Panasonic DP-UB450 kokemuksia vuoden käytön jälkeen

21.07.2020 - 11:43

Vuosi sitten kun siirryin 4K aikaan LG OLED C8 television myötä niin aloin käytännössä heti miettimään minkä 4K bluray-soittimen hankkisin eli mikä olisi hyvä 4K bluray-soitin? Aluksi harkitsin todella paljon Sonyn malleja Sony X700Sony X800M2 sekä LG:n LG UBK90 sillä Panasonic DP-UB820 oli yli puolet kalliimpi ja aluksi kaikki kyseiset 4K bluray-soittimet kuulostivat hyville vaihtoehdoille. Kuitenkin kun aloin tutkimaan asiaa kunnolla niin pinnan alta alkoi asiat näkymään selvemmin ja paremmin minkä 4K bluray-soittimen tulisin hankkimaan.

Lukemalla eri foruumien kirjoituksia niin Sonyn malleissa Sony X700 & Sony X800M2 sekä LG:n LG UBK90 oli yksi suuri hälyttävä tekijä. Kyseisissä 4K bluray-soittimissa tuntui olevan paljon 4K bluray:n luku vaikeuksia ja varsinkin jos 4K bluray oli suurempi 100 GB levy mikä on kolmitasoinen. Olen nyt jälkeen päin kuullut muutamalta ihmiseltä jotka ovat hankkineet Sony X800M2 4K bluray-soittimen niin siinä tulleen vastaan kyseisiä luku vaikeuksia 4K bluray elokuvilla.

Olinkin hyvin vahvasti kääntynyt Panasonic DP-UB820 4K bluray-soittimen puolelle kunnes huomasin halvemman Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen. Tämän jälkeen alkoikin vertailu näiden kahden 4K bluray-soittimen välillä mutta tuohon aikaan Panasonic DP-UB450 oli uusi malli mihin ei syystä tai toisesta ollut kirjoitettu arvosteluita. Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen arvosteluja alkoi tulemaan vasta myöhemmin syksyllä kun minulla oli ollut jo tovin kyseinen 4K bluray-soitin. Näin ollen vertailut Panasonic DP-UB820 sekä Panasonic DP-UB450 välillä jäivät soittimien tietojen vertailuun mistä myöskin jaoin ajatuksia.

Panasonic DP-UB450 kokemuksia vuoden käytön jälkeen

Ulkoisesti Panasonic DP-UB450 4K bluray-soitin näyttää halvalle muovilaatikolle kun soitinta katsoo läheltä mutta pidemmältä katsoessa sitä ei niinkään huomaa. Soitin on ulkoisesti hyvin pelkistetty eikä siinä näy muutakuin virtavalo kun soitin on päällä. Muutoinkin soitin on suhteellisen pieni niin kuin soittimen kaukosäädin mistä en ole tykännyt oikein missään vaiheessa.

Kaukosäädin on pieni mikä ei oikein sovi omaan käteeni minkä lisäksi muutamat painikkeet ovat mielestäni huonossa paikassa sillä status ja stop-painikkeet ovat päällekkäin minkä lisäksi kaukosäätimessä ei ole minkäänlaista valoa niin varsinkin pimeässä huoneessa kauko-ohjaimen käyttö on muistin varassa. Kaukosäätimen painikkeet ovat syytä opetella ulkoa sillä itse olen painanut muutaman kerran vahingossa stop-painiketta kesken elokuvan.

Olen myöskin huomannut, että kaukosäädin pitää hyvin tarkkaan tähdätä soittimeen kun on painamassa kaukosäätimen painikkeita. Jos kauko säädin ei ole suunnattu Panasonic DP-UB450 soittimeen päin niin soitin ei tunnu ottavan kaukosäätimen käskyjä vastaan. Samaa olen kyllä myös huomannut Denon X3600H vahvistimestani, että todella tarkkaan saa tähdätä kaukosäätimellä. En sitten tiedä vaikuttaako toiset laitteet kaukosäätimien toimivuuteen?

Alkuun Panasonic DP-UB450 4K bluray-soitin "jäätyi" pari kertaa elokuvan valikkoon kun laitoin levyn sisään. Tätä tapahtui pari kertaa ihan alussa minkä jälkeen tätä ei ole tullut itselläni vastaan enää sen jälkeen. On kyseessä ollut sitten dvd, bluray sekä 4K bluray niin minkään formaatin kanssa minulla ei ole tullut vastaan mitään levyjen lukuongelmia toistaikseksi. 

