Dolby Atmos kotiteatterijärjestelmä

15.08.2020 - 22:05

Viime vuonna siirryin 4K aikaan hankkimalla aluksi LG C8 OLED television ja lähes samantien Panasonic UB450 4K bluray-soittimen aloin myöskin miettimään vahvistimen päivittämistä. Tuohon aikaan minulla oli vielä käytössäni Onkyo NR609  vahvistin mikä ei tukenut 4K:ta niin jouduin käyttämään HDMI ARC saadessani äänen Apple TV 4K:sta. Panasonic UB450 4K bluray-soittimessa on puolestaan kaksi HDMI lähtöä joista toinen on pelkästään äänelle juurikin tämänkaltaisia tapauksia varten jos vahvistin ei tue 4K:ta. Olin aluksi suunnitellut että päivittäisin vahvistimen juurikin tänä kesänä ettei kaikkea tulisi päivitettyä samaan aikaan. Kuitenkin tämä suunnitelma muuttui viime vuoden black friday tarjouksissa kun HifiStudio:lle tuli tarjoukseen Denon X3600H vahvistin mikä oli yksi niistä vahvistimista mikä oli omalla listalla.

Mitä Dolby Atmos tarkoittaa?

Viime kesän 4K siirtymisen johdosta aloin miettimään myös uuden vahvistimen hankintaa mikä johti myöskin Dolby Atmos asioiden tutkimiseen. Tiesin Dolby Atmos ääniraidoista elokuvissa sekä televisiosarjoissa jo etukäteen mutta en tiennyt miten oikeasti Dolby Atmos toteutetaan kotioloissa omaan kotiteatteri järjestelmään. Käytännössä Dolby Atmos tarkoittaa 5.1 tai 7.1 kaiutin järjestelmää kattokaiuttimilla jolloin kotiteatterijärjestelmästä tuule  5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 tai 7.1.4 järjestelmä. Tietenkin kaikkien järjestelmien x.1.x  voi olla myöskin x.2.x eli kotiteatteri järjestelmä kahdella basolla 5.2.2, 5.2.4, 7.2.2 tai 7.2.4.

Dolby Atmos asioiden tutkimisessa minulle selvisi hyvinkin mielenkiintoinen ja tärkeä asia kattoheijastekaiuttimet. En ollut tietoinen katon kautta heijastavista kaiuttimista vaan luulin, että Dolby Atmos järjestelmässä kattokaiuttimet pitää asentaa kattoon. En meinaan ollut tai edes ole vieläkään innostunut asentamaan kaiuttimia kattoon sillä en ole vielä edes asentanut valkokangasta seinään kiinni. Minua ei vain innosta alkaa poraamaan iskuporakoneella reikiä kattoon tai seinään sillä minulla on jo kyseisistä asioista kokemuksia.q acoustics concept serie

Olen aikoinaan asentanut valkokankaan seinään kiinni sekä asentanut neljälle takakaiuttimelle seinätelineet kiinni kun asensin 7.1 kaiutin järjestelmän. Kaikki reiät on mitattava todella tarkkaan ennen kuin alkaa poraamaan ensimmäistä reikää sillä niistä tulee suhteellisen isoja ja niiden täyttäminen / piilottaminen on vaikeaa. Myöskin kun alkaisi poraamaan neljälle Dolby Atmos kaiuttimelle reikiä kattoon niin niissä on paljon poraamista sekä mahdolliset siirtämiset ja poistamiset ovat työläitä. Näin ollen minua ei oikein missään vaiheessa kiinnostanut Dolby Atmos järjestelmä ennen kuin luin kattoheijastekaiuttimista.

Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4?

Tämän jälkeen aloin miettimään kahta eri asiaa mitkä olisivat hyvät Dolby Atmos kaiuttimet sekä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4? Kuitenkin mitä enemmän luin ja vertailin Dolby Atmos kaiuttimia sekä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 niin asiat alkoivat selviytymään hyvinkin nopeasti. Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 riippui lähinnä pelkästään siitä minkä vahvistimen tulisin hankkimaan, mutta Dolby Atmos 5.1.4 oli kyllä etusijalla alusta asti. Dolby Atmos kaiuttimien hankinnassa vaikuttivat kuinka monta kaiutinta tarvitsen 2 vai 4 sekä kuinka paljon viitsin panostaa Dolby Atmos kaiuttimiin? Denon X3600H hankinnan myötä Dolby Atmos 5.1.2 vai 5.1.4 ratkaisu oli 5.1.4 ratkaisu ja Dolby Atmos kaiuttimien osalta päädyin hyvinkin nopeasti Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimiin. Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimet olivat monella Dolby Atmos kaiuttimet TOP 10 listalla ja kun löysin ne Saksan Amazoonista 180€ hintaan per pari niin osto oli käytännössä sinetöity.

