Suomalainen MINÄ asenne korostuu talvella vain enemmän

14.12.2023 - 08:52

Talvi on suomalaisille vain MINÄ asenteelle omaaville ihmisille kulta aikaa. Tämän näen päivittäin liikenteessä kun toisia ei oteta huomioon yhtään. Kunhan vain minä. Räikeästi punaisia päin ajavat: minulla on kiire ja eihän auto hidastu talvella. Ajetaan keskellä kahta kaistaa vaikka siinä ympärillä olisi riittävästi tilaa: eihän nuo toiset saa minun ohi ajaa. Kiilataan ja ajetaan toisten perässä kiinni vaikka edelle ajava itse pitäisi turva väliä. Kunhan vain minä.

Varsinkin siis taksit niin ei hyvää päivää. Yhden auton ohittamista vaikka kaistojen välissä on niin jumaton lumipökkärä että huh huh ja vielä se vauhti millä ne uskaltaa ajaa. Ja sitten lopulta tietenkin palaa juuri ohitettavan auton eteen ihan siihen ilman mitään turvavälejä. Sitten kun yhden auton ohi on menty niin seuraavan takapuskurin perään. En kyllä ihmettele että pelti kolisee useasti kun näen miten lähellä ihmiset ajavat Kehä 2:sta sekä Turunväylää. Turvavälit ovat niin olemattomat että niitä ei ole.

Kaikista pahin oli kun tulin tällä viikolla PTVGYM:ltä ja olin Turunväylällä niin yksi auto tuli sieltä hieman yli 100km/h vaikka silloin oli 80km/h rajoitus. Ensiksi hän ajoin keskimmäisellä kaistalla kolmesta. Lähti ohittamaan vasemmalle kaistalle ja siinä ohitusvaiheessa kun kaistojen välissä oli lumipökkyrä niin hyvä kun hän sai hallittua autonsa. Tämän jälkeen hän heti kiilasi ohitettavan auton eteen ilman turvaväliä minkä jälkeen hän vaihtoi vielä ihan oikeimmalle kaistalle missä myös minä olin sillä hän myös kääntyi rampista. Kun on kiire niin oon kiire vaikka keli olisi mitä on.

Sitten on tietenkin nämä ketkä vievät kaksi kaistaa tai kaksi parkkiruutua koska eihän toinen voi ohittaa minua tai päästä parkkeeraamaan autoa koska minä tarvitsen tilaa ja toinen ei voi mennä ohi. Oli se sitten normaali yksikaistainen tie missä toinen tulee vastaa niin joidenkin vain pitää ajaa keskellä tietä vaikka tulee vastaan tulijoita. Eihän nyt minun tarvitse ryhmittyä omalle kaistalle kyllä se toinen väistää. Näin kävi juurikin viime viikolla kun ajoin Ellivuoreen niin vastaan tuli joku nainen sähköautolla ja vaikka hänen edelle ajanut pakettiauto siirtyi reunaan ja antoi minulle myöskin tilaa niin nainen sähköautolle ei. Koska hänellä oli uusi kallis sähköauto niin eihän nyt hänen pitänyt väistyä vaan minun piti mennä vieläkin reunempaan vaikka lumipenkka ja oja siellä häämötti. Koska minä.

Pääkaupunkiseudulla näkee sen että kun käytössä on 2 tai 3 kaistaa niin jotkut ajaa ja jättää autonsa risteykseen juuri niin ettei se ole kummallakaan kaistalla. Koska kaistoja ei ole näkyvissä niin se tarkoittaa sitä että voin viedä kaksi kaistaa jotta takana olijat eivät pääse ohi tai pahimmassa tapauksessa eivät pääse kääntymään. Näin on käynyt useasti että auto on risteyksessä kahdella kaistalla juuri siten että kääntyvät eivät pääse käätymään. Tämä on erittäin ärsyttävää silloin kun käätyville on omat valot mutta et pääse kääntymään kun joku suoraan ajava on jättänyt autonsa niin ettei siitä pääse kääntymään.

