Onko määrä laatu? Penkissä kaksi sarjaennätystä 140kg x17 ja 150kg x12

21.07.2023 - 09:43

Yli kymmenen vuotta sitten kun muutin Espooseen ja aloitin silloisessa työpaikassa niin niihin aikoihin olin käynyt juoksemassa aktiivisesti ja tietenkin käynyt normaalisti salilla. Vaikka olinkin käynyt aktiivisesti juoksemassa ja muutamia vuosia aikaisemmin olin ollut parhaimmassa juoksukunnossa ikinä niin sitten se juokseminen vasta alkoikin. Pääsin aktiivisesti juoksemaan paljon parempien juoksijoiden kanssa aamuisin mikä edesauttoi sitä että kehitystä tuli kun jouduin koko ajan juoksemaan omalla limiitillä. Siinä ei paljon itse voinut säästellä kun juoksi parin kolmen tunnin maratoonarin kanssa.

Siinä sitten tuli erilaisia asioita esille juoksemiseen liittyen ja kuinka paljon erilaisia treenejä toiset juoksi. Itse vain menin tekemään ennalta päätetyn matkan vailla sen ihmeellistä mietintää vauhdista ja silloin kun olin muiden mukana aamulenkeillä niin yritin vain parhaani mukaan roikkua perässä. Yleisesti minulle vain sanottiin juokse määrää sillä määrä on laatu.

Silloin vielä kun juoksin niin juoksin todella paljon siihen nähden että kävin iltaisin normaalisti salilla ja olin 120kg läski. Kuitenkin huomasin sen että mitä enemmän juoksin niin sitä enemmän kehityin ja jaksoin käydä juoksemassa. Parhaimpana vuotena kävinkin juoksemassa yli 1000km vuodessa mikä oikeasti tarkoitti valtavaa määrää lenkkejä sillä en kuitenkaan hirveän usein juossut yli 10km lenkkejä. Tuohon nähden juose määrää sillä määrä on laatu piti paikkaansa.

"Juokse määrää sillä määrä on laatu"
JJ Nyylander

Miten sitten kuntosalilla pitää paikkaansa että määrä on laatu? Toiset uskovat ja puoltavat pelkästään pidempien sarjojen tekemiseen, toiset tekevät sekaisin lyhyitä ja pidempiä sarjoja ja harvempi lyhyempiin sarjoihin. Se taitaa riippua ihan siitä keneltä kysyy ja sitten on kyllä jotain "tieteellisiä" tutkimuksiakin mitkä tukevat asiaa joltain kannalta. Omien kokemuksien perusteella se ei ole ihan niin helppo asia ja riippuu myös siitä mitä treeniltä hakee.

Itse olen vuosien saatossa tehnyt kaikkea niin lyhyitä, pitkiä ja ylipitkiä sarjoja. Kaikissa on puolensa ja kaikki riippuu siitä mitä on tekemässä ja mitä treeniltä hakemassa. Itse olen keskittynyt pidempään isoissa liikkeissä lyhyempiin sarjoihin ja apuliikkeissä lyhyistä pitkiin sarjoihin. Olen halunnut keskittyä enemmän tekniikkaan ja voimaan sekä varsinkin siihen että en tekisi liikkeitä tempo edellä. Olenkin saanut "ihmetystä / valitusta" siitä että teenkin liian lyhyitä sarjoja mutta olen päättänyt näin tehdä.

Liian usein näkee ja mitä myös itse teen on juurikin se että tempo kasvaa liikettä tehdessä jolloin liikkeen tekemisestä katoaa tekniikka ja lihaksista tunne millä sitä oikeasti liikuttaakaan rautaa. Sanotaan nyt esimerkiki kaksi jalkaliikettä jalkaprässi sekä hack-kyykky. Näissä liikkeissä näkee liian usein että ihmiset tekevät liian suurilla painoilla, liian lyhyillä liikeradoilla sekä liian nopealla temmolla. Tässä on yksinomaan tarkoitus vain egoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin osaan "treenata" isoilla painoilla.

