Treenasin kesälomalla jotain oikein sillä kyykky on mielestäni kehittynyt

15.09.2019 - 11:56

Minulla oli kesäloman aikana muutama "hyvä" asia treeneihin liittyen mistä ajattelin kirjoittaa. Kuitenkin tulin hommanneeksi LG OLED C8 television minkä johdosta aloin ja keskityin kirjoittamaan hetken 4K aiheisia asioita. Myöskään treenien osalta mitään ihmeellistä ei tapahtunut tai ole oikeastaan tapahtunut. Oikeastaan kaikki "ihmeellinen" tapahtui kesäloman aikana ja nyt kun olen palannut "rutiineihin" asiat ovat menneet aikalailla "tasaisesti". Tämän johdosta ei ole ollut oikein asioita mitä jakaa ihan niin "innokkaasti" kun olen käyttänyt ajan 4K asioihin.

Aloitan kuitenkin asialla minkä huomasin kesäloman jälkeen palatessani "normaaliin". Kesälomalla tai sen jälkeen huomaa asioita hyvinkin helposti. Ensinnäkin huomasin kuinka hyvin osasin palautua yleisellä tasolla henkisesti rutiineista sekä kaikista asioista. Olin loman jälkeen saanut nollattua hyvin asiat ja pääsin lähtemään rauhallisin mielin tulevaan syksyyn ja talveen. Toiseksi huomasin, että sama asia tapahtui treenien saralla. Olin ollut hieman väärässä siinä mielessä, ettei minulle olisi jämähtänyt tietyt rutiinit päälle. Huomasin treenaavani "rennommin" kesälomalla ja palattuani loman jälkeen "normaaliin" huomasin näin käyneen.

Ennen lomaa jo pidempään ajattelin ettei minulle ole jäänyt esimerkiksi painot "kummittelemaan" takaraivoon mutta näin olikin käynyt. Huomasin tämän hyvin kesälomalla jolloin treenasin useasti "normaalia" pienemmillä painoilla. Käytännössä tämä siis tarkoitti sitä, että vaikka kuinka itselleni vakuutin treenaavani päivän kunnon mukaan niin siitä huolimatta välillä käytin liian suuria painoja. Alitajuntaisesti otin liikkeeseen liian suuret painot ja vähensin toistomääriä kun olisi voinut ottaa pienemmät painot ja tehdä pidempiä sarjoja. Näin siis oli tapahtunut kaikissa kolmessa suuressa liikkeessä penkki, kyykky sekä maastaveto.

Varsinkin kyykyssä huomasin tämän asian sillä tein kesälomalla yleisesti pienemmillä painoilla kuin mitä olin tehnyt ennen kesälomaa. Samalla kun aloin treenaamaan kyykkyä erilaisella lähestymistavalla niin huomasin sen myös ruokkineen kyykyn tuloksia parempaan suuntaan näin jälkikäteen. Kyykky on minulle se liike mikä on laahannut suhteessa penkkiin ja maastavetoon niin jotenkin tämän takia olen yrittänyt väärillä tavoilla saada kyykkyä paremmaksi. Käytännössä on siis tapahtunut niin, että ole lähtenyt nostamaan painoja vaikka niin ei olisi kannattanut. Sanotaanko nyt, että olisin oikeasti ollut 160kg päivän kunnossa mutta olen kuitenkin lähtenyt nostamaan painoja 180kg - 200kg väliin. Tästä johtuen olen joutunut laskemaan toistomäärät 2-3 ja samalla sarjamäärät ovat jääneet kahteen tai maksimissaan kolmeen.

Kesälomalla minulla oli ihan toisenlaiset ajatukset ja lähtökohdat kyykkyä varten. Jos tuntui olevan heikompi päivä niin välillä jopa päätin kyykätä "vain" 100kg tai 120kg painoilla eikä vain väkisin yrittää saada kyykättyä 200kg:n painoilla. Kyykkäsin monesti 140kg - 160kg painoilla 5 - 10 toiston sarjoja enkä lähtenyt tekemään ennen lomaa tapahtunutta 3x3 sarjoja 180kg - 200kg painoilla. Minulle kun oli tullut jokin syy tehdä aina mahdollisimman isoilla painoilla niin monta toistoa kunhan vain sain tehtyä. Ajattelin tällä tavalla kehittäväni kyykkyä mikä oli ihan väärä lähestymistapa. Ajattelin jotenkin sitä, että kun tottuu suurempiin painoihin useammin niin niihin tottuu helpommin. Näin ei käynyt vaan enemminkin toisinpäin eli yleinen tekniikka alkoi kärsimään kun en saanut hyviä teknisempiä toistoja tehtyä vaan tekeminen oli enemmänkin kunhan saan ylös.

Jotain kuitenkin tapahtui kesäloman aikana kyykyn kanssa sillä loman jälkeen kyykkääminen on mielestäni kehittynyt yleisesti. Muutama viikko loman jälkeen sain kyykättyä pitkästä aikaa 230kg yhden toiston. Tämän lisäksi olen saanut tehtyä 210kg painoilla useampia sarjoja sekä 220kg painoilla myöskin muutaman parin toiston sarjan. Itselleni kun 200kg alkaa olemaan sellainen paino, että ongelmat alkavat. Esimerkiksi 180kg painoilla 5 - 7 seitsemän toiston sarjat onnistunut useasti mutta 200kg painoilla viiden toiston sarjat alkavat olemaan vaikeita. Sitten kun laitan tankoon 210kg painot niin jopa pari toistoa tuntuu olevan todella vaikeaa. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.