Pitkästä aikaa "normi" 3x10 settejä

16.11.2016 - 12:06

Lauantain kympillä hieman jarruttelin, mutta tämän jälkeiset kasit menit hieman vauhdikkaammin ja jälkimmäisen annoin vain rullata. Vaikka menin lenkit vauhdikkaammin niin tämä ei tarkoittanut sitä, että olisin mennyt lenkit täysillä. Tällä kertaa pystyin vetämään lenkit hieman vauhdikkaammin kuin normaalisti, koska juuri tällä hetkellä en tee kuntosalitreenejä ohjelmien mukaan. Kun en tee kuntosalitreenejä minkään ohjelman mukaan niin tällöin ei haittaa jos ja kun treenit menevät heikommin. Tämän takia pystyin vetämään lenkit nyt "normaalia" vauhdikkaammin ja olihan se välillä ihan kiva kokeilla miten vauhdikkaampi lenkki sujuu.

Kun olin ennen maanantai-illan kuntosalitreeniä vetänyt kolme lenkkiä yhteismäärältään 26km niin ajattelin tämän vaikuttavan treeniin paljon. Ennen kuntosalille menemistä mietinkin muutamaan kertaan jaksanko treenata. Onneksi ei ollut tiedossa mitään treeniohjelmaa joten kuntosalille oli sinällään ihan mukava mennä kun ei tarvinnut miettiä jaksamisia ja sitä kuinka treeni menee. Kuntosalille pystyi vain menemään tekemään jonkinlaisen treenin mitä en ollut vielä yhtään suunnitellut. Tarkoitus oli vain mennä kuntosalille ja siellä katsoa mitä tekee ja millä tekee. Sen vain olin päättänyt, että pitkiä sarjoja en ollut nyt tekemässä.

Back to basic's voisi kuvailla hyvin tämän viikon kumpaakin kuntosalitreeniä. Palasin tällä viikolla tekemään pitkästä aikaa kympin sarjoa isoilla painoilla. Viimeksi olen treenannut 3x10 sarjoilla ennen kesälomaa joten tästä kulunut noin puolivuotta. Tämä laittoikin hieman mietityttämään millasilla painoilla jaksaisin tehdä? Kuinka paljon pidemmillä sarjoilla treenaaminen on vaikuttanut lyhyempien sarjojen painoihin. Tähän kun vielä lisää lähipäipäivien juoksemiset niin lähtökohdat olivat arvelluttavat.

Rinta- & ojentajatreeni

  • Penkki 60kg x10, 100kg x10, 2x5 130kg, 150kg x1
  • Ranskalainen punnerrus 27,5kg x10, 3x10 47,5kg
  • Alaristikkäistalja istuen 10kg x10, 3x10 15kg
  • Ojentajapunnerrus tanko naru 3x10 50kg
  • Beck-deck 3x10 40kg
  • Dippi 10kg lisäpaino 3x10

Eilen huomasin yllätykseksi ettei painot olleet nyt niin paljon laskeneet kuin hieman kuvittelin. En sitten tiedä paljonko juoksut vaikuttivat maanantain tuloksiin, mutta yleisetiottaen jaksoin paremmin kuin luulin. Painot olivat yksi asia, mutta suurempi asia oli toistojen puolittaminen kahdestakymmenestä kymmeneen ja miten tämä muutti treeniä. Kun tuplaa tai puolittaa toistomäärän niin tällöin treeni muuttuu totaalisesti ja huomasin tämän heti eilen. Kymmenen toiston sarjat tuntuivat todella lyhkäisiltä sekä en saanut samanlaista rasitetta & hikeä päälle kuin pidemmillä sarjoilla. Mutta kyseessähän on kuitenkin eri tyyppiset treenit joilla haetaan erilaisia asioita eikä niitä voi verrata näin ollen keskenään. 

Jalkatreeni

  • Hack-kyykky 40kg x10, 3x10 80kg
  • Pohkeet seisten 3x10 140kg
  • Yhden jalan vaakaprässi 40kg x10, 3x10 80kg
  • Takareidet istuen 3x10 140pounds
  • Etureidet combo (yhden jalan + normaali ilman taukoja) 3x10 40kg

Liikkeisiin sai yleisesti ottaen latoa paljon enemmän painoja kuin millä olen nyt tehnyt, mutta en oikein siltikään laittanut ylipainoja. Maanantaina penkissä nyt tuli kokeiltua tämän hetkisiä maksimipainoja, mutta yleisesti laitoin enemmän painoja. Mitä enemmän liikkeitä oli takana niin kyllä loppukohden hieman "säästelin" eli en laittanut aina ihan maksimipainoja. Sarjat tuntuivat todella lyhkäsiltä eikä mistään puutumisista sekä krampeista ollut tietoakaan kun sarjoat olivat niin lyhkäisiä. Kun sarjat ovat lyhkäisiä ja painot suurempia niin tällöin väsymyskin tulee nopeemmin eikä tällöin tule pidempiä "kidutuksia". Eli tällöin tulee vain pari vaikeampaa toistoa jonka jälkeen ei enään jaksa kun pidemmillä sarjoilla voi tulla monta vaikeaa sarjaa. Tällöin myös polte ja krappaaminen on yleisempää mitä lyhyemmillä sarjoilla ei saa. Myöskään en saanut heti niin hyvää tuntumaa liikkeen tekemisen jälkeen kuin  pidemmillä sarjoilla vaan oikestaan vasta treenin jälkeen kropassa alkoi tuntua se mitä oli tehnyt.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.