Selkätreeni tuplatreeninä ensimmäistä kertaa sitten alkuvuoden

16.11.2016 - 12:06

Aamulla tuli käytyä pitkästä aikaa aamulla kuntosalilla. Alunperäin ajattelin mennä eilen tekemään jo tuplatreeni, mutta päädyin lopulta siihen ratkaisuun, että en nyt ala käymään ainakaan toistaiseksi joka aamu jolloin käyn illalla kuntosalilla. Tämän aamun kuntosalille meno tarkoitti käytännössä sitä, että aloitin jo eilen ilalla valmistautumisen aamun kuntosalille menoa varten. Otin eilen illalla valmiiksi joitakin tavaroita joita mitä tarvitsin joko aamupalan tekemiseen tai itse kuntosalilla jotta aamulla minun ei tarvinnut enään kamalasti hakea kaikkia tavaroita. Edellisenä iltana yritin vain kasa kaikki mahdolliset tavarat kasaan joita tulin tarvitsemaan, että aamulla ne olivat joko pakattuna tai helposti löydettävisssä. Vaikka varasin aamulla tunnin verran heräämisen ja kuntosalille lähtemisen väliin niin silti halusin tarvikkeiden olevan lähes valmiina.

Eilis iltana latasin expressokeittimen aamua varten valmiiksi, että tarvitsi vain laittaa laite päälle sekä otin esille leivän paahtimen joka oli kaapissa. Tällä tavalla sain nopeasti herättyäni aamupalan tehtyä mihin kuului paahtoleipää sekä pari expressoa. Tämän lisäksi join myös hieman vettä. Hieman tämän aamupalan jälkeen oli vuorossa proteiini + amino sekoitus mikä tuntui täyttävän vatsan todella hyvin. Tuntui jopa hieman pitkään ettei tuo juoma laskisi ollenkaan alas ja tulin vain ajatelleeksi sitä olisiko tämä juoma pitänyt juoda aikaisemmin. Viimeisestä aamun kuntosalitreenistä oli niin pitkä aika etten muistanut kunnolla miten viimeksi hoidin aamupalan ja valmistavan proteiinijuoman. Muistaakseni tulin vaihtaneeksi aamupalan siitä millä sen aloitin ja mahtoiko se juuri olla paahtoleivän vaihtaminen jogurttiin mikä laski nopeammin.

Vaikka aamulla tuntui olevan täysiolo niin siitä huolimatta kaikki aamun syömiseni olivat laskeneet kun treeni alkoi kuntosalilla. Pienien aamusyömisten lisäksi olin aamulla todella väsynyt ja tähän saattoi vaikuttaa eilinen iltatreeni. En oikein nyt ollut tottunut siihen, että kovemman iltatreenin jälkeen heräsin aamulla jälleen treenaamaan. Tulin nukkuneeksi yöllä seitsemän tuntia mikä itselleni on suhteellisen normaaliaika ja useasti ihan sopiva määrä. Juuri tämän takia olin aamulla varautunut expresson juomiseen sillä taisin olla monta kertaa alkuvuoden puolella väsynyt kun heräsin aamulla kuntosalitreeniin. Vielä expresson lisäksi otin Mass:n tehonlisääjän eli Mass Pumpin ihan sen takia, että jaksaisin treenata paremmin. Käytännössä en ole itse huomannut mitään suurta eroa ainakaan iltaisin olenko ottanut tehonlisääjän vai en, mutta sen sisältäessä kuitenkin hieman kofeiinia sekä betaa niin tämä nyt ainakin auttoi vireystilaan.

Soutu painotteinen selkätreeni aamulla

Tämän päivän tuplatreenipäivälle yksi suunnitelma oli tehdä aamulla soutu painotteinen selkätreeni ja illalla enemmän taljoja. Käytännössä aamun selkätreenissä tein kuudesta liikkeestä viisi soutuliikettä joiden lisäksi tein pulloverin narulla. Aamun selkätreeni siis koostui yhteensä kuudesta liikkeesä jotka tein supersarjoina eli kolme supersarjaa. Alkuun yritin tehdä ne raskaammat liikkeet ja loppuun hieman kevyempiä jos treenin liikkeitä pystyi jotenkin jakamaan. Ensimmäinen supersarja meni tangoilla ja sitä kautta suuremmilla painoilla joita seurasi supersarja taljassa ja tämän jälkeen vielä supersarja käsipainoilla. Ihan tällä tavalla en etukäteen treeniä suunnitellut, että jokainen supersarja menisi eri välineillä kuten loppujenlopuksi sain.

Aamutreeni alkoi peruskulmasoudulla sekä kulmasoutu maasta suoralla selällä mitä olen nyt muutamia kertoja yleisesti käyttänyt superjoissa. Seuraavaksi oli vuorossa kulmasoutu taljassa jota tein ristikkäistaljan alataljassa leveällä tangolla minkä kanssa tein pulloverin narulla. Viimeisenä supersarjana oli vuorossa kulmasoutu käsipainoilla maaten sekä yhden käden kulmasoutu käsipainoilla alaselälle. Nämä kolme supersajaa muodostivat aamun selkätreenin.

