Kyykkytreeni normaaleilla kengillä ensimmäistä kertaa vuosikausiin

04.05.2023 - 09:26

Olin taas kerran käymässä Vammalassa vappuna ja meno reissulla torstaina kävin tekemässä maastaveto treenin Tampereen Loaded:lla. Perjantaina oli vuorossa rinta- & olkapäätreeni ja lauantaina kyykky treeni Vammalassa. Siinä sitten kun lauantaina aloin pakkaamaan salikassia ennen kuin lähdin kuntosalille niin huomasin ja tajusin että olin jättänyt kyykky kengät kotiin. En ollut muistanut laittaa kyykky kenkiä siihen kassiin mihin laitoin kaikki muut tarvittavat välineet joita en tarvinnut torstain selkätreenissä Tampereen Loaded:lla. Tämän johdosta oli hyvin helppoa unohtaa jotain ja tällä kertaa se oli kyykkykengät. Viimeksi kun tein samaisen reissun Vammalaan pääsiäisenä niin muistin ottaa kaikki välineet mukaan mutta tuolloin kun tein menessä Tampereen Loaded reissun niin minulla oli kyykkytreeni. Tällöin tuli laitettua kaikki jalkatreeniin tarvittavat välineet salikassiin joten tuolloin oli eri tilanne kyseessä.

No siinä ei voinut sitten mitään muuta kuin alkaa miettimään. Teenkö kyykyn vain normaaleilla kengillä vai teenkö jalkatreenin ilman kyykkyä? Päätin lähteä nyt yrittämään ainakin tehdä kyykkyä kun kyykyn kerran teen jokaisessa jalkatreenissä normaalisti. Olen kyllä noilla normaaleilla kengillä tehnyt kyykkyä mutta se on ollut lowbar kyykkyä ja nyt oli tarkoitus tehdä highbar kyykkyä ihan normaalisti. Siitä huolimatta otin haasteen vastaan eli päätin tehdä ihan normaalisti kyykkyä mutta sillä varauksella että en mene ihan normaaleilla nousuilla vaan katson miten kyykky tulee menemään.

Lähdin tekemään itse kyykkytreeniä rauhallisesti toisto kerrallaan. Taisin tehdä alkuun 60kg painoilla kolmen toiston sarjoja kolmesta - viiteen ja heti kun tunsin olevani varma tekniikasta sekä henkisesti valmis nostamaan painoja niin nousin 100kg ja jatkoin samalla tyylillä. Tuossa nyt piti olla tarkkana sillä kun kengät vaihtuu niin tekniikka ja henkinen puoli pitää olla kunnossa ja nousut pitää tehdä rauhassa eikä hosuen. Tuossa ei saa alkaa miettimään normaalia tilannetta eli millä on tehnyt ja mihin pitäisi nousta painoissa vaan enemmänkin rauhassa katsoa mitä koko kyykystä tulee. Mieluiten jopa kuvata jo pieniä painoja eli minun tapauksessa 60kg ja 100kg sarjoja jotta oikeasti tietää miltä se tekniikka näyttää. Muuten siinä käy niin että alkuun tekee huonolla tekniikalla ja vaikka se tuntuu päässä tulevan hyvin niin oikeasti perse jää liian ylös jolloin kyykyistä tulee puolikkaita. Sitä sitten vain jatkaa huonolla tekniikalla kun kaikki tuntuu tulevan helposti niin sitä sitten vain lisää painoja ja jatkaa huonoa tekniikkaa.

Kuntosaleilla näkee aivan liikaa sitä että tehdään nytkytyksiä tai muuten heikolla tekniikalla eikä keskitytä korjaamaan tekniikkaa vaan lähdetään lisäämään vain painoja minkä jälkeen tehdään vieläkin heikommalla tai lyhyemmillä nytkytyksilä "kyykkyä". Itse yritin vältää tuota koko treenin ajan ja tämän takia kuvasin aktiivisesti ja katsoin sarjat aina suoraan sen jälkeen kun sarjan olin saanut tehtyä. En halunnut vain päästä isoihin painoihin sen takia että olen nyt viimeisin yli vuoden aikana tehnyt isoilla painoilla. Olen kyllä tuossa huomannut silti viimeisin yli vuoden aikana että välillä sorruin siihen että huonona päivänä lähdin hakemaan hieman liian isoja painoja jolloin kyykyt jäivät hieman liian ylös ihan vain sen takia että halusin kyykätä isommilla painoilla.

