Onko määrä laatu? Penkissä kaksi sarjaennätystä 140kg x17 ja 150kg x12

21.07.2023 - 09:43

Yli kymmenen vuotta sitten kun muutin Espooseen ja aloitin silloisessa työpaikassa niin niihin aikoihin olin käynyt juoksemassa aktiivisesti ja tietenkin käynyt normaalisti salilla. Vaikka olinkin käynyt aktiivisesti juoksemassa ja muutamia vuosia aikaisemmin olin ollut parhaimmassa juoksukunnossa ikinä niin sitten se juokseminen vasta alkoikin. Pääsin aktiivisesti juoksemaan paljon parempien juoksijoiden kanssa aamuisin mikä edesauttoi sitä että kehitystä tuli kun jouduin koko ajan juoksemaan omalla limiitillä. Siinä ei paljon itse voinut säästellä kun juoksi parin kolmen tunnin maratoonarin kanssa.

Siinä sitten tuli erilaisia asioita esille juoksemiseen liittyen ja kuinka paljon erilaisia treenejä toiset juoksi. Itse vain menin tekemään ennalta päätetyn matkan vailla sen ihmeellistä mietintää vauhdista ja silloin kun olin muiden mukana aamulenkeillä niin yritin vain parhaani mukaan roikkua perässä. Yleisesti minulle vain sanottiin juokse määrää sillä määrä on laatu.

Silloin vielä kun juoksin niin juoksin todella paljon siihen nähden että kävin iltaisin normaalisti salilla ja olin 120kg läski. Kuitenkin huomasin sen että mitä enemmän juoksin niin sitä enemmän kehityin ja jaksoin käydä juoksemassa. Parhaimpana vuotena kävinkin juoksemassa yli 1000km vuodessa mikä oikeasti tarkoitti valtavaa määrää lenkkejä sillä en kuitenkaan hirveän usein juossut yli 10km lenkkejä. Tuohon nähden juose määrää sillä määrä on laatu piti paikkaansa.

"Juokse määrää sillä määrä on laatu"
JJ Nyylander

Miten sitten kuntosalilla pitää paikkaansa että määrä on laatu? Toiset uskovat ja puoltavat pelkästään pidempien sarjojen tekemiseen, toiset tekevät sekaisin lyhyitä ja pidempiä sarjoja ja harvempi lyhyempiin sarjoihin. Se taitaa riippua ihan siitä keneltä kysyy ja sitten on kyllä jotain "tieteellisiä" tutkimuksiakin mitkä tukevat asiaa joltain kannalta. Omien kokemuksien perusteella se ei ole ihan niin helppo asia ja riippuu myös siitä mitä treeniltä hakee.

Itse olen vuosien saatossa tehnyt kaikkea niin lyhyitä, pitkiä ja ylipitkiä sarjoja. Kaikissa on puolensa ja kaikki riippuu siitä mitä on tekemässä ja mitä treeniltä hakemassa. Itse olen keskittynyt pidempään isoissa liikkeissä lyhyempiin sarjoihin ja apuliikkeissä lyhyistä pitkiin sarjoihin. Olen halunnut keskittyä enemmän tekniikkaan ja voimaan sekä varsinkin siihen että en tekisi liikkeitä tempo edellä. Olenkin saanut "ihmetystä / valitusta" siitä että teenkin liian lyhyitä sarjoja mutta olen päättänyt näin tehdä.

Liian usein näkee ja mitä myös itse teen on juurikin se että tempo kasvaa liikettä tehdessä jolloin liikkeen tekemisestä katoaa tekniikka ja lihaksista tunne millä sitä oikeasti liikuttaakaan rautaa. Sanotaan nyt esimerkiki kaksi jalkaliikettä jalkaprässi sekä hack-kyykky. Näissä liikkeissä näkee liian usein että ihmiset tekevät liian suurilla painoilla, liian lyhyillä liikeradoilla sekä liian nopealla temmolla. Tässä on yksinomaan tarkoitus vain egoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin osaan "treenata" isoilla painoilla.

