Olen ollut pettynyt kun sarjaennätyksiä ei vain pauku ja miten olen nyt muuten treenannut

01.09.2023 - 12:42

Maanantaina tuli tehtyä lohko maastavedossa uusi ennätys 310kg, mutta sen jälkeen tiistaina, keskiviikkona ja torstaina tuli tehtyä niin sanotusti normaalit treenit. Juuri sellaiset treenit joita tein vielä alkukesästä ennen kesälomaa. Ei siinä siis mitään olisi ollut normaalisti jos olisin jatkanut treenaamista kuten ennen kesälomaa. Kuitenkin kesälomalla tuli treenattua ihan eri tavalla sillä aloin tekemään hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tämä puolestaan johti siihen että aloin paukuttamaan erilaisia sarjaennätyksiä liukuhihnalta. Kuuden viikon aikana tuli paukutettua noin kolmekymmentä erilaista sarjaennätystä.

Nyt sitten kun treenasin maanantain jälkeen ilman mitään sarjaennätystä saati ykkösmaksimia niin tuli sellainen pettynyt olo. Oli se kyllä kesäloman aikanakin niinä päivinä kun ennätystä ei tullut tai en sitä edes hakenut. Kun olin tottunut siihen että edes jonkinlainen sarjaennätys tuli treenissä treenin perään niin siihen vain tottu. Vielä kun en sitten lähtenyt sille linjalle että olisin väkipakolla ottanut jollain pienellä painoilla sitten sarjaennätyksen.

Vaikka tein kolmisen kymmentä sarjaennätystä kuuden viikon aikana niin niissä oli eräällä tapaa punainenlanka. Kaikissa tuloksissa oli eräänlainen tavoite miksi se paino ja se toistomäärä. Tarkoitus oli kuitenkin saada hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja ettei homma mennyt ihan niin että paino kun paino. En edes oikeasti voi muistaa kaikkia sarjaennätyksiä kaikilla painoilla kun niistä ei ole mitään kirjaa. Kuitenkin suhteellisen suuret painot lähelle ennätyksiä on helpompi muistaa vaikka sekin on vaikeaa ilman kirjanpitoa.

Maanantaina tosiaan tuli tehtyä lohko maastaveto ennätys 310kg mutta jo tiistaina tuli tehtyä perus tuloksia penkissä 140kg ja 160kg painoilla plus ketjut. Nuo olivat siis aikalailla niitä tuloksia ja painoja joilla normaalisti olen tehnyt niin jotekin vain olin pettynyt etten saanut enempää aikaa. Oikeastaan olin siihen pettynyt että en tehnyt mitään ihmeellistä sarjaennätystä. Sama tapahtui kun tein kyykkyä keskiviikkona ja sain tehtyä vain kaksi toistoa 230kg saman minkä olin tehnyt edellisellä viikolla. Edelliseen viikkoon verrattuna tämän viikon 230kg kyykky toistot olivat vain raskaampia ja ei mennyt ihan niin hyvin alas. Sama sitten jatkui torstaina kun huomasin etten ollut edes 200kg penkki kunnossa.

Muuten tekeminen oli aikalailla sitä samaa mitä se on ollut ja varsinkin mitä tai miten tein treenejä kesälomalla. Kesäloman aikana eritoten huomasin sen asian että kun treenin alkuun paukutti ennätyksiä niin lopputreenin voi oottaa "rennommin" tai jopa lähteä aikaisemmin pois. Ennen vaikka tein mitä pääliikkeessä niin siitä huolimatta treeni tuli hakattua melkein väkipakolla ties vaikka mitä. Nyt tämän viikon neljä treeniä meni ihan samalla tavalla että pääliikkeet lisäksi tein kaksi kolme liikettä ja se siitä.

Maanantaina lohko maastavedon jälkeen tein maaten soutua sekä tuettua t-soutua, tiistaina penkin jälkeen tien dippiä, dippilaitetta ja hieman rintaprässiä, keskiviikkona kyykyn jälkeen tein hieman hack-kyykkyä sekä dongie pohkeita ja torstaina penkin lisäksi tein kahta eri pystypunnerruslaitteita ja vipunostolaitetta. Käytännössä siis pääliikkeen lisäksi ei nyt mitään ihmellistä tullut tehtyä ihan vain jo senkin takia että pääliikeen tekemiseen kuluu helposti se tunti - puolitoista tuntia.

Ihan sama asia kävi viime viikon lauantaina kun tein kyykyssä ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa kun sain 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tuon kyykky sarjan jälkeen olin niin väsynyt ja puhki että päätin lähteä suoraan kotiin vaikka tarkoitus olikin jatkaa treeniä. Tähän päätökseen vaikutti juurikin kesäloman treenit ja varsikin ne joissa tein pidempiä sarjoja kuten kymmenen toistoa 185kg painoilla tai 190kg painoilla. Tuollaisen kyykky treenin tekemisen jälkeen vain muihin liikkeisiin ei saanut paljon painoja tai olin vain jo liian väsynyt treenaamaan ja keskittymään.

Nyt on vain tullut taas huomattua se asia, että kun tottuu tekemään jotain niin sitä tulee sitten tehtyä eli tässä tapauksessa sarjaennätyksiä. Nyt kun niitä ei ole tullut tehtyä ja edes saatua niin silloin fiilis on ollut alakuloinen. Toisaalta olen kyllä usein pettynyt tekemiseeni kuntosalilla vaikka Vammalassa ollessa olin kuulemmat iloisen näköinen kuntosalilla. Toisaalta kyllä se oikeasti innosti taas enemmän kun sain tehtyä sarjaennätyksiä kun vs ennen kesälomaa tehtyjä treenejä joissa yritin saada vain tehtyä isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa.

Toisaalta olen nyt tottunut tekemään hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja minkä olen huomannut treeneissä että pidempien sarjojen tekeminen on helpompaa. Samalla olen myös huomannut että jo vielä suuremmilla painoilla lähtee helpommin hakemaan pidempiä sarjoja kuin ennen vaikka niitä ei olisi lopulta edes tullut. Monesti kyllä olen lähtenyt hakemaan suurempia painoja tai toistomääriä mitä olen lopulta saanut mutta alunperin olen lähtenyt hakemaan enemmän kuin mitä olen saanut.

Kuitenkin se on jäänyt päälle että pääliikkeen jälkeen muita liikkeitä ei nyt tule sillain hakattua kuin joskus ja välillä osaa lähteä jo aikaisemmin pois salilta. Samalla tämä oli nyt viimeinen viikko kun kävin vain pelkästään PTVGYM:llä treenaamassa päivittäin. Tästä olen suunnitellut kirjoittavani ihan oman kirjoituksen mitä asioita huomasin siihen että kun kävin PTVGYM:llä päivittäin vs normaaliin kahteen kolmeen kertaan viikossa.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.