Onko ero NAD C298 päätevahvistin vai erilainen huone akustiikoilla?

19.08.2023 - 17:58

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän. 

Tarkoitus oli tosiaan käydä vain kysymässä ja tarkistamassa asioita mitä mieltä ja ehdotuksia Hifihuone antaisi. Halusin vain vertailla olisiko mielipiteet ja vastaukset samoja kuin Audiokaupalla? Päädyin lopulta hankkimaan NAD c298 päätevahvistimen minkä lisäksi hankin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain / phono päätteen. Päätevahvistimen hankinta oli extempore hankinta mutta vinyylisoittimen riaa-korjain / phono pääte ei niinkään. Riaa-korjain / phono pääte on minulla ollut jo tovin hankinta listalla.

NAD c928 päätevahvistin on ollut nyt minulla käytössä hieman vajaa kolmisen viikkoa joista olen päässyt sitä nyt kuuntelmaan vajaa pari viikkoa kun hieman yli viikon olin tuossa välissä pois. Olen jo kirjoittanut NAD c298 päätevahvistin kokemuksia kuten myös Musical Fidelity LX2-LPS kokemuksia. Lähimmäkseni olen pääsääntöisesti kuunnellut musiikkia ja tuossa kun kävin asentamassa NAD C298 päätevahvistimen loman aikana niin silloin kun kuuntelin pääsääntöisesti musiikkia ja pari elokuvaakin tuli katsottua.

NAD C298

Kuitenkin tuo auttoi kun kävin loman aikana asentamassa NAD c298 päätevahvistimen ja ehdin katsoa muutaman elokuvankin. Tulin katsoneeksi Heat elokuvan 4K bluray:ltä mikä sisälsi myös hieman paremman ääniraidan kuin alkuperäinen Suomi bluray. Seuraavalla viikolla kun olin palannut takaisin Vammalaan niin kun olin käymässä kaverin luona niin halusin testata muutamaa kohtausta Heat elokuvasta hänen järjestelmällään.

Suurimmat erot minun ja kaverin järjestelmillä on nyt tosiaan tuo NAD c298 päätevahvistin, eri kaiutinjohdot sekä tietenkin huone. Vahvistimet on aikalailla samat vaikka niissäkin on parin vuoden mallien erot. Kaverilla on muutaman vuoden vanhempi Denon x3400h kun minulla on uudempi Denon x3600h. Kaiuttimet ovat sitten samat niin pääkaiuttimien osalta Q Acoustics Concept 40 kuten takakaiuttimien Wharfedale Diamond 9.1.

Järjestelmät ovat siis aikalailla samat mutta eroja siis on ja suurin ero on huone. Näin ollen on hyvin mahdoton sanoa mistä kuuntelemisen erot johtuvat. Ovatko ne yksin omaan huone, kaiutinjohdot vai NAD c298 päätevahvistin? Minun on jopa hyvin vaikea kuulla eroja omassa olohuoneessa kun ostin aikoinaan nykyiset kaiutinjohdot ja tein kaiutinjohto vertailua. Se on oikeasti niin vaikeaa sillä käytännössä pitäisi olla kytkin millä saa vaihdettua vaihtoehdon 1 ja vaihtoehdon 2 väliltä ilman ylimääräistä säätöä. Toisinaan eron kyllä kuulee helposti mutta välillä eroa on vaikea kuulla.

Kuitenkin oli ero sitten mikä tahansa noista kolmesta vaihtoehdosta joita luettelin niin katsomalla samasta kyseistä Heat 4K bluray:stä pari kohtaa jotka jäivät mieleen ääniraidan puolesta niin huomasin selvänkin eron. Nyt kun palasin kotiin niin halusin vielä kokeilla tehdä saman vertailun ja edelleen kuulin sen saman eron minkä kuulin kaverin järjestelmällä. Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet kuullostivat ponnettimilta verrattuna omaan järjestelmään. Äkkiseltään jos täytyisi sanoa kuvaava sana erolle niin se olisi pontevampi.

Olin ollut poissa kotoa pari viikkoa ja katsellut elokuvia ja sarjoja parin viikon ajan äitini 2.0 järjestelmällä. Kun tulin lomalla käymään kotona ja asensin juuri hankkimani NAD c298 päätevahvistimen niin kuuntelin vain musiikkia yhden kaksi kappaletta minkä jälkeen alkoi asentelu. Aluksi asensin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen / phono päätteen minkä jälkeen kyllä kuuntelin samat pari kappaletta vinyyliltä jotta kuulin eron Denon x3600h vahvistimen omalla phono päätteellä ja uudella phono päätteellä. Sen jälkeen alkoikin NAD c298 päätevahvistimen asentelu ja kokeilu mikä ei mennyt ilman ongelmia ja tappelua. Tuosta kirjoitinkin johonkin NAD c298 päätevahvistin kirjoitukseen mitä kirjoittelin niin sieltä sitten lukemaan siitä.