Yleisesti Panasonic DP-UB450 tuntuu aukeavan todella hitaasti. Kun Panasonic DP-UB450 soittimen on aukaissut kaukosäätimestä niin sen jälkeen saa odottaa tovin jotta soittimen levykelkan saa auki. Tämän takia avaan soittimen aina "etukäteen" jolloin voin myöhemmin tulla laittamaan levyn sisään ja alkaa katsomaan elokuvaa. Vaikka Panasonic DP-UB450 soitin itse aukeaa hitaasti niin levyt soitin lukee ihan mukavan nopeasti eli hitaus on enemmänkin soittimen avaaminen kuin levyjen lukeminen.

Panasonic DP-UB450 käyntiääni on ei ole ainakaan mistään hiljaisemmista soittimista mutta mitä olen nyt hieman käyttänyt vanhempia bluray & dvd-soittimia niin ainakin osa kyllä vieläkin kovemmalla äänellä. Omasta mielestäni Panasonic DP-UB450 käyntiääni on kovimmilla 4K bluray:n kanssa ja hiljaisempi normaaleilla bluray:lla sekä dvd:llä. Panasonic DP-UB450 taitaa joutua lukemaan 4K bluray -elokuvat paljon kovempaa mistä johtuu myöskin kovempi käyntiääni. Käyntiäänen vain erottaa hyvin helposti kun elokuvassa on menossa hiljaisempi kohtaus.

Olen katsonut Panasonic DP-UB450 soittimella dvd, bluray sekä 4K bluray elokuvia ja televisiosarjoja enkä ole huomannut mitään ihmeellistä millään formaatilla. DVD julkaisujen osalta olisin kaivannut jonkinlaista skaalaus mahdollisuutta sillä vanhoissa ja "huonoissa" dvd julkaisuissa olevat kuvasuhteet ovat ikävän näköisiä katsoa. Kun dvd elokuvan kuvasuhde on sellainen, että näet keskellä ruutua pienen neliön minkä ympärillä on paksut mustat palkit joka suuntaan niin siinä vaiheessa kaipaa jonkinlaista skaalausta. Muutoin olen skaalausta vastaan, mutta joissain tapauksissa skaalauksesta olisi hyötyä että elokuvasta edes näkisi jotain muuta kuin mustat palkit joka suunnassa.

Panasonic DP-UB450 soittimeen on tullut yksi firmware päivitys sen jälkeen kun hankin soittimen tai oikeastaan se oli siellä jo ladattavana niin minulla ei ole ollut käyttöä WIFI:lle. Myöskään en ole testannut Panasonic DP-UB450 soittimen muita media ominaisuuksia niin en osaa niistäkään sanoa sen enempää.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana ennen kuin hankin uuden Denon X3600H vahvistimen niin käytin soitinta HDMI-ARC:in kautta. Näin ollen minulle oli hyötyä Panasonic DP-UB450 soittimessa olleesta toisesta hdmi-ulos tulosta. Nykyisin minulle riittää vain yksi hdmi-ulos tulo mutta alkuun otin kuvan ja äänen eri hdmi-ulos tuloista ja myöskin se järjestely toimi hyvin.

Panasonic DP-UB450 kokemuksia yhteenveto

Panasonic DP-UB450 4K bluray-soitin on ajanut asiansa oikein hyvin eikä minulla ole ollut mitään suurempia ongelmia. Hankin Panasonic DP-UB450 4K bluray-soittimen juurikin vain ja ainoastaan 4K bluray -elokuvien katseluun ja ne ovat toimineet ilman ongelmia eikä myöskään normaalien bluray -elokuvien kanssa ole ollut mitään ongelmia. Panasonic DP-UB450 ei ole mitenkään täydellinen soitin ja tosiaan soitin aukeaa ja reagoi hitaamman puoleisesti mutta tuo ei ole niinkään kovinkaan haittaava tekijä kunhan asian vain muistaa ja käy esimerkiksi avaamassa soittimen "etukäteen".

