Siirtyminen 4K aikaan osa 13 - 2019 vuoden yhteenveto laitteiston ja elokuvien osalta

02.07.2020 - 14:23

Kun tänä kesänä kesälomani aikana yhtäkkiä siirryin 4K aikaan ostettuani Gigantin tarjouksesta LG C8 OLED 55 television niin en myöskään osannut odottaa mitä tuon hankinnan jälkeen tapahtuisi. Olin jo hieman ennen LG C8 OLED 55 hankkimista tarkoittanut 4K aikaan siirtymistä siinä mielessä, että hankkisinko videotykin vai television ja minkä videotykin tai television tulisin hankkimaan mikäli siirtyisin 4K aikaan? Samalla minun piti miettiä myös muita laitteistohankintoja sillä sen hetkinen Onkyo TX-NR609 vahvistimeni ei tukenut kunnolla 4K:ta eikä myöskään mikään mukaan laite. Ainoa 4K:ta kykenevä laitteeni oli Sony BDP-S6700 skaalaava 4K bluray-soitin.

Tulin mietinnässä siihen tulokseen, että minun kannattaa ennemmin päivittää televisio 4K aikaan kuin videotykki. Syitä oli useampia kuten budjektiin sopiva videotykki jäi selvästi television jälkeen kuvanlaadullisesti sekä televisio oli siltikin halvempi. Myöskin videotykin hankinnan kanssa minun olisi pitänyt päivittää samalla kertaa vahvistin ja mahdollisesti myös 10 metrinen hdmi-kaapeli joita minun ei tarvinnut tehdä samalla kertaa television hankinnan kanssa. Näin ollen valinta videotykin ja television välillä oli suhteellisen helppo vaikkakin olisin halunnut suuremman kuvakoon.

Asia jäi tämän jälkeen vain mietinnän alle vaikka muutaman kerran mahdollisesti sopiva televisio tulikin tarjoukseen ennen kesää ja vielä kesän aikana. Lopulta kuitenkin juuri kesälomani puolivälin LG:n C-sarjan televisio tuli hyvään tarjoushintaan ja jopa halvempaan mitä halvempaa B-mallia myytiin joten päätös television hankinnasta syntyi hyvinkin nopeasti. Päätöksen teon ja television hankinnan välille jäi aikaa vain muutamia tunteja. Siinä samalla ollessani Gigantissa hakemassa LG C8 OLED 55 televisiota päätin sitten hankkia Apple TV 4K:n kun se siinä oli heti saatavilla. Apple TV 4K minun oli tarkoitus hankkia vasta hieman myöhemmin mutta katsoin olevan parempi ostaa se vain heti kun olin sitä jo muutenkin hankkimassa.

LG C8 OLED 55

LG C8 OLED 55

Eipä tainnut mennä kuin puoliviikkoa tai viikko kääntyä seuraavaan LG C8 OLED 55 hankinnan jälkeen niin tein jo ensimmäisiä 4K bluray hankintoja vaikka olin päättänyt olla niitä vielä ostamatta. Minun oli tarkoitus mennä aluksi striimaus linjalla Netflixin ja itTunesin kautta ja myöhemmin siirtyä 4K bluray aikaan. Hankin kesäloman aikana kahdesta - kolmeen 4K bluray -elokuvaa vaikka olin toisin päättänyt ja tämän johdosta aloin katsomaan myös 4K bluray-soitinta. Elokuvien tapaan 4K bluray-soitin oli hankinta listalla vasta myöhemmin, mutta löysin suhteellisen hyvän ja halvan Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen. Lopulta kun palasin kesälomalta kotiin niin samalla kertaa hain verkkokauppa.comista kyseisen soittimen mukaan.

Kävin kesälomani aika viemässä television kotiin milloin aloin miettimään uuden keskikaiuttimen vaihtamista ihan järjestelyn kannalta. Olin pitänyt keskikaiutinta televison takana mutta olin pidempään miettinyt, että asialle pitäisi tehdä jotain ja saada keskikaiutin pois television takaa sillä televisio blokkasi ääntä. Kun sain asennettua uuden LG C8 OLED 55 television paikoilleen huomasin asian olleen hieman pahempi. Ensinnäkin uusi televisio blokkasi ääntä vielä hieman enemmän minkä lisäksi kaiuttimella oli vieläkin vähemmän tilaa television ja seinän välissä. Tämän johdosta aloin miettimään keskikaittimen vaihtoa mikä lopulta tapahtuikin kesäloman loppupuolella. Lopulta päädyin vaihtamaan vanhan Wharfedale Diamond 9 CS keskikaittimen Q Acoustics Concept Centre keskikaittimeen.

Kesälomani aikana olin siirtynyt 4K aikaan ilman sen suurempia suunnitelmia. Olin hankkinut parin viikon aikana LG C8 OLED 55 television, Apple TV 4K:n, Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen, muutaman 4K bluray -elokuvan sekä ostanut uuden keskikaiuttimen Q Acoustics Concept Centre.

