Uusi MacBook air M2 2022 sekä Roon testiin kolmannen kerran?

23.08.2023 - 08:39

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Oma Macbook Air oli vuoden 2013 mid malli ja sivuston laskurin mukaan olisin saanut hyvitystä 31€. Tuon 31€ lisäksi tuli siis 150€ mikä teki yhteensä hyvityksen 181€. Näin ollen tuossa yksi aamu aloin sitä siinä sitten miettimään. Tämän johdosta menin sitten tietenkin katsomaan mitä uusi Macbook Air edes maksaa sillä turha nyt 181€ hyvitystä on mennä hakemaan jos Macbook Air maksaa maltaita. Huomasin että lähi Gigantissa oli vielä hyllyssä vanhempaa vuoden 2020 M1-mallia ja päätin sitten että siihen voisin sen vaihtaa. Tuo vanhempi M1-malli oli vielä tarjouksessa.

Kuitenkin siiten sitten kun aloin äkkiä töiden ja palaverien ohessa vanhaa Macbook Air konetta tyhjentämään niin eihän se mennyt ihan ekalla oikein. Minun alkuperäinen tarkoitus oli käydä heti kymmenen aikoihin Gigantilla ennen kuin menen toimistolle. Kuitenkin kun en oikein hallinnut Macbook Airin tyhjentämistä ensimmäisellä yrittämällä siinä kiireellä niin otin Macbook Airin mukaan ja jatkoi operaatiota sitten toimistolla töiden ohessa. Lopulta sitten vedin vanhan Macbook Airin jopa liian tyhjäksi että en saanut edes asennettua vanhaa käyttöjärjestelmää ennen kuin alustin kovalevyn.

Macbook Air M2

No sain lopulta sitten tyhjennys prosessin tehtyä siinä rauhassa töiden ohessa. Samalla sitten siinä päivän aikana kävin katsomassa ja tarkistamassa mitä vaihtoehtoja minun lähi Gigantissa nyt olikaan kun tuo Apple trade in piti kuitenkin hoitaa itse liikkeessä. Sitten siinä aloinkin yhtäkkiä miettimään pitäisikö ottaa sittenkin halvin mahdollinen uudempi M2-malli? No tulin sitten siinä päivän aikana siihen tulokseen että hommaan nyt vain sen M2-mallin jos vaikka se jaksaisi mennä saman kymmen vuotta.

Aikoinaan kun hommasin Macbook Airin niin en edes muista tarkkalleen miksi sen hommasin. Macbook Airillä tuli tehtyä vuosien saatossa erilaisia asioita ja kyllä se oli käytössä aina tuohon päivään asti kun kävin vaihtamassa sen pois. Täytyy kyllä sanoa että kyllä viimeisien vuosien aikana kun otin koneen jälleen aktiivisempaan käyttöön niin iän kyllä huomasi. Sen takia aloinkin miettimään tuota apple trade in kampanjaa että saisin nopeamman Macbook Airin.

Niin hieman samaa kyllä taas mietin että miksi edes vaihtaisin vanhan Macbook Airin uuteen Macbook Air M2:seen? En oikein kyllä oikein tuolla vanhalla Macbook Airillä ihan niin paljoa asoita tehnyt että sen puolesta piti vaihtaa Macbook Air M2-malliin. Toisaalta nyt kun olen tätä Macbook Air M2:sta tässä vajaan viikon käyttänyt niin olen kyllä huomannut että uudella koneella on paljon mukavampi tehdä asioita kun ne hoituvat hetkessä. Ero on ihan kuin yöllä ja päivällä.

Ensinnäkin siirryin aikoinaan editoimaan kuntosali videoita puhelimella kun vanhalla Macbook Airillä välillä pidempien videoiden kanssa meni aikaa. Kun aloin editoimaan GoPro videoita Iphonella niin huomasin kuinka paljon kätevemmin ja nopeammin se kävi. Toisaalta olen huomannut tässä jo pidempään negatiivisia asioita miksi en Iphonella haluaisi editoida GoPro videoita. Niimpä yksi asia mitä olen tällä uudella Macbook Airillä tehnyt onkin GoPro videoiden editointi. Ihan selvä ero vanhaan Macbook Airiin eli uudella Macbook Airillä hoituu videoiden ediointi silmän käänteessä.

Toinen asia on ollut tämän blogin kirjoittaminen mikä on vallan nyt siirtynyt uudelle Macbook Airille. Kyllä jo perus netin käyttämisen pienen hitauden huomasi vanhalla Macbook Airillä mutta kun siihen oli tottunut niin ei se sillai haitannut. Kuitenkin tällä uudella Macbook Airillä netin käyttäminenkin toimii huomattavasti nopeammin ja vailla mitään pienintäkään hitautta. Myöskin tämä uusi Macbook Air on selvästi pienempi ja mukavampi käyttää jolloin tämän kanssa on paljon mukavampi kirjoitella parvekkeella ja sohvalla.

