Vanhan tekniikan paluu: räkkivedossa 295kg, maastavedossa 285kg & boxi maastavedossa 300kg

30.10.2022 - 12:05

Viime viikonloppuna katselin Youtubesta hieman Jamal Brownerin maastaveto videoita minkä innostuksena heti maanantaina päätin kokeilla maastavedossa / räkkivedossa tekniikkaa mitä käytin yhdessä vaiheessa useasti mutta mitä en ole syystä tai toisesta käyttänyt aikoihin. Oikeastaan olen käyttänyt kolmea eri tekniikkaa maastavedossa mitkä ovat menneet vähän niin että olen käyttänyt jotain hetken aikaa ja sitten taas vaihtanut toiseen.

Aloitin aikoinaan ihan perustekniikalla että on alusta asti siinä asennossa mistä lähtee nostoa tekemään. Tämän jälkeen aloin käyttämään tyyliä missä menen alkuasentoon mutta vedän polvet käytännössä lukkoon mistä sitten palaan normaaliin asentoon ja alan nostamaan heti. Tuon jälkeen aloin sitten käyttämään "vieritystekniikkaa" eli menin alkuasentoon mistä vieritin tankoa aluksi eteenpäin ja sitten kun lähdin tekemään nostoa niin vieritin tangon takaisin. Vastaavasti olen tehnyt tätä myös niin että olen jättänyt tuon eteenpäin vierityksen pois ja laittanut tangon suoraan siihen kohtaan mistä olen vierittänyt sen vain takaisin.

Tämän vuoden puolella olen tehnyt pääsääntöisesti ihan normaalilla tyylillä eli lähtenyt tekemään toistoa suoraan siitä asennosta mistä sen aloitan. Viimeisen parin - kolmen vuoden aikana olen käyttänyt tuota vieritystä mutta pikkuhiljaa vähemmän ja vähemmän. Tällä viikolla palasin juurikin tuohon polvet "lukkoon" ja takaisin tyyliin mitä en ole tehnyt vuosiin sillä juurikin Jamal Browner käyttää sitä ja itsellänikin on hyviä kokemuksia siitä.

Tuohon tyyliin vain pitää totutella ja teit sitten millä tyylillä vain niin treenin aikana ei kannata hirveästi vaihdella tyyliä vaan hyvin varhaisessa vaiheessa kannattaa alkaa käyttämään sitä. Olen muutamia treenejä pilannut sillä varsikin vierityksen kanssa että en alkanut käyttämään vieritystä pienemmissä painoissa vaan vaihdoin sen yhtäkkiä suurempaan painoon. Tuolloin pelkän tyylin vaihtaminen teki nostosta vaikeampaa kun en ollut ottanut siihen tuntumaa vaan yhtäkkiä vaihdoin tyyliä. Vierityksen kanssa tämä on vieläkin tärkeämpää sillä salien ja nostopaikkojen välillä on eroja niin tanko voi käyttäytyä miten vain. Siksi onkin hyvä katsoa ja totuttautua pienemmillä painoilla ihan katsoakseen miten tanko käyttäytyy.

Maanantaina räkkivedossa 295kg 2x1

Maanantai alkoi tosiaan räkkivedossa missä sain lopulta tehtyä kaksi ykköstä 295kg painoilla. Heti ensimmäisestä toistosta saakka käytin tuota polvien suoristus tyyliä jotta tottuisin siihen. Myöskin tämä oli nyt ensimmäinen kerta ikinä kun käytin kyseistä tyyliä räkkivedossa niin tämän johdosta halusin ensin katsoa miten se toimii räkkivedossa. En miettinyt koko aikana mihin painoihin tulen menemään vaan menin ihan "normaalin" nousujen mukaan katsoen miten tuo kyseinen tekniikka siihen soveltui.

Pääsin lopulta tekemään 290kg painoilla joihin nousin 270kg jälkeen ja tuon 290kg jälkeen nostin painojen vielä tuon 5kg. Harmikseni GoPro:sta sattui loppumaan akku niin en saanut kuvattua noita viimeisiä toistoja. Tiesin akun olevan vähissä mutta ajattelin sen kestävän tuon verran kun en kuitenkaan niin hirveästi sitä käyttänyt. Katsoin kuitenkin kaikki nostot videolta heti kun olin ne tehnyt sillä minua kiinnosti juurikin tuo tekniikan näkeminen kun yritin uutta.

Vaikka sain kaksi kertaa nostettua 295kg mistä olin iloinen niin siitä huolimatta olin hieman pettynyt kun en voinut katsoa niitä videolta. Olisin halunnut nähdä miten ne oikeasti tuli. Lähinnä sitä kuinka nopeasti tai hiljaa tanko lähti räkistä nousemaan sekä miten se selkä sieltä tuli mukana? Näihin asioihin en nyt tiedä vastausta vaikka olenkin tyytyväinen että rauta nousi ylös.

Perjantaina sivusin maastaveto ennätystä 285kg sekä sain ensimmäistä kertaa laatikoiden päältä 300kg

Perjantaina oli jälleen maastaveto päivä PTVGYM:llä mikä meni taas normaaliin tapaan ilman suunnitelmaa. Vedin koko treenin ihan päästäni ja menin ihan vain sen mukaan mitä kroppa sanoi. Myöskin henkinen kanta oli perjantaina hyvä alusta loppuun eikä missään kohtaan tullut mitään mietintää saanko nostettua sillä ajatus oli kokoajan että helppoa. Näin se lopulta oli ja kaikki sujui hyvin vaikka ei noita nyt niinkään tiedä etukäteen ja kyllä siinä taas hieman jännitti kun lähdin tekemään maastavedossa 285kg sekä laatikoiden päältä 300kg.