Denon X3600H

Seuraava suurempi päivitys olikin sitten HifiStudion blackfriday tarjous Denon X3600H vahvistimesta. Kesällä heti sen jälkeen kun olin hankkinut LG C8 OLED 55 television aloin katselemaan jo uusia vahvistimia. Päätin tuolloin, että ensi kesänä voisin hankkia uuden vahvistimen kun nyt kesän aikana minulle tuli vastaan hyviä tarjouksia ja kun olin juuri hankkinut uuden television niin ajattelin etten ostaisi nyt mitään suurempaa laitetta vähään aikaan. Kuitenkin tuo HifiStudion tarjous alkoi koukuttaan niin paljon, että siihen oli vain pakko tarttua. Kun sain Denon X3600H vahvistimen noin 800€ hintaan normaalin hinnan ollessa 1300€ niin sanoisin sen olevan tarjous josta on vaikea kieltäytyä. Nyt jälkikäteen olen nähnyt monia halvemman mallin Denon X2600H tarjouksia 600€ hintaan mutta sanoisin 200€ erotuksen olevan vähän siihen miten X2600H ja X3600H eroavat.

4K bluray elokuvat

Näiden suurempien hankintojen LG C8 OLED 55 television sekä Denon X3600H vahvistimen välissä olen hankkinut sitten vain tarjouksien kautta 4K bluray -elokuvia. Kyseisiä elokuvia on tullut hankittua paljon enemmän kuin kuvittelin ja varsinkin tähän 5 kuukauden aikaan mitä on mennyt LG C8 OLED 55 television hankinnan jälkeen. En ole yhtään laskenut kuinka monta 4K bluray:tä olen nyt hankkinut mutta kappalemäärä on selvästi yli mitä olin kuvitellut. Vielä kun ottaa huomioon se, että olen hankkinut vieläkin enemmän normaalista bluray:tä 4K bluray:hin päivityksiä mitä kuvittelin niin asiat ovat menneet vain enemmän ei suunnitellusti.

Mitä enemmän näin 4K elokuvia ja varsinkin vanhempia julkaisuja niin sitä enemmän halusin hankkia tiettyjä julkaisuja. Sen jälkeen kun hankin Denon X3600H vahvistimen niin olen päivittänyt muutamat julkaisut ihan vain Dolby Atmos ääniraidan takia kun tiedän hankkivani Atmos kaiuttimet hyvinkin pian. Mielestäni on ihan "järkevää" päivittää ainakin tiettyjä julkaisuja 4K:hon ihan vain paremman värimaailman takia sekä myöskin mahdollisen Dolby Atmos ääniraidan. Mielestäni 4K:n paras asia on värimaailma eikä niinkään parempi resoluutio HDR10 sekä Dolby Vision tuo julkaisuihin paljon enemmän kuin pelkkä 1080p:stä 4K:hon päivittäminen. Tämän huomaa hyvin varsinkin vanhemmissa julkaisuissa siihen 2000 luvun taitteeseen mitkä ovat siis tehty hyvin. 

4K bluray elokuvat:

  1. Blade Runner 2049 (4K Ultra HD + Blu-ray) 

  2. Bram Stokers Dracula (4K Ultra HD + Blu-ray)

  3. E.T. The Extra-Terrestrial (4K Ultra HD + Blu-ray)

  4. Philadelphia (4K Ultra HD + Blu-ray)

  5. Tomb Raider (4K Ultra HD + Blu-ray)

  6. Baby Driver (4K Ultra HD + Blu-ray + Digital Download)

  7. Black Hawk Down (4K Ultra HD + Blu-ray)

  8. Close Encounters of The Third Kind 40th Anniversary Edition (4K Ultra HD + Blu-ray)

  9. Schindler's List (4K Ultra HD + Blu-ray (25th Anniversary Edition))

  10. Grease (4K Ultra HD + Blu-ray (40th Anniversary))

  11. Men in Black (4K Ultra HD + Blu-ray + Digital HD)

  12. 2001: A Space Odyssey

  13. Avengers: Infinity War

  14. Avengers: Endgame

  15. Apocalypse Now

  16. Casino

  17. Scarface

  18. Alita: Battle Angel (4K Ultra HD + Blu-ray)

  19. Armoton (4K Ultra HD + Blu-ray)

  20. Mad Max: Fury Road (4K Ultra HD + Blu-ray)

  21. Blade Runner (4K Ultra HD + Blu-ray)

  22. Mission: Impossible - Fallout (4K Ultra HD + Blu-ray)

  23. Braveheart (4K Ultra HD + Blu-ray) (3 disc)

  24. The Matrix (4K Ultra HD + Blu-ray) (3 disc)

  25. Saving Private Ryan (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

  26. Predator (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

  27. The Shining (4K Ultra HD + Blu-ray) (2 disc)

  28. John Wick 1

  29. John Wick 2

  30. John Wick 3 - Parabellum

  31. American Ganster

  32. Gladiator

  33. Big Lebowski

Päivitin listaan Zoom.co.uk:sta 3 for 30£ kampanjan hankinnat American Gangster, Gladiator & The Big Lebowski.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.