Dolby Atmos 5.1.2 tarkoittaa yhtä paria kattokaiuttimia / Dolby Atmos kaiuttimia ja Dolby Atmos 5.1.4 vastaavasti kahta paria kattokaiuttimia / Dolby Atmos kaiuttimia. Omasta mielestäni Dolby Atmos 5.1.2 vai Dolby Atmos 5.1.4 on ihan eri vertailut kun aikoinaan 5.1 vai 7.1? Rakensin ensimmäisen 5.1 kotiteatterijärjestelmän hyllykaiuttimista ja kun hankin ensimmäiset lattiakaiuttimet niin sain sen jälkeen päivitettyä 5.1 järjestelmän 7.1 kotiteatteri järjestelmään. Tuohon aikaan ei ollut hirveästi 7.1 bluray -elokuvia saatavilla eikä oma tietämykseni hifistä ollut tätä luokkaa kuin mitä se nykyisin on mutta en kuitenkaan huomannut mitään hirveää eroa 7.1 ja 5.1 kotiteatterijärjestelmien välillä. Tämän takia kun muutin ja purin sen hetkisen kotiteatteri järjestelmän niin en laittanut uuteen asuntoon 7.1 järjestelmää vaan menin mielummin 5.1 järjestelmällä.

Minulla ei ole Dolby Atmos 5.1.2 kokemuksia sillä minulla on ollut alusta saakka Dolby Atmos 5.1.4 järjestelmä kiinni. En ole myöskään jaksanut vaihtaa vahvistimesta kaiutin järjestelmää 5.1.2 järjestelmäksi testatakseni miltä 5.1.2 kuullostaisi. Olen vain tehnyt kokeiluja miltä elokuvat kuullostavat kun poista Dolby Atmos kaiuttimet käytöstä eli 5.1 ja 5.1.4 vertailuja. Yleisesti hifi foorumeilla suositellaan 5.1.4 järjestelmää enemmän kuin 5.1.2 tai jopa 7.1.2 järjestelmää. Kattokaiuttimien / Dolby Atmos kaiuttimien pääsääntöinen tarkoitus on kuitenkin tuoda ääneen kolmiulotteisuutta ja jos järjestelmässä on vain yksi pari Dolby Atmos kaiuttimia niin tuoko se tarvittavaa kolmiulotteisuutta?

Yhteenveto Dolby Atmos järjestelmästä

Kun jopa kattoheijastekaiuttimien tarjoama kolmiulotteisuus on heikompaa kuin oikeiden kattokaiuttimien tuottama ääni niin yhden parin käyttäminen vain arvelluttaa minua tuoko se arvoa tarpeeksi? Dolby Atmos soundbar on sitten ihan oma asiansa mihin en ole edes tutustunut kun ei ole ollut tarvetta mutta ne vain arvelluttavat vieläkin enemmän koska soundbar hoitaa myöskin samalla etuäänen. 

Se onko järkeä lähteä Dolby Atmos ääneen on aivan sinun asia sillä Dolby Atmos ei kuitenkaan ole vielä ihan globaali asia vaan sitä pitää välillä oikein etsiä. Vaikka elokuvat sisältävät Dolby Atmos ääniraidan niin onko se oikeasti hyvä ja hyötyykö katselukokemus siitä tarpeeksi? Itse olen huomannut Dolby Atmoksen eron normaaliin ja myöskin sen, että Dolby Atmokseen kannattaa myöskin hieman panostaa eikä lähteä ostamaan sitä ihan halvinta. Itse maksoin kahdesta parista Elac Debut A4.2 Dolby Atmos kaiuttimia sekä 30 metrin kaiutin piuhasta 400€ tilaamalla ne Saksan Amazoonista. Suomesta kyseiset kaiuttimet maksavat noin 100€ enemmän per pari eli säästin ainakin noin 200€ tilauksessa.

Mietin myöskin hieman kalliimpia KEF Q50a Dolby Atmos kaiuttimia jotka olisivat maksaneet 550€ per pari mutta kun päädyin 5.1.4 järjestelmään minkä johdosta tarvitsin kaksi paria kaiuttimia niin 1100€ kuullosti liian kalliille investoinnille tuolloin. Sitä kuinka paljon paremmat KEF Q50a kaiuttimet olisivat olleet niin en tiedä. Dolby Atmos 5.1.2 järjestelmään olisin siis ostanut kalliimmat kaiuttimet kun 5.1.4 järjestelmä tarvitsi kaksi pari kaiuttimia niin myöskin silloin hintakin pitää kertoa kahdella. Myöskin hankkimalla neljä kaiutinta eikä vain kahta niin tarvitsin myöskin enemmän kaiutin kaapelia ja varsinkin takakaiuttimet vaativat pidemmät noin 10 metrin johdot per kaiutin minkä lisäksi myöskin eteen tarvitsi kaapelia. Kaapelit ovat yllättävän kalliita ja varsinkin kun tarvitsee todella pitkät kaapelit eikä sitä ihan halvinta vaihtoehtoa, että johdot myöskin kestävät. Nämä tuo vain sellaisia kustannuksia joita ei aina osaa ottaa huomioon.