Roon download

Roon palvelu testi käyttöön kolmannen kerran

Kolmas asia on ollut se että otin nyt varmaan kolmannen kerran Roon palvelun koe käyttöön? En muista oliko se Denon x3600h vahvistimen vai minkä mukana tuli 60-päivän koejakso Roon palvelua minkä sitten lopulta käytin hyväkseni. Olen kirjoittanut kattavan Roon kokemuksia jolloin Roon oli 1.8 versiossa kun nyt se taitaa olla 2.0 versiossa. Tuon 60-päivän koejakson jälkeen en ottanut Roon palvelua käyttöön vaikka tykästyin siihen. En vain tuolloin malttanut maksaa siitä sillä en nähnyt niin paljon siitä hyötyä. Olikohan se sitten nyt viime black fridayssä kun otin Roonin kolmeksi kuukaudeksi muutaman euron hintaan? Tuolloin vain kävi niin että minulla oli taas pidempiä aikoja pois kotoa jouluna ja vuoden vaihteessa niin en kerinnyt sitä hirveästi käyttämään.

Varmaan nyt sitten kun ostin kesälomalla NAD C298 päätevahvistimen niin musiikin kuuntelu on taas lisääntynyt. No aina kun saa uutta laitetta tai saa musiikin äänenlaatua paremmaksi niin sitä sitten taas innostuu. Myöskin ajattelin että kun Roon pitää kuitenkin asentaa johonkin laitteella "palvelimeksi" core niin sen voisi nyt asentaa tähän uuteen Macbook Airiin sillä tämä vie vähän tilaa ja akun kesto on myös pitkä ellei johdossa halua Macbook Airiä pitää koko aikaa.

Otin nyt Roon palvelusta tuon normaalin kahden viikon koeajan ja nyt kyllä olen sitä mieltä että voisin sen jättää käyttöön. Roon palvelu ei ole siis oma musiikki striimauspalvelu vaan se on palvelu mikä käyttää jotain olemassa olevaa musiikki striimauspalvelua Tidal tai Qobuz. Roon puolestaan sitten tarjoaa oman käyttöliittymän mistä sitten löytyy paremmin musiikkia ja infoa artisteista ja albumeista. Roon tarjoaa paremman radio ominaisuuden kuin striimauspalveluiden omat, paljon enemmän ja laajempia soittolistoja kuin musiikki palveluiden omat sekä paljon enemmän mahdollisuuksia selata ja varsinkin löytää uutta musiikkia.

Juurikin uuden musiikin löytäminen on minulle nyt Roon tärkein omainaisuus. Kuuntelen liian vähän uutta musiikkia sillä minun on ollut hyvin vaikea löytää hyvää uutta musiikkia itselleni. Sen takia samaa vanhaa musiikkia tuleekin kuunneltua aivan liikaa. Jo parin ensimmäinsen päivän aikana olen vain kuunntellut erilaisia Roon palvelusta löytyviä soittolistoja sekä kuunnellut artistoja joita Roon on minulle esittänyt. Roon kertoo myöskin paremmin musiikin laadun mikä on ainakin Tidalissa vain yleisesti sanottu ja mahdollisesti konvertoi musiikin laadun sellaiseen muotoon mikä tukee omaa järjestelmää. Itse käytän Roon palvelua Node 2i käyttäen eli minulla kyllä toimii MqA-laatu mitä Tidal tarjoaa.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän. 

Laittakaa ylös päivämäärä 16.-17.9.2023 niin kuin minunkin on tarkoitus sillä tuolloin on tämän vuoden Hifimessut sekä Habitare. Habitare alkaa muutamaa päivää aikaisemmin eli onko nyt keskiviikosta -sunnuntaihin vai normaaleille kävijöille torstaista - sunnuntaihin mutta Hifimessut ovat vain viikonloppuna. Vielä ei ole tullut mitään sen parempaa infoa mitä siellä on saati lipun hintoja mutta normaalisti Habitare lipulla on päässyt kumpaankin tapahtumaan. 

Kirjoittelinkin tuossa jo ensimmäisen kirjoituksen uudesta päätevahvistimesta minkä ostin tämän viikon alussa ja mitä nyt tulin loppuviikoksi asentamaan ja kokeilemaan. Ensimmäinen ilta ja toisen päivän aamupäivä menikin tosiaan tuon NAD C298 päätevahtimen liittämiseen Denon x3600H kotiteatteri vahvistimeen. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa NAD C298 olen käynyt asiat jo läpi. Kuitenkin nyt viimein olen päässyt kuuntelemaan NAD C298 päätevahvistinta niin vinyyleiden, Node 2i, HBO Max:in sekä parin 4K bluray elokuvan kanssa.

Riaa-korjainta / phono päätettä olen miettinyt aina siitä asti kun päivitin levysoittimeksi Rega Planar 3:n viime kesänä. Tuon hankinnan jälkeen minun oli tarkoitus ostaa Regan oma Rega phono box mitä nytkin oli käytännössä tarkoitus hankkia. Kuitenkin minulle tarttui nyt käteen Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain / phono pääte mikä ei kuitenkaan ollut minulle ihan tuntematon tapaus.

Tulin hankkineeksi tällä viikolla extemporeen NAD C298 päätevahvistimen minkä laitoin kiinni Denon x3600H vahvistimeeni. Kirjoittelin jo tuossa NAD C298 päätevahvistin kokemuksia että minulla oli kaiuttimien kanssa ongelmia kun laitoin NAD C298 päätevahvistimen kiinni. Kaiuttimista kuului huminaa ja särinää kun laitoin ne kiinni NAD C298 päätevahvistimeen. En meinannut alkuun mitenkään tajuta missä oli ongelma ja voiko sen korjata vai pitääkö minun palauttaa NAD C298 päätevahvistin takaisin?