Suurilla painoilla treenaaminen ja mitä kannattaa ottaa huomioon

19.06.2018 - 14:54

Nykyään tulee liikuteltua suurempia rautoja penkissä, kyykyssä sekä maastavedossa mutta aina näin ei ole ollut. Ihan viimeisen vajaan kahden vuoden sisällä penkin, kyykyn ja maastavedon painot ovat nousseet oikeastaan radikaalisti. Toisaalta voi sanoa, että olen treenannut suuremmilla painoilla kyseisissä liikkeissä jo vuosia mutta sanoisin asian olleen niin, että vasta nyt tulee käytettyä suurempia painoja. Samalla kun paino ja ennätykset ovat nyt viimeisen vajaan parin vuoden aikana noussut suhteellisen paljon niin olen huomannut muutamia asioita joita ei ole tullut niinkään huomattua. Asioita jotka ovat vaikuttaneet tuloksien paranemiseen ja asioita mitä on tapahtunut tuloksien parantumisen seurauksena.

Itselläni kehitys suurien painojen suhteen ei ole ollut mielestäni nopea. Alkuaikoina tulokset nousivat varmaankin suhteellisen nopeasti mutta sitten olin tietyllä tasolla aika pitkään. Välillä tuli uusia ennätyksiä ja välillä sarjapainot nousivat mutta yleisesti voisi sanoa, että olin pidemmän aikaa tuloksellisesti samoissa. Tietenkin tähän on vaikuttanut moni asia ja etenkin se, että olen treenannut vuosien saatossa eri tavoilla. Itselleni treenimotivaatio on tärkein asia minkä vuoksi olen vaihdellut treenejä todella paljon mikä on myöskin vaikuttanut välillä negatiivisesti tuloskehitykseen. Kun välillä on tullut treenannut enemmän aerobisemmin ja välillä pidempiä sarjoja tai lyhyemmillä palautuksilla niin tällöin tuloskehitys vain kärsii jos asiaa katsoo ennätyksien kannalta.

Ennätyksien hakeminen ja tuloksien hakeminen tarkoittaa yleisesti sitä, että tällöin myöskin treenataan eri tavalla. Riippuen tietenkin millaisella tasolla ennätykset ja sarjapainot liikkuvat niin vaikuttaa siihen millä tavalla tarvitsee treenata. Kaikki on tietenkin suhteellista mutta yleisellä tasolla ennätyksien hakeminen tarkoittaa sitä, että tuloskuntoa pitää rakentaa. Kroppa pitää totutella uusiin ja raskaisiin painoihin ennen kuin voi lähteä hakemaan ennätyksiä. Tietenkin se miten ja millä tavalla on ja treenaa ennen kuin alkaa hakemaan uusia painoja niin on ratkaisevassa asemassa. Jos käyttää yleisesti suurempia painoja treenatessa edes harvakseltaan niin on paljon helpompi lähteä yrittämään uusia suurempia painoja kuin jos on treenannut ihan eri tavalla.

Itse olen nyt treenannut tuloshakuisesti joten ennätykset eivät ole olleet niinkään "yllätyksiä" vain ajankysymys. Samalla kaikki ennätykset joita olen nyt lyhyen ajan sisään saanut on tarvinnut valtavan määrän työtä eikä mikään ole tullut helposti. Olen myös nyt huomannut sen asian olleen helpottava tekijä että kehitys on "laahannut" tai ollut pidempi aikaista sillä kroppani on ainakin vielä kestänyt hyvin. Olen kuullut ihan liikaa niitä kokemuksia ja kertomuksia, että kun painot ovat nousseet nopeasti niin kroppa ei ole ehtinyt kehittyä yhtä nopeasti minkä johdosta on tullut suuria loukkaantumisia. Pitää siis muistaa se asia, että kropan pitää tottua uusiin painoihin jotta se kestää suurempia painoja. Kun lihakset eivät ole tottuneet ja kehittyneet kestämään uusia painoja joilla tekee treeniä niin tämä voi helposti johtaa lihaksen repeytymiseen tai katkeamiseen.

Se mikä auttoi minua saamaan parempia tuloksia oli yksinkertaisesti se, että vähensin cardion / aerobisen ja sain henkisen puolen kuntoon. Suuremmat painot ovat enemmän riippuvaisia henkimaailman asioista kuin itse voimasta. Jos on voimaa mutta henkinen puoli on heikko niin tällöin ei myöskään rauta nouse. Kun on menossa nostamaan isoa painoa niin se pitää vain tietää, että sen jaksaa nostaa eikä mennä sillä asenteella että se saattaa nousta. Kun asenne on epävarma ennen nostoa niin tällöin koko hommasta ei tule mitään vaikka sinulla olisi tarvittavat voimavarat. Henkisen puolen lisäksi lämmittely on tärkeässä osassa kuten myöskin palautuminen ja tietenkin nostaan valmistautuminen. Kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen eli kun yksi asia ei ole kunnossa niin se ainakin vaikeuttaa painon saantia ylös vaikka voimaa olisi saada paino ylös. 

Suurilla painoilla treenaamisessa kannatta ottaa huomioon se, että paikat menevät helpommin kipeäksi ja paikat voivat muutoinkin mennä hieman rikki. Vaikka tekniikka ja tekeminen voi yleisesti tuntua hyvälle niin suuren kuorman tuoma kuormitus kuitenkin kuormittaa kroppaa eri tavalla pienemmät painot. Itselläni on käynyt monesti niin, että itse treenin aikana ei ole tuntunut tapahtuvan mitään ihmeellistä mutta siitä huolimatta treenin jälkeisenä päivänä on tuntunut erilaista kipua. Tämän olen yleensä vain hoitanut kylmägeelillä. Myöskin jos kropassa on tuntunut edes hiemankin kipua niin olen laittanut kylmägeeliä ennen treeniä sillä en nyt kuitenkaan jätä treeniä väliin tai liikettä väliin pienen kivun takia. 

Kannattaa siis muistaa, että suuremmat painot vaikuttavat valtavasti tekniikkaan sekä kuormittaa paljon enemmän kroppaa. Tämän johdosta suuremmilla painoilla nostoja tehdessä alkaa helposti käyttämään enemmän tai vähemmän eri apulihaksia minkä takia johdosta loukkaantumisriski suurenee sekä liikkeen meneminen kohde lihakseen heikentyy. Suuremmilla painoilla tehtäessä tekeminen on näin ollen enemmän runttaamista kuin itse tekniikalla tekemistä. Tämä ei sinällään haittaa mitään kunhan asiasta on tietoinen eikä lähde liikaa liikettä rikkomaan sillä tällöin rikkoo vain paikat. Jos haluaa kasvattaa lihaksia niin tällöin suuremmilla painoilla ei kannata niinkään treenata ainakaan kaikkia liikkeitä mutta toisissa liikkeissä tämä kyllä myöskin toimii lihaksien kasvatus mielessä. Voimaa hakiessa nämä suuremmat runttaukset ovat lähes välttämättömiä. 

Olen viime vuosien aikana muutamia kertoja kokeillut trap bar tankoa mutta en ollut oikein koskaan tehnyt sillä kunnolla varsinaista treeniä. Tuolloin kyllä huomasin että liike ottaa todella paljon etureisiin mutta en oikein rekisteröinyt sitä itselleni kun olen ollut normaalin maastavedon puoleen. Se voi olla myös että kaikilla saleilla joilla olen treenannut vuosien saatossa aktiivisesti niin ei ole ollut käytössä trap bar tankoa. Myöskin muutamalla kuntosalilla oli sellainen "puolikas" trap bar tanko eli kun normaalisti trap bar tanko muodostaa sellaisen ympärän muotoisen kehyksen niin "puoli" trap bar tanko on sitten puolikas kehykseltään.

Lauantaina aloin suunnittelemaan käyntiä Tampereen Loaded:lla kun minulla on vielä 10-kerran kortista kertoja jäljellä ja en nyt tiedä kauanko olen vielä täällä päin ennen kuin kortti menee vanhaksi. Oikeastaan suunnittelin tällä viikolla käyväni kaksi kertaa Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun tiistaina kävin tekemässä maastaveto treenin. Tuon treenin jälkeen ajattelin että voisin vielä käydä tällä viikolla toistamiseen tekemässä jonkun toisen treenin ja mieluiten arkena. Yksi vaihtoehto oli torstai jolloin vuorossa oli penkki treeni mutta tuolloin en mennyt ja perjantaina oli taas kerran vuorossa maastaveto treeni niin en halunnut nyt toista maastaveto & selkätreeniä tehdä toistamiseen samalla viikolla Tampereen Loaded:lla.

Eilen keskiviikkona päätin tehdä extemporeen pitkästä aikaa vyötöntä kyykkyä vaikka olin edellisenä päivänä käynyt Tampereen Loaded:lla ja tehnyt kovan maastaveto treenin ketjuilla. Ensinnäkin en ollut tehnyt vyötöntä kyykky treeniä aikoihin mutta nykyään teen kyykyssä lämmittelyt kuitenkin ilman vyötä 160kg tai 180kg asti. Tuo ei ole ihan sama asia vaikka teenkin kyykyn lämmittelyn ilman vyötä mikä auttaa asiaan mutta mitä enemmän tangossa alkaa olemaan painoja niin sitä vaikeampaa ja raskaanmpaa vyötön kyykky alkaa olemaan. On ihan eri tehdä vyötöntä kyykkyä matallisimmalla painoilla kuin itselle raskailla painoilla.