Versa Gripps ensituntuma

Tämän aamun treeni oli ensimmäinen treeni missä käytin ostamiani Versa Grippsejä. Aamulla aloitin käyttämään Versa Grippsejä joita tulin käyttäneeksi lopulta kaikissa aamun liikkeissä kuten myöskin sitten iltatreenissä. Aamun treenissä minulla oli hieman totuttelemista laittaa Versar Grippsejä tangoon / kahvaan / käsipainoon, mutta pikkuhiljaa aloin löytämään tekniikan. Iltatreenissä osasin jo paremmin käyttää Versa Grippsejä ja mitä enemmän tein niin sitä enemmän kehityin saamaan Versa Grippsit painoilleen. Iltatreenissä aloin enemmän huomaamaan Versa Gripssien hyötyjä kuin mitä huomasin aamulla. Toisaalta tein illalla erityyppisiä liikkeitä sekä illalla mukaan tuli vielä erilaisia korotussarjoija sekä tiputussarjoja joissa huomasin hyödyn siinä, että liikkeen tekemisessä ei tarvinnut keskittyä niin paljon kahvan / tangon kiinni pitämiseen kuin ilman Versa Grippsejä. Versa Grippseillä tekiessä voi enemmänkin keskittyä toiston tekemiseen kun kiinni pitämiseen ei tarvitse niin paljon keskittyä ja muutenkin toistoista tulee puhtaampia ja voi jopa tehdä paikoin suuremmilla painoilla.

[[{"fid":"519","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"versa gripps","field_file_image_title_text[und][0][value]":"versa gripps"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"versa gripps","title":"versa gripps","height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"}}]]

Versa Grippsejä verrattaessa vetoremmeihin huomasin sen asia, että ainakin taljan kahvoihin Versa Grippsit olivat paljon helpompi laittaa kun vetoremmien. Itse yritin aikoinaan laittaa vetoremmit kiinni taljaan, mutta koin tämän välillä mahdottomaksi niin lopetin tämän jälkeen yrittämisen laittaa vetoremmejä taljaan. Oikeastaan olen käyttänyt vetoremmejä tankoliikkeissä tai käsipainoilla soutuja tehdessä, mutta Versa Gripssit vaikuttivat olevan paljon yleiskäytännöllisemmät. Ehkä tangolla tehtyyn kulmasoutuun suurilla painoilla vetoremmit saattavat olla silti parempi ratkaisu, mutta nyt on hyvä kun omistan molemmat välineet niin voin tarvittaessa vaihdella.

Aamun selkätreeni

  • Supersarja 3x Kulmasoutu x10 + Kulmasoutu maasta suoralla selällä x10
  • Supersarja 3x Kulmasoutu taljassa x10 + Pullover naru x10
  • Supersarja 3x Kulmasoutu käsipainoilla maaten x10 + Yhden käden kulmasoutu käsipianoilla alaselälle

Päivän toinen selkätreeni eli illalla talja painotteinen selkätreeni

Aamulla kun vuorossa oli souto painotteinen selkätreeni niin illalla oli vuorossa enemmän talja painotteinen vaikka yksi supersarja tuli tehtyä vielä soutuna. Illan selkätreeniin mahtui kaksi uutta liikettä yksi taljaliike sekä yksi soutuliike jotka olivat strechers sekä kulmasoutu maaten penkissä. Minun oli tarkoitus kokeilla strechers liikettä jo viime viikolla, mutta jostain syystä se jäi tekemättä silloin. Yleisesti strechers on ylätaljaliike mikä tehdää seisoen ja jossa tulee hyvä venytys varsinkin ylösviennissä. Itse sain heti ensimmäisellä sarjalla liikkeen tuntumaan todella hyvin ja varsinkin venyttämiset ylhäällä sekä alhaalla tuntuivat selässä. Toinen uusi liike eli kulmasoutu maaten penkillä otti hieman erilailla selkään kuin normaali kulmasoutu tai melkein sama liike maaten vinopenkissä, mutta liike ottaa hyvin eri kohtaan selkään. Ainoa hankalempi asia tässä liikkeessä oli se kun penkkiä piti korottaa ettei tanko osunut ala-asennossa maahan niin tällöin penkki oli suhteelisen korkealla mikä tarkoitti sitä ettei ylimääräistä tukea saanut. Tämä johti lähinnä siihen, että kroppa alkoi liikkua poikittain kesken sarjan ja varsinkin silloin kun tekeminen alkoi olemaan raskasta.

Yleisesti iltatreeni oli samankaltaista treeniä kuin aamutreeni eli liikkeen menivät supersarjoilla alusta loppuun. Ainoa suurempi ero aamutreenin ja iltatreenin välillä olivat pakkotoistot sekä viimeiseen supersettiin otetut korotussarjat sekä tiputussarjat. Pari ensimmäistä supersarjaa meni ihan kymmenen toiston sarjoilla per liike ja niin kyllä viimeinenkin supersarja alkoi. Tähän tuli kuitenkin muutos toisella sekä kolmannella sarjalla johon toiseen liikkeeseen tuli korotussarjat mukaan ja toiseen tiputussarjat.

Illan selkätreeni

  • Supersarja 3x Strechers x10 + Ylätalja kapea väärinpäin istuen x10
  • Supersarja 4x Kulmasoutu tuettuna vinopenkissä x10 + Kulmasoutu maaten penkissä x10
  • Supersarja 3x Vaakasoutu x10 + Ylätalja leveä x10

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.