Tänään hain raskaampaa treeniä

16.11.2016 - 12:06

Onko tässä nyt mennyt noin neljä kuukautta kahdenkymmenen toiston sarjoilla ja tänään halusin saada enemmän irti treenistä. Olen tottunut jo hyvin kahdenkympin sarjoihin ihan samalla tavalla kuin kymmenen toiston sarjoihin. Olen jo pidempään miettinyt mitä yritän seuraavaksi, koska minua kiinnostaa kokeilla uutta ja muutenkin kehittää treenejä. Tietenkään vielä ei ole aika vaihtaa mitään radikaalisesti ja olen päättänyt jatkaa kahdenkymmenen toiston käyttöä "normaalina" tapana. Minulla ei ole siis tarkoitusta palata kymmenen toiston sarjoihin, koska tällä hetkellä katson kahdenkymmenen toiston sarjojen soveltuvan paremmin siihen mitä haen. Tietenkin välillä minulla on ollut mielessä kokeilla vaihteeksi viikon tai pari viikkoa kymmenen toiston sarjoja isommilla painoilla. Ehkä viikko silloin tällöin kymmenellä toistolla ja yleisesti parilla kymmenellä toisi enemmän vaihtelevaisuutta treeniin.

Aloin oikeastaan eilen miettimään hieman miten saisin treeneistä raskaampia ja tänään matkalla kuntosalille päätin kokeilla hieman uutta. Erilaisia tapoja saada treenistä raskaampia on monia kuten painojen korotus, sarjojen lisääminen, toistomäärien korotus ja taukojen lyhentäminen. Mietinkin ensimmäisenä sarjojen nostamisen kolmesta neljään mitä olen jo pidempään miettinyt kokeilevani. Toinen asia mitä tulin miettineeksi oli max 45 sekuntin tauot. Olen aina silloin tällöin tehnyt treenejä max 30 - 60 sekunnin tauoilla jolloin seuraava sarja alkaa tuon ajan sisällä eikä vasta silloin aleta valmistautuun seuraavaan liikkeeseen. Tällöinhän tauot eivät ole max x sekuntia jos liikkeen tekemistä alkaa valmisteleen vasta kun aika on mennyt. Liikkeestä riippuen seuraavan sarjan tekeminen on jo aloitettava hyvissä ajoin koska kellon näyttäessä x aikaa on ensimmäisen toiston oltava jo liikkeessä. Tällöin tauoista tulee tuo max x sekuntia. 

Päädyin lopulta tänään ratkaisuun nostaa sarjat kolmesta neljään sekä tehdä liikkeet max 45 sekunnin tauoilla. Tämä oli pieni riski, koska treenistä tuli tällöin erittäin raskas ja painojen vaikutus korostui entisestään. Ensinnäkin en ollut käyttänyt 4x20 missään liikkeessä jolloin en tiennyt lisäsarjan vaikutusta painoihin. Tähän kun lisää vielä max 45 sekunnin tauot jolloin painoja tarvitsee jo muutenkin pienentää niin tänään sai miettiä paino valintoja. Ensimmäiseen kahteen liikkeeseen taisi osua hieman suuret painot kun puolestaan loppuihin liikkeisiin sopivat tai kenties pienet. Huomasin tämän ihan siitä, että jouduin pitämään parissa ensimmäisessä liikkeessä pieniä taukoja viimeisillä sarjoilla. Varmaan loppua kohden aloin ottamaan automaattisesti hieman pienempää painoa.

Saa nähdä miten teen loput viikon treeneistä, koska tämän päiväinen treeni oli raskas. Varsinkin jalkapäivä tulee olemaan sellainen mitä pitää miettiä, koska kyykyt / prässit tulevat olemaan tällä tyylillä todella raskaita. Myös selkäpäivä on sellainen mitä pitää miettiä ihan maastavedon takia. Tietenkin treenit pitää tällä tyylillä tehdä pienillä painoilla, ettei tule mitään ja jaksaa edes tehdä liikkeet. Luulen kuitenkin, että teen koko viikon samalla tavalla ja otan vain jalka- sekä selkäpäivänä pienet painot käyttöön. Ensiviikolla minun pitää vaihdella hieman treenipäiviä / tehdä kolmen päivän viikko ja tämän jälkeen pari viikkoa onkin sitten vielä arvoitus. Tämän jälkeen alkaakin sitten seuraava vuosi ja kamalat ruuhkat kuntosalilla joita en todellakaan odota. Tammikuu on aina sellainen aika vuodesta jolloin kuntosalilla käy kamalasti kun ovat tehneet uuden vuoden lupauksen tai jotain. Onneksi heti helmikuussa on sitten jo rauhallisempaa kun lupaukset eivät ole pitäneet. 

Rinta- & ojentajatreeni

  • Lattiapunnerrus 4x20 27,5kg
  • Ranskalainenpunnerrus 4x20 22,5kg
  • Vipunostot 4x20 10kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa tanko 4x20 40kg
  • Ristikkäistalja 4x20 20kg
  • Kick-back ristikkäistaljassa 4x20 20kg

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.