Treeniviikko päätökseen supersarjoilla tehdyllä käsitreenillä

16.11.2016 - 12:06

Treeniviikko päättyi lauantaina käsitreeniin. Näin ollen tälle viikolle tuli kuntosali käytejä kuutena päivänä. Käytännössä olisin pärjännyt hyvin viidelläkin treenillä, mutta keskiviikkoaamuna tuli käytyä tekemässä maastavetotreeni. En taas ottanut sitä huomioon kun aloin tekemään alkuviikosta treenejä, että tällä tavalla piti käydä ainakin viitenä päivänä viikossa. Tämä johtui ihan siitä, että treenasin lihasryhmät tätä viimeistä treeniä lukuunottamatta yksi lihasryhmä per treeni. Tämä ei sinällään haitannut mitään ja olen huomannut nyt muutamina kertoina, että kuntosalille on ihan kiva mennä lauantai-iltana. Lauantai-iltaisin tai iltapäivänä en ole useasti käynyt treenaamassa, mutta kun olen käynyt niin olen huomanut kuinka rauhallista siellä on treenata. Olen myös saanut treenit tehtyä hyvin ilman mitään ongelmia siinä mielessä, että aika olisi jotenkin erikoinen. Tälläin voi käydä kun käy sellaisina aikoina kuntosalilla jolloin ei ole tottunut käymään.

Muuten lauantaina treeni jatkui sillä trendillä mihin ole treenejä viemässä. Yleisesti kaikki treenit suoritin kymmenen toiston sarjoilla tai jossain jopa viidentoista toiston. Nyt lauantain treeni oli siinä mielessä poikkeus, että kaikki liikkeet tuli tehtyä vähintään supersarjana. Tapa mihin olen treenejä hieman taas viemässä. Tämä viikko oli niin sanotusti hieman pohjustusta ja treenin kääntämistä toiseen suuntaan. Tulevia treenejä ei ole kuitenkaan ihan tarkoitus jauhata superseteillä alusta loppuun vaan sekaisin pidempien sarjojen kanssa. Halusin kuitenkin ainakin yhden viikon tähän väliin noiden "kovien" kuuden - kahdeksan toiston sarjojen väliin. Kuuden toiston sarjoista vain on aina hankala siirtyä kymmenen toiston sarjoihin. Varsinkin kun olen tainnyt treenata näillä "kovilla" kuuden toiston sarjoilla parisen kuukautta.

Kuten tälläkin kertaa ajattelin aluksi muutamien painojen olevan hieman pienet, mutta lopulta ne olivatkin hyvät. Samalla kun olen pidentänyt sarjojen tipuuksia niin olen ottanut jälleen enemmän tekniikkaa käyttöön. Ihan samalla tavalla kun siirryin lyhyempiin kuuden - kahdeksan toiston sarjoihin niin rikoin tekniikkaa. Teen nyt mielummin pienemmillä painoilla kuin sellaisilla joilla tulee juuri ja juuri kymmenen toistoa tai ainakin nyt käsitreenissä otin mielummin hieman pienemmät painot. Halusin meinaan tehdä enemmän kontrolloituja toistoja. Huomasin tämän asian ojentajapunnerruksessa varsinkin. Kun laskin hieman painoja siitä millä sain tehtyä juuri ja juuri kymmenen toistoa niin sain tekniikalla paremman tuntuman toistoihin. 

Käsitreeni

  • Triplasetti Hauiskääntö z-tanko scott + Hauiskääntö hammer-tanko + Hauiskääntö z-tanko
  • Supersarja Ojentajapunnerrus tanko myötäote + Ojentajapunnerrus naru
  • Hauiskääntö ylätalja tanko + hauiskääntö alatalja naru
  • Supersarja Ranskalainen punnerrus talja + Ojentajapunnerrus tanko

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.