Wilfa CGWS130B vs Wilfa CG-110B kokemuksia

16.02.2020 - 11:37

Aikoinaan tutustuin kahvimyllyyn töissä Wilfa SVART Aroma CGWS-130B kahvimyllyn myötä. Ei kulunut pitkää aikaa kun innostuin ostamaan itselleni kotiin Wilfa IL SOLITO CG-110B kahvimyllyn. Se miksi en ostanut itselleni samanlaista Wilfa CGWS-130B kahvimyllyä johtui lähinnä hinnasta. Olin juurikin ostamassa ensimmäistä kahvimyllyäni enkä tiennyt kuinka suureen käyttöön se tulisi tai kuinka kauan innostuisi käyttämään sitä. Wilfa CG-110B on hinnaltaan noin puolta Wilfa CGWS-130B halvempi kahvimylly. Esimerkiksi Gigantissa Wilfa CGWS-130B maksaa 99.95€ kun taas Wilfa CG-110B 59,95€.

Minulla meni jo yksi Wilfa CG-110B kahvimylly rikki viime vuonna ja hain vain samanlaisen tilalle vaikka taisin miettiä kahvimyllyn vaihtoa ainakin vähän. Tuolloin Wilfa CG-110B olisi maksanut Citymarketissa 50€ mutta niitä ei ollut varastossa niin hain Prisman puolelta kyseisen kahvimyllyn 55€ hintaan. Näin olin ainakin kirjoitellut Wilfa CG-110B kahvimylly kokemuksia kirjoituksessani. Wilfa kahvimyllyjen hinta siis vaihtelee ihan mallista ja kaupasta riippuen eli pieni tutkimustyö voi tarvittaessa tuottaa kymmenenkin euron säästön.

wilfa SVART Aroma

Aloin tätä kirjoitusta kirjoittamaan ihan sen takia, että olen huomannut Wilfa CGWS130B & Wilfa CG-110B kahvimyllyjen välillä joitakin eroja joita ajattelin jakaa. Jos lähdetään liikkeelle jo mainitsemastani asiasta eli hinnasta. Kahvimyllyjen välillä on hintaeroa puolet kun Wilfa CGWS130B maksaa noin 100€ euroa ja Wilfa CG-110B noin puolet vähemmän eli noin 50€. Sitä onko Wilfa CGWS130B parempi kun se maksaa puolet enemmän? Mitä enenmän asiaa olen miettinyt kokemuksien myötä niin käytännössä kyllä ja tässä otan nyt kantaa siihen, että miksi Wilfa CGWS130B olisi parempi kahvimylly kuin Wilfa CG-110B?

Kahvimyllyissä on ihan erilaiset kahvin karkeusasteen valinnat sekä merkinnät. Wilfa CGWS130B:ssa karkeus valitaan pyörittämällä papusäiliötä ja lisäksi säiliössä on merkittynä asetukset pannukahville, pressopannulle, suodatinkahville, aeropressille tai mutteripannulle sekä valmiiden asetusten lisäksi karkeutta voi vielä hienosäätää. Wilfa CG-110B:ssa karkeuden valinta on laitteen sivussa yksinkertaisen karkeuden valinnan lisäksi. Wilfa CG-110B:ssa ei ole valmiita asetuksia eri kahveille vaan sinun pitää itse tietää millainen karkeus kuuluu kyseiselle kahville jota olet keittämässä. Molempien kahvimyllyjen karkeuden valinnassa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta kummassakin tapauksessa kokeilun ja kokemuksen myötä löytää oman mieltymyksen.

Kahvimyllyjen jauhatuksesta johtue jauhesäiliöissä ja sitä kautta puhtaudessa on eroja. Wilfa CGWS130B:ssa jauhesäiliön kansi ei ole irroitettavissa säiliöstä toisin kuin Wilfa CG-110B:ssa. En sitten tiedä kumpi on oikeasti parempi ratkaisu sillä tässäkin asiassa molemmissa on puolensa. Kuitenkin olen huomannut jauhesäiliöissä tai niiden puhtaudessa eroja sillä ainakin itselläni Wilfa CG-110B:lla kahvin jauhetta tuntuu olen milloin missäkin ja jauhesäiliö on paljon likaisempi kuin Wilfa CGWS130B:ssa. Tähän ei ole muuta syytä kuin se, että Wilfa CGWS130B jauhaa pavut hienommaksi kuin Wilfa CG-110B jolloin siivoa tulee yksinkertaisesti vähemmän. Yksi syy omalle siivolle ja jauhesäiliön likaisuudelle on myös se, että jauhan todella useasti espressoa mitä Wilfa CGWS130B ei voi tehdä.

