Langallisista kuulokkeista langattomiin ja takaisin langallisiin

21.10.2020 - 01:09

Se on toisaalta ihmeellistä kun tekniikka kehittyy ja sitä siirtyy uudempaan tekniikkaan mutta kuitenkin sitten palaa takaisin käyttämään vanhempaan tekniikkaa. Minulla on ollut vuosien saatossa paljon erilaisia kuulokkeita erinäisistä syistä. Toiset kuulokkeet ovat menneet rikki ja toiset ovat vain vaihtaneet uudempiin ja parempiin. Minulla on ollut pelaamista varten omat kuulokkeet, urheilua varten omat kuulokkeet ja töitä tehdessä omat kuulokkeet. Minulla on siis eri kuulokkeet riippuen siitä mitä olen tekemässä.

Taisi olla vuosi 2014 kun ensimmäisiä kunnollisia bluetooth kuulokkeita alkoi tulemaan tarjolle. Tuolloin hankin ensimmäiset Beatsin langattomat kuulokkeet joita tuli sitten käytettyä salilla sekä kotona musiikkia kuunnellessa. Tuolloin tuli huomattua kuinka paljon helpompaa langattomat kuulokkeet olivat langallisiin kuulokkeisiin nähden kun pääsi irti johdoista. Varsinkin salilla oli paljon helpompaa treenata kun ei tarvinnut laittaa puhelinta käteen eikä muutenkaan varoa johtoa. Kotonakin oli helpompaa laittaa puhelin / pädi vai johonkin ja kuulokkeiden kanssa pystyi liikkumaan vapaasti ilman, että laite oli kokoajan vierellä. Kuitenkin vielä tuolloin bluetooth versio oli vanha jolloin kuulokkeiden kantama oli lyhyempi kuin tänään sekä kuulokkeiden laatukin oli heikompi niin akun kestoltaan kuin äänenlaadultaan.

sony wh-1000xm2

Ensimmäisien langattomien Beats kuulokkeiden jälkeen seurasi seuraavat langattomat kuulokkeet ja ne olivat ensimmäisen version powerbeats nappikuulokkeet. Myöskin työpaikan puolella sain käyttööni Bosen ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet niin minulla oli käytössä langattomat kuulokkeet joka paikassa paitsi pelaamisessa. En ole ikinä suosinut pc-pelaamisessa langattomia kuulokkeita varmaankin lataamisen takia sillä langattomien kuulokkeiden lataaminen on ärsyttävää enkä muista tehdä sitä kuin vasta silloin kun akku on loppunut.

Varmaankin tuosta 2014 vuodesta lähtien aina tämän vuoden alkuun asti käytin aktiivisesti langattomia bluetooth kuulokkeita töissä ja salilla sekä lenkeillä. Kuitenkin olen taas viime vuosien aikana vähentänyt kuulokkeiden käyttämistä salilla vähäiseen tai olemattomaan käyttöön niin tällä hetkellä Bose Sportsound Free on käytössä vain lenkeillä. Nykyisiä työkuulokkeita Sony wh-1000xm2 en ole käyttänyt lähes ollenkaan tämän vuoden puolella kun olen tehnyt töitä kotona. Aloin käyttämään etätöitä tehdessä vanhoja Beyerdynamic DT 880 kuulokkeita joita en ollut käyttänyt lähes ollenkaan 8 vuoden aikana kun ole ne omistanut. Kyseiset Beyerdynamic DT 880 kuulokkeet ovat olleetkin viime vuosina todella vähäisellä käytöllä minkä vuoksi ne olivat äitilläni lainassa. Kuitenkin nyt maaliskuusta lähtien käytin Beyerdynamic DT 880 kuulokkeita työkuulokkeina.

Nyt kuitenkin viikko sitten tulin ostaneeksi uudet HIFIMAN Sundara kuulokkeet. HIFIMAN Sundara ovat ihan normaalit langalliset kuulokkeet joita käytän kotona musiikkia kuunnellessa sekä töitä tehdessä. HIFIMAN Sundara kuulokkeiden hankinta vie minua lisää pois langattomasta maailmasta. Miksi näin on sitten tapahtunut, että langattomien kuulokkeiden markkinat ovat parhaimmillaan olen itse siirtynyt takaisin langallisien kuulokkeiden pariin?

Ensinnäkin pääsyy on äänenlaatu sekä viive mitä seuraa akun laataaminen. Langalliset kuulokkeet ovat vain äänenlaadultaan paljon parempia kuin langattomat kuulokkeet minkä lisäksi langattomuus tuo kuulokkeisiin lisää hintaa. Jos vertaa ihan hinnallisesti niin esimerkiksi 200€ langalliset kuulokkeet kuulostavat ihan erilaiselta kuin 200€ langattomat kuulokkeet ihan vain sen takia, että langattomuus tuo kuulokkeisiin varmaan puolet lisää hintaa. Näin ollen langattomat kuulokkeet vastaavat puolet halvempia langallisia kuulokkeita minkä lisäksi saat vielä kaupan päälle viiveen. Tähän vielä kun lisätään se asia, että kuulokkeiden akun kesto voi olla todella lyhyt varsikin halvemmilla kuulokkeilla.

bose soundsport free

Langattomien kuulokkeiden suurin etu on langattomuus ja siksi olen aikoinaan hankkinut langattomia kuulokkeita sillä joissakin tapauksissa ne vain ovat parempi asia. Kuitenkin jos haluaa parasta mahdollista ääntä niin silloin langalliset kuulokkeet ovat parempi vaihtoehto eikä silloin tarvitse murehtia viiveestä tai kestääkö akku. Käyttötarkoitus määrittää hyvinkin paljon kummat kuulokkeet ovat sinulle parempi vaihtoehto tai lähes ainoa vaihtoehto. Siksi esimerkiksi itse käytän vain ja ainoastaan langattomia kuulokkeita kun urheilen ja siinä en edes keskity äänenlaatuun. Myöskin jos käyn toimistolla ja tiedän liikkuvani paikasta toiseen esimerkiksi palavereihin niin silloin langattomat Sony wh-1000xm2 ovat parempi vaihtoehto. Kuitenkaan kotona tehdessä töitä minun ei tarvitse liikkua niin paljoa ja haluan nauttia samalla paremmasta äänestä niin langalliset kuulokkeet toimivat paremmin. Myöskään tällöin minun ei tarvitse miettiä koska kuulokkeita pitää ladata.

Sinällään se on vain "ihmeellistä" kun olin ensimmäisiä jotka alkoivat käyttämään langattomia kuulokkeita salilla ja ylipäätänsä niin olen siirtynyt taas langalliseen maailmaan. Olenko vain sitten vanhemmiten alkanut arvostamaan äänenlaatua niin paljon enemmän vai olenko vain alkanut nauttimaan musiikin kuuntelusta? Se täytyy kyllä sanoa kesän uusien Kimber Kable 8PR kaiutin kaapelien jälkeen ja nyt uusien HIFIMAN Sundara kuulokkeiden jälkeen, että eron kyllä huomaa ja musiikista nauttii eri tavalla.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.