Olen ollut pettynyt kun sarjaennätyksiä ei vain pauku ja miten olen nyt muuten treenannut

01.09.2023 - 12:42

Maanantaina tuli tehtyä lohko maastavedossa uusi ennätys 310kg, mutta sen jälkeen tiistaina, keskiviikkona ja torstaina tuli tehtyä niin sanotusti normaalit treenit. Juuri sellaiset treenit joita tein vielä alkukesästä ennen kesälomaa. Ei siinä siis mitään olisi ollut normaalisti jos olisin jatkanut treenaamista kuten ennen kesälomaa. Kuitenkin kesälomalla tuli treenattua ihan eri tavalla sillä aloin tekemään hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tämä puolestaan johti siihen että aloin paukuttamaan erilaisia sarjaennätyksiä liukuhihnalta. Kuuden viikon aikana tuli paukutettua noin kolmekymmentä erilaista sarjaennätystä.

Nyt sitten kun treenasin maanantain jälkeen ilman mitään sarjaennätystä saati ykkösmaksimia niin tuli sellainen pettynyt olo. Oli se kyllä kesäloman aikanakin niinä päivinä kun ennätystä ei tullut tai en sitä edes hakenut. Kun olin tottunut siihen että edes jonkinlainen sarjaennätys tuli treenissä treenin perään niin siihen vain tottu. Vielä kun en sitten lähtenyt sille linjalle että olisin väkipakolla ottanut jollain pienellä painoilla sitten sarjaennätyksen.

Vaikka tein kolmisen kymmentä sarjaennätystä kuuden viikon aikana niin niissä oli eräällä tapaa punainenlanka. Kaikissa tuloksissa oli eräänlainen tavoite miksi se paino ja se toistomäärä. Tarkoitus oli kuitenkin saada hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja ettei homma mennyt ihan niin että paino kun paino. En edes oikeasti voi muistaa kaikkia sarjaennätyksiä kaikilla painoilla kun niistä ei ole mitään kirjaa. Kuitenkin suhteellisen suuret painot lähelle ennätyksiä on helpompi muistaa vaikka sekin on vaikeaa ilman kirjanpitoa.

Maanantaina tosiaan tuli tehtyä lohko maastaveto ennätys 310kg mutta jo tiistaina tuli tehtyä perus tuloksia penkissä 140kg ja 160kg painoilla plus ketjut. Nuo olivat siis aikalailla niitä tuloksia ja painoja joilla normaalisti olen tehnyt niin jotekin vain olin pettynyt etten saanut enempää aikaa. Oikeastaan olin siihen pettynyt että en tehnyt mitään ihmeellistä sarjaennätystä. Sama tapahtui kun tein kyykkyä keskiviikkona ja sain tehtyä vain kaksi toistoa 230kg saman minkä olin tehnyt edellisellä viikolla. Edelliseen viikkoon verrattuna tämän viikon 230kg kyykky toistot olivat vain raskaampia ja ei mennyt ihan niin hyvin alas. Sama sitten jatkui torstaina kun huomasin etten ollut edes 200kg penkki kunnossa.

Muuten tekeminen oli aikalailla sitä samaa mitä se on ollut ja varsinkin mitä tai miten tein treenejä kesälomalla. Kesäloman aikana eritoten huomasin sen asian että kun treenin alkuun paukutti ennätyksiä niin lopputreenin voi oottaa "rennommin" tai jopa lähteä aikaisemmin pois. Ennen vaikka tein mitä pääliikkeessä niin siitä huolimatta treeni tuli hakattua melkein väkipakolla ties vaikka mitä. Nyt tämän viikon neljä treeniä meni ihan samalla tavalla että pääliikkeet lisäksi tein kaksi kolme liikettä ja se siitä.

Maanantaina lohko maastavedon jälkeen tein maaten soutua sekä tuettua t-soutua, tiistaina penkin jälkeen tien dippiä, dippilaitetta ja hieman rintaprässiä, keskiviikkona kyykyn jälkeen tein hieman hack-kyykkyä sekä dongie pohkeita ja torstaina penkin lisäksi tein kahta eri pystypunnerruslaitteita ja vipunostolaitetta. Käytännössä siis pääliikkeen lisäksi ei nyt mitään ihmellistä tullut tehtyä ihan vain jo senkin takia että pääliikeen tekemiseen kuluu helposti se tunti - puolitoista tuntia.

Ihan sama asia kävi viime viikon lauantaina kun tein kyykyssä ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa kun sain 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tuon kyykky sarjan jälkeen olin niin väsynyt ja puhki että päätin lähteä suoraan kotiin vaikka tarkoitus olikin jatkaa treeniä. Tähän päätökseen vaikutti juurikin kesäloman treenit ja varsikin ne joissa tein pidempiä sarjoja kuten kymmenen toistoa 185kg painoilla tai 190kg painoilla. Tuollaisen kyykky treenin tekemisen jälkeen vain muihin liikkeisiin ei saanut paljon painoja tai olin vain jo liian väsynyt treenaamaan ja keskittymään.

Nyt on vain tullut taas huomattua se asia, että kun tottuu tekemään jotain niin sitä tulee sitten tehtyä eli tässä tapauksessa sarjaennätyksiä. Nyt kun niitä ei ole tullut tehtyä ja edes saatua niin silloin fiilis on ollut alakuloinen. Toisaalta olen kyllä usein pettynyt tekemiseeni kuntosalilla vaikka Vammalassa ollessa olin kuulemmat iloisen näköinen kuntosalilla. Toisaalta kyllä se oikeasti innosti taas enemmän kun sain tehtyä sarjaennätyksiä kun vs ennen kesälomaa tehtyjä treenejä joissa yritin saada vain tehtyä isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa.

Toisaalta olen nyt tottunut tekemään hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja minkä olen huomannut treeneissä että pidempien sarjojen tekeminen on helpompaa. Samalla olen myös huomannut että jo vielä suuremmilla painoilla lähtee helpommin hakemaan pidempiä sarjoja kuin ennen vaikka niitä ei olisi lopulta edes tullut. Monesti kyllä olen lähtenyt hakemaan suurempia painoja tai toistomääriä mitä olen lopulta saanut mutta alunperin olen lähtenyt hakemaan enemmän kuin mitä olen saanut.

Kuitenkin se on jäänyt päälle että pääliikkeen jälkeen muita liikkeitä ei nyt tule sillain hakattua kuin joskus ja välillä osaa lähteä jo aikaisemmin pois salilta. Samalla tämä oli nyt viimeinen viikko kun kävin vain pelkästään PTVGYM:llä treenaamassa päivittäin. Tästä olen suunnitellut kirjoittavani ihan oman kirjoituksen mitä asioita huomasin siihen että kun kävin PTVGYM:llä päivittäin vs normaaliin kahteen kolmeen kertaan viikossa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.