Sykealue 2 juoksu treeni rasvanpolttoon ja yleisen kunnon kohentamiseen

20.04.2024 - 09:55

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Tuon juoksun jälkeen illalla katsoin jotain videota koskien gps- & älykelloja ja siinä sattui tulemaan vastaan sykealue 2 juoksu treeni. Vaikka aikoinaan juoksin paljon ja olin hyvässä juoksukunnossa suhteessa kroppaani ja painooni nähden niin en kuitenkaan ikinä keskittnyt sykevyö treeneihin. Olen joskus aikoinaan kokeillut "juoksevani" sykealue 2 treeniä ja huomasin kuinka vaikeaa se oli. Samaa asiaa sanottiin kyseisellä videolla missä kokeiltiin tehdä 12 viikon sykealue 2 treeni. Kuitenkin tuon videon jälkeen ajattelin että tällä viikolla vaihdan kävelyn sykealue 2 treeneihin.

Maanantaina pidin etäpäivän kun sähkömies tuli käymään niin ajattelin sitten siinä päivällä olevan hyvä mahdollisuus kokeilla samantien sykealue 2 treeniä. Heti alusta lähtien huomasin tämän olevan vaikeaa sillä sykkeeni nousi todella nopeasti kun aloin ottamaan "juoksuaskelia".  Katsoin Garmin Venu 2 kellosta sykealue 2:n syke alueeen sunnuntai-illan treenistä ja tähtäsin pysymään 112 -129 sykkeen välissä. En sitten tiedä kuinka tarkka tuo kellon antamat sykevyöhykkeet ovat mutta muuta minulla ei nyt ole. Tuolla videolla minkä katsoin sunnuntaina juoksun jälkeen niin siinä käytiin ihan mittaamassa sykevyöhykkeet.

Garmin Connect kuva

Käytännössä aloitin todella kevyen juoksemisen millä sain nostettua sykkeen sykealue 2:lle. Tämän jälkeen katsoin kellosta vähän väliä milloin on aika lähteä kävelemään. Tämä tuli yllättävän nopeasti minkä jälkeen aloin sitten kävelemään. Suhteessa käveleminen hidasti sykettä paljon kauemmin kuin juokseminen ja mitä pidemmälle lenkkiä menin niin sitä enemmän pystyin "juoksemaan". Torstaina kokeilin sitten uudestaan samaa ja samalla reitillä mutta nyt tällä kertaa asetin Garminiin hälytykset.

Hälytyksillä tarkoitan tässä tapauksessa sykealuetta mihin määritin pienimmän ja suurimman sykkeen. Sen pohjalta Garmin sitten tärisi kun syke oli noussut tai laskenut määritettyihin sykkeisiin. Huomasin tämän kyllä hyvin nopeasti että tuo ei kyllä toiminut vaan ensimmäinen sykealue 2 treeni ilman Garmin hälytyksiä oli helpompi ja kätevämpi toteuttaa. Garmin antoi hälytykset viiveellä eli kun Garmin tärisi niin oikeasti syke oli jo paljon enemmän tai vähemmän. Tämä vain oikeasti sekoitti minun treenin sillä Garmin vain tärisi siinä samalla sitten kun katsoin Garminista sykettä.

Olen kyllä huomannut että oma Garmin Venu 2 ei oikein tunnu pysyvän perässä sykkeiden osalta ja tarvitsisin tähän oikeasti treeniin oikeasti sykevyön. Minulla kun vain on ollut kerran kauan sitten Polar FT80 ja siinä mukana tuli sykevyö. Luulisin kuitenkin että myös sykevyö on noista ajoista kehittynyt sillä kun sykevyön kanssa oli välillä rutkasti ongelmia. Muistan sen kun yritin käyttää Polar FT80 oli se sitten kuntosalitreeni, hiihto tai juoksu niin vyön synkronointi kellon kanssa oli välillä super haastavaa. Lopulta lopetin käyttämästä Polar FT 80 kelloa ihan vain sen takia että sykevyö ei tuntunut toimineen enää patterin vaihdon jälkeen.

Garmin Connect kuva 2

Olen myöskin edelleen jatkanut uuden gps- / älykellon mietintää minkä aloitin Hullut Päivät Apple Watch tarjouksen seurauksena. Lähinnä olen alkanut miettimään olisiko paremmissa Garmin kelloissa parempi sykkeen mittaus kuin tässä Garmin Venu 2:ssa? Kuitenkin niissä on uudempi sensori mutta onko se paljon parempi kuin tässä Garmin Venu 2:ssa? Kuitenkin jos hankkisin uuden Garminin niin saisin uusia toiminnallisuuksia mitkä olisivat se asia miksi uuden gps- / älykellon hankkisin. En sanoisi että parempi kellon ulkoasu olisi yhtään huono asia sillä tämä Garmin Venu 2 näyttää ihan muoviselta lelulta eikä kellolta.

Niin sitten jos palataan vielä sykealueeseen 2 niin oman ymmärrykseni mukaan se parantaa yleistä kuntoa sekä on juurikin rasvanpoltossa se sykealue. En tiedä miksi en syttynyt tähän ajatukseen silloin kun juoksin aktiivisesti ja minulle monesti puhuttiin hitaista juoksuista juurikin sykealue 2:lla? Ajattelin kyllä tuolloin että lenkit kestäisivät pidempään tai saisin "juostua" samassa ajassa vähemmän. Myöskin muistan sen että välillä kun yritin juosta todella hiljaa niin lähdin vain sitten lisäämään vauhtia kun juoksu tutui kulkevan. Tietenkin välillä juoksin myös hitaammin kun oli huono päivä tai edellisen illan kuntosalitreeni painoi pohjalla.

Täytyy sanoa sekin myös että ylipainoiselle tai isolle ihmiselle kuten minä niin tuo sykealueen 2 treenaaminen on todella vaikeaa sillä syke nousee niin helposti. En sitten tiedä kuinka tarkaan tuo Garmin Venu 2 nyt antaa tuon sykkeen tai kun en ole käynyt mittauttamassa omia sykealueita niin olenko nyt oikeasti "juossut" sykealueella 2? Pitää tässä nyt oikeasti laittaa mietintään pitäisikö minun oikeasti ostaa uusi Garmin sekä tai sykevyö että saisin tarkempaa dataa. Sen olen kuitenkin huomannut tämän viikon kolmesta sykealuea 2 treenistä että ne tuntuvat auttavan vaikka olenkin "juossut" vielä liian lyhyitä lenkkejä.

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.