Aktivoiduin tekemään pekonia airfryerilla aktiivisesti

24.08.2023 - 12:57

Kesällä loman aikana innostun jostain syystä tekemään ja kokeilemaan uusia asioita varsinkin ruokailun puolella.  Viime kesänä yllätyksekseni vedin koko loman käytännössä puhtaalla ruokavaliolla kun luulin että kävisin ulkona syömässä sekä hakisin Kotipizzasta pizzan. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan kehitin siinä sitten puhtaan ruokavalion minkä runkoa olen vieläkin käyttänyt. Ajan myötä olen tehnyt tuohon ruokavalioon muutoksia mutta pääsääntöisesti viime kesän loman ruokavalio on vieläkin käytössä.

Tänä kesänä sitten innostui tekemään lähes kaiken airfryerillä. Minulla oli käytössä Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL air fyer mistä tuli myös viimein kirjoitettua Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL kokemuksia. Periaatteessa en tehnyt nyt mitään uutta mitä en olisi aikaisemmin tehnyt edes omalla Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerillä. Ainoa asia tietenkin mitä piti muistaa ja kokeilla oli käytettävän valmistusajan miettiminen. Tämä yksin omaan johtuu Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL sekä Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerin teho sekä ilman kierto eroista.

Käytännössä valmistin air fyerillä erilaisia ranskan perunoita lohen pariksi, makkaraperuina, hooksin boneless tai normaaleita wingsejä sekä pekonia. Lähes kaikki oli minulle entuudestaan "arkipäivää" paitsi pekoni mitä olin tehnyt vain muutamia kertoja. Pekonin valmistus otti myös pari ekaa kertaa sen että löysin oikean asetukset air fyeristä valmistaa pekonia. Paistoin myös muutaman kerran ihan kunnon pihviä air fyerillä mikä sekin oli toisia kertoja ikinä kun keväällä vai juhannuksena sitä ensimmäisen kerran kokeilin. Pihvin kanssa saa olla kyllä todella tarkka ettei pidä pihviä liian kauaa air fyerissä sillä silloin pihvistä tulee kuiva.

Olen jo kirjoittanut aikoinaan pekonin valmistus air fryerissä "kokemuksia ja nyt käytin samaa taktiikkaa. Otin folion mistä leikkasin sen verran että se peitti air fryerin pohjan ja tuli hieman yli jotta folion pystyi taittamaan ylöspäin. Näin rasva pysyy folion päällä eikä se lähde valumaan alas air fyerin rasva astiaan. Myöskin kun folio on taitettu ylöspäin eikä se oli ihan nipin napin peittämässä pohjaa niin rasvan saa myös pidettyä foliossa helpommin kun folion ottaa pois air fryerin pohjalta.

Folio saattaa heikentää air fyerin kierto ilman kulkua mikä voi vaikuttaa pekonin paistumiseen mutta air fryerin siivois on paljon helpompaa. Tein tänä vuonna ensimmäiset pekonit air fryerillä ilman foliota ja täytyy kyllä sanoa että air fryer oli tuskaista pestä siitä rasvasta mitä pekoni air fryeriin valutti. Ilman foliota en kyllä pekonia tee air fryerillä.

Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL air fryerillä löysin itselleni sopivaksi asetuksiksi pekonin valmistukseen 200 astetta ja 8 minuuttia. Tällöin pekonista tuli rapean kuivaa kun taas 6 tai 7 minuuttia jätti pekonista sellaista enemmän löysempää. Itse vain pidän pekonista mikä on kuivaa ja rapeaa eikä vain paistetun lihan tapaista suikaletta. Kotiin palattua niin olen edelleen jatkanut pekonin valmistus joka aamu. Omalla Philips HD9867/90 Premium Range XXL Smart Sensing air fyerillä olen pitänyt samaa 200 astetta ja 8 minuuttia asetuksina vaikka loppu tulos on hieman erilainen. Ei paljoa mutta kuitenkin ihan hieman enkä uskalla kokeilla laittaa 9 minuuttia sillä silloin luulen pekonin olevan kovettunutta.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.