Pysäytyspenkkiä ketjuilla

03.07.2023 - 10:53

Torstaina tein PTVGYM:llä deficit maastavetoa ketjuilla ja perjantaina oli vuorossa penkkipunnerrus ketjuilla. Torstaina olin hieman pettynyt siihen mitä sain aikaiseksi deficit maastavedossa ketjuilla ja perjantaina oli todella pettynyt siihen mitä sain aikaan penkissä ketjujen kanssa. Sitä en vieläkään tiedä eikä se minua paljoakaan kiinnosta paljonko ketjut tuovat vastusta penkkiin mutta jos viime viikolla sain penkissä helpon kolme kertaa viitoisen 160kg painoilla niin kolme ykköstä 150kg painoilla plus ketjut tuntui suurelta pettymykseltä.

En sitten tiedä kuinka paljon se vaikutti asiaan että kävin tiistaina hieronnassa missä hierottiin rinta sekä kädet. Keskiviikkona tein jalkatreenin ja torstaina kävin tekemässä tuon deficit maastavedon ketjuilla. Perjantaina oli vuorossa tosiaan rintatreeni eli kolmas päivä hieronnan jälkeen. Viimeksi kun kävin hieronnassa niin minulla kyllä otti kaikki treenit tovin ennen kuin sain itsestäni kunnolla irti. Tuolloin hieronta vuorossa oli selkä ja niska. En ole myöskään siitä varma vaikuttiko tiistain hieronta myöskin torstain maastaveto treeniin.

Niin tai näin niin yksi ykkönen minkä jälkeen kolme kakkosta 150kg painoilla plus ketjut oli heikko suoritus. Olisin ollut tyytyväinen kolmen toiston sarjoihin tai jos nuo kahdet toistot olisivat tulleet varmemmin niin silloin olisi lähtenyt hakemaan 160kg plus ketjut. Toisaalta kaksi toistoa 150kg plus ketjut on parempi kuin yksi toisto 160kg plus painoilla. Noita ykkösiä on tullut haettua ihan turhan paljon mutta toisaalta olen niillä halunnut saada haettua hieman suurempia painoja millä "normaalisti" olen tehnyt. Välillä kun olen tehnyt yhden toiston niin oikeasti kyllä olen hakenut kahta tai kolmea mutta yksi on vain tullut.

Se mikä ketju penkissä on hyvää on se että vastus nousee alhaalta ylös jolloin nostamisesta tulee raskaampaa ylhäällä. Tällöin se kehittää juurikin loppuvaihetta. Toinen asia on että ketjut pitävät tangon tasaisena jolloin jos on tasapaino ongelmia tangon kanssa niin ketjut estävät sen. Tällöin nostosta tulee tasaisempi alusta loppuun saakka eikä nosto oli epätasainen kun ketjut painavat tankoa tasaisesti maahan.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.