Olen ollut pettynyt kun sarjaennätyksiä ei vain pauku ja miten olen nyt muuten treenannut

01.09.2023 - 12:42

Maanantaina tuli tehtyä lohko maastavedossa uusi ennätys 310kg, mutta sen jälkeen tiistaina, keskiviikkona ja torstaina tuli tehtyä niin sanotusti normaalit treenit. Juuri sellaiset treenit joita tein vielä alkukesästä ennen kesälomaa. Ei siinä siis mitään olisi ollut normaalisti jos olisin jatkanut treenaamista kuten ennen kesälomaa. Kuitenkin kesälomalla tuli treenattua ihan eri tavalla sillä aloin tekemään hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tämä puolestaan johti siihen että aloin paukuttamaan erilaisia sarjaennätyksiä liukuhihnalta. Kuuden viikon aikana tuli paukutettua noin kolmekymmentä erilaista sarjaennätystä.

Nyt sitten kun treenasin maanantain jälkeen ilman mitään sarjaennätystä saati ykkösmaksimia niin tuli sellainen pettynyt olo. Oli se kyllä kesäloman aikanakin niinä päivinä kun ennätystä ei tullut tai en sitä edes hakenut. Kun olin tottunut siihen että edes jonkinlainen sarjaennätys tuli treenissä treenin perään niin siihen vain tottu. Vielä kun en sitten lähtenyt sille linjalle että olisin väkipakolla ottanut jollain pienellä painoilla sitten sarjaennätyksen.

Vaikka tein kolmisen kymmentä sarjaennätystä kuuden viikon aikana niin niissä oli eräällä tapaa punainenlanka. Kaikissa tuloksissa oli eräänlainen tavoite miksi se paino ja se toistomäärä. Tarkoitus oli kuitenkin saada hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja ettei homma mennyt ihan niin että paino kun paino. En edes oikeasti voi muistaa kaikkia sarjaennätyksiä kaikilla painoilla kun niistä ei ole mitään kirjaa. Kuitenkin suhteellisen suuret painot lähelle ennätyksiä on helpompi muistaa vaikka sekin on vaikeaa ilman kirjanpitoa.

Maanantaina tosiaan tuli tehtyä lohko maastaveto ennätys 310kg mutta jo tiistaina tuli tehtyä perus tuloksia penkissä 140kg ja 160kg painoilla plus ketjut. Nuo olivat siis aikalailla niitä tuloksia ja painoja joilla normaalisti olen tehnyt niin jotekin vain olin pettynyt etten saanut enempää aikaa. Oikeastaan olin siihen pettynyt että en tehnyt mitään ihmeellistä sarjaennätystä. Sama tapahtui kun tein kyykkyä keskiviikkona ja sain tehtyä vain kaksi toistoa 230kg saman minkä olin tehnyt edellisellä viikolla. Edelliseen viikkoon verrattuna tämän viikon 230kg kyykky toistot olivat vain raskaampia ja ei mennyt ihan niin hyvin alas. Sama sitten jatkui torstaina kun huomasin etten ollut edes 200kg penkki kunnossa.

Muuten tekeminen oli aikalailla sitä samaa mitä se on ollut ja varsinkin mitä tai miten tein treenejä kesälomalla. Kesäloman aikana eritoten huomasin sen asian että kun treenin alkuun paukutti ennätyksiä niin lopputreenin voi oottaa "rennommin" tai jopa lähteä aikaisemmin pois. Ennen vaikka tein mitä pääliikkeessä niin siitä huolimatta treeni tuli hakattua melkein väkipakolla ties vaikka mitä. Nyt tämän viikon neljä treeniä meni ihan samalla tavalla että pääliikkeet lisäksi tein kaksi kolme liikettä ja se siitä.

Maanantaina lohko maastavedon jälkeen tein maaten soutua sekä tuettua t-soutua, tiistaina penkin jälkeen tien dippiä, dippilaitetta ja hieman rintaprässiä, keskiviikkona kyykyn jälkeen tein hieman hack-kyykkyä sekä dongie pohkeita ja torstaina penkin lisäksi tein kahta eri pystypunnerruslaitteita ja vipunostolaitetta. Käytännössä siis pääliikkeen lisäksi ei nyt mitään ihmellistä tullut tehtyä ihan vain jo senkin takia että pääliikeen tekemiseen kuluu helposti se tunti - puolitoista tuntia.

Ihan sama asia kävi viime viikon lauantaina kun tein kyykyssä ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa kun sain 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tuon kyykky sarjan jälkeen olin niin väsynyt ja puhki että päätin lähteä suoraan kotiin vaikka tarkoitus olikin jatkaa treeniä. Tähän päätökseen vaikutti juurikin kesäloman treenit ja varsikin ne joissa tein pidempiä sarjoja kuten kymmenen toistoa 185kg painoilla tai 190kg painoilla. Tuollaisen kyykky treenin tekemisen jälkeen vain muihin liikkeisiin ei saanut paljon painoja tai olin vain jo liian väsynyt treenaamaan ja keskittymään.

Nyt on vain tullut taas huomattua se asia, että kun tottuu tekemään jotain niin sitä tulee sitten tehtyä eli tässä tapauksessa sarjaennätyksiä. Nyt kun niitä ei ole tullut tehtyä ja edes saatua niin silloin fiilis on ollut alakuloinen. Toisaalta olen kyllä usein pettynyt tekemiseeni kuntosalilla vaikka Vammalassa ollessa olin kuulemmat iloisen näköinen kuntosalilla. Toisaalta kyllä se oikeasti innosti taas enemmän kun sain tehtyä sarjaennätyksiä kun vs ennen kesälomaa tehtyjä treenejä joissa yritin saada vain tehtyä isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa.

Toisaalta olen nyt tottunut tekemään hieman isommilla painoilla pidempiä sarjoja minkä olen huomannut treeneissä että pidempien sarjojen tekeminen on helpompaa. Samalla olen myös huomannut että jo vielä suuremmilla painoilla lähtee helpommin hakemaan pidempiä sarjoja kuin ennen vaikka niitä ei olisi lopulta edes tullut. Monesti kyllä olen lähtenyt hakemaan suurempia painoja tai toistomääriä mitä olen lopulta saanut mutta alunperin olen lähtenyt hakemaan enemmän kuin mitä olen saanut.

Kuitenkin se on jäänyt päälle että pääliikkeen jälkeen muita liikkeitä ei nyt tule sillain hakattua kuin joskus ja välillä osaa lähteä jo aikaisemmin pois salilta. Samalla tämä oli nyt viimeinen viikko kun kävin vain pelkästään PTVGYM:llä treenaamassa päivittäin. Tästä olen suunnitellut kirjoittavani ihan oman kirjoituksen mitä asioita huomasin siihen että kun kävin PTVGYM:llä päivittäin vs normaaliin kahteen kolmeen kertaan viikossa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.