Selkätreeni piti tehdå kroppaa kuunnellessa

16.11.2016 - 12:06

Tänään illalla kuntosalilla lähdin treenaamaan ihan kropan mukaan enkä lähtenyt yrittämään mitään ihmeellisiä sarjoja ainakaan maastavedossa. Tällä viikolla on tullu käytyä lenkillä tähän päivään mennessä joka päivä. Vaikka lenkkien pituudet olleet "vain" viitisen kilometriä niin kyllä neljä vitosta jossain tuntuu varsinkin kun en ole mikään kevyt rakenteinen saati juoksija. Lenkkien lisäksi kropassa tuntui tiistain jalkatreeni vielä aika paljon vaikka vaikutus oli suurempi aamulla aamulenkillä kuin illalla kuntosalilla. Lenkillä sekä kuntosalilla otin huomioon tämän viikon treenit joten aamulenkinkin tarkoitus oli rento / hidastempoinen lenkki. Ennen tämän illan selkätreeniä takanani oli siis kaksi kuntosalitreeniä sekä viisi lenkkiä, koska treeniviikkoni alkaa sunnuntaista. Oikeastaan minulla taitaa nyt olla joku kuuden - kahdeksan päivän putki lenkkeilyssä. En lähde tätä tarkistamaan, mutta nyt parin viikon aikana ei ole tullut montaa päivää jolloin en olisi käynyt lenkillä. Nämä lenkit ikävä kyllä laskee kuntosalista tehoja, mutta toisaalta haluaisin saada juoksu tavoitteeni täyteen mikä tarvitsee nyt ahkeraa lenkillä käymistä. Kevään takareiden poksahdus sekä polkupyörän hommaaminen kesällä teki ison loven lenkkeilyyn. Toisaalta asialla oli puolensakin joista olen jossain vaiheessa täällä jo kirjoitellutkin ja palaan tähän varmaankin viimeistään siinä vaiheessa kun kirjoittelen vuoden juoksuista yhteenvetoa.

Juuri lenkkien takia jouduin hieman miettimään tämän päivän maastavetoa. Tekisinkö edes maastavetoa vai tekisinkö good morningia. Päädyin kuitenkin tekemään maastavetoa, koska oikeasti selkätreeniä ilman maastavetoa ei vain tunnu selkätreeniltä. Joskus alkutaipaleella en pahemmin maastavetoa tehnyt, koska en sitä oikein osannut / muuten kokeillut tehdä. Pikkuhiljaa liikkeestä vain kehittyi selkäpäivän avausliike ja nykyään on vaikea jättää maastavetoa väliin. Tänään ei siis ollut syytä miettiä mitään ylipitkiä sarjoja, tiputussarjoja, korotussarjoja saati pyramiideja. Sen sijaan päädyin tekemään ihan normaaleita vitosia. Alkulämmöistä loppupainoihin vitosilla. Vaikka yleisti tekee pidempiä sarjoja niin massaliikkeitä / ihan raskaimpia liikkeitä ei silti tarvitse tehdä pitkillä sarjoilla. Olen kyllä tähän hieman syyllistynyt koittaessani muutaman viikon maastavetoa kahdenkymmenen toiston sarjoilla. Tänään aloitin 100kg:lla jonka jälkeen tein vielä 130kg:lla vielä yhden lämmittelysarjan. Varsinaiset painot olivat tänään 160kg joilla tein kolme viiden toiston sarjaa.

Maastavedon jälkeen tein pienen tauon jälkeen kulmasoutua tangolla. Tänään tein kuitenkin sellaisen vaihdoksen, että tein kulmasoudun vastaotteella myötäotteen sijaan. Tästä onkin kauan aikaa kun olen tehnyt kulmasoutua vastaotteella. Nyt ei kyllä tule yhtään edes mieleen, koska olen viimeksi tehnyt vastaotteella. Olenkohan joskus hieman kokeillut vai pitääkö mennä oikeasti jopa vuosia taaksepäin? Saattaa olla, että pitää mennä vuosia taaksepäin kun olen viimeksi tehnyt kulmasoutua vastaotteella. Vastaotteella tehtynä sain ihan hyvän tuntuman selkään, mutta sitä en osaa heti sanoa sainko paremman. Olen kyllä kuullut, että ainakin muutamat saavat paremman tuntuman vastaotteella kuin myötä otteella. Ehkä nyt voisi olla aika vaihtaa kulmasoudun tekeminen vastaotteella tehdyksi.

[[{"fid":"308","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Seuraavaksi vuorossa oli normaali "Lat Rope Yankers" minkä jälkeen tein vielä molemmat taljat. Alatalja meni viimeisenä liikkeenä ihan normaalisti, mutta ylätaljaan otin hieman erikoisemman tavan. Aluksi kymmen toistoa eteen, joka jälkeen 5kg tiputus ja tämän jälkeen kymmenen toistoa taakse. Tämän jälkeen 5kg korotus lähtötilanteensa eli 10kg korotus nykytilanteesta ja vuorostaan kymmenen toistoa eteen. Edestä taas taakse 5kg tiputuksella viime "taka" painoista eli nykytilanteesta 10kg tiputus. Kummallekkin puolelle tuli tehtyä neljällä eri painoilla joten aloitustilanteensta neljä tiputusta ja kolme nostoa.

Selkätreeni

  • Maastaveto 1x5 100kg, 1x5 130kg, 3x5 160kg
  • Kulmasoutu tangolla vastaote 3x20 80kg
  • "Lat Rope Yankers" 3x20 40kg
  • Ylätalja eteen 5kg korotus, taakse 5kg tiputus lähtien 45kg korotukset 60kg ja tiputukset 25kg
  • Alatalja 3x20 60kg

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.