Siis on ihan naurettavaa nähdä miehiä ja nuoria poikia tekemässä jalkaprässissä yli 400kg painoilla nytkytyksiä kun he eivät saa edes kyykättyä 100kg:lla. Pahimmassa tapauksessa jalkaprässiin laitetaan se 400kg vähintään ja tehdään nytkytyksiä edesauttaen niitä tukemalla polvia käsillä. Itse teen mieluusti jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla rauhallisia toistoja pysäyttäen ne ala-asennossa. Tällöin liike on hallittu ja ottaa enemmän lihaksiin sekä kehittää paremmin voimaa.

Tällä viikolla tein tiistaina penkissä 140kg painoilla sarjaennätyksen 17 toistoa mitä seurasi torstaina 150kg painoilla 12 toistoa. Aina välillä teen ja yritän saada penkissä tehtyä ylipitkiä sarjoja kun normaalisti toistomäärät minulla on yhdestä - viiteen toistoon. Tämä ihan sen takia että teen pysäytystekniikalla ja yritän saada tehtyä sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Tämän johdosta penkkiin on myös tullut sellainen sivuvaikutus että yli viiden toiston sarjat ovatkin sitten vaikeampia kun tottuu tekemään yleisesti kolmesta viiteen toistoa.

Kuitenkin tällä viikolla viikon molemmissa treeneissä päädyin hakemaan ylipitkiä sarjoja ja varsinkin tiistain 140kg 17:sta toiston sarjaan olin erittäin tyytyväinen. Tuo torstaina 150kg painoilla 12 toistoa oli pettymys sillä hain 15:sta toistoa. Mitä sitten huomasin kun tein yli kymmenen toistoa kun normaalisti teen kolmesta viiteen? Kun nyt lähdin hakemaan ylipitkiä sarjoja niin vaihdoin pysäytystekniikan normaaliin "runttaukseen". Varsinkin tuo tiistaina tehty 140kg 17 toistoa olin sellainen kokemus mistä huomasin asioita ja mitkä edes auttoi torstaina 150kg tehtyyn 12 toiston sarjaan.

En ole tottunut tekemään penkkiä ilman pysäytystä mikä oli se suurin vaikeus. Toistoja tehdessä "runttauksella" en oikein eräällä tapaa hallinnut mitä tein kun keskityin vaan "runttaamaan" niin paljon toistoja kuin vain pystyin. Ensimmäisien toistojen kohdalla jopa huomasin sellaisen asian että tunsin ihan kuin painaisin jo vastaan ennen kuin sain tangon osumaan rintaan. Tunsin käsissäni sellaisen tuntemuksen että nostin jo ylöspäin ennen kuin tanko oli edes osunut rintaan.

Tämä johtui yksinomaan siitä että en ole tehnyt normaalilla tyylillä penkkiä vuosiin vaan olen aina tehnyt jonkinlaisen pysäytyksen alhaalla millä saan pidettyä penkin tekemisen tekniksesti hallinnassa. Nyt kun lähdin vaan runttaamaan niin kyllähän se penkin tekeminen olikin kevyttä kun temmolla sai riuhdottua toistoja toiston perään. Kuitenkin tekeminen niin tiistaina kuin torstaina tuntuikin vain riuhtomiselta eikä oikealta penkin tekemiseltä.

Vaikka penkkaaminen olikin paljon helpompaa runttaamalla ja riuhtomalla niin oikeasti siitä lähti mielenkiinto. Teen paljon enemmin niinkuin olen nyt vuosia jo tehnyt eli pysäytyksen kanssa. Tällöin minulla on kokonaan kontrolli siihen mitä teen ja miten teen. Tiedän missä on vahvuuteni ja tiedän helpommin heikkouteni. Teen mielummin vähemmän kontrolloituja toistoja kun pidempiä runttauksia eli tässä suhteessa määrä ei ole laatu.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.