja mitä en ollut vielä edes yrittänyt. Olen saanut 270kg painoilla tehtyä kolmosia, 280kg painoilla tein viimeksi kaksi toistoa sekä vielä silloinen ennätys 290kg. Menin normaaliin tapaan nousut 270kg asti ja vaikka tuo 270kg ei tullut ihan niin kevyesti niin normaalin maastavedon 285kg sai minut vain tietämään että laitan sen 300kg ja lähden ainakin yrittämään.

En sitten tiedä miksi mutta päädyin tekemään 300kg painoilla suoraan kaksi toistoa. Ensimmäinen saattoi tuntua niin kevyeltä että automaattisesti lähdin vain tekemään toista ja kolmannenkin olisin voinut tehdä mutta toista toistoa tehdessä rintaa alkoi kramppaamaan oikealta puolelta. Minulle ei ole käynyt näin pitkään aikaan kun yhdessä välissä rintaa alkoi kramppaan lähes tulkoon aina räkkivedoissa viimeisissä sarjoissa. Tosin tuolloin tein räkkivetoja eri tavalla ja pidempiä sarjoja.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.