Nykyisin 249€ hintaan sanoisin Panasonic DP-UB450 olevan hinta / laatusuhteeltaan terävintä kärkeä ilman kokemuksia toisista 4K bluray-soittimista ihan vain sen takia kun muissa halvemmissa tai saman hintaisissa soittimissa on ollut levyjen lukuongelmia.

https://www.tuomasvalimaa.net/blog/siirtyminen-4k-aikaan-osa-4-mika-olisi-hyva-4k-bluray-soitin

https://www.tuomasvalimaa.net/blog/siirtyminen-4k-aikaan-osa-4-2-mika-olisi-hyva-4k-bluray-soitin

https://www.tuomasvalimaa.net/blog/siirtyminen-4k-aikaan-osa-5-panasonic-dp-ub450-kokemuksia

https://www.tuomasvalimaa.net/blog/siirtyminen-4k-aikaan-osa-6-lg-oled-55-c8-panasonic-dp-ub450-onkyo-nr609-hdmi-arc-kokemuksia

Ensi viikolla olen testaamassa Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutin johtoja joista olen ostamassa toiset. Kun olen testaamassa ääneen liittyvää laitetta tai lisätarviketta niin sitä varten olisi hyvä olla olemassa jokin tietty musiikkilista minkä tulisi sisältää eri tyyppistä musiikkia. Ihan vain sen takia, että pystyisin vertaamaan helpommin olemassa olevaa kaiutin johtoa uuteen kaiutin johtoon. Kun hankin pari kuukautta sitten AudioQuest DragonFly

Tänään tuli eksyttyä Tampereelle ja samalla tuli käytyä Hifihuoneella. Ensisijainen tarkoitukseni oli käydä katsomassa paikan päällä miltä Konto akustiikkalevyt näyttävät. Olen jo pidempään miettinyt ja suunnitellut akustiikkalevyjen hankkimista sillä olohuoneessani kaikuu. Välillä olen keskittynyt asiaan hieman liikaakin ja välillä asia unohtuu täysin. Kuitenkin jos esimerkiksi napsautan sormiani olohuoneessa niin kaiun kyllä huomaa ja sitä varten olen tässä

Aikoinaan kun näin ensimmäisen trailerin Knives Out elokuvasta niin olin myyty. Agatha Christien Hercule Poirot tapainen salapoliisi jännityselokuva jonka pääosassa on Daniel Craig. Mitä muuta hyvä elokuva tarvitsee? Jos on nähnyt Daniel Craig muita elokuvia kuin James Bondit niin tietää kuinka hyvä näyttelijä hän oikeasti on. Esimerkiksi Logan Lucky elokuvassa Daniel Craig oli mielestäni aivan loistava kuten muutoinkin koko elokuva. Mitä sitten Hercule Poirot

Bad Boys for Life 4K on juuri tällä hetkellä Itunesissa tarjouksessa 8€ hintaan. Bad Boys for Life Itunes 4K versio pitää sisällään Dolby Visionin sekä Dolby Atmos ääniraidan. Kun huomasin Bad Boys for Life olevan tarjouksessa 8€ hintaan niin en miettinyt kauaa ostaisinko sen vai en sillä ostin sen käytännössä samantien. Hetken miettimisen jälkeen laitoin elokuvan päälle ja katsoin sen samantien. Bad Boys for Life 4K julkaisu Dolby Visionilla sekä Dolby Atmos

Jossain vaiheessa kesäkuun loppua käydessäni katsomassa mitä uutta lukemista AVForums:lla olisi niin huomasin Netflixin Wasp Network arvion. AVForums antoi elokuvalle 7 arvion minkä johdosta päättelin ettei elokuva ole ihan niin huono kuin mitä Netflixin nykyinen tuotanto on. Kun Netflix alkoi aikoinaan tuottaa omaa tuotantoaan niin silloin laatu oli yleensä ihan katseltavaa mutta nykyisin se ei ole edes sitä. Tietenkin välillä mutta nykyään vain todella

Viime sunnuntaina katsoin aamupäivällä Watchmen: The Ultimate Cut 4K bluray:n ja illalla oli vuorossa Jaws 4K bluray:n muodossa. Muistaakseni katsoin Jaws:in vuosi tai kaksi vuotta sitten pitkästä aikaa uudestaan mutta nyt vuorossa oli 4K versio minkä olin juuri tilannut. Jaws on loistava kesäelokuva ja varsinainen klassikko toisin kuin jatko-osat joista olen nähnyt suurimman osan tai kaikki. Tosiaan elokuvat eivät ole edes jääneet omaan mieleeni olenko niitä