Toisaalta minun pitäisi myöskin laskea Denon X3600H vahvistimen hankinta Dolby Atmos hintaan mukaan sillä ilman uuden vahvistimen hankkimista en olisi voinut rakentaa Dolby Atmos järjestelmää. Kuitenkin vanha Onkyo NR609 vahvistimeni ei tukenut 4K:ta niin minun oli muutenkin tarkoitus päivittää vahvistin sillä HDMI ARC systeemissä oli omat heikkoutensa.

Kirjoittelin tuossa aikaisemmin kuinka Bose Sportsound free nappikuulokkeet kestivät minulla vajaa pari vuotta kunnes vasemman puoleisen kuulokkeen kanssa alkoi olemaan yhteys ongelmia. Huomasin Bose Sportsound free kuulokkeilla olevan 24kk takuu minkä johdosta menin heti kuulokkeiden kanssa Giganttiin ja laitoin ne menemään huoltoon. Sain vastauksen noin viikon kuluttua huoltoon viennistä ja vastauksena oli, että sain uuden tuotteen tilalle. Otin tilalle uudet

Kirjoittelin tuossa vajaa parisen viikkoa sitten kuinka Bose Sportsound free langattomat kuulokkeet kesti vajaa 2 vuotta. Minulla oli ollut jo hetken aikaa ongelmia Bose Sportsound free nappikuulokkeiden kanssa ja varsinkin vasemman puoleisen. Vasemman puoleinen kuuloke lopetti toiminnan 15 - 20 minuutin yhdistämisen jälkeen. Yhdistämällä kuulokkeen takaisin päälle kuulokkeen painikkeella toimi 5 - 10 minuuttia kunnes se taas lakkasi. Vasemman kuulokkeen

Otin noin viikko sitten Roon Labs palvelun käyttöön kun käytin viimein DragonFly Cobalt USB DAC mukana tulleen 60 päivän koejakson Roon palveluun. Yritän tässä nyt kertoa omia kokemuksia ja mielipiteitä joita olen huomannut noin viikon aktiivisen kokeilun aikana. En ole vielä testannut ihan kaikkia mahdollisia asetuksia mitä Roon tarjoaa, mutta olen mielestäni saanut hyvän kuvan siitä mikä Roon on ja miksi siitä kannattaisi maksaa. Olen käyttänyt Roon palvelua

Nyt kun minulla on ollut Tidal musiikki suoratoistopalvelu käytössä niin olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja miten käytän ja parhaimman hyödyn Tidal palvelusta. Varsinkin kun olen tehnyt töitä kotona enkä jaksa pitää kuulokkeita päässäni koko päivää niin haluan päästä niistä välillä irti. Olen välillä käyttänyt Sonos One kaiutinta musiikin kuunteluun sekä vahvistimessa kiinni olevia Q Acoustics Concept 40 kaiuttimia. Kuitenkin pääsääntöinen käyttö on ollut

Vaihdoin nyt viimein Sonos Beam soundbarin oman Sonos-tilin alle minkä tiesin jo etukäteen sen olevan kikkailemista ja sitä se myöskin oli. Vaihdoin joululoman aikana 2.0 kotiteatteri järjestelmäni Sonos Beam soundbariin äitini kanssa päittäin, mutta vasta nyt reilun pari kuukauden käytön jälkeen päätin vaihtaa Sonos Beam soundbarin oman Sonos-tilini alle. Sonos Beam soundbar on toiminut ilman ilman asetuksiin pääsyä vallan mainiosti hdmi-johdon kanssa, mutta

Peruutin muutamia päiviä sitten Spotofyn ja nyt laitoin Roon Labs palvelun pitkän pohdinnan jälkeen kokeiluun. Sain viime vuonna Roon Labsiin 60 päivän kokeilujakson kun ostin DragonFly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen. Olen jo pidempään kuullut Roon Labsista katsonut Roon Labs arvioita, mutta siitä huolimatta en ole oikein nähnyt sille arvoa. Kuitenkin jo viime vuoden puolella pidin Tidal palvelua aktiivisena niin olisin hyvin voinut käyttää Roon Labsin 60