Niin sitten jo pari kertaa tällä viikolla kun olen mennyt PTVGYM:lle niin siitä Pitäjänmäen liikenneympyrässä niin ihmiset ajaa sitä vasinta kaistaa mutta lähtevät kiilaamaan siitä Vihdintielle vaikka sitä kaistaa pitäisi ajaa eteenpäin Pitäjänmäelle. Näin ollen pari iltaa putkeen auto tuli minua lähes kylkeen ellen olisi sitten itse lähtenyt jarruttamaan ja väistämään oikealle. Kunhan vain minä ajan sinne tänne ja tonne kyllä ne muut väistää. Joo siis tuossa liikenneympyrässä muutenkin huomaa etten ihmiset siinä osaa ajaa ja varsinkin nyt talvella meno siinä on vieläkin villimpää että sitä pitää ajaa hitaasti ettei toinen auto aja kylkee.

Minulle piti tulla tänään uusi jääkaappipakastin minkä kävin ostamassa Hulluilta Päiviltä Powerista. Kuljetuksen olisi pitänyt saapua kello 10 - 13 välissä joten olin odottamassa koko päivän kotona ja otin etäpäivän. Mitään ja kuulunut ja näkynyt niinpä otin Power asiakaspalveluun yhteyttä kello 14 kun kuljetuksen olisi pitänyt viimeistään saapua tunti sitten. Muutenkin kuljetuksen piti soittaa vähintään puolituntia ennen kuljetuksen saapumista. Ajattelin aluksi käyttää Power.fi olevaa chat-palvelua mutta päätinkin ihan soittaa Power asiakaspalveluun.

Paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki, paniikki. Monella suomalaisella oli eilen taas PANIIKKI kun lakot alkoivat tänään torstaina ja osalla jo eilen keskiviikkona. Kun ruokakaupat ovat mahdollisesti kiinni pari päivää niin se sai taas paniikin päälle suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ruokakauppa on kiinni päivän tai pari niin se saa suomalaiset paniikkiin ja alkavat hamstraamaan tavaraa ja varsinkin paskapaperia. 

Se meni sitten taas tällä viikolla siihen, että olen nyt kahtena päivänä tällä viikolla ja vielä tulen kolmantenakin päivänä käymään aamupäivällä aluksi laskettelemassa ja illalla sitten normaalisti kuntosalille. Tein tätä samaa vuosi sitten ja huomasin sen olevan todella rankkaa mutta syystä tai toisesta päätin sitten jatkaa tätä samaa kaavaa myöskin nyt tänä vuonna. Se täytyy tässä sanoa että laskettelemasssa en ollut viime vuonna enkä tänäkään vuotena tunti tolkulla vaan yleensä siinä parisen tuntia. Jos olisin lasketellut enemmän sanotaanko vähintään kolme tuntia niin sitten asiat voisivat olla eri.

Muistan vielä ajat kun tilasin usein Amazon.comista sekä Amazon.co.uk aktiivisesti ja sitä kautta Black Friday tuli minulle tutuksi ennen sen rantautumista Suomeen. Tuolloin aina tiesi varrota juurikin sitä yhtä päivää ja olla varuilla hyvistä alennuksista. Tuon jälkeen sitten tullit sun muut ovat ajaneet siihen että Amazon.comista ja Amazon.co.uk:sta on liian kallista tilata ja myöskin Black Friday rantautui Suomeen.

Aktivoin jostain syystä tuossa muutamia viikkoja sitten miettimään minkä auton sitä voisi hankkia seuraavaksi? Viimeksi kun vaihdoin autoa niin se oli vain todella nopea vaihto Mazda 3:sta uuteen Mazda 3:seen mikä on sentään kevyt hybrid. Täytyy kyllä sanoa että tuolloin pari ja puoli vuotta sitten en edes oikein ollut kartalla mikä on hybrid ja mikä plug in hybrid. Tuolloin kyllä myös kävin Ford liikkeessä kysymyssä tarjousta Ford Focus ja Ford Puma autoista. Kuitenkin Fordin olisi saanut alle 8 - 10 kuukauden kulutta ja Mazdalla oli tuolloin juuri kampanja menossa missä autoja sai heti.