Siis on ihan naurettavaa nähdä miehiä ja nuoria poikia tekemässä jalkaprässissä yli 400kg painoilla nytkytyksiä kun he eivät saa edes kyykättyä 100kg:lla. Pahimmassa tapauksessa jalkaprässiin laitetaan se 400kg vähintään ja tehdään nytkytyksiä edesauttaen niitä tukemalla polvia käsillä. Itse teen mieluusti jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla rauhallisia toistoja pysäyttäen ne ala-asennossa. Tällöin liike on hallittu ja ottaa enemmän lihaksiin sekä kehittää paremmin voimaa.

Tällä viikolla tein tiistaina penkissä 140kg painoilla sarjaennätyksen 17 toistoa mitä seurasi torstaina 150kg painoilla 12 toistoa. Aina välillä teen ja yritän saada penkissä tehtyä ylipitkiä sarjoja kun normaalisti toistomäärät minulla on yhdestä - viiteen toistoon. Tämä ihan sen takia että teen pysäytystekniikalla ja yritän saada tehtyä sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Tämän johdosta penkkiin on myös tullut sellainen sivuvaikutus että yli viiden toiston sarjat ovatkin sitten vaikeampia kun tottuu tekemään yleisesti kolmesta viiteen toistoa.

Kuitenkin tällä viikolla viikon molemmissa treeneissä päädyin hakemaan ylipitkiä sarjoja ja varsinkin tiistain 140kg 17:sta toiston sarjaan olin erittäin tyytyväinen. Tuo torstaina 150kg painoilla 12 toistoa oli pettymys sillä hain 15:sta toistoa. Mitä sitten huomasin kun tein yli kymmenen toistoa kun normaalisti teen kolmesta viiteen? Kun nyt lähdin hakemaan ylipitkiä sarjoja niin vaihdoin pysäytystekniikan normaaliin "runttaukseen". Varsinkin tuo tiistaina tehty 140kg 17 toistoa olin sellainen kokemus mistä huomasin asioita ja mitkä edes auttoi torstaina 150kg tehtyyn 12 toiston sarjaan.

En ole tottunut tekemään penkkiä ilman pysäytystä mikä oli se suurin vaikeus. Toistoja tehdessä "runttauksella" en oikein eräällä tapaa hallinnut mitä tein kun keskityin vaan "runttaamaan" niin paljon toistoja kuin vain pystyin. Ensimmäisien toistojen kohdalla jopa huomasin sellaisen asian että tunsin ihan kuin painaisin jo vastaan ennen kuin sain tangon osumaan rintaan. Tunsin käsissäni sellaisen tuntemuksen että nostin jo ylöspäin ennen kuin tanko oli edes osunut rintaan.

Tämä johtui yksinomaan siitä että en ole tehnyt normaalilla tyylillä penkkiä vuosiin vaan olen aina tehnyt jonkinlaisen pysäytyksen alhaalla millä saan pidettyä penkin tekemisen tekniksesti hallinnassa. Nyt kun lähdin vaan runttaamaan niin kyllähän se penkin tekeminen olikin kevyttä kun temmolla sai riuhdottua toistoja toiston perään. Kuitenkin tekeminen niin tiistaina kuin torstaina tuntuikin vain riuhtomiselta eikä oikealta penkin tekemiseltä.

Vaikka penkkaaminen olikin paljon helpompaa runttaamalla ja riuhtomalla niin oikeasti siitä lähti mielenkiinto. Teen paljon enemmin niinkuin olen nyt vuosia jo tehnyt eli pysäytyksen kanssa. Tällöin minulla on kokonaan kontrolli siihen mitä teen ja miten teen. Tiedän missä on vahvuuteni ja tiedän helpommin heikkouteni. Teen mielummin vähemmän kontrolloituja toistoja kun pidempiä runttauksia eli tässä suhteessa määrä ei ole laatu.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.