Aloitin maastavedon tekemisen deficit tyylillä eli paino / laatta jalkojen alla. Tällä tavalla maastavedon tekeminen lähtee alempaa sekä liikerata on pidempi. En tiedä syytä mutta tuntuu aina sille että saan deficit tyylillä tekniikan osumaan paremmin tai muuten vain nostot tuntuvat tulevan paremmin. En sitten tiedä keskitynkö vain paremmin jokaiseen nostoon kun teen deficit tyylillä vai miksi näin on? Olen tätä tekniikkaa myös käyttänyt nyt aikaisemmin sen jälkeen kun kesällä aloin tekemään pitkästä aikaa deficit tyylillä maastavetoa että aloitan deficit tyylillä mistä vaihdan normaaliin.

220kg painojen kohdalla aloin tekemään normaalilla tyylillä sekä otin ketjut käyttööni. Tuossa vaiheessa minulla alkoi olemaan jo hieman suunnitelmaa miten tulen maastavetoa jatkamaan. Mietin myös sellaistakin vaihtoehtoa että katsoisin paljonko saisin vedettyä deficit tyylillä ketjujen kanssa. Kuitenkin viime viikkoinen treeni painoi mielessä kun epäonnistuin kaksi kertaa. Ensiksi en saanut tehtyä ketjuilla maastaveto ennätystä minkä jälkeen epäonnistuin saamaan normaalin 270kg ylös. Ketjujen kanssa jäin sääriin ja normaalilla tyylillä polviin.

Kun vaihdoin normaaliin tyyliin ja aloin tekemään ketjuilla maastavetoa niin en vielä tuossa vaiheessa ajatellutkaan normaalin 275kg saati 285kg tekemisiä. En edes tiedä mitä ajattelin mutta luultavasti enemmän ketjujen käyttämistä mitkä jäivät tällä kertaa vain muutamaan sarjaan. Kuitenkin kun sain tehtyä 260kg painoilla plus ketjut suhteellisen helpon kahden toiston sarjan niin sitä vain alkaa miettimään mitä seuraavaksi? Yritänkö ketjuilla tehtyä ennätystä vai siirrynkö normaaliin heti?

275kg en edes tiedä miksi kyseiset painot mutta en ollut ikinä edes tehnyt tuolla ja ajattelin 280kg olevan ehkä liikaa. Viimeisestä 270kg nostostakin oli jopa aikaa todella paljon vaikka ketjujen kanssa olenkin tuon nostanut muutamia viikkoja sitten. Oikeastaan olen saanutkin parempia toistoja ja suurempia painoja ketjujen kanssa kuin ilman mutta tuohon liittyy muutakin. Kuitenkin arviot perustuivat juurikin tuohon 260kg painoihin plus ketjut millä tuo kaksi toistoa tuntui kevyelle ja se piti juurikin paikkaansa.

275kg tuli kuitenkin niin kevyen tuntuisesti että lähdin sitten hakemaan 285kg mikä on nykyinen maastaveto ennätykseni. Tuon ennätyksen olen tehnyt 2 - 3 vuotta sitten ja 10 kiloa painavampana. Muutoinkin tämä nosto tuli teknisesti paljon parempana sekä oli muutenkin helpompi nosto kuin tuo ensimmäisen kerran nostettuna. Näin ollen tämä oli paljon parempi kaikin puolin mutta kuitenkin polvista ylöspäin nosto alkoi vaikeutumaan. Nosto ei ollut ihan niin kevyt alusta loppuun että olisin edes lähtenyt miettimään 290kg. Se oli hyvä nosto millä saattaisi tulla 290kg mutta ei vielä 300kg mitä oikeasti tavoittelen.

Tämän jälkeen siirryin tekemään maastavetoa 15cm laatikoiden päältä pitäen pienen hengähdys tauon. Halusin alusti asti lähteä hakemaan 300kg painoja mitä en ollut vielä edes yrittänyt. Olen saanut 270kg painoilla tehtyä kolmosia, 280kg painoilla tein viimeksi kaksi toistoa sekä vielä silloinen ennätys 290kg. Menin normaaliin tapaan nousut 270kg asti ja vaikka tuo 270kg ei tullut ihan niin kevyesti niin normaalin maastavedon 285kg sai minut vain tietämään että laitan sen 300kg ja lähden ainakin yrittämään.

En sitten tiedä miksi mutta päädyin tekemään 300kg painoilla suoraan kaksi toistoa. Ensimmäinen saattoi tuntua niin kevyeltä että automaattisesti lähdin vain tekemään toista ja kolmannenkin olisin voinut tehdä mutta toista toistoa tehdessä rintaa alkoi kramppaamaan oikealta puolelta. Minulle ei ole käynyt näin pitkään aikaan kun yhdessä välissä rintaa alkoi kramppaan lähes tulkoon aina räkkivedoissa viimeisissä sarjoissa. Tosin tuolloin tein räkkivetoja eri tavalla ja pidempiä sarjoja.

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan?