Penkissä oman painon maksimi toistomäärä ennätys sekä penkkiä ketjuilla

21.02.2023 - 10:32

Viime viikon tiistaina tuli tehtyä pienen tauon jälkeen penkissä slingshot treeni. En ole pelkkiä slingshot treenejä tehnyt sitten vuoden vaihteen kun niitä tuli tehtyä enemmän Vammalassa olessa. Tuon reissun jälkeen olen tehnyt enemmän päivän kunnon mukaan niin isoilla painoilla kun tuntuu olevan turvallista tehdä kahden kolmen toiston sarjoja. Jos olen käynyt tekemässä penkki treenin PTVGYM:llä niin olen sen treenin tehnyt sitten ketjuilla ja tehnyt muuten samankaltaisen treenin eli päivän kunnon mukaan ykkösiä - kolmosia. Yleisesti en ole tehnyt penkissä yli viiden toiston sarjoja aikoihin vaan enemmänkin keskittynyt tekemään juurikin noita ykkösiä - kolmosia.

Viikko sitten tein tosiaan ensimmäisen slingshot treenin pariin kuukauteen vaikka minun on ollu tarkoitus ollut tehdä niitä jo tovi. En sitten tiedä miksi näin ei ole tapahtunut vaa olen tehnyt penkki treeneissä slingshotilla sitten vain yksittäisiä sarjoja tai treenin loppuun muutaman extran. Yhdessä vaiheessa tein kaikki penkki treenit käyttäen slingshottia eli treeni kuin treeni niin slingshot oli käytössä ja silloin normaalit toistot ilman slingshottia olivat kiven alla.

Pitää palata viime kesään kun tein ylipitkiä sarjoja penkissä ja hain pienemmillä painoilla 20 - 30 toiston sarjoja ihan tarkoituksella ja monta per treeni. Kesällä yhdessä treenissä tein jopa 110kg, 120kg sekä 130kg toistomäärä ennätykset yhden treenin aikana kun lähdin vain hakemaan niin montaa toistoa kun vai sain. Tuota tyyliä tein siis kesällä ja hieman sen jälkeen kun palasin kotiin. Tuolloin tekniikka oli ihan normaali eikä pysäytyksellä sillä tarkoitus oli hakea ihan vain maksimi määrä toistoja. Tuo sitten myös treenaaminen sitten palkittiin kun sain oman painon penkki ennätyksen 35 toistoa. Hyvin nopeasti tuo määrän hakeminen sitten jäi penkissä ja palasin isompiin painoihin ja pysäytystekniikkaan.

Viime viikolla käytin lopulta kummassakin penkki treenissä slingshottia ja kummassakin tuli käytettyä vanhempaa ja kuluneempaa keltaista slingshottia. Tuota vanhaa keltaista slingshottia on tullut käytettyä niin paljon että se on jo venynyt niin paljon ettei siitä hirveästi ole oikeasti apua. Kun laitan uudemman ja jämäkämmän mustan päälle niin ero on valtava vaikka muutenkin musta on tarkoitettu isommille painoille kuin keltainen. Kuitenkin tuota vanhaa keltaista slingshottia on hyvä käyttää kun tietää ettei se auta niin paljoa kun sen kuuluisi mutta se kuitenkin auttaa tarpeeksi. Pitää vain muistaa se että mitään ihmeitä sillä ei saa enää tehtyä eli jos on väsynyt tai ottaa liian iso painot niin raskasta se on silti ja töitä joutuu tekemään todella paljon että tangon saa ylös.

Tiistaina tein 170kg sekä 175kg painoilla pari kolmen toiston sarjaa ja perjantaina PTVGYM:llä 160kg painoilla plus ketjut pari viiden toiston sarjaa. Nuo olivat ihan maksimi rajoja mitä pystyin ilman spotteria ja ilman parempaa mustaa slingshottia. Jos olisin ottanut mustan slingshotin käyttöön niin se olisi tarkoittanut enemmän toistoja tai enemmän rautaa tankoon ja ainakaan enempää rautaa tankoon en halunnut tällä kertaa. Tiistain treeni meni suhteessa paremmin kuin perjantain treeni enkä sitä ihmettele yhtään mutta tietenkin olin perjantain ketjuilla tehtyyn penkkiin kyllä pettynyt kun olisin halunnut enemmän toistoja. Painot millä tein treeniä olin niihin tyytyväinen mutta toistomääriin en.

Tiistaina kun olin tehnyt nuo kaksi sarjaa 170kg painoilla ja 175kg painoilla niin siinä sitten mietin mitä teen seuraavaksi? Päädyin sitten aika helposti ratkaisuun lähteä hakemaan omalla painolla niin montaa toistoa kun sain. Siinä oliko tuossa mitään järkeä niin ei sillä se ei sopinut kyllä yhtään koko treeniin mutta toisaalta olin tuon jälkeen niin puhki ja rinta pumpissa että ainakin hyvä rintatreeni siitä tuli. Se että lopulta sain 28 toistoa ja uuden ennätyksen niin sitä kyllä ihmettelin pitkään kun en ollut ainakaan puoleen vuoteen tehnyt yli 5 toiston sarjoja.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.