Näin ollen en siis edes koekuunnellut miltä Denon x3600h oma phono pääte kuullostaa NAD C298 päätevahvistimen kanssa. Tämän lisäksi en siis katsonut yhtään kohtausta sarjasta tai elokuvasta ennen NAD c298 päätevahvistimen asentamista niin en voinut yhtään muistaa miltä Denon x3600h ääni on kuullostanut sarjoissa ja elokuvissa. Miten voisinkaan kun olin kuunnellut omaa Denon x3600h ääntä viimeksi yli pari viikkoa sitten missä välissä olin kuunnellut ihan eri stereo 2.0 järjestelmää?

Nyt tässä kun palasin lomilta ja olen omaa järjestelmääni päässyt kunnolla käyttämään niin täytyy vain sanoa että varsinkin musiikki kuullostaa paljon paremmalta ja kyllä ne elokuvat kuullostavat myös paremmilta. Musiikki on helppo todentaa sillä että vaihtaa Denonista stereo muunnon ihan direct muotoon jolloin NAD c298 päätevahvistin saa mahdollisimman ei prosessoitua laatua. Muutenkin musiikki kuulostaa yleisesti paljon pontavammalta sekä sointuvammalta. 

Näin voisin myös sanoa elokuvista. Tuntuu sille että NAD c298 päätevahvistimen kanssa olisi sama fiilis kuin vaihtaisin Denonin Audyssey asetukista dynamic EQ päälle. Minulla on tällä hetkellä dynamic EQ pois päältä niin elokuvissa kuin musiikissa ja jos laitan sen nyt päälle niin tuntuu että se on aivan liikaa ja puhe muuttuu ei aidolle. Kuitenkin nyt elokuvissa tuntuu olevan paljon enemmän pontta ja välillä luulisin alempien äänien tulevan bassosta mutta ne tulevatkin ihan hyvin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

NAD c298 päätevahvistin nyt kuitenkin hoitaa Q Acoustics Concept 40 pääkaiuttimet ja Denon sitten keskikaiuttimen, kaksi takakaiutinta sekä neljä dobly atmos kaiutinta. Näin ollen Denonille jää paljon enemmän tehoa hoitaa näitä muita kaiuttimia niin kyllä siinä silloin pitäisikin kuulua jotain eroa kun kaikki kaiuttimet saavat enemmän tehoa sisään kuin ennen.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Laittakaa ylös päivämäärä 16.-17.9.2023 niin kuin minunkin on tarkoitus sillä tuolloin on tämän vuoden Hifimessut sekä Habitare. Habitare alkaa muutamaa päivää aikaisemmin eli onko nyt keskiviikosta -sunnuntaihin vai normaaleille kävijöille torstaista - sunnuntaihin mutta Hifimessut ovat vain viikonloppuna. Vielä ei ole tullut mitään sen parempaa infoa mitä siellä on saati lipun hintoja mutta normaalisti Habitare lipulla on päässyt kumpaankin tapahtumaan. 

Kirjoittelinkin tuossa jo ensimmäisen kirjoituksen uudesta päätevahvistimesta minkä ostin tämän viikon alussa ja mitä nyt tulin loppuviikoksi asentamaan ja kokeilemaan. Ensimmäinen ilta ja toisen päivän aamupäivä menikin tosiaan tuon NAD C298 päätevahtimen liittämiseen Denon x3600H kotiteatteri vahvistimeen. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa NAD C298 olen käynyt asiat jo läpi. Kuitenkin nyt viimein olen päässyt kuuntelemaan NAD C298 päätevahvistinta niin vinyyleiden, Node 2i, HBO Max:in sekä parin 4K bluray elokuvan kanssa.

Riaa-korjainta / phono päätettä olen miettinyt aina siitä asti kun päivitin levysoittimeksi Rega Planar 3:n viime kesänä. Tuon hankinnan jälkeen minun oli tarkoitus ostaa Regan oma Rega phono box mitä nytkin oli käytännössä tarkoitus hankkia. Kuitenkin minulle tarttui nyt käteen Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain / phono pääte mikä ei kuitenkaan ollut minulle ihan tuntematon tapaus.

Tulin hankkineeksi tällä viikolla extemporeen NAD C298 päätevahvistimen minkä laitoin kiinni Denon x3600H vahvistimeeni. Kirjoittelin jo tuossa NAD C298 päätevahvistin kokemuksia että minulla oli kaiuttimien kanssa ongelmia kun laitoin NAD C298 päätevahvistimen kiinni. Kaiuttimista kuului huminaa ja särinää kun laitoin ne kiinni NAD C298 päätevahvistimeen. En meinannut alkuun mitenkään tajuta missä oli ongelma ja voiko sen korjata vai pitääkö minun palauttaa NAD C298 päätevahvistin takaisin?