Vanha Apple TV vs Apple TV 4K eroavaisuudet ja käyttö

07.07.2020 - 00:16

Pitää palata ajassa taaksepäin kymmenisen vuotta kun hankin ensimmäisen Apple TV:n itselleni. Minun piti oikein tarkistaa minkä sukupolven Apple TV oli kyseessä sillä luulin sen olleen toisen sukupolven Apple TV, mutta tarkistuksen jälkeen huomasin sen olleenkin kolmas sukupolvi. Toisen sukupolven Apple TV julkaistiin 2010 mikä näytti ihan samanlaiselle kuin kolmannen sukupolven Apple TV mikä julkaistiin pari vuotta myöhemmin vuonna 2012. Apple TV:n toisen ja kolmannen sukupolven suurimmat erot olivat prosessori sekä 1080p resoluution tuki. Juuri itse olin odottanut 1080p tukea minkä johdosta kävin hakemassa Apple TV:n heti kuin kolmas sukupolvi julkaistiin.

Tuolloin Apple TV taisi maksaa siinä 100€ pintaan mutta en ole nyt ihan varma oliko se hieman alle vai päälle 100€. Aluksi Apple TV toimi minulla käytännössä vain Netflix käytössä sekä muutamia kertoja iTunes vuokraamisissa. Tämä oli vielä aikaa kun Netflix ei ollut rantautunut Suomeen vaan käytössäni oli USA:n Netflix VPN:ää käyttäen. Myöhemmässä vaiheessa vuosien jälkeen Apple TV:n käyttö siirtyi Netflixin lisäksi myöskin HBO Nordicin, Amazon Prime Video, Cmoren sekä Viaplayn käyttöön. Tuossa sivussa olen käyttänyt Apple TV:tä Airplay:n kautta iPhonen, iPadin & Macbookin kanssa kuvan ja äänen jakamiseen televisiolle tai yleisesti vahvistimelle.

Twitch Apple TV 4K

Kesällä kun päivitin itseni 4K aikaan hankkimalla LG OLED C8 55 television niin päivitin myöskin Apple TV:n 4K aikaan viidennen sukupolven Apple TV 4K:lla. Tämä päivitys oli vain päivitys 4K:hon sillä Apple TV:n yleinen käyttötarve on jatkunut samana. Apple TV 4K toimii minulla minulla laitteena jolla käytän erilasia striimauspalveluita kuten Netflix, YLE Areena, HBO Nordicia, Amazon Prime Video:ta, Cmore:a tai Viaplay:ta. Se miksi käytän juurikin Apple TV:tä striimauspalveluiden käyttämiseen johtuu iTuneksesta josta vuokraan ajoittain lähinnä 4K elokuvia.

Apple TV:n päivittäminen kolmannen sukupolven mallista uuteen viidennen sukupolven malliin auttoi minua myöskin normaalissa käytössä. Apple TV:n kolmannen sukupolven malliin ei voi ladata itse äppsejä App Storesta vaan laiteessa on käytössä kiinteät äppsit. Apple TV:n neljännen sukupolven malliin lisättiin suurempi määrä muistia sekä App Store eli äppsejä pääsee / pitää itse ladata. Apple TV:n kolmannen sukupolven mallista kun puuttuu muutama Suomessa hyvinkin käytetty striimauspalvelu kuten HBO Nordic, YLE Areena sekä Cmore. Näitä kyseisiä striimauspalveluita pystyy käyttämään vanhemmalla Apple TV:llä vain iPhonen tai iPadin kautta AirPlay:llä. AirPlay toimii kuitenkin hyvin Apple:n laitteiden välillä ja se tukee hyvin resoluutiota sekä monikanavaääniraitoja mutta olet joka tapauksessa kiinni aina joko iPhoneen tai iPadiin.

Apple TV oli kyseessä sitten vanhempi malli tai uudempi malli niin toiminnallisuus on yleisesti parempi kuin missään televisiossa tai soittimessa jossa olen käyttänyt mitään striimauspalvelua. Apple TV:n prosessori jaksaa pyörittää äppsejä paljon sujuvammin kuin televisioiden vastaavat jolloin koko käyttökokemuksesta tulee parempi. Yleisesti televisioiden äppsit ovat hitaita aukeamaan ja ylipäätänsä reagoimaan toimintoihin kun taas Apple TV avaa äppsit nopeasti ja kaukosäädin ottaa heti vastaan painalluksen. Myöskin normaalit toiminnot kuten kelaaminen eteenpäin tai taaksepäin toimii nopeammin sekä helpommin.

Kraftwerk: 3-D The Catalogue - Dolby Atmos

Itselleni suurin ero vanhan Apple TV:n ja uuden Apple TV 4:n välillä oli kaukosäädin. Apple TV 4K:n kaukosäätimessä kun ei ole enää nuolinäppäimiä vaan pieni kosketuslevy mikä toimii samalla periaatteella kuin iPhone tai iPad. Kun en ollut tottunut siihen, että kaukosäädin toimisi kosketuksella ja vielä sellaisella joka on oletuksena todella herkkä niin tottumiseen meni hetken aikaa. Kaukosäätimeen ei hirveästi tarvitse koskea kun kaukosäädin ottaa kosketuksen vastaan niin hyvässä kuin pahassa.

Toinen suurempi muutos oli se, että kun Apple TV:llä menee kohtaan missä tarvitsee kirjoittaa hakuun tai kenttään jotain niin kun käytössä on iPhone tai iPad niin iOS tarjoaa automaattisesti iPhoneen tai iPadiin näppäimistön. Tällä tavalla esimerkiksi striimauspalveluiden kirjautumistiedot ovat helpompi ja nopeampi täyttää.

Apple TV vanhan ja Apple TV 4K:n plussa ja miinukset omasta mielestäni

Apple TV (vanha)

+ Selvästi halvempi kuin uudempi Apple TV

+ Airplay tuki

+ Pienempi kuin uudempi Apple TV

+ Yksinkertaisempi kaukosäädin

+ iTunes

- Kiinteät äppsit & striimauspalvelut

- Pelkästään striimauspalveluiden katsomiseen

- Ei saa liitettyä ulkopuolista bluetooth kaiutinta 

Apple TV 4K

+ App Store

+ Pelit ja muut mahdolliset äppsit 

+ Airplay tuki

+ 4K

+ HDR10 & Dolby Vision tuki

+ Dolby Atmos

+ iTunes

+ Näppäimistötuki iPhonella & iPadillä

- Kaukosäädin turhan herkkä

- Kallis suhteessa muihin laitteisiin

 

https://www.apple.com/fi/apple-tv-4k/

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/alykodin-aani-ja-multimedia/APPLEMQD22KKA/apple-tv-4k-32-gb?gclid=EAIaIQobChMImuqZwZPi5gIVieR3Ch26yAVsEAQYASABEgJ-LvD_BwE

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/68968/jmghs/Apple-TV-4K-32-Gt-mediatoistin-MQD22?gclid=EAIaIQobChMImuqZwZPi5gIVieR3Ch26yAVsEAQYAyABEgIrCfD_BwE

https://www.power.fi/apple-tv-4k-32gb-mqd22kka/p-608517/stock/?gclid=EAIaIQobChMImuqZwZPi5gIVieR3Ch26yAVsEAMYASAAEgIH1vD_BwE

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.