Aktivoiduin tekemään pekonia airfryerilla aktiivisesti

24.08.2023 - 12:57

Kesällä loman aikana innostun jostain syystä tekemään ja kokeilemaan uusia asioita varsinkin ruokailun puolella.  Viime kesänä yllätyksekseni vedin koko loman käytännössä puhtaalla ruokavaliolla kun luulin että kävisin ulkona syömässä sekä hakisin Kotipizzasta pizzan. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan kehitin siinä sitten puhtaan ruokavalion minkä runkoa olen vieläkin käyttänyt. Ajan myötä olen tehnyt tuohon ruokavalioon muutoksia mutta pääsääntöisesti viime kesän loman ruokavalio on vieläkin käytössä.

Tänä kesänä sitten innostui tekemään lähes kaiken airfryerillä. Minulla oli käytössä Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL air fyer mistä tuli myös viimein kirjoitettua Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL kokemuksia. Periaatteessa en tehnyt nyt mitään uutta mitä en olisi aikaisemmin tehnyt edes omalla Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerillä. Ainoa asia tietenkin mitä piti muistaa ja kokeilla oli käytettävän valmistusajan miettiminen. Tämä yksin omaan johtuu Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL sekä Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerin teho sekä ilman kierto eroista.

Käytännössä valmistin air fyerillä erilaisia ranskan perunoita lohen pariksi, makkaraperuina, hooksin boneless tai normaaleita wingsejä sekä pekonia. Lähes kaikki oli minulle entuudestaan "arkipäivää" paitsi pekoni mitä olin tehnyt vain muutamia kertoja. Pekonin valmistus otti myös pari ekaa kertaa sen että löysin oikean asetukset air fyeristä valmistaa pekonia. Paistoin myös muutaman kerran ihan kunnon pihviä air fyerillä mikä sekin oli toisia kertoja ikinä kun keväällä vai juhannuksena sitä ensimmäisen kerran kokeilin. Pihvin kanssa saa olla kyllä todella tarkka ettei pidä pihviä liian kauaa air fyerissä sillä silloin pihvistä tulee kuiva.

Olen jo kirjoittanut aikoinaan pekonin valmistus air fryerissä "kokemuksia ja nyt käytin samaa taktiikkaa. Otin folion mistä leikkasin sen verran että se peitti air fryerin pohjan ja tuli hieman yli jotta folion pystyi taittamaan ylöspäin. Näin rasva pysyy folion päällä eikä se lähde valumaan alas air fyerin rasva astiaan. Myöskin kun folio on taitettu ylöspäin eikä se oli ihan nipin napin peittämässä pohjaa niin rasvan saa myös pidettyä foliossa helpommin kun folion ottaa pois air fryerin pohjalta.

Folio saattaa heikentää air fyerin kierto ilman kulkua mikä voi vaikuttaa pekonin paistumiseen mutta air fryerin siivois on paljon helpompaa. Tein tänä vuonna ensimmäiset pekonit air fryerillä ilman foliota ja täytyy kyllä sanoa että air fryer oli tuskaista pestä siitä rasvasta mitä pekoni air fryeriin valutti. Ilman foliota en kyllä pekonia tee air fryerillä.

Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL air fryerillä löysin itselleni sopivaksi asetuksiksi pekonin valmistukseen 200 astetta ja 8 minuuttia. Tällöin pekonista tuli rapean kuivaa kun taas 6 tai 7 minuuttia jätti pekonista sellaista enemmän löysempää. Itse vain pidän pekonista mikä on kuivaa ja rapeaa eikä vain paistetun lihan tapaista suikaletta. Kotiin palattua niin olen edelleen jatkanut pekonin valmistus joka aamu. Omalla Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerillä olen pitänyt samaa 200 astetta ja 8 minuuttia asetuksina vaikka loppu tulos on hieman erilainen. Ei paljoa mutta kuitenkin ihan hieman enkä uskalla kokeilla laittaa 9 minuuttia sillä silloin luulen pekonin olevan kovettunutta.

Oli jo tarkoitus kauan sitten kirjoittaa Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL kokemuksia kun äitini hankki sellaisen ja olen sitä jo monet kerrat käyttänyt. Itse hankin itselleni vuoden alussa kun palasin joulun vietosta kotiin niin Philips HD9867/90 Premium Range XXL airfyerin mistä olenkin jo kirjoittanut enemmän tai vähemmän asioita. Nyt vuorossa on enemmäkin vertailu mitä olen huomannut halvemman Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL ja kalliimman Philips HD9867/90 Premium Range XXL airfyerin väliltä.

Pääsiäisen aikaan huomasin painon hieman nousseen tai ainakin tulleen pöhötystä. Huomasin tämän kyllä muutenkin mutta viimeistään aina kuntosalilla kun laitoin salivyötä päälle. Salivyön laittaminen oli hieman tuskaisempaa kuin mitä se oli ollut eikä vyön alle jäänyt niin sanotusti väliä. Normaalisti salivyö on tuntunut jämäkältä vaikka kropan ja vyön väliin on jäänyt hieman väliä. Tuolloin pääsiäisen tienoilla non ei ollut sillä hyvä että sain salivyön päälle sen nykyisissä säädöissä. Salivyön säätöjä en lähtenyt muuttamaan eikä niitä ollut tarve myöskään muuttaa.

Toissa viikonloppuna tein ensimmäistä kertaa ikinä pannukakkuja airfyerillä. Minun oli alunperin tarkoitus tehdä ihan normaaleita lettuja paistinpannulla mutta sitten päätinkin tehdä pannukakkuja airfryerillä. Se miksi päädyin tähän ratkaisuun niin halusin vain kokeilla miten se onnistuu? Minun piti myös hieman miettiä etukäteen että mitä minun pitäisi ottaa huomioon mutta eihän niitä asioita ollut kuin oikeasti yksi. Miten teen pannukakut airfyerillä kun

Kirjoittelin tuossa airfyer pekonin valmistus ja siitä että kokeilin tehdä sitä folion kanssa. Ensimmäisen kerran kun tein pekonia airfyerilla niin huomasin että se onnistui todella hyvin ja helposti mutta rasvan siivoaminen oli työlästä. Tuntui sille että vaikka kuumalla vedellä siinä yritin rasvaa putsata että siirtelisin rasvaa vain oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle. Seuraavalla kerralla kokeilin sitten laittaa folion airfyerin korin alle

Olen nyt tehnyt viisi kertaa pekonia airfyerilla ja ajattelin jakaa kokemuksiani. Olen ostanut kolme pakettia pekonia jotka ovat sisältäneet 10 pekonia per paketti ja olen tehnyt viisi pekonia kerralla. Ensimmäisellä kahdella kerralla tein pekonia arifyerilla kuten mitä tahansa muutakin ruokaa. Yritin löytää pekonin tekemisen ohjeen airfyerille mitä en oikein löytänyt niimpä normaaliin tapaan katsoin pekonin valmistusohjeet uunilla minkä jälkeen sovelsin