Monipuolinen syöminen dieetillä on henkisesti helpompaa ja vertailua viime vuoden dieettiin

12.07.2017 - 23:40

Kun aloitin tämän dieettini hieman yli kaksi viikkoa sitten niin tein yhden suuren virheen siinä mielessä, että en vaihdellut hirveästi aterioita. Ajattelin vain saavani paremmin selville miten dieetti kulkee jos syö suhteellisen samoja aterioita päivästä toiseen. En tullut ajatelleeksi yhtään sitä, että kun ateriat eivät tule vaihtumaan niin mitä se tarkoittaa henkisesti. Ajattelin nyt pystyväni syömään muutaman viikon käytännössä samoilla aterioilla päivästä toiseen mutta olin pahasti väärässä sillä viime viikon lopulla tietyt ateriat alkoivat tulemaan ulos korvista, silmistä ja nenästä.

Siinä kun on juuri ollut töissä muutaman tunnin ja alkaa olemaan nälkä, mutta syöt päivän pientä lounasta sen puolituntia niin ongelmat ovat täysi selvät. Normaalisti kun pienen aterian syömiseen menee se muutama minuutti niin kun tuo aika alkaa vain pitenemään niin ongelma on se, että ruoka ei maistu enää. Tuosta päivästä lähtien aloin sitten tekemään muutoksia töihin ottamaani lounaaseen sillä illan aterioissa ei ole ollut ongelmia. Illan ateriat ovat olleetkin ne parhaimmat ja päivän suurin. Olen vain ajatellut treenin jälkeisen aterian olevan merkittävässä roolissa juurikin dieetillä palautumisen kannalta. Itselläni kun ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia treenitehojen suhteen niin tuon takia minun ei ole pitänyt tankata ennen treeniä.

Treenin aikana minulla on ollut yleensä nälän tunne, mutta sen siitä saa kun pari ateriaa ennen treeniä ovat olleet rahka plus cashewpähkinöitä ja ennen treeniä juotu proteiini mustikka- tai mansikkasmoothie. Kyseiset ateriat kun eivät täytä kroppaa pidemmäksi aikaa. Kyseiset ateriat kyllä täyttävät mutta hyvin lyhyen ajan minä huomaa nälän alkavan hieman liian aikaisin ennen seuraavaa ateriaa.

En ole nyt yhtään varma kuinka paljon lisäravinteet vaikuttavat positiivisesti treeneihin varsinkin dieetillä. Ennen treeniä on tullut juotua pre-work plus kreatiinia ja treenin aikana aminohappoja, glutamiinia sekä maltoa. Olen ajatellut malton auttavan treenin aikana saamaan edes hieman enemmän treenistä irti ja kun olen nyt muutoinkin jättänyt palautusjuoman ottamatta niin miksi käyttäisi maltoa sitten treenijuomassa? Ja saanhan kuitenkin maltosta edes hieman hiilareita päivällä kun yleisellä tasolla hiilarit ovat todella pienet. Pitääkin miettiä jos tämän dieetin jälkeen vaikka kokeilisi pitää malton treenijuomassa minkä lisäksi käyttää sitä myöskin palautusjuomassa minkä otan taas käyttöön dieetin jälkeen.

Eroja tämän hetkisen dieetin ja viime vuoden pidemmän dieetin välillä

Viime vuonna pidin lähemmäksi kolmen kuukauden dieetin vai menikö peräti yli kolme kuukautta? Tuo viime vuoden dieetti oli ensimäinen laatuaan ja dieetin päätteeksi pääsin vaa'an mukaan melkein alle 95kg. Tämän hetkinen dieetti on vain muutaman viikon, mutta lähtötilanne on aivan eri ja tavoitteetkin sitä myöden hieman erilaisia vaikka käytännössä sama ajatus on taustalla. Viime vuonna siis pääsin sinne lähelle 95kg vaa'an mukaan ja tällä hetkellä paino pyörii siinä varmaankin 101 - 102 kg paikkeilla, mutta siitä huolimatta pidän itseäni paremmassa kunnossa. Olen siis vaa'an mukaan joku 5kg - 7kg "lihavammassa" kunnossa riippuen päivästä.

Viime vuonna katsoin vaakaa varmaan päivittäin aamulla sekä illalla. Tällä kertaa en ole katsonut vaakaa käytännössä yhtään. Molemmat dieetit ovat rungoltaan samat eli hiilaridieetti missä päiväkohtaiset hiilarit ovat matalat. Ainoa suurempi ero näiden dieettien välillä onkin sitten rasvat joita olen yleisellä tasolla nostanut. Mitään lukuja en osaa kertoja, mutta ero on huomattava. Myöskin tosiaan lähtötilanne dieetin alkamiselle ovat olleet ihan erilaiset sillä olen ollut käytännössä viime vuoden dieetin jälkeen enemmän tai vähemmän "dieetillä" minkä johdosta ruokavalio muutokset ovat olleet vieläkin maltillisemmat.

Nykyiselle dieetille olet ottanut käyttöön myöskin aktiivisemman aerobisen harjoittelun sillä viime vuoden dieetillä keskityin ruokavalioon ja käytännössä yhteen treeniin päivässä. Kävin kyllä juoksemassa, mutta tuo tuntui olevan tuolloin hieman liikaa välillä minkä johdosta nykyisen dieetin aikana olen enemmänkin käynyt kävelemässä. Alkuvuoden aamulenkillä käynti onkin nyt viime aikoina ollut aamukävelyä ihan vain siksi, että kävely on itselleni parempi tapa kuin juokseminen. Juokseminen polttaa helpommin lihaksia kun käveleminen on sinällään kevyempää lihaksille ja kuitenkin se tärkein asia on treenin kesto eikä niinkään vauhti. Tasasykkeinen aerobinen treeni on rasvan poltolle parempi ratkaisu kuin yltiöpäinen juokseminen.

Käytännössä vaihdoin noin parinkymmenen minuutin kevyen juoksemisen 35 minuutin kävelylenkkiin aamuisin. Jostain syystä en vain halunnut nostaa juoksulenkin pituutta vaan ennemmin aloin tekemään ajallisesti pidempiä kävelylenkkejä. Kävellen kun ei tarvitse tehdä niin pitkää lenkkiä kun käveleminen vie enemmän aikaa lyhyemmällä matkalla.

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.