Wilfa IL SOLITO

Jauhatuksen äänessä ei tunnu olevan mielestäni merkittävää eroa sillä kummatkin kahvimyllyt pitävät ihan kiitettävää ääntä. Wilfa CG-110B taitaa kyllä pitää kovempaa ääntä mutta ei Wilfa CGWS130B kyllä nyt niin paljon hiljaisempi kahvimylly ole, että erot olisivat merkittäviä.

Itse jauhatuksessa olen huomannut sen, että Wilfa CGWS130B jauhaa pavut paremmin kuin Wilfa CG-110B. Tämä näkyy siinä tosiaan, että jauhesäiliö pysyy paljon puhtaampana Wilfa CGWS130B:ssa kuin Wilfa CG-110B:ssa. Myöskin kun varistan jauhetut pavut säiliöstä kahvin keittimeen niin jauhe tulee tasaisemmin pois säiliöstä ilman suurempaa "hakkaamista" / ravistelemista Wilfa CGWS130B:sta. Wilfa CG-110B:lla olen usein huomannut kuinka suodattimeen tippuu pieniä "könnejä" jauhetta eikä ihan niin tasaisena verrattuna Wilfa CGWS130B jauhatukseen. Toisaalta saatan jauhattaa Wilfa CG-110B:lla pienempää karkeutta jolloin jauheesta tulee helpommin "könttimäistä" ja sitä kautta enemmän sotkua säiliöön ja kahvimyllyyn.

Yhteenveto

Wilfa CGWS130B on mielestäni parempi kahvimylly kuin Wilfa CG-110B yleiseen kahvin tekemiseen. Tähän asiaan vaikuttaa parempi jauhatuksen laatu minkä johdosta myös kahvimylly ja papujen jauhatuksesta tulee vähemmän siivoa. Wilfa CGWS130B ei voi tehdä espressoa joten sen puolesta kyseisen kahvimylly ei sovi itselleni sillä teen todella useasti espressoa. Itse en edes aikoinaan tajunnut kun ostin Wilfa CG-110B kahvimyllyn, että Wilfa CGWS130B ei voi jauhaa espressoa joten ostin hieman sattumalta itselleni oikeamman kahvimyllyn.

https://www.wilfa.fi/product/keittio/kahvimylly/kahvimylly-svart-aroma/

https://www.wilfa.fi/product/keittio/kahvimylly/cg-110b/

Taisin joskus aikoinaan kirjoittaa kahvipapujen määrästä kun kerroin kokemuksia Wilfa CG-110B kahvimyllystä. Tuosta kirjoituksesta ja ajasta kahvipapujen määrä on hieman vaihtunut. Kahvin vahvuutta en ole niinkään "vahvistanut" papujen määrällä vaan vaihtamalla papujen karheutta. Olen aikaisemmin laittanut hieman enemmän papuja ja pitänyt papujen karheuden samana kun olen halunnut vahvempaa kahvia, mutta nyt olen pitänyt papujen määrän samana ja vaihtanut

Pari viikkoa sitten kävimme työpaikalta Kaffa Roastery paahtimo / kahvilassa tutustumassa Suomen suurinpaan pienpaahtimoon. Meille esiteltiin paahtimon toiminta miten ja kuinka kahvia paahdetaan ja millainen paahdin Kaffa Roastery:lla on sekä maistelimme 6 - 8 eri Kaffa Roasteryn kahvilaatua. Täytyy sanoa, että juurikin tuollaisessa maistelussa huomaa helpommin eri makujen eli tässä tapauksessa kahvien eron. Se miten kahvia maisteltiin oli itselleni uusi

Kirjoittelin tuossa hieman yli kuukausi sitten alkavani kahvi hifistelyyn hankkiessani Wilfa CG-110B Il kahvimyllyn. Näin kuukauden päivät myöhemmin on parempi kertoa enemmän kokemuksia Wilfa CG-110B Il kahvimyllystä. Olen käyttänyt Wilfa CG-110B Il kahvimyllyä normaalin kahvin lisäksi expresson tekemiseen. Täytyy kyllä todeta, että Wilfa CG-110B Il kahvimylly hoitaa hommansa molemmissa tapauksissa hyvin. Molemmissa tapauksissa niin normaalin kahvin kuin

Minulla on ollut jo tovin suunnitelmissa hankkia itselleni kahvimylly joka nyt tuli viimein ostettua. Tällä kertaa vain päätin hankkia kahvimyllyn miettimisen sijaan. Töissä on tullut käytettyä kahvimyllyä aika aktiivisesti niin varmaan tuosta syystä tein hankinnan myös kotiin. Olen kahvimyllyä jo pidempään miettinyt mutta en ole vain saanut aikaiseksi ehkä sen takia, että kotona tulee juotua kahvia suhteellisen vähän. Lähinnä viikonloppuisin keitän kahvia