Loppujen lopuksi koko kyykkytreeni meni ihan hyvin vaikka aluksi mietin miten se tulee menemään? Kun vain rauhassa rakensin treeniä ja katsoin videolta mitä tein niin se edes auttoi saamaan treenistä paremman. En todellakaan lähtenyt hakemaan mitään suuria painoja mutta yllätyksekseni sain tehtyä isoilla painoilla kyykkyä. Toisaalta ehkä se oli avain kyykkytreenin onnistumiseen etten edes lähtenyt hakemaan isoja painoja vaan ne sitten vain tuli kun rakensin kyykkytreenin rauhassa.

Pääsiäisen aikaan huomasin painon hieman nousseen tai ainakin tulleen pöhötystä. Huomasin tämän kyllä muutenkin mutta viimeistään aina kuntosalilla kun laitoin salivyötä päälle. Salivyön laittaminen oli hieman tuskaisempaa kuin mitä se oli ollut eikä vyön alle jäänyt niin sanotusti väliä. Normaalisti salivyö on tuntunut jämäkältä vaikka kropan ja vyön väliin on jäänyt hieman väliä. Tuolloin pääsiäisen tienoilla non ei ollut sillä hyvä että sain salivyön päälle sen nykyisissä säädöissä. Salivyön säätöjä en lähtenyt muuttamaan eikä niitä ollut tarve myöskään muuttaa.

En tiedä miksi sain maanantaina päähän piston mikä oikeastaan siitä lähtien aina jatkui keskiviikko iltaan saakka. Ehkä halusin jotain erilaisuutta treeniin? Ehkä minua ei normaaliin tapaan taas kiinnostanut maanantaina lähisalilla? Kuka tietää mitä päässäni liikkui maanantaina kun tein maastaveto treeniä mutta en kuitenkaan sitä etukäteen miettinyt enkä suunnitellut kuten en oikeastaan mitään treeniä. Maanantain innoittama tein saman sitten tiistaina penkkitreenissä ja keskiviikkoa kyykkytreenissä.

Eilen lauantaina tuli käytyä normaaliin tapaan PTVGYM:llä tekemässä jalkatreenin tai oikeastaan kyykky treeni ketjuilla. Tämän viikkoinen oli toisinto viime viikosta kun perjantaina kävin tekemässä maastaveto treenin ketjuilla Vantaan Loaded:lla ja lauantaina kyykky treeni ketjuilla PTVGYM:llä. Treenit olivat aikalailla myös identtisiä keskenään jos treenejä vertaa painoilla. Kuitenkin sillä erolla että viime viikolla epäonnistuin Vantaan Loaded:lla ja tällä viikolla PTVGYM:llä.

Viime viikon perjantaina kävin tekemässä maastaveto & selkätreenin Vantaan Loaded:lla ja samalla päätin tulevani seuraavalla viikolla uudestaan. Viikolla sitten mietin että olisiko käynti taas perjantaina vai olisiko nyt vuorossa lauantai? Perjantaina tekisin taas selkätreenin kun taas sitten lauantaina jalkatreenin. Jossain vaiheessa viikkoa päätin että voisin mennä perjantaina PTVGYM:lle tekemään selkätreenin ja lauantaina sitten Vantaan Loaded:lle jalkatreenin.

Eilen lauantaina kävin tekemässä jalkatreenin normaaliin tapaan PTVGYM:llä. Oli kyllä mukavaa vaihtelua kun olin edellisenä päivänä oli perjantaina käynyt Vantaan Loaded:lla tekemässä maastaveto treenin ja nyt lauantaina PTVGYM:llä jalkatreenin. En taaskaan oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä. Perjantaina maastaveto meni hyvin Vantaan Loaded:lla vaikka lopulta epäonnistuin saamaan 270kg plus ketjut. En oikein tiennyt miten edellisen päivän maastaveto vaikutti

Eilen perjantaina tuli käytyä pitkästä aikaa Vantaan Loaded:lla. Minun on ollut tarkoitus käydä Vantaan Loaded:lla jo aikaisemmin mutta ei vain ole tullut käytyä mutta tässä on nyt viime kuukausien aikana ollut muuta menoa. Yksi syy on myös ollut se että kaikki ne kerrat kun Vantaan Loaded:lla olen käynyt niin en ole oikein saanut treenistä irti. En ole vain jotenkin saanut henkistä puolta treeniin mukaan. Minun on ollut erittäin erilaista treenata Vantaan