Eilen tein extemporeen vastustusnauhoilla penkkipunnerrusta. En oikein suunnitellut millaisen penkki treenin tulen tekemään kun eilen kuntosalille menin. En ollut suunnitellut millaisella variaatiolla tai painoilla penkkiä tekisin mutta toisaalta olen nyt hieman viime aikoina ainakin yrittänyt niin että viikon ensimmäinen penkki treeni olisi kovempi ja viikon jälkimmäinen "helpompi". Nyt kun teen kaksi penkki, maastaveto sekä kyykky treeniä viikkoon niin olen hieman yrittänyt sekoittaa järjestystä sen suhteen milloin teen missäkin treenissä "kovemman" treenin. Tietenkin myös päivän kunto ratkaisee mihin painoihin minäkin päivänä tulee pääsemään mutta käytännössä penkissä olen nyt yrittänyt tehdä kovemman treenin viikon alkuun.

En nyt tarkalleen muista koska aloitin tämän nykyisen ruokavalion mutta noin vuosi sitten jätin makeiset ja herkut lähes kokonaan pois. Suurinpiirtein näihin aikoihin tuo vuosi tulee täyteen eikä minun tee enää mieli edes syödä makeisia tai muutenkaan herkkuja. Ainoat herkut mitä vuoden aikana olen syönyt on ollut Siipiweikkojen / Hooks boneless kanat joita olen tehnyt arifryerillä, pakastepizzat sekä jäätelö. Kaikki muu herkuttelu on jäänyt pois ja myöskin limpsan juominen on vähentynyt radikaalisti. Jouluna jäi esimerkiksi suklaat ja karkit kauppojen hyllyyn mutta pari joulutorttu laatikkoa tuli glögin ohella juotua ja syötyä kuten pääsiäisenä jäi suklaamunat ja karkit kauppojen hyllyyn sekä vappuna munkit.

Yhdeksän vuotta sitten pidin suhteellisen pitkän ja kovan dieetin. Tuolloin pääsin alhaisimpaan painooni ikinä 95,5kg ja vatsani oli oli 95cm paksummasta kohtaan. En muista kuinka pitkä dieetti oli tarkalleen tai mistä painosta lähdin liikkeelle ja luultavasti olen tuosta dieetistä myöskin täällä kirjoittanut. Tuolloin dieetti kulki siten että aina kun minulta lähti painoa 1kg niin vatsa pieneni 1cm. Tämä oli kaavamaista ja kulki käsikädessä dieetin edetessä.

Preworkout on yksi niistä lisäravinteista jotka jakavat mielipiteet aikalailla sillä toiset sanovat niitä turhaksi ja toiset taas kehuvat maasta taivaisiin. Preworkout ei ole ainoa lisäravinne joka jakaa mielipiteet näin sillä valtaosa muistakin lisäravinteista kuuluu tähän kategoriaan. Onko preworkout hyödyllinen vai pelkkää rahan tuhlausta?

Keskiviikkona oli taas kerran mahdollisuus käydä Tampereen Loaded:lla treenaamassa niimpä päätin käyttää mahdollisuuden hyväksi. Viimeisimmän Tampereen Loaded käynnin välissä olen käynyt tutustumassa esimerkiksi Vantaalla FitVantaa – Iron Paradise kuntosalilla mitä monet kehuu Suomen parhaaksi. Käydessäni FitVantaa - Iron Paradise kuntosalilla niin tiedostan kyllä miksi monet kehuu sitä Suomen parhaimmaksi mutta minun listallani se ei ole korkemmasta päästä eikä minulla ole edes hinkua lähteä sinne treenaamaan. Hieman samaa voin sanoa Vantaan PTVGYM Tiksistä mikä on erilainen kuntosali kuin FitVantaa - Iron Paradise ja missä myös kävin vähän aika sitten ja missä olen jo muutenkin käynyt useampia kertoja.

Viime viikolla minulla oli yhdestoista viikko kun tein kolme penkki treeniä viikkoon ja tuon kyllä alkoi jo huomaamaan varsin helposti. Tällä viikolla minulla on niin sanotusti väliviikko niin kolmen penkki treenin viikosta kuin treeneistäkin sillä kävin tällä viikolla keskiviikkona ja perjantaina hieronnassa. Tällä viikolla kävin maanantaina tekemässä penkin, tiistaina kyykyn, torstaina maastavedon ja nyt lauantaina on vuorossa toinen kyykky treeni. Tänään lauantaina en ole vielä käynyt tekemässä kyykky treeniä mutta maanantaina tein ihan täysillä penkki treenin ja tiistaina kyykky treenin mutta torstaina tehty maastaveto treeni oli todella kevyt.

Täytyy sanoa että se on tullut itselleni täytenä yllätyksenä että Vantaa on PK-seudun sivistynein kuntosali kaupunki. Olen nyt viimeisen parin vuoden aikana käynyt niin Vantaan Loaded, PTVGYM Tiksi sekä FitVantaa - Iron Paradise (FitTammisto) kuntosaleilla ja huomannut tämän asian. Itselläni oli vähän eri kuva Vantaasta kuntosali kaupunkina kun minulla on omat mielipiteeni koko kaupungista. Kuitenkin Vantaan kuntosaleilla ei ole samoja ongelmia kuin Helsingin tai Espoon kuntosaleilla.