Decifit maastavetoa Tampereen Loaded:lla

03.07.2023 - 10:53

Jälleen kerran pääsin Tampereen Loaded:lle treenaamaan ja sali oli yllättävän tyhjänä. Oli kuitenkin torstai eikä kello ollut kuin 19 mutta siitä huolimatta salilla oli yllättävän vähän väkeä. Ehkä kaikki olivat katsomassa Tapparan peliä kun se vielä sattui voittamaan mestaruuden silloin kun itse tein treeniä Loaded:lla. No joka tapauksessa salilla oli jonkin verran väkeä ja kun kuitenkin olin taas kerran vapaapainoalueella sen pari tuntia niin en tiedä sitten mitä bodaus puolella tapahtui tuon kahden tunnin aikana. Yleensä bodaus puolella on käynyt monia tekemässä treenin ketä en ole edes nähnytkään olevan salilla. Huomaan tämän yleensä siinä vaiheessa kun palaan vapaapainoalueelta bodaus puolelle ja näen sellaisia ihmisiä lähtevän kuntosalilta pois kenen en ole nähnyt tulevan tai edes treenaavan.

Tällä kertaa vuorossa oli maastaveto ja selkätreeniä kuten myös viimeksi. Edellisellä kerralla tein maastavetoa vastustusnauhojen kanssa minkä jälkeen tein lohko maastavetoa 15cm ATX lohkojen päältä. Tällä kertaa sitten teinkin decifit maastavetoa pienimmän ATX lohkon päältä minkä jälkeen lohko maastavetoja 15cm ATX lohkojen päältä. Keskiviikkona kuitenkin tein kyykkä missä tuli tehtyä 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa. Tuo tuntui jaloissa jo treenin jälkeen eikä tuo ollut lähtenyt mihinkään. Tämän lisäksi kuitenkin ajoin vielä suoraan Pasilasta Tampereen Loaded:lle niin siinä oli vielä sellainen parin tunnin ajo ennen kuin aloin tekemään maastavetoa. Ei siis mikään ideaalinen tilanne lähteä tekemään maastavetoja.

Huomasin jo kun tein venyttelyä ja liikkuvuutta treenin alkuun että jalat ovat jumissa eikä ne ole ihan niin hyvässä kunnossa että olisi mieluisa lähteä tekemään maastavetoa. Tämän johdosta teinkin enemmän toistoja ja sarjoja pienemmillä painoilla jotta saisin jalat ja polvet lämpimiksi. Kaikissa sarjoissa oli hieman hakemista aina ensimmäisen toiston kohdalla. Tämän näkee hyvin videolta sillä kun valmistaudun tekemään sarjan ensimmäistä toistoa niin siinä kestää yllättävän pitkään. Siinä on sellaista epävarmuutta kun tunsin jalkojen ja polvien olevan ei ihan niin vetreät. Samalla kun joudun valmistelemaan toistoa enemmän niin epävarmuus myös iskee nopeammin koko tekemiseen. Mitä nopeammin pääsee tekemään toistoa niin sen parempi mutta kuitenkaan ei saa hätiköidä sillä silloin tekniikka hajoaa pahemman kerran ja loukkaantuminen tapahtuu.

Lähdin lopulta tekemään 240kg painoilla kahta toistoa decifit maastavedossa mutta päädyinkin tekemään kolme toistoa. Se vain tuntui olevan lopulta helppoa vaikka ensimmäiseen toistoon valmistautumisessa tuntui kestävän. Olin tuon 240kg kolmen toiston jälkeen todella väsynyt ja puhki mutta siitä huolimatta halusin jatkaa decifit maastavetoa. Aluksi mietin tekeväni toisen 240kg kolmen toiston sarjan mutta lopulta päädyin nostamaan painot 250kg ja tekemään kaksi toistoa minkä lopulta teinkin. Tämän jälkeen siirryin tekemään lohko maasvetoja 15cm ATX lohkojen päältä.

Halusin saada lohko maastavedossa 300kg mutta jo hyvin varhaisessa vaiheessa huomasin lohko maastavedon olevan raskasta. Oikaestaan jo 220kg painot tuntuivat yllättävän raskaalle ja tämän jälkeen 270kg oli ihan taistelua. Päädyin lopulta tekemään kaksi kahden toiston sarjaa 270kg painoilla mikä oli toisaalta pettymys. No siinä oli kyllä alla jo tuo puolitoista tuntia deficit maastavetoa minkä jälkeen pidin pidemmän tauon ennen ensimmäistä lohko maastavetoa. Kuitenkin olin pettynyt tuohon 270kg painoilla tehtyihin toistoihin. Oikeastaan jokainen neljästä toistosta 270kg painoilla ei tuntunut hyvälle vaan enemmänkin pakkonostolle.

Kahden tunnin maastavetojen jälkeen siirryin bodaus puolelle missä tein kolme selkälaitetta joita normaalisti en pääse tekemään. Sitten treeni olikin jo siinä sillä olin niin väsynyt etten edes jaksanut tehdä enempää enkä myöskään halunnut. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.