Siirtyminen 4K aikaan osa 12 - DENON X3600H kokemuksia

27.02.2021 - 14:41

Minun oli tarkoitus kirjoittaa Denon X3600H kokemuksia jo viikko sitten kun minulla olin katsonut hieman enemmän sarjoja Netflixistä / bluray:lta sekä 4K bluray-elokuvia. Vastaan tuli kuitenkin ongelmaksi mitä kertoisin toisin kuin mitä kirjoitin Denon X3600H ensikokemuksista sillä oikeastaan mielipiteeni eivät ole muuttuneet ainakaan hirveästi ensikokemuksista. Mitä lisäarvoa voisin antaa kirjoittamalla Denon X3600H kokemuksista kun ensikokemukset ovat lähestulkoon samat?

Jos lähdetään ihan alusta liikkeelle niin Denon X3600H on helppo ja nopea asentaa minkä jälkeen käyttöönotto on tällöin nopea. Vahvistin kertoo selvästi kohta kohdalta mitä pitää tehdä minkä jälkeen vahvistin on käyttövalmis. Sellainen asia tuli huomattua Audyssey kalibroinnista, että normaalisti vahvistimen kautta vahvistin tekee hieman eri asioita kuin maksullinen Audyssey MultEQ Editor-sovellus. Vaikka normaali Audyssey kalibrointi meni aluksi hyvin ja ilman virheitä niin Audyssey MultEQ Editor-sovelluksen kautta tehty Audyssey kalibrointi antoi virheen vasemmasta etukaiuttimesta. Audyssey MultEQ Editor kalibrointi halusi vasemman etukaiuttimen johtojen olevan ylemmissä rei'issä missä niiden ei normaalisti kuuluisi olla kun taas vahvistimen Audyssey kalibrointi ei antanut virhettä asiasta.

DENON X3600H edestä

Audyssey MultEQ Editor-sovelluksella pitää tehdä uudestaan Audyssey kalibrointi jos sen on tehnyt jo aikaisemmin ja tämän jälkeen Audyssey asetuksia pääsee muokkaamaan käsin haluamansa mukaan kun taas ilman Audyssey MultEQ Editor-sovellusta tämä ei ole mahdollista. Näin ollen itse suosittelen hankkimaan Audyssey MultEQ Editor-sovelluksen sillä ainakin itse jouduin säätämään käsin Audyssey kalibointiasetuksia kun huomasin muutamia virheitä säädöissä.

Denon X3660H Audyssey ominaisuudet ovat paremmat ja käytettävämmät kuin mitä vanhan vahvistimeni Onkyo TX-NR609 Audyssey ominaisuudet. Mielestäni Onkyo TX-NR609 Audyssey:n nosti ääniä turhankin liikaa varsinkin mataliin ääniin. Audyssey toi paremmin ääntä takakaiuttimiin mutta vastaavasti se myös nosti matalia ääni niin paljon enemmän, että sitä ei voinut oikein käyttää myöhään illalla tai yöllä sillä matalan ja korkeampien äänien välinen raja oli liian suuri. Jos normaalit äänet olivat hyvät ja dialogin kuuli hyvin niin musiikin kajahtaessa tai räjähdyksen syntyessä äänen voimakkuus oli suhteessa todella korkea. Näin ollen otin yhdessä vaiheessa Audyssey asetukset pois päältä Onkyo TX-NR609:ssa. Sitä en tiedä, että jos olisin käyttänyt enemmän aikaa vahvistimen säätämiseen ja Audyssey asetuksien kokeiluun niin olisinko löytänyt paremmat asetukset. Kuitenkin nyt on helppo sanoa, että Denon X3660H:ssa on paljon parempi Audyssey kuin mitä Onkyo TX-NR609:ssa oli. Tämä johtuu tietenkin siitä, että Denon X3600H sisältää Audyssey MultEQ XT32 kun taas Onkyo TX-NR609 Audyssey 2EQ.

Denon X3660H:ssa on mielestäni puhtaampi ja selkeämpi yleinen äänenlaatu kuin mitä Onkyo:ssa. Tietenkin näin on hieman oltava sillä Denon X3660H on yhden hintaluokan kalliimpi kuin Onkyo TX-NR609. Onkyo TX-NR609 oli niin sanotusti toiseksi halvin malli siinä 600€ - 800€ hinta luokassa kun taas Denon X3660H on kolmanneksi halvin malli siinä noin ~1000€ hintaluokassa. Yleisesti valmistajasta riippuen mallit menevät suurinpiirtein hintaluokan mukaan. Ensimmäinen malli on siinä ~500€ luokassa, toinen malli on siinä ~700 - 800€ luokassa, kolmas malli ~900€ - 1000€ luokassa, neljäs malli ~15000€ - 2000€ luokassa sekä viides malli ~2500€ - 3000€ luokassa. Nykyisin hinnat ovat hieman nousseet toisilla valmistajilla mutta yleisellä tasolla vahvistimia voi helposti verrata hintaluokissa keskenään edelleen.

