Vanha Wharfedale Diamond 9 CS vaihtui Q Acoustics Concept Centre kaiuttimeen

07.09.2019 - 01:09

En osannut odottaa ihan tämänkaltaista dominoefektiä kun kesälomalla ostin uuden LG OLED C8 television. Tiesin joutuvani hankkimaan 4K bluray-soittimen & Apple TV 4K:n mahdollisimman pian television hankinnan jälkeen. Tiesin tulevan tarvitsemaan uuden vahvistimen jossain kohtaan mutta en vielä. Nämä asiat olivat sellaisia joita osasin odottaa tai tiesin mitä tulen tarvitsemaan. Sitä en kuitenkaan osannut arvata, että tulisin ostamaan uuden keskikaiuttimen parin viikon päästä television ostamisesta.

Noin pari vuotta sitten kun ostin uudet etukaiuttimet Q Acoustics Concept 40 niin samalla kysyin miten silloinen Wharfedale Diamond 9 CS keskikaiutin tulisi toimimaan Q Acoustics Concept 40 kanssa. Minulla oli tuolloin pieni ajatus lähteä päivittämään keskikaiutinta jossain vaiheessa, mutta se asia jäi sitten siihen. Minulla oli ollut vuosikausia keskikaiutin television takana ja olin siinä uskossa ettei se hirveästi haitannut. Noin suurinpiirtein saman ajan minulla oli käytössä Sony 50W828B televisio missä oli ihan erilainen alusta kuin mitä LG OLED C8:ssa on.

Kun kävin asentamassa television seuraavalla viikolla television ostamisesta niin tällä kyseisellä kerralla huomasin pari asiaa. Ensinnäkin LG OLED C8 television jalusta oli paljon suurempi kuin Sony 50W828B mikä johti siihen, että television ja seinän väliin jäi liian vähän tilaa. Myöskin LG OLED C8:n jalustan ollessa suurempi ja erilaisempi niin Wharfedale Diamond 9 CS kaiuttimen ääni alkoi katoamaan enemmän kuin ennen. Nämä kaksi asiaa johti siihen, että päätin alkaa katsomaan uutta keskikaiutinta.

Viime vuoden putkiremontin jälkeen tein isompia ja pienempiä sisustus muutoksia kun tein takaisin muuttoa. Tuolloin vaihdoin vahvistimen paikan televisiotason päältä televisiotason sisään. Tämä tarkoitti sitä, että jouduin poistamaan yhden hyllyn jotta sain laitettua vahvistimen tason väliin. Samalla olin kokeillut laittaa keskikaiutinta samaan kohtaan eli tason väliin mutta se ei ollut mahtunut sinne. Tätä asiaa en muistanut heti kun olin asentamassa ja tuomassa uutta LG:n televisiota sillä yritin jälleen sitä mahtuuko keskikaiutin tason väliin. Putkiremontin muuton yhteydessä asia jäi siis sikseen mutta tällä kertaa yhdessä vähemmän tilan kanssa tulin siihen lopputulokseen, että nyt oli aika hankki uusi keskikaiutin joka mahtuisi televisiotason hyllyväliin.

Tästä alkoikin sitten metsästys missä etsin hyvää ja järkevän hintaista keskikaiutinta mikä mahtuisi televisiotason hyllyväliin. Katsoin monia vaihtoehtoja arvostelujen kautta sekä muutamia verkkokauppoja. Näiden pohjalta sainkin jonkinlaisen ajatuksen mikä vaihtoehto voisi olla. Tässä vaiheessa katsoin myös Q Acoustics Concept sarjan Centre kaiutinta sillä onhan minulla kyseisen sarjan etukaiuttimet. Ainoa ongelma tässä kohtaan oli kaiuttimen korkeus mikä valmistajan / maahantuojan sivun mukaan olisi ollut hieman liian korkea. Tämän johdosta aloin myöskin miettimään Q Acoustics:n toisen sarjan 3090 keskikaiutinta Q Acoustics 3090C.

Tämä asia jäi hautumaan noin viikoksi kunnes kävin Tampereella asian tiimoilta. Minun oli ensiksi tarkoitus käydä Tampereen Hifihuoneella katsomassa ja tutkimassa tilannetta. Tämän jälkeen minun oli tarkoitus käydä vielä Tampereen Hifistudiolla minne ei lopulta täytynyt mennä sillä sain hoidettua asiat Hifihuoneellta. Kun olin kertonut myyjälle asian taustat sekä tarpeen niin minulle esitettiin, että paras ratkaisu olisi Q Acoustics Concept Centre. Vastasin tähän, että olin katsonut kyseistä kaiutinta, mutta sivuston mukaan korkeus oli liian korkea minun käyttötarkoitukseen. Tästä alkoi pieni tutkistelu ja yksi puhelin soitto minkä pohjalta selvisi, että sivustolla miltä olin asia katsonut mitat olivatkin eri järjestyksessä kuin toisilla sivuilla. Sivustolla olivat korkeus ja leveys arvot toisinpäin kuin toisilla sivuilla.

Sain annettua vanhan Wharfedale Diamond 9 CS vaihdossa mistä ei kyllä oikein saanut mitään mutta olin kuitenkin tähän tyytyväinen sillä minun piti kuitenkin se hävittää. Yhtä vanhaa keskikaiutinta olisi ollut vaikea myydä ja edes pienoinen alennus uudesta kaiuttimesta oli vain plussaa. Q Acoustics Concept Centre maksoi normaalisti 350€ ja antaessani vanhan Wharfedale Diamond 9 CS hinnaksi jäi 285€.

Q Acoustics Concept Centre asennuksen jälkeen huomasin, että kaiutin television takana on ollut huono asia. Nyt kun keskikaiutin on televisiotason hyllyssä eikä päällä television takana niin äänen laatu on selvempi ja paljon parempi. Ääni ei katoa television takana mihinkään "muuriin" vaan ääni pääsee normaalisti. Toinen ja mielestäni suurempi asia olikin sitten, vahvistimen ja kaiuttiminen täydellinen uudelleen kalibrointi. En muista koska olen tämän viimeksi tehnyt sillä kalibroinnin jälkeen huomasin äänenlaadussa selviä eroja ennen ja jälkeen kalibroinnin. Samalla myöskin kokeilin vaihtaa muutamia asetuksia vahvistimessa minkä johdosta sain äänenlaadusta yleisesti paremman.

Q Acoustics Concept Centre oli hyvä ostos kaiken kaikkiaan. Nyt sisustus on parempi ja siistimpi, tein vahvistimelle täyden kalibroinnin ja kaiutin on parempi kuin edellinen. No Wharfedale Diamond 9 CS tuli ostettua ensimmäisen kotiteatterin kasaamisen yhteydessä 2006 joten se palveli pitkään ja hyvin. 13 vuotta on pitkä aika kaiuttimelle ja pidempäänkin olisi mennyt sillä kaiuttimessa ei ollut mitään ongelmia ja ainoa asia miksi lähdin päivittämään Wharfedale Diamond 9 CS oli juurikin korkeus jotta sain sen sopimaan paremmin sisustuksen ja järjestyksen kanssa.

Q Acoustics Concept Centre

https://www.qacoustics.co.uk/q-acoustics-concept-centre-channel-speaker.html

https://www.avforums.com/review/q-acoustics-5-0-speaker-package-review.12118

https://www.kruunuradio.fi/verkkokauppa?ItemCategory=10&Item=1684

https://www.audiokauppa.fi/Q-Acoustics-Concept-Center

Wharfedale Diamond 9 CS

https://www.cnet.com/reviews/wharfedale-diamond-9-cs-review/

Muistin ihan väärin mutta niin tapahtuu aina välillä. Muistelin että olisin jo jotain kirjoittanut aiheesta kaiuttimien kalibrointi käsin mutta kun tuossa katselin viime kirjoituksiani niin näin ei ollutkaan. Joulukuussa päivitin bi-amp tuplajohdotuksen vanhaan kaiutin järjestelmääni mikä on nyt käytössä äitilläni. Kaksi Wharfedale Diamond 9.1 kaiutinta on kiinnitetty Onkyo TX-NR609 vahvitimeen ja mitä siis tein oli se, että laitoin Wharfedale Diamond 9.1

Gigantin Black Friday tarjouksista tuli hankittua äitilleni uudet Marshall Major IV kuulokkeet. Ostohetkellä oli jo tiedossa, että kuukokkeet saapuvat varastoon vasta jouluviikolla mutta niillä ei ollut kiire. Marshall Major IV maksavat normaalisti 149€ ja Black Friday hinta taisi olla 89€. Marshall Major IV ovat bluetooth kuulokkeet joiden mukana tulee myös normaali kaapeli. Äitini tapauksessa Marshall Major IV kuulokkeita käytetään pääsääntöisesti johdon

En tiedä miksi minulle ei tullut aikaisemmin mieleen laittaa ja kokeilla tuplajohdotusta vanhalla vahvistimella sekä vanhoilla kaiuttimilla aikaisemmin kuin vasta nyt. Hankkiessani nykyisen vahvistimeni Denon x3600h niin minulle jäi käyttämättömäksi vanha vahvistin Onkyo TX-NR609 Vanha Onkyo TX-NR609 oli jonkin aikaa vain odottamassa mitä sille tekisin ennenkuin hankin vanhan parin Wharfedale Diamond 9.1 kaiuttimia takaisin tehden 2.0 järjestelmän

Viime viikolla tuli hommattua uusi televisio Verkkokauppa.comin Black Friday tarjouksesta Sony XR-75X93J. Vanha televisio oli 55" LG C8 OLED eli paljon pienempi minkä johdosta jouduin tekemään tilaa tv-tasoon. Tämä johti siihen, että jouduin vaihtamaan vinyylisoittimen Pro-Ject Debut II paikkaa. Tuo puolestaan tiesi sitä, että jouduin ostamaan uuden rca-kaapelin Pro-Ject Debut II vinyylisoittimelle kun minulla ei ole ylimääräisiä rca-kaapeleita. Lisäksi jouduin

Maanantaina tuli tilattua Sony XR-75X93J televisio Verkkokauppa.comin Black Friday tarjouksesta 1499,00€ hintaan. Keskiviikkona ennen kello 13 aikaan postin kuljetuksesta soitettiin ja Sony XR-75X93J tuotiin hieman 13 jälkeen. Tuosta hetkestä aina perjantai-iltaan asti se seisoi paketissa tuossa sohvan takana kunnes se laitettiin paikoilleen. Tuossa välissä ehdin mukavasti siivota ja järjestellä johdotuksia uudelleen. Sony XR-75X93J hankinnan myötä jouduin

Olen jo jonkin aikaa miettinyt Optoma HD80 videotykin päivittämistä nykyaikaan. Optoma HD80 oli aikoinaan ensimmäisiä FullHD videotykkejä minkä hankin hyvin pian sen ilmestyessä 2008 vuonna hieman yli 3000€ hintaan. Tuosta lähtien videotykki on ollut päätoiminen ja nykyään enemmän sivutoiminen mistä olen katsonut elokuvia tai sarjoja. Alkuvuosina Optoma HD80 tuli käytettyä enemmän jopa pelatessa mutta pääsääntöinen asia on ollut aina elokuvat kunnes parisen