Juurikin Audyssey:n ollessa päällä elokuvissa ja sarjoissa dialogi kuuluu etukaiuttimesta paremmin ja voimakkaammin kuten surround äänet takakaiuttimista. Ottamalla Audyssey:n pois päältä dialogin voimakkuus pienenee minkä lisäksi myös surround äänet takakaiuttimissa kuuluvat hiljemmilta. Audyssey tuo siis yleisesti tasaisuutta äänenlaatuun jolloin yleinen voimakkuus voi olla pienemmillä kuin ilman Audyssey:ta. Itselläni on käytössä Audyssey:n asetuksista MultEQ XT32 Reference, Dynamic EQ on, Dynamic Volyme off sekä Audyssey LFC off. Vaihtelemalla kyseisiä asetuksia lennosta löytää omaan huoneeseen sekä järjestelmään sopivat asetukset sillä vaihtamalla Audyssey:n asetuksia muutos on helposti kuultavissa. 

Mitä tulee yleisesti elokuvien ääniraitoihin niin 4K bluray -elokuvia katsellessa olen huomannut sen asian, että Denonilla DTS HD Master audio on selvästi kovempi äänisempi kuin Dolby Atmos tai DTS:X. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos elokuvassa on Dolby Atmos tai DTS:X ääniraita Denonista saa laittaa suhteessa enemmän volyymia kuin DTS HD Master audio ääniraita käytössä. Tämä äänenvoimakkuuden ero on merkittävä ja sen huomaa heti kun elokuva tai sarja lähtee pyörimään. En tiedä johtuuko tuo Dolby Atmoksen ja DTS:X:n suuremmasta kapasiteetista vai ihan vain Denonista.

DENON X3600H takaa

Mitä enemmän tässä on nyt käyttänyt vahvistinta niin olen alkanut huomaamaan sellaisia pieniä muutoksia vanhaan Onkyo TX-NR609 vahvistimeen. Yleisellä tasolla ne ovat olleet minimaalisia ja liittyneet jollain tapaan automaattisuuteen tai tunnistamiseen kun liittämällä Apple TV:n kiinni vahvistimeen. Vahvistin osaa tunnistaa Apple TV:n olevan kiinni kyseisessä hdmi paikassa minkä johdosta vahvistimen näyttö näyttää Apple TV kun taas vanhoissa vahvistimissa luki vain HDMI 1 tai BLURAY riippuen missä paikassa laite oli kiinni. Laitteiden paikkojen nimet piti siisny käydä itse muokkaamassa tai vaihtamassa vahvistimen asetuksista jos näytössä halusi lukevan Apple TV. Ei siis mikään merkittävä asia ainakaan itselleni sillä minulle on käytännössä ihan sama mitä vahvistimessa lukee kun Apple TV, bluray-soitin tai vinyylisoitin on päällä ja aktiivisena.

Yleisesti olen ollut hyvinkin tyytyväinen Denon X3600H vahvistimeen, mutta paikoin vain miettii sitä asiaa oliko tämä nyt 800€ päivityksen arvoinen? Varsinkaan kun minulla ei ole vielä Atmos kaiuttimia niin sen pahemmin en ole kaikkia ominaisuuksia vielä hyödyntänyt. Se täytyy kuitenkin sanoa, että nyt on helpompi kun kaikki laitteet menevät vahvistimen kautta yhdellä johdolla televisioon ja pääsin HDMI ARC:n käytöstä pois. Voin vain valita vahvistimen kautta mikä laite on päällä eikä signaalit mene sekaisin niin kuin minulle kävi aluksi. Ennen Denon X3600H vahvistinta Apple TV sekä Panasonic DP-UB450 olivat kiinni suoraan LG C8 OLED televisiossa mikä välillä tuotti signaali ongelmia HDMI ARC:n takia. Välillä kun katsoin bluray:tä Panasonic UB450:lla niin jos Apple tv meni vahingossa päälle niin televisio vaihtoi signaalin näyttämään Apple TV:tä. Nyt Denon X3600H:n kanssa olen päässyt näistä ongelmista eroon.

Se, että olisko Denonin halvempi malli Denon X2600H riittänyt minulle niin en osaa tarkkaan sanoa. Kallistuin halvemmasta Denon X2600H:sta kalliimpaan Denon X3600H malliin ihan vain äänikanavien määrän takia. Denon X2600H:ssa äänikanavia on 7.2 kun taas Denon X3600H:ssa vastaava määrä on 9.2. Käytännössä tämä tarkoittaa Atmoksen kannalta 5.1.2 vs 5.1.4. Mallien välillä on myös muitakin eroja ja yksi suurimmista taitaa olla Audyssey mikä Denon X2600H:ssa on Audyssey MultEQ XT ja Denon X3600H:ssa Audyssey MultEQ XT32.



https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver/avrx3600h

https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver/avrx2600h

https://www.denon.fi/fi/product/homecinema/avreceiver



https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avr-x3600h/uk/denon-avr